Hvis hanhunden kommer på uventet besøg

16-12-2017 10:40, af Astrid Gerd Holtet

Det sker en gang i mellem, at en tæve bliver parret ved et uheld – men hvad gør man så, hvis man ikke ønsker hvalpe?

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Det er ikke uset, at en nabo hanhund finder vej ind til en tæve i løbetid, eller at en tæve, der ellers normalt holder sig i nærheden af hjemmet, pludselig stikker af og finder frem til en hanhund i nærheden. Drifterne er fra naturens side kraftige, og uanset hvor forsigtige vi er, kan der ske uheld.

Når to hunde parrer sig, sidder de fast i hinanden i op til en halv time. Det sker ved at svulmelegemer i kønsorganerne hæver op, og når det først er sket, kan man ikke skille hundene ad. Man kan altså ikke afbryde parringen på dette tidspunkt - det eneste man kan gøre er at vente til de selv slipper igen. Ikke-planlagte parringer, kan dog være uønskede af mange forskellige grunde – og hvad kan man så gøre?

Er min hund blevet parret?

Mistænker man, at ens hund er blevet parret, kan man inden for de første par dage, tage den til dyrlæge. Her kan de undersøge for tilstedeværelsen af sædceller. Denne undersøgelse er meget sikker inden for de første 24 timer, men den kan foretages i op til 72 timer efter. Efter det første døgn falder sikkerheden dog til omkring 75 %.

Afbrydelse af drægtigheden

Er tæven blevet parret, kan man give hunden en indsprøjtning af et bestemt stof, der afbryder drægtigheden. Indsprøjtningen skal gives to gange med 24 timers mellemrum, og helst inden for de første 20 dage. Gives den senere, falder sikkerheden for at det virker, og påvirkningerne på hundens krop, som følge af den afbrudte drægtighed, bliver større. Behandler man tidligt, er bivirkningerne minimale, men jo længere henne i drægtigheden hunden er, des mere vil man få et forløb, der minder om en fødsel.

Behandlingen skal altid følges op med en scanningen, der kontrollerer at behandlingen har virket.

Kan man give hunde p-piller?

Det var førhen almindeligt at give tæver en p-sprøjte, der forhindrede dem i at komme i løbetid i fire til fem måneder – og skulle man helt undgå løbetid, krævede det således at hunden blev behandlet to til tre gange om året. Man har senere hen opdaget at denne behandling øger risikoen for at hunden udvikler en række alvorlige sygdomme, herunder mælkekirtelkræft og livmoderbetændelse. Denne behandling bruges derfor sjældent i dag. Ønsker man ikke hvalpe, er den sikreste måde at forebygge en uønsket drægtighed, at lade sin hund sterilisere. 

Læs også

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Hver pote tæller hos Dyreværnets nye internat

18-04-2025 07:00, af Cecilie Friis Amstrup

Et nyt internat i fredelige omgivelser skal give flere hunde og familiedyr en god start på næste kapitel. Med base i det tidligere pensionat styrker Dyreværnet sin indsats i Jylland.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Ny bog sætter fokus på hundens lyst til samarbejde

23-04-2025 13:02, af Cecilie Friis Amstrup

I "Din kompetente hund" formidler tre af landets førende hundeeksperter ny og forskningsbaseret viden om hunde, der kan hjælpe os med at forstå hundens natur og behov. 

Lad din hund forbedre din livskvalitet

19-04-2025 07:21, af Cecilie Friis Amstrup

Din egen hund kan hjælpe dig med at opnå en stigning i dit oxytocin niveauet (følelsen af lykke og velvære) allerede ved 1-5 minutters samvær. 

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

AFSLØRING: De 10 klogeste hunderacer

27-08-2019 08:57, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Amerikansk professor i hundepsykologi har rangeret hunderacer efter, hvor intelligente de er. Her får du de ti øverste og de ti nederste

3 gode råd hvis hunden har dårlig mave

20-02-2022 10:00, af Astrid Holtet

De fleste hunde oplever at have dårlig mave flere gange i løbet af deres liv, men hvad kan man gøre når problemet opstår?