Det er ikke uset, at en nabo hanhund finder vej ind til en tæve i løbetid, eller at en tæve, der ellers normalt holder sig i nærheden af hjemmet, pludselig stikker af og finder frem til en hanhund i nærheden. Drifterne er fra naturens side kraftige, og uanset hvor forsigtige vi er, kan der ske uheld.
Når to hunde parrer sig, sidder de fast i hinanden i op til en halv time. Det sker ved at svulmelegemer i kønsorganerne hæver op, og når det først er sket, kan man ikke skille hundene ad. Man kan altså ikke afbryde parringen på dette tidspunkt - det eneste man kan gøre er at vente til de selv slipper igen. Ikke-planlagte parringer, kan dog være uønskede af mange forskellige grunde – og hvad kan man så gøre?
Er min hund blevet parret?
Mistænker man, at ens hund er blevet parret, kan man inden for de første par dage, tage den til dyrlæge. Her kan de undersøge for tilstedeværelsen af sædceller. Denne undersøgelse er meget sikker inden for de første 24 timer, men den kan foretages i op til 72 timer efter. Efter det første døgn falder sikkerheden dog til omkring 75 %.
Afbrydelse af drægtigheden
Er tæven blevet parret, kan man give hunden en indsprøjtning af et bestemt stof, der afbryder drægtigheden. Indsprøjtningen skal gives to gange med 24 timers mellemrum, og helst inden for de første 20 dage. Gives den senere, falder sikkerheden for at det virker, og påvirkningerne på hundens krop, som følge af den afbrudte drægtighed, bliver større. Behandler man tidligt, er bivirkningerne minimale, men jo længere henne i drægtigheden hunden er, des mere vil man få et forløb, der minder om en fødsel.
Behandlingen skal altid følges op med en scanningen, der kontrollerer at behandlingen har virket.
Kan man give hunde p-piller?
Det var førhen almindeligt at give tæver en p-sprøjte, der forhindrede dem i at komme i løbetid i fire til fem måneder – og skulle man helt undgå løbetid, krævede det således at hunden blev behandlet to til tre gange om året. Man har senere hen opdaget at denne behandling øger risikoen for at hunden udvikler en række alvorlige sygdomme, herunder mælkekirtelkræft og livmoderbetændelse. Denne behandling bruges derfor sjældent i dag. Ønsker man ikke hvalpe, er den sikreste måde at forebygge en uønsket drægtighed, at lade sin hund sterilisere.
Hunde taler ikke med ord, men de kommunikerer hele tiden med os. Her får du fem vigtige budskaber fra din hund, som mange ejere overser i en travl hverdag, og som kan styrke jeres relation, hvis du lærer at lytte bedre.
Erfarne og debutanter kæmper side om side, når verdens bedste sporhunde mødes denne uge til det prestigefyldte FCI IGP FH verdensmesterskab i Østrig
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Foråret lokker med grønne skove og lyse dage, og der er masser af vandreruter i Danmark, hvor både du og din hund kan nyde naturen sammen
Egtved danner rammen om en specialudstilling med 168 golden retrievere, erfarne dommere og masser af mulighed for at lære mere om den populære race. Publikum er velkomne til at kigge forbi og opleve de smukke hunde på nært hold.
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet
Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt
De fleste hunde oplever at have dårlig mave flere gange i løbet af deres liv, men hvad kan man gøre når problemet opstår?