Krigens mishandlede hunde

04-05-2020 12:38, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I dag fejrer vi befrielsen. 2. Verdenskrig var uhyggelig for mennesker og for dyr. Her får du historien om de sovjetiske anti tank hunde

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Når vi i aften sætter et levende lys i vindueskarmen og tænker tilbage på den enorme lettelse, der må have bredt sig i Danmark, da det forlød, at de tyske styrker havde overgivet sig. Men vi kommer også helt naturligt til at tænke på alle de mennesker, der betalte den højeste pris under besættelsen. Selvom det er mange år siden, og øjenvidnerne forsvinder en for en, så er svært ikke at blive berørt af de livsvilkår, der var i Danmark dengang.

Vi har gravet lidt i historiebøgerne for at finde ud af, hvad der var af historier om hunde under krigen, og vi faldt over historien om de sovjetiske anti tank hunde, som på ingen måde er hyggelig læsning, men den fortæller historien om en voldsom og blodig krig.

Tilbage i 1941 stødte de tyske tropper på en helt ny type fjende i Sovjetunionen. Her havde man siden 1930’erne trænet hunde til at udføre en ganske særlig opgave.

De var blevet trænet i at finde føde under kampvogne og på den måde, havde man vakt deres interesse for at søge ind under kampvogne.

Resultaterne af denne træning førte man ud på slagmarken i 1941, hvor hunde blev iført tasker med 7-12 kilo sprængladning. Fra taskerne stak en pind op.

Meningen var så, at hundene skulle søge ind under de tyske kampvogne, og når pinden så stødte imod kampvognen, ville sprængladningen gå af og kampvogn og hund ville sprænge i luften.

Inden hundene blev sendt på deres fatale missioner, var de blevet sultet i et par dage, så de var ekstra klar på at finde føde under kampvognene.

På grund af diverse udfordringerne var det begrænset hvor ofte i krigen hundene blev brugt. På et tidspunkt i 1942 blev hundene taget ud af tjeneste, da en gruppe hunde havde søgt ind under de sovjetiske kampvogne i stedet for de tyske. Man mener, at dette skete fordi hundene var blevet trænet op i de sovjetiske kampvogne, som var dieseldrevne, og de tyske var benzindrevne. Derfor genkendte hundene lugten fra de sovjetiske kampvogne, ligesom de også genkendte kampvognenes udseende.

Man ved ikke præcist, hvor mange kampvogne hundene sprang i luften under krigen, men man ved at af de første 30 hunde, var det kun fire der detonerede ved en tysk kampvogn.

Alligevel fortsatte de sovjetiske styrker med at benytte sig af hundene, som blandt andet blev brugt ved Moskva, Stalingrad og det store slag ved Kursk i 1943.

Ifølge de sovjetiske myndigheder blev 12 kampvogne ødelagt af 16 hunde under dette slag, hvor tusinder af kampvogne stødte sammen syd for Kursk.

Fire af de 16 hunde blev skudt af tyske styrker, inden de kunne udføre deres opgave. Faktisk blev tyskernes taktik mod de eksploderende hunde at skyde alle hunde, der løb vildt, og det kunne mærkes på den samlede hundebestand tæt ved de sovjetiske slagmarker.

Mens man fra andre sider har tvivlet på hundenes effektivitet som angrebsvåben, holdt Sovjetunionen fast i, at de havde haft stor betydning under krigen. Derfor deltog også flere anti tank hunde i sejrsparaden i Moskva 24. juni 1945.

 

 

Læs også

Hitler ville træne hunde til at tale

29-05-2011 09:48, af Anne Kristine Tollestrup
Adolf Hitler ville under 2. verdenskrig erstatte vagter med talende hunde

Se videoen: Sådan var livet for Hitlers schæferhund

08-04-2022 15:03, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Der er rigtig meget ondskab i verden, og lige nu er det som om, det hele flyder over. Hitler er et af de ondeste mennesker, der har været i verden. Men vidste du, han havde hund

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Støt borgerforslag om forbud mod nikotinposer og snus

19-11-2024 11:52, af Cecilie Friis Amstrup

Borgerforslag om forbud mod salg, distribution og køb af nikotinposer/snus møder stor opbakning fra hundeejere, dyrevelfærdsorganisationer og politiske ordførere i kampen for dyrenes sikkerhed.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Dramatisk eftersøgning af hunden Dolph

18-11-2024 16:16, af Cecilie Friis Amstrup

En families værste mareridt og en hunds utrolige instinkter førte til en lykkelig genforening efter en nervepirrende jagt gennem Aalborgs gader.

Fra kæmpe hundehold i Israel til dansk racevinder

20-11-2024 11:28, af Cecilie Friis Amstrup

Hugo, en welsh springer spaniel med en helt anderledes start på livet i Israel, er gået fra atypiske vilkår til at triumfere som dansk racevinder og elsket familiemedlem

Farvel til Kathe Winther – en pionér inden for hundeverdenen

15-11-2024 08:02, af Cecilie Friis Amstrup

I en alder af 87 år er Kathe Winther, grundlæggeren af KW Hunde- og Katteartikler, gået bort. Hun efterlader sig et markant aftryk på hundeverdenen og et enestående eftermæle som en modig, innovativ og inspirerende kvinde, der brød barrierer i en mandsdomineret branche.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

10 grunde til hundens slikken

15-01-2016 10:36, af Tine Luther
Hunde slikker på hvad som helst af mange forskellige årsager. En hund plejer bl.a. sin pels og afslører sit humør med tungen, den viser sin kærlighed og sin plads i hierarkiet samt knytter bånd til sine hvalpe. Huffinton Post har opstillet ti grunde til, at hundens tunge er et vigtigt redskab.

Symptomer – unormal urinering

18-03-2022 15:21, af Astrid Holtet

Tisser hunden mere end den plejer, mindre end den plejer, oftere end den plejer - eller er den begyndt at tisse indenfor? Det kan være tegn på, at den er noget galt. Ændret urineringsmønster, er et almindeligt symptom på en lang række forskellige sygdomme hos hunde