Dyreværnet: Anerkendt dyrlæge hjælper ulovlige hundehandler

05-10-2021 15:20, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Som en del af Dyreværnets kampagne mod import og salg af skadede hvalpe fra Østeuropa er det nu kommet frem, at en anerkendt dyrlæge og tidligere underviser af kommende dyrlæger er en del af problemet

Copyright Ridehesten.com
Foto: Adobe Stock

 

Har man set de første afsnit af Dyreværnets dokumentarserie om hvalpefabrikker, sidder man sikkert med en knude i maven, en klump i halsen og en undren over, at nogle mennesker kan finde på at støtte den slags.

Hunden.dk har fået sendt noget råbånd fra andet afsnit, hvor undercoveragenten Rene Dahl Andersden er ude hos en hvalpesælger på Sjælland. Sælgeren er kommet i Dyreværnets søgelys, fordi han ofte har hunde fra Polen til salg.

Sælgeren er en dansk mand, der er gift med en polsk kvinde, og det er konen, der har kontakten med opdrætterne i Polen. Parret bedyrer, at det kun er gode hunde, de sælger. Da Rene Dahl Andersen kommer ind i huset, er der 10 hvalpe fra to forskellige kuld, og det fremgår også, at der er flere hvalpe andre steder i huset.

Vi har fået adgang til Renes skjulte optagelser fra besøget, der varer godt en times tid.

Mens Rene Dahl Andersen, der foregiver at være en hvalpekøber, der skal købe hund til hans søster, er på besøg, kommer sælgerens dyrlæge for at tjekke hvalpene.

Det står hurtigt klart, at dyrlægen er meget hurtig til at undersøge de mange hvalpe. Han tjekker deres vaccinehistorik i de medfølgende polske sundhedsbøger.

Han fortæller desuden, at han er der for at tjekke, at hundene har den kvalitet, som sælger siger, de har.

På råbåndene vi har set, siger dyrlægen nogle ret utrolige ting. Udover ukritisk at overføre sundhedsdata fra de polske sundhedsbøger, stiller han eksempelvis spørgsmålstegn ved, om det er skadeligt at fjerne hvalpe fra deres mødre, før de er blevet otte uger.

– Der er jo også tæver, der dør under fødslen, men det betyder jo ikke, at deres hvalpe ikke kan klare sig, siger han blandt andet, ligesom han bruger eksemplet med, at når kalve kan fjernes fra deres mødre efter et døgn, så kan hunde også, før der er gået otte uger.

Dyrlægen er helt med på, at det er ulovligt at sælge yngre hvalpe, men han mener ikke der ellers er de store problemer i det.

– Dyreværnslovene er ikke altid lige logiske eller praktiske, siger han.

Men han finder dog ud af, at hvalpene alle er ældre end de otte uger, de skal være, inden de må sælges.

Rene, som jo foregiver at være ude for at købe en hvalp for sin søster, finder hurtigt en hvalp, som er meget lille, og som han synes, ser lidt skræmt ud.

Den lille tævehvalp bliver også undersøgt af dyrlægen, som konkluderer, at der ikke er noget at være bekymret for med den.

Under hele besøget har der også været en anden hvalpekøber i huset. Hun får på et tidspunkt den lille hvalp over til sig, mens Rene Dahl Andersen går ud i køkkenet til sælgeren.

Da Rene kommer tilbage, har dyrlægen udfyldt et skema med seks punkter om hvalpens sind.

Her han krydset af, at den er kontaktsøgende, aktiv og nysgerrig. Rene spørger ham, hvorfor han ikke har sat i kryds i rolig og reserveret, da det er sådan hvalpen har været under hele besøget.

Hertil svarer dyrlægen, at hvalpen var kontaktsøgende, aktiv og nysgerrig, da han havde den i hænderne, og også da den anden hvalpekøber havde siddet med den.

Den beskrivelse kunne den anden hvalpekøber dog ikke genkende.

Efter at have købt hvalpen for 14.000 kroner, tager Rene den med tilbage til Dyreværnet. Her bliver hvalpen undersøgt, og her finder direktør og dyrlæge Rikke Christensen-Lee og en anden dyrlæge uafhængigt af hinanden, at hunden er fem til seks uger gammel.

Desuden har hunden orm og giardia. Den er altså på ingen måde rask.

Da Rikke Christensen-Lee ser navnet på dyrlægen, er hun ikke overrasket. Det er nemlig en dyrlæge, som Dyreværnet tidligere har haft problemer med i andre dyreværnssager.

– Men det er skræmmende, at han praktiserer på den måde, og tænk sig, at han har undervist kommende dyrlæger, lyder det fra Rikke Christensen-Lee.

Du kan nu se de tre første afsnit lige her.

Læs også

Rekordhøjt antal hunde gik tur for en god sag

09-05-2023 12:10, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Siden 2018 har Agria Dyreforsikring afholdt den årlige Hundegåtur, og danskernes ønske om at hjælpe dyr i nød er ikke blevet mindre gennem årene. Antallet af deltagere er faktisk steget hvert år. I weekenden 6. og 7. maj deltog næsten 5.500 hunde og deres ejere i 2023-udgaven af Hundegåturen, der igen foregik på Facebook og Instagram

Salling Fondene giver 300.000 til Dyreværnet: Hjælper udsatte borgeres kæledyr

20-02-2023 08:37, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Dyreværnet har tre rullende biler, Frynseklinikken, der kører rundt i hele landet. Lørdag 25. februar klokken 10-12 kan man se bilen, og hvordan den fungerer, når den ruller ind ved Bilka i Tilst

Følg Dyreværnet på TV

02-06-2022 15:32, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Nu kan du komme med bag facaden hos Dyreværnet i helt ny serie, der følger organisationens arbejde tæt

Webredaktør

Har du en nyhed eller en god historie?

Louise Trabjerg

Webredaktør og nyhedsvagt

Louise Trabjerg

ltr@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

DNA test af hundelorte bliver mere og mere udbredt

20-09-2023 19:01, af Louise Trabjerg

Vi ser det jævnligt - særligt på de sociale medier - at den gennemsnitlige dansker er træt af de mange efterladte hunde-høm-høm'er der skal trædes uden om på gader og stræder. Men problemet er langt fra kun dansk.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

3 gode råd hvis hunden har dårlig mave

20-02-2022 10:00, af Astrid Holtet

De fleste hunde oplever at have dårlig mave flere gange i løbet af deres liv, men hvad kan man gøre når problemet opstår?

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Rishi Sunak annoncerer forbud mod American XL Bully-hunde i Storbritannien

21-09-2023 18:06, af Louise Trabjerg

Efter en række angreb, der har ført til dødsfald og alvorlige skader, kommer de amerikanske XL Bully-hund i Storbritannien under den farlige hundelov inden udgangen af året.

Symptomer – unormal urinering

18-03-2022 15:21, af Astrid Holtet

Tisser hunden mere end den plejer, mindre end den plejer, oftere end den plejer - eller er den begyndt at tisse indenfor? Det kan være tegn på, at den er noget galt. Ændret urineringsmønster, er et almindeligt symptom på en lang række forskellige sygdomme hos hunde

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Overblik: Regler for hunde på fly

16-03-2018 15:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Ønsker man at få sin hund med på en rejse, er der stor forskel på reglerne hos de enkelte flyselskaber. Derfor er det vigtigt, at man sætter sig ind i selskabets regler, inden man drager mod lufthavnen. Vi bringer her et overblik

Nu er vi i gang i Roskilde!

22-09-2023 16:58, af Maria Lærke Mortensen

Hundeudstillingen i Roskilde er i fuld gang. De første vindere er allerede fundet og stemningen er helt i top på dyreskuepladsen