Hundens nervesystem styres centralt fra hjernen, og herfra sendes besked via rygmarven til resten af kroppen. Rygmarven ligger i et hulrum, der løber ned igennem hundens ryghvirvler. Denne kanal kaldes for rygmarvskanalen og beskytter den sårbare rygmarv.
Ustabilitet eller en fejlagtig udvikling af de bagerste halshvirvler, kan dog medføre en forsnævring af rygmarvskanalen, og det kan betyde, at der kommer et tryk på rygmarven. Sker det, kan det påvirke de nervebaner, der giver besked til bagbenenes muskulatur, og dermed kan hunden bevægelser forstyrres. Denne tilstand kaldes også for Wobbler syndrom.
Symptomer på Wobbler syndrom
Nogle af de symptomer, der kan ses ved Wobbler syndrom, er blandt andet:
I nogle tilfælde kan der, ud over forstyrrelser i bagparten, også ses smerter i nakken og at hunden er halt på forbenene.
Hvem får Wobbler syndrom?
Hvorfor nogle hunde udvikler Wobbler syndrom er ikke helt forstået. Det er en lidelse, der primært ses hos større hunderacer, og som menes at være genetisk betinget. Ud over den arvelige komponent, menes ernæring og hundens opvækst også at have betydning for, hvorvidt en hund udvikler syndromet eller ej. Sygdommen er forbundet med vækstforstyrrelser, og opstår derfor hos den unge hund. Hos mange ses symptomerne dog ikke før hunden er et par år gammel eller endnu senere i hundens liv. Nogle racer, herunder grand danois og doberman pinscher, er særligt disponerede for at udvikle problemet.
Fremtiden for en hund med Wobbler syndrom
Ro og medicinsk behandling kan nogle gange afhjælpe problemet i et stykke tid, og vokser hunden stadig når problemet opdages, bør foderets sammensætning også korrigeres. Mange hunde vil dog med tiden have brug for at blive opereret, så presset på rygmarven mindskes og nakkehvirvlerne bliver stabiliseret.
Mistænker du at din hund har problemer i bevægeapparatet, bør du altid kontakte din dyrlæge.
Diskusprolaps er et almindeligt problem i bevægeapparatet og kan være meget smertefuldt – vi ser på hvad der sker når hunden får en diskusprolaps og hvordan den kan hjælpes
Den livsfarlige sygdom hjertelungeorm spreder sig netop nu blandt hunde i Danmark, parasitten smitter nemlig mest i foråret i takt med, at temperaturen stiger. Hundeejere skal derfor være ekstra opmærksomme på hundens adfærd, da hjertelungeorm kan gøre alvorlig skade på hundens organer, lyder advarslen fra chefdyrlæge hos AniCura.
I den søde decembertid er det vigtigt at skelne mellem egne og hundens behov, når det kommer til mad og motion. Dyrlæge giver tre vigtige råd til, hvordan du er god ved din hund under festlighederne
Langvarige øregangsbetændelser hos hunde er almindelige, men kan være til stor gene for hunden og svære at komme af med
På søndag afholder Dyreværnet traditionen tro sit årlige Åbent Hus-arrangement i Kolding fra 12.30 - 16.30. Det er gratis at komme på besøg
Sygdom i nethinden kan gøre hunden helt blind på få dage
Kvinde har skrevet læserbrev om hendes oplevelser, da hendes hund fik kræft og døde
I en alder af 87 år er Kathe Winther, grundlæggeren af KW Hunde- og Katteartikler, gået bort. Hun efterlader sig et markant aftryk på hundeverdenen og et enestående eftermæle som en modig, innovativ og inspirerende kvinde, der brød barrierer i en mandsdomineret branche.
Labrador retrieveren Lab'Spb Gazprom, også kendt som Blue, sikrede sig lørdag endnu en gang sejren i Best In Show ved en international DKK udstilling.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Borgerforslag om forbud mod salg, distribution og køb af nikotinposer/snus møder stor opbakning fra hundeejere, dyrevelfærdsorganisationer og politiske ordførere i kampen for dyrenes sikkerhed.
Med risiko for at gentage os selv: Labrador retrieveren Lab'Spb Gazprom, også kendt som Blue, vinder endnu en gang Best In Show!
Så er billederne fra udstillingen i Herning kommet på hjemmesiden.
En families værste mareridt og en hunds utrolige instinkter førte til en lykkelig genforening efter en nervepirrende jagt gennem Aalborgs gader.
Som en del af søndagens oplevelser i Store Ring, blev der ved Dansk Kennel Klubs Winter Wonderland uddelt en særlig hæder til de imponerende repræsentanter for Danmarks seks nationalracer. Og det var en gammel dansk hønsehund ved navn Charletan's Rollo, der løb med titlen som Bedste Hund af Dansk Race.
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
Juniorhandleren Naya Kühne Andersen imponerede den britiske dommer i finalen ved søndagens Winter Wonder Show i Herning.