Hjælp til hundens angst for fyrværkeri

29-11-2023 10:00, af Anne Cecilie Sohl

Når nytårsaften nærmer sig, glæder mange familier sig til himlens farverige skue. Men for vores firbenede venner bringer fyrværkeriet ofte en bølge af angst og frygt. 

Copyright Ridehesten.com
Foto: AdobeStock

Synet af en rædselsslagen hund, der forsøger at flygte fra de øredøvende brag, er desværre en hjerteskærende realitet i omkring en tredjedel af alle hundehjem. Og selvom det er muligt at træne en hund til bedre at kunne udholde lydene, så giver mange af os op undervejs, fordi det kræver oceaner af tid, tålmodighed og ikke mindst finesse. 

Go Dogo introducerer allerede i år deres banebrydende lydtrænings-spil, hvor din hund vil kunne spille sig til bedre at kunne klare lyden af fyrværkeri. Spillet virker ved hjælp af godbidder og smart-teknologi, som gør at din hund i starten selv kan styre, hvornår lydene kommer, og hvor hurtigt de skal blive højere. Følelsen af rædsel bliver langsomt erstattet af en følelse af glæde og forventning, når fyrværkeriet brager løs fra TV-skærmen. Træningen forlænges til at inkludere den virkelige fyrværkeri-oplevelse, ved at hundeejeren står klar med de allerlækreste godbidder, så snart det første krudt fyres af i dagene op til nytårsaften.

Kan et spil virkelig udskifte frygt med glæde?
Go Dogo’s lydtræningsspil er udviklet i samarbejde med forskere fra Center for Forskning i Familiedyrs Velfærd på Københavns Universitet og er baseret på veletablerede træningsmetoder, der har vist sig effektive for langt de fleste hunde, der lider af lydangst.

Det revolutionerende i metoden ligger i følgende tre ting:
1) Hunden styrer selv tempoet.
2) Perfekt timing, kontrol og uendelig tålmodighed.
3) De indbyggede “normale” spil er med til at holde stressniveauet nede.

— Lydangst og nytårsskræk hos hunde, og især dem der er udløst af fyrværkeri, er et almindeligt rapporteret adfærdsproblem. Når nytårsfestlighederne nærmer sig, er det en særlig udfordrende tid for vores kæledyr. De pludselige lyde kan have en voldsom negativ påvirkning på vores hunde og kan føre til langvarige psykiske problemer og sprede sig til andre adfærdsproblemer hos hundene. Derfor er det helt afgørende at vores firbenede venner får støtte til at rumme de situationer hvor de kan blive udsat for de høje lyde der kommer fra fyrværkeri, udtaler familiedyrschef, Jens Jokumsen, fra Dyrenes Beskyttelse. 

Hvordan gør man?
Først vil din hund lære at spille Go Dogo. Go Dogo bliver koblet til TV’et, og spillet går ud på, at din hund gradvist finder ud af, at særlige signaler på skærmen betyder, at visse bevægelser (sit, dæk og stå) vil blive belønnet med en godbid. Det er alt sammen muligt takket være Go Dogo’s innovative computer vision-teknologi.

Efter nogle dages-spil, vil din hund have lært, at den selv kan tænde en ufarlig lyd (“Ding!”) ved at bevæge sig foran TV’et, og at det resulterer i en godbid. Lyd-spillet starter med helt korte optagelser af de forskellige fyrværkeri-typer på et ekstremt lavt lydniveau. Efterhånden som din hund bliver mere komfortabel, øges intensiteten. Det banebrydende er, at hunden selv er herre over, hvor hurtigt det skal gå, ved at den sætter sig - eller ej. Det betyder, at vores lodne følgesvende tilpasser sig lydene i sit eget tempo.

Ting tar’ tid
Træningen tager uger og for nogle endda måneder. Den skal holdes ved lige hele året rundt. Det vil dog være det hele værd, når nytårsaften ikke længere er rædselsvækkende, og både hund og ejer kan slappe af og nyde højtiden sammen. 

Lydtrænings-spillet er da også allerede landet i hænderne på hundefamilier der kæmper med fyrværkeriangst og er i fuld gang med at blive testet. 

— Vores hund Modig, er ikke så modig når det kommer til fyrværkeri. Modig var oprindeligt min mands hund, men bor nu hos mine svigerforældre. Vi passer hende ofte og besluttede os derfor for at købe Go Dogo og deltage i fyrværkeritestprogrammet. Normalt til nytår gemmer hun sig under sofaen hele aftenen og ryster, og når vi fejrer nytår i København, bliver vi nødt til at køre hende ned i en parkeringskælder, fordi der er lydtæt. Modig er generelt meget lydsensitiv og vi har prøvet at låne en tyngde trøje fra dyrlægen, men det har ikke hjulpet. Vi har tro på at Modig kan blive mere tryg ved fyrværkeri med Go Dogo's fyrværkeriprogram, fordi hun har reageret positivt på træningen indtil videre og generelt overkommer hun ting hun er bange for, hvis man går langsomt frem i trygge omgivelser, udtaler Nadia Fleischer. 

Læs også

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

De 10 største sommerfarer for din hund

05-06-2024 11:40, af Anne Cecilie Sohl

For vores hunde betyder sommer ofte mange nye indtryk og mere udetid med dem på to ben. Men sommeren bringer også udfordringer med sig for vores firbenede venner, og mange hunde kommer til skade på grund af sommerlandets farer. Agria Dyreforsikring har samlet 10 af de hyppigste sommer-skader blandt hunde og giver gode råd til hundeejeren, hvis uheldet er ude.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Hvor er det skønt at være heldig…

07-06-2024 11:32, af Anne Cecilie Sohl

På Hundens Dag 2024 var Broholmerselskabets Aktivitetskreds 3 (Jylland) på Lemvig Marked og Dyrskue, hvor vi samlede 13 Broholmere, som havde taget deres mennesker med, og vi var endda rigtig heldige med vejret – en dag med skønt solskin.

Kom med James til terminsprøver og konfirmation

06-06-2024 10:46, af Anne Cecilie Sohl

Foråret er gået med mange nye og spændende ting - her i blandt terminsprøver og konfirmation. Når situationerne er nye for både James og jeg, er alt hvad vi laver, med forbehold for at han kan have brug for en pause, mere tid, eller at han måske ikke er klar til den givne opgave endnu. 

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Må min hund spise jordbær?

16-07-2017 10:07, af Anne Ekenberg

Jeg går ofte tur på en skøn natursti. Tidligere var det en jernbanestrækning, men for mange år siden blev den nedlagt, og i dag har mennesker og dyr glæde af den. På denne tid af året myldre det frem med skovjordbær. Som små røde perler lyser de op i alt det grønne, og jeg elsker at plukke af dem, når jeg med egne øjne kan se, at de modne. Og mine hunde elsker dem også, men må de egentlig få dem?

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Traditionsrig lure coursing med Myndeklubben

07-06-2024 11:17, af Anne Cecilie Sohl

Traditionen tro gav Myndeklubben alle hunde mulighed for at prøve lure coursing på Hundens dag.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet