Hjertelungeorm truer danske hunde

29-04-2025 10:46, af Cecilie Friis Amstrup

Foråret bringer ikke kun sol og varme, men også en øget risiko for hjertelungeorm hos hunde. Parasitten kan forårsage alvorlige sygdomsforløb, men med tidlig opdagelse og forebyggelse kan du beskytte din bedste ven.

Copyright Ridehesten.com
Husk altid at samle op efter din hund for at undgå spredning af hjertelungeorm. Foto: adobe

Når foråret kommer, og sneglene begynder at røre på sig, stiger risikoen for hjertelungeorm hos hunde. Hjertelungeorm er en alvorlig parasitsygdom, der kan føre til alvorlige helbredsproblemer og i værste fald koste livet, hvis ikke hunden behandles i tide.

Hvad er hjertelungeorm?
Hjertelungeorm er en fælles betegnelse for to forskellige parasitter: den franske hjerteorm (Angiostrongylus vasorum) og rævens lungeorm (Crenosoma vulpis). Begge parasitter lever i hjertet og lungerne hos hunde, hvor de kan give store skader på både blodkar og åndedrætssystem.

Parasitten overføres via snegle, som fungerer som mellemværter. Hunden kan blive smittet ved at spise en snegl, lege med noget snegleinficeret legetøj eller drikke af vandskåle, hvor snegle har efterladt slimspor. Smitten sker altså ikke direkte fra hund til hund.

Hjertelungeorm har hidtil primært været et problem særligt i Storkøbenhavn og Nordsjælland, hvor mange hunde luftes på et relativt lille område, men nu viser det sig, at smitten så småt har fundet vej til resten af landet, og flere lokale dyrlæger skriver advarsler til deres områder på Facebook. Risikoen stiger desuden i takt med temperaturen, hvilket typisk er fra forår til tidligt efterår.

Symptomerne kan være svære at opdage
De første tegn på hjertelungeorm kan være meget uspecifikke. Mange hunde viser kun milde symptomer i starten, og nogle hunde kan være smittet i flere uger uden tydelige tegn på sygdom.

Typiske symptomer inkluderer blandt andet hoste, ændringer i vejrtrækningen, træthed og nedsat appetit. Symptomerne varierer meget fra hund til hund, og nogle gange viser de sig først flere uger efter smitten. Du kan se en oversigt over symptomer i faktaboksen nederst på siden.

Netop fordi sygdommen kan forløbe skjult i begyndelsen, er det vigtigt at reagere hurtigt, hvis du oplever noget unormalt hos din hund.

Tidlig diagnose kan redde liv
For at stille diagnosen vil dyrlægen typisk undersøge afføringsprøver, ofte over flere dage, da parasittens larver ikke nødvendigvis udskilles hele tiden. Blodprøver og røntgenbilleder kan også hjælpe med at vurdere infektionens omfang.

Behandlingen består af receptpligtig ormemedicin. Hvis parasitten har forårsaget andre problemer, f.eks. lungebetændelse, kan der være behov for ekstra behandling og støtte. Med hurtig og korrekt behandling er udsigterne for de fleste hunde gode.

Desværre kan for sen behandling få tragiske følger. I april beskrev TV 2 Nord en sag, hvor en hund i Aalborg måtte aflives efter et meget voldsomt forløb med hjertelungeorm, hvor hunden på få dage blev både blind og lam. 

Sådan beskytter du din hund
Forebyggelse er den bedste beskyttelse mod hjertelungeorm. Dyrlæger landet over anbefaler blandt andet:

  • Brug forebyggende ormemidler efter aftale med din dyrlæge
  • Fjern legetøj og vandskåle fra haven hver aften
  • Vask udendørs vandskåle grundigt og ofte
  • Hold øje med snegle i områder, hvor din hund færdes
  • Få testet din hund årligt for hjertelungeorm – især hvis du bor i et område med mange snegle

Med lidt ekstra opmærksomhed kan du mindske risikoen betydeligt og sikre, at din hund går foråret og sommeren trygt i møde.

Kilde: Netdyredoktor.dk

Fakta
Symptomer på hjertelungeorm
  • Vedvarende hoste
  • Besværet eller ændret vejrtrækning
  • Træthed og nedsat udholdenhed
  • Manglende appetit
  • Opkast eller diarré
  • Blødninger fra næse eller tandkød
  • Ændret adfærd eller balanceproblemer

Se videoen her om, hvordan hjertelungeorm opererer: 

Læs også

Ja, din hund må godt spise mælkebøtter, men...

03-05-2025 07:40, af Cecilie Friis Amstrup

Den gule blomst i haven er ikke bare flot at se på, men kan også styrke din hunds fordøjelse og understøtte organer som lever og nyrer. Hvis du samler den med omtanke, kan hele planten bruges som et naturligt supplement i foderet.

Højsæson for smitte: Snegleparasit kan være livsfarlig for din hund

02-05-2024 10:35, af Anne Cecilie Sohl

Den livsfarlige sygdom hjertelungeorm spreder sig netop nu blandt hunde i Danmark, parasitten smitter nemlig mest i foråret i takt med, at temperaturen stiger. Hundeejere skal derfor være ekstra opmærksomme på hundens adfærd, da hjertelungeorm kan gøre alvorlig skade på hundens organer, lyder advarslen fra chefdyrlæge hos AniCura.

Sneglesæsonen er i gang: Nu skal hundeejere passe på smitsom parasit

09-04-2022 13:27, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Foråret tiltrækker mange danskere til naturen, hvor der netop nu er højsæson for snegle. Hundeejere skal derfor være ekstra opmærksomme på hundens adfærd, da de slimede væsner kan udgøre en risiko for, at hunden bliver smittet med den farlige parasit hjertelungeorm, lyder det fra AniCura, der er en af landets største grupper af dyrehospitaler

Tager hundeloven fokus fra de virkelige problemer?

17-05-2019 11:27, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Dyrlæge Lise Rovsing har på Facebook ytret sig negativt om hundeloven efter et besøg af en hund, der var blevet bidt

Hjælp hunden når den skal til dyrlæge

08-12-2017 17:30, af Astrid Gerd Holtet

Hunde kan ikke fortælle os, hvordan de har det, og derfor er de afhængige af, at vi kan formidle deres problemer, når vi tager dem til dyrlægen – så hvordan forbereder du dig bedst, når din hund skal undersøges? 

Dårlig form kan ødelægge jagtsæsonen for din jagthund

03-09-2018 14:57, af Bjarke Kirkegaard Nielsen
Jagt|

Når jagtsæsonen skydes i gang, er det ikke vådeskud og angreb fra vilde dyr, der er de største farer for din jagthund. Mere normalt er det, at hunden får skader på muskler og led. Jagtskader som disse kan forebygges, understreger dyrlæge

Sådan holder du øje med, om din hund eller kat er overvægtig: Dyrlægens tips til en optimal vægt til dit kæledyr

14-02-2023 09:03, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I starten af året er der mange mennesker, der melder sig ind i et fitnesscenter og ændrer deres kostvaner. Strammere tøj kan være et tegn på, at juleferien har sat sine spor. Men det kan være så meget desto sværere for almindelige mennesker at vurdere, om en hund eller kat er overvægtig. Royal Canins dyrlæge rådgiver her om, hvordan du som kæledyrsejer bliver bedre til at vurdere kropsvægten og understøtte dit kæledyrs sundhed

Vi tager jeres svar seriøst

17-11-2020 16:01, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

For et par uger siden bad vi om jeres mening om hunden.dk. Nu lukker vi spørgeskemaet og begynder at rette siden lidt til

Ledbetændelse kræver hurtig behandling

08-08-2021 11:00, af Astrid Holtet

Hunde kan udvikle betændelse i et eller flere led, og med betændelse følger smerte og ubehag

Hollys historie

08-07-2017 10:24, af Anne Ekenberg

I sommeren 2014 år begyndte min dejlige og højtelskede shih tzu kaldet Holly at skrante. Hun hostede, så naturligvis tog jeg hende til dyrlægen. Kennelhoste foreslog jeg selv, da jeg havde kendskab til sygdomme, og symptomerne var de samme. Det er en relativt ufarlig, men irriterende sygdom, når man som jeg har flere hunde, der så alle skal behandles. Så vi kom hjem med medicin, og jeg troede, at alt var godt.

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Fra samojeder til showsuits med stil og power

26-06-2025 12:40, af Cecilie Friis Amstrup

Gitte Morell har skruet ned for opdræt og udstilling, men op for design og detaljesans. Med tøjmærket, CBK, producerer  hun suits, der kombinerer bling og bevægelse, og som i dag bæres af udstillere i hele verdenen.

Se alle billederne fra Vejen

24-06-2025 14:10, af Cecilie Friis Amstrup

Du kan nu finde alle billeder fra udstillingen i Vejen online.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Hundekroen åbner hundesalon med wellness og pelspleje

29-06-2025 06:26, af Cecilie Friis Amstrup

Fra den 1. juli kan både lokale hundeejere og gæster på Rold Gl. Kro forkæle deres hunde med vask, klip og spa i trygge og rolige omgivelser, og de første bookinger er allerede i hus.

Må min hund spise jordbær?

16-07-2017 10:07, af Anne Ekenberg

Jeg går ofte tur på en skøn natursti. Tidligere var det en jernbanestrækning, men for mange år siden blev den nedlagt, og i dag har mennesker og dyr glæde af den. På denne tid af året myldre det frem med skovjordbær. Som små røde perler lyser de op i alt det grønne, og jeg elsker at plukke af dem, når jeg med egne øjne kan se, at de modne. Og mine hunde elsker dem også, men må de egentlig få dem?

Må min hund spise ærter?

03-08-2017 13:25, af Anne Ekenberg

Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni.  Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Ømme poter: Dyrlægerne fjerner mange græsavne

30-06-2025 15:40, af Cecilie Friis Amstrup

Græsavne kan bore sig ind i poter, ører og sågar øjne på hunden, og lige nu kommer menneskets bedste ven ofte slemt til skade, når den boltrer sig i det danske sommerland.

Fem gode råd til sårpleje hos hunde

05-02-2021 15:11, af Astrid Gerd Holtet

Hvad kan du gøre hvis din hund får et sår – og hvornår bør du ringe til dyrlægen?