Dyreværnet: Anerkendt dyrlæge hjælper ulovlige hundehandler

05-10-2021 15:20, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Som en del af Dyreværnets kampagne mod import og salg af skadede hvalpe fra Østeuropa er det nu kommet frem, at en anerkendt dyrlæge og tidligere underviser af kommende dyrlæger er en del af problemet

Copyright Ridehesten.com
Foto: Adobe Stock

 

Har man set de første afsnit af Dyreværnets dokumentarserie om hvalpefabrikker, sidder man sikkert med en knude i maven, en klump i halsen og en undren over, at nogle mennesker kan finde på at støtte den slags.

Hunden.dk har fået sendt noget råbånd fra andet afsnit, hvor undercoveragenten Rene Dahl Andersden er ude hos en hvalpesælger på Sjælland. Sælgeren er kommet i Dyreværnets søgelys, fordi han ofte har hunde fra Polen til salg.

Sælgeren er en dansk mand, der er gift med en polsk kvinde, og det er konen, der har kontakten med opdrætterne i Polen. Parret bedyrer, at det kun er gode hunde, de sælger. Da Rene Dahl Andersen kommer ind i huset, er der 10 hvalpe fra to forskellige kuld, og det fremgår også, at der er flere hvalpe andre steder i huset.

Vi har fået adgang til Renes skjulte optagelser fra besøget, der varer godt en times tid.

Mens Rene Dahl Andersen, der foregiver at være en hvalpekøber, der skal købe hund til hans søster, er på besøg, kommer sælgerens dyrlæge for at tjekke hvalpene.

Det står hurtigt klart, at dyrlægen er meget hurtig til at undersøge de mange hvalpe. Han tjekker deres vaccinehistorik i de medfølgende polske sundhedsbøger.

Han fortæller desuden, at han er der for at tjekke, at hundene har den kvalitet, som sælger siger, de har.

På råbåndene vi har set, siger dyrlægen nogle ret utrolige ting. Udover ukritisk at overføre sundhedsdata fra de polske sundhedsbøger, stiller han eksempelvis spørgsmålstegn ved, om det er skadeligt at fjerne hvalpe fra deres mødre, før de er blevet otte uger.

– Der er jo også tæver, der dør under fødslen, men det betyder jo ikke, at deres hvalpe ikke kan klare sig, siger han blandt andet, ligesom han bruger eksemplet med, at når kalve kan fjernes fra deres mødre efter et døgn, så kan hunde også, før der er gået otte uger.

Dyrlægen er helt med på, at det er ulovligt at sælge yngre hvalpe, men han mener ikke der ellers er de store problemer i det.

– Dyreværnslovene er ikke altid lige logiske eller praktiske, siger han.

Men han finder dog ud af, at hvalpene alle er ældre end de otte uger, de skal være, inden de må sælges.

Rene, som jo foregiver at være ude for at købe en hvalp for sin søster, finder hurtigt en hvalp, som er meget lille, og som han synes, ser lidt skræmt ud.

Den lille tævehvalp bliver også undersøgt af dyrlægen, som konkluderer, at der ikke er noget at være bekymret for med den.

Under hele besøget har der også været en anden hvalpekøber i huset. Hun får på et tidspunkt den lille hvalp over til sig, mens Rene Dahl Andersen går ud i køkkenet til sælgeren.

Da Rene kommer tilbage, har dyrlægen udfyldt et skema med seks punkter om hvalpens sind.

Her han krydset af, at den er kontaktsøgende, aktiv og nysgerrig. Rene spørger ham, hvorfor han ikke har sat i kryds i rolig og reserveret, da det er sådan hvalpen har været under hele besøget.

Hertil svarer dyrlægen, at hvalpen var kontaktsøgende, aktiv og nysgerrig, da han havde den i hænderne, og også da den anden hvalpekøber havde siddet med den.

Den beskrivelse kunne den anden hvalpekøber dog ikke genkende.

Efter at have købt hvalpen for 14.000 kroner, tager Rene den med tilbage til Dyreværnet. Her bliver hvalpen undersøgt, og her finder direktør og dyrlæge Rikke Christensen-Lee og en anden dyrlæge uafhængigt af hinanden, at hunden er fem til seks uger gammel.

Desuden har hunden orm og giardia. Den er altså på ingen måde rask.

Da Rikke Christensen-Lee ser navnet på dyrlægen, er hun ikke overrasket. Det er nemlig en dyrlæge, som Dyreværnet tidligere har haft problemer med i andre dyreværnssager.

– Men det er skræmmende, at han praktiserer på den måde, og tænk sig, at han har undervist kommende dyrlæger, lyder det fra Rikke Christensen-Lee.

Du kan nu se de tre første afsnit lige her.

Læs også

Stil spørgsmål til Dyreværnet i dag

13-10-2021 12:15, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Fra 14.00 - 15.00 i dag går Dyreværnet live på Facebook og fortæller om deres onlineserie, Langt over grænsen

Hvalpe på trådnet og udnyttede tæver

07-10-2021 15:30, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Femte afsnit af Dyreværnets dokumentar er nu online, og igen bringer den uhyggelige optagelser

Rumænien: Fodbold og dårlige hundevilkår

06-10-2021 15:04, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Denne nyhed er delt mellem to historier som sammen viser de forhold nogle hunde lever under i Rumænien - Et af de lande, hvorfra der smugles hunde til Danmark

Webredaktør

Har du en nyhed eller en god historie?

Bjarke Kirkegaard Nielsen

Webredaktør og nyhedsvagt

Bjarke Kirkegaard Nielsen
20 24 29 30
bkn@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Kennelhoste hos hunde

21-10-2021 09:00, af Astrid Gerd Holtet

Vådt og koldt vejr giver kennelhosten ideelle betingelser – men hvad er kennelhoste, og hvad skal du holde øje med?

Når man vil have to hunde i huset

20-10-2021 09:31, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

To hunde giver dobbelt så meget glæde, men ofte også dobbelt så meget besvær. Her er lidt tips fra Spanielbogen om, hvad du bør have i baghovedet, inden du anskaffer dig mere end én hund

BLOG: Hunde skal da hilse, skal de ikke det?

15-10-2021 08:39, af John Frank Ahm

Er det en god eller dårlig ide at lade hunde hilse på hinanden, og er det overhovedet nødvendigt?

Træn hundens smidighed: 5 gode råd

17-10-2021 09:50, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Flere hunde rammes af stivhed og smerter i led. Derfor er det en god ide at træne smidighed

Smertefuld forsnævring i rygraden

22-10-2021 09:10, af Astrid Gerd Holtet

Store midaldrende hunde er i særlig risiko for at udvikle lumbosacral stenose – en tilstand, der giver et tryk på rygmarven i lændeområdet, og som kan være forbundet med udtalt smerteegene

Aggression hos hunde - ny brik i puslespillet er måske fundet

14-10-2021 08:15, af Astrid Gerd Holtet

Hvorfor udvikler nogle hunde problemer med aggression, når andre ikke gør? Det har en gruppe forskere fra universitet i Arizona, USA, forsøgt at blive klogere på, og måske har de fundet endnu en brik i puslespillet  

Antallet af påkørte hunde stiger i efteråret

19-10-2021 09:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Efterårets mørke øger risikoen for påkørsel af vores kæledyr. Sidste efterår steg antallet af påkørte hunde i trafikken med 60 procent, viser skadestatistik fra Agria Dyreforsikring

Labradoodle skulle aldrig have været opfundet

30-09-2019 08:44, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

”Opfinderen” af labradoodle, der er en blanding mellem labrador og puddel, kommer med opsigtsvækkende advarsel om den populære blanding

Dansk Europamester i Lure Coursing

23-10-2021 17:02, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Fredag fik Danmark sin første Europamester i Lure Coursing nogensinde. Den dygtige hund er Eloy, som er en galgo espagnol

Du tager jo også fodboldstøvler på, når du spiller fodbold

01-10-2021 12:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Hvorfor skal man have en speciel jakke på, når man lufter hund? Det er et af de spørgsmål, der ofte møder DogCoach, når virksomheden viser dens hundelufterjakker