Når foråret kommer, og sneglene begynder at røre på sig, stiger risikoen for hjertelungeorm hos hunde. Hjertelungeorm er en alvorlig parasitsygdom, der kan føre til alvorlige helbredsproblemer og i værste fald koste livet, hvis ikke hunden behandles i tide.
Hvad er hjertelungeorm?
Hjertelungeorm er en fælles betegnelse for to forskellige parasitter: den franske hjerteorm (Angiostrongylus vasorum) og rævens lungeorm (Crenosoma vulpis). Begge parasitter lever i hjertet og lungerne hos hunde, hvor de kan give store skader på både blodkar og åndedrætssystem.
Parasitten overføres via snegle, som fungerer som mellemværter. Hunden kan blive smittet ved at spise en snegl, lege med noget snegleinficeret legetøj eller drikke af vandskåle, hvor snegle har efterladt slimspor. Smitten sker altså ikke direkte fra hund til hund.
Hjertelungeorm har hidtil primært været et problem særligt i Storkøbenhavn og Nordsjælland, hvor mange hunde luftes på et relativt lille område, men nu viser det sig, at smitten så småt har fundet vej til resten af landet, og flere lokale dyrlæger skriver advarsler til deres områder på Facebook. Risikoen stiger desuden i takt med temperaturen, hvilket typisk er fra forår til tidligt efterår.
Symptomerne kan være svære at opdage
De første tegn på hjertelungeorm kan være meget uspecifikke. Mange hunde viser kun milde symptomer i starten, og nogle hunde kan være smittet i flere uger uden tydelige tegn på sygdom.
Typiske symptomer inkluderer blandt andet hoste, ændringer i vejrtrækningen, træthed og nedsat appetit. Symptomerne varierer meget fra hund til hund, og nogle gange viser de sig først flere uger efter smitten. Du kan se en oversigt over symptomer i faktaboksen nederst på siden.
Netop fordi sygdommen kan forløbe skjult i begyndelsen, er det vigtigt at reagere hurtigt, hvis du oplever noget unormalt hos din hund.
Tidlig diagnose kan redde liv
For at stille diagnosen vil dyrlægen typisk undersøge afføringsprøver, ofte over flere dage, da parasittens larver ikke nødvendigvis udskilles hele tiden. Blodprøver og røntgenbilleder kan også hjælpe med at vurdere infektionens omfang.
Behandlingen består af receptpligtig ormemedicin. Hvis parasitten har forårsaget andre problemer, f.eks. lungebetændelse, kan der være behov for ekstra behandling og støtte. Med hurtig og korrekt behandling er udsigterne for de fleste hunde gode.
Desværre kan for sen behandling få tragiske følger. I april beskrev TV 2 Nord en sag, hvor en hund i Aalborg måtte aflives efter et meget voldsomt forløb med hjertelungeorm, hvor hunden på få dage blev både blind og lam.
Sådan beskytter du din hund
Forebyggelse er den bedste beskyttelse mod hjertelungeorm. Dyrlæger landet over anbefaler blandt andet:
Med lidt ekstra opmærksomhed kan du mindske risikoen betydeligt og sikre, at din hund går foråret og sommeren trygt i møde.
Kilde: Netdyredoktor.dk
Se videoen her om, hvordan hjertelungeorm opererer:
Den gule blomst i haven er ikke bare flot at se på, men kan også styrke din hunds fordøjelse og understøtte organer som lever og nyrer. Hvis du samler den med omtanke, kan hele planten bruges som et naturligt supplement i foderet.
Den livsfarlige sygdom hjertelungeorm spreder sig netop nu blandt hunde i Danmark, parasitten smitter nemlig mest i foråret i takt med, at temperaturen stiger. Hundeejere skal derfor være ekstra opmærksomme på hundens adfærd, da hjertelungeorm kan gøre alvorlig skade på hundens organer, lyder advarslen fra chefdyrlæge hos AniCura.
Foråret tiltrækker mange danskere til naturen, hvor der netop nu er højsæson for snegle. Hundeejere skal derfor være ekstra opmærksomme på hundens adfærd, da de slimede væsner kan udgøre en risiko for, at hunden bliver smittet med den farlige parasit hjertelungeorm, lyder det fra AniCura, der er en af landets største grupper af dyrehospitaler
AniCura Dyrehospitaler i Danmark har indgået et samarbejde med den eneste praktiserende dyreklinik på Grønland, Donnas Dyreklinik, i Nuuk. AniCuras vision om at skabe fremtidens dyrlægebehandling kommer nu også de grønlandske kæledyr til gode
Forhøjet blodtryk er et kendt problem med hos mennesker, men kan også ses hos hunde, og skyldes altid en underliggende sygdom
På mandag kører Dyreværnets Frynseklinik 2 sin første tur ud for at hjælpe dyr, hvis ejere ikke har råd til at tage til dyrlæge
Hundens æggestokke kan rammes af kræft – og det kan give hormonforstyrrelser med uregelmæssige løbetider
Når en tæve går i løbetid, vil der som regel være adskillige hanhunde i området, der gør sig klar til at stikke i rend. Mange hundeejere oplever, at de ikke kan styre deres hanhund, når den får færten af en tæve i løbetid. Dyrlæge hos Agria Dyreforsikring giver gode råd til, hvordan du kan sikre, at din hanhund ikke stikker af og kommer til skade
Historier om rottesyge har fyldt meget i medierne de sidste par uger. I takt med at den danske rottebestand stiger, ses der flere tilfælde af denne potentielt dødelige sygdom – og det er ikke kun os mennesker, der skal være på vagt, for rottesyge kan også smitte til vores hunde. Vi ser lidt nærmere på sygdommen
Her i sommerferien tager vi fat i nogle af de raceportrætter, som tidligere er blevet bragt i Dansk Kennel Klubs medlemsmagasin HUNDEN.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni. Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.
Her i sommerferien tager vi fat i nogle af de raceportrætter, som tidligere er blevet bragt i Dansk Kennel Klubs medlemsmagasin HUNDEN.
Her i sommerferien tager vi fat i nogle af de raceportrætter, som tidligere er blevet bragt i Dansk Kennel Klubs medlemsmagasin HUNDEN.
Skolehunden James blev nøglen til eksamensro og succes for Magnus i 9. klasse.
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet
Danmark bugner af lækre badestrande med blå flag, men her er hunde forbudt. Læs her hvorfor
Her i sommerferien tager vi fat i nogle af de raceportrætter, som tidligere er blevet bragt i Dansk Kennel Klubs medlemsmagasin HUNDEN.
Jeg går ofte tur på en skøn natursti. Tidligere var det en jernbanestrækning, men for mange år siden blev den nedlagt, og i dag har mennesker og dyr glæde af den. På denne tid af året myldre det frem med skovjordbær. Som små røde perler lyser de op i alt det grønne, og jeg elsker at plukke af dem, når jeg med egne øjne kan se, at de modne. Og mine hunde elsker dem også, men må de egentlig få dem?