Krigens mishandlede hunde

04-05-2020 12:38, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I dag fejrer vi befrielsen. 2. Verdenskrig var uhyggelig for mennesker og for dyr. Her får du historien om de sovjetiske anti tank hunde

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Når vi i aften sætter et levende lys i vindueskarmen og tænker tilbage på den enorme lettelse, der må have bredt sig i Danmark, da det forlød, at de tyske styrker havde overgivet sig. Men vi kommer også helt naturligt til at tænke på alle de mennesker, der betalte den højeste pris under besættelsen. Selvom det er mange år siden, og øjenvidnerne forsvinder en for en, så er svært ikke at blive berørt af de livsvilkår, der var i Danmark dengang.

Vi har gravet lidt i historiebøgerne for at finde ud af, hvad der var af historier om hunde under krigen, og vi faldt over historien om de sovjetiske anti tank hunde, som på ingen måde er hyggelig læsning, men den fortæller historien om en voldsom og blodig krig.

Tilbage i 1941 stødte de tyske tropper på en helt ny type fjende i Sovjetunionen. Her havde man siden 1930’erne trænet hunde til at udføre en ganske særlig opgave.

De var blevet trænet i at finde føde under kampvogne og på den måde, havde man vakt deres interesse for at søge ind under kampvogne.

Resultaterne af denne træning førte man ud på slagmarken i 1941, hvor hunde blev iført tasker med 7-12 kilo sprængladning. Fra taskerne stak en pind op.

Meningen var så, at hundene skulle søge ind under de tyske kampvogne, og når pinden så stødte imod kampvognen, ville sprængladningen gå af og kampvogn og hund ville sprænge i luften.

Inden hundene blev sendt på deres fatale missioner, var de blevet sultet i et par dage, så de var ekstra klar på at finde føde under kampvognene.

På grund af diverse udfordringerne var det begrænset hvor ofte i krigen hundene blev brugt. På et tidspunkt i 1942 blev hundene taget ud af tjeneste, da en gruppe hunde havde søgt ind under de sovjetiske kampvogne i stedet for de tyske. Man mener, at dette skete fordi hundene var blevet trænet op i de sovjetiske kampvogne, som var dieseldrevne, og de tyske var benzindrevne. Derfor genkendte hundene lugten fra de sovjetiske kampvogne, ligesom de også genkendte kampvognenes udseende.

Man ved ikke præcist, hvor mange kampvogne hundene sprang i luften under krigen, men man ved at af de første 30 hunde, var det kun fire der detonerede ved en tysk kampvogn.

Alligevel fortsatte de sovjetiske styrker med at benytte sig af hundene, som blandt andet blev brugt ved Moskva, Stalingrad og det store slag ved Kursk i 1943.

Ifølge de sovjetiske myndigheder blev 12 kampvogne ødelagt af 16 hunde under dette slag, hvor tusinder af kampvogne stødte sammen syd for Kursk.

Fire af de 16 hunde blev skudt af tyske styrker, inden de kunne udføre deres opgave. Faktisk blev tyskernes taktik mod de eksploderende hunde at skyde alle hunde, der løb vildt, og det kunne mærkes på den samlede hundebestand tæt ved de sovjetiske slagmarker.

Mens man fra andre sider har tvivlet på hundenes effektivitet som angrebsvåben, holdt Sovjetunionen fast i, at de havde haft stor betydning under krigen. Derfor deltog også flere anti tank hunde i sejrsparaden i Moskva 24. juni 1945.

 

 

Læs også

Hitler ville træne hunde til at tale

29-05-2011 09:48, af Anne Kristine Tollestrup
Adolf Hitler ville under 2. verdenskrig erstatte vagter med talende hunde

Se videoen: Sådan var livet for Hitlers schæferhund

08-04-2022 15:03, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Der er rigtig meget ondskab i verden, og lige nu er det som om, det hele flyder over. Hitler er et af de ondeste mennesker, der har været i verden. Men vidste du, han havde hund

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Må min hund spise kirsebær?

27-07-2017 09:48, af Anne Ekenberg

Kirsebærrene falder næsten af sig selv ned i munden på mig, når jeg ryster en gren. Store, runde og med den smukkeste vinrøde – ja næste sorte – farve smager de vidunderligt. Stenene spytter jeg ud i hånden, og det er der en god grund til

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Må min hund spise jordbær?

16-07-2017 10:07, af Anne Ekenberg

Jeg går ofte tur på en skøn natursti. Tidligere var det en jernbanestrækning, men for mange år siden blev den nedlagt, og i dag har mennesker og dyr glæde af den. På denne tid af året myldre det frem med skovjordbær. Som små røde perler lyser de op i alt det grønne, og jeg elsker at plukke af dem, når jeg med egne øjne kan se, at de modne. Og mine hunde elsker dem også, men må de egentlig få dem?

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Må min hund spise ærter?

03-08-2017 13:25, af Anne Ekenberg

Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni.  Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Døgnet efter en operation

16-01-2022 09:57, af Astrid Holtet

At få sin hund hjem efter den har været i narkose og gennem en operation, kan være en overvældende oplevelse og give anledning til bekymring – vi ser på hvad du skal være opmærksom på det første døgn efter operationen

Symptomer – unormal urinering

18-03-2022 15:21, af Astrid Holtet

Tisser hunden mere end den plejer, mindre end den plejer, oftere end den plejer - eller er den begyndt at tisse indenfor? Det kan være tegn på, at den er noget galt. Ændret urineringsmønster, er et almindeligt symptom på en lang række forskellige sygdomme hos hunde