Dyreværnet: Anerkendt dyrlæge hjælper ulovlige hundehandler

05-10-2021 15:20, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Som en del af Dyreværnets kampagne mod import og salg af skadede hvalpe fra Østeuropa er det nu kommet frem, at en anerkendt dyrlæge og tidligere underviser af kommende dyrlæger er en del af problemet

Copyright Ridehesten.com
Foto: Adobe Stock

 

Har man set de første afsnit af Dyreværnets dokumentarserie om hvalpefabrikker, sidder man sikkert med en knude i maven, en klump i halsen og en undren over, at nogle mennesker kan finde på at støtte den slags.

Hunden.dk har fået sendt noget råbånd fra andet afsnit, hvor undercoveragenten Rene Dahl Andersden er ude hos en hvalpesælger på Sjælland. Sælgeren er kommet i Dyreværnets søgelys, fordi han ofte har hunde fra Polen til salg.

Sælgeren er en dansk mand, der er gift med en polsk kvinde, og det er konen, der har kontakten med opdrætterne i Polen. Parret bedyrer, at det kun er gode hunde, de sælger. Da Rene Dahl Andersen kommer ind i huset, er der 10 hvalpe fra to forskellige kuld, og det fremgår også, at der er flere hvalpe andre steder i huset.

Vi har fået adgang til Renes skjulte optagelser fra besøget, der varer godt en times tid.

Mens Rene Dahl Andersen, der foregiver at være en hvalpekøber, der skal købe hund til hans søster, er på besøg, kommer sælgerens dyrlæge for at tjekke hvalpene.

Det står hurtigt klart, at dyrlægen er meget hurtig til at undersøge de mange hvalpe. Han tjekker deres vaccinehistorik i de medfølgende polske sundhedsbøger.

Han fortæller desuden, at han er der for at tjekke, at hundene har den kvalitet, som sælger siger, de har.

På råbåndene vi har set, siger dyrlægen nogle ret utrolige ting. Udover ukritisk at overføre sundhedsdata fra de polske sundhedsbøger, stiller han eksempelvis spørgsmålstegn ved, om det er skadeligt at fjerne hvalpe fra deres mødre, før de er blevet otte uger.

– Der er jo også tæver, der dør under fødslen, men det betyder jo ikke, at deres hvalpe ikke kan klare sig, siger han blandt andet, ligesom han bruger eksemplet med, at når kalve kan fjernes fra deres mødre efter et døgn, så kan hunde også, før der er gået otte uger.

Dyrlægen er helt med på, at det er ulovligt at sælge yngre hvalpe, men han mener ikke der ellers er de store problemer i det.

– Dyreværnslovene er ikke altid lige logiske eller praktiske, siger han.

Men han finder dog ud af, at hvalpene alle er ældre end de otte uger, de skal være, inden de må sælges.

Rene, som jo foregiver at være ude for at købe en hvalp for sin søster, finder hurtigt en hvalp, som er meget lille, og som han synes, ser lidt skræmt ud.

Den lille tævehvalp bliver også undersøgt af dyrlægen, som konkluderer, at der ikke er noget at være bekymret for med den.

Under hele besøget har der også været en anden hvalpekøber i huset. Hun får på et tidspunkt den lille hvalp over til sig, mens Rene Dahl Andersen går ud i køkkenet til sælgeren.

Da Rene kommer tilbage, har dyrlægen udfyldt et skema med seks punkter om hvalpens sind.

Her han krydset af, at den er kontaktsøgende, aktiv og nysgerrig. Rene spørger ham, hvorfor han ikke har sat i kryds i rolig og reserveret, da det er sådan hvalpen har været under hele besøget.

Hertil svarer dyrlægen, at hvalpen var kontaktsøgende, aktiv og nysgerrig, da han havde den i hænderne, og også da den anden hvalpekøber havde siddet med den.

Den beskrivelse kunne den anden hvalpekøber dog ikke genkende.

Efter at have købt hvalpen for 14.000 kroner, tager Rene den med tilbage til Dyreværnet. Her bliver hvalpen undersøgt, og her finder direktør og dyrlæge Rikke Christensen-Lee og en anden dyrlæge uafhængigt af hinanden, at hunden er fem til seks uger gammel.

Desuden har hunden orm og giardia. Den er altså på ingen måde rask.

Da Rikke Christensen-Lee ser navnet på dyrlægen, er hun ikke overrasket. Det er nemlig en dyrlæge, som Dyreværnet tidligere har haft problemer med i andre dyreværnssager.

– Men det er skræmmende, at han praktiserer på den måde, og tænk sig, at han har undervist kommende dyrlæger, lyder det fra Rikke Christensen-Lee.

Du kan nu se de tre første afsnit lige her.

Læs også

Følg Dyreværnet på TV

02-06-2022 15:32, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Nu kan du komme med bag facaden hos Dyreværnet i helt ny serie, der følger organisationens arbejde tæt

Freyas lov forkastet

05-05-2022 08:48, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Tirsdag var der andenbehandling af lovforslaget, Freyas Lov, der kom frem gennem et borgerforslag fra Dyreværnet

Dyreværnet blev hørt på Christiansborg

03-02-2022 12:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Onsdag eftermiddag var Rikke Christensen-Lee, Nina Amdi og Felix Smith på Christiansborg for at fortælle om Freyas Lov, og det var, ifølge Rikke Christensen-Lee, en god oplevelse  

Webredaktør

Har du en nyhed eller en god historie?

Bjarke Kirkegaard Nielsen

Webredaktør og nyhedsvagt

Bjarke Kirkegaard Nielsen
20 24 29 30
bkn@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Heltehund risikerer aflivning

23-11-2022 08:55, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Hvad der skulle have været en lykkelig afslutning på en ulykkelig sag, kan nu vise sig at ende med en aflivning af den politihund, der egentlig var helten i hele historien

Gode råd til hundeejere: Spar på budgettet uden at hunden mærker det

23-11-2022 12:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

De fleste hundeejere vil aldrig vil lade det gå ud over deres firbenede venner, når der skal spares. De vil hellere spise havregrød end skære ned på godbidderne til Fido. Men i disse tider med kraftigt stigende priser kan det alligevel være en god idé at give hundebudgettet et eftersyn

Dyrlæge advarer mod delinger af ”underholdende” hunde- og kattevideoer

17-11-2022 12:14, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

En stigende tendens til at filme kæledyr i unaturlige og ubehagelige situationer, der deles som underholdning på internettet, får nu en af landets største grupper af dyrehospitaler til at advare mod at optage og dele disse videoer. I mange tilfælde kan situationerne gøre skade på dyrene og føre til manglende tillid til kæledyrsejeren eller ligefrem angst hos kæledyrene, lyder det

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Sne kan give dårlig mave

21-11-2022 11:22, af Astrid Gerd Holtet

Hvis sneen begynder at dale, kan nogle hundeejere opleve at hunden spiser af sneen – og det kan give dårlig mave. Vi ser nærmere på hvad der sker

Politihund skal ikke aflives

26-11-2022 09:57, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Det får ikke konsekvenser for den politihund, der mandag aften bed en kvinde, der var blevet væk. Tidligere har Nordjyllands Politi fortalt, at hunden i værste fald kunne risikere aflivning, men efter undersøgelser af handlingsforløbet bliver dette ikke tilfældet

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Tre Gode råd: Sådan giver du hunden piller

25-11-2022 10:20, af Astrid Gerd Holtet

Langt de fleste hundeejere oplever at skulle give deres hund medicin i form af piller, på et eller andet tidspunkt i hundens liv. Her får du tre gode råd til hvordan du gør, når medicinen skal gives

Symptomer – unormal urinering

18-03-2022 15:21, af Astrid Holtet

Tisser hunden mere end den plejer, mindre end den plejer, oftere end den plejer - eller er den begyndt at tisse indenfor? Det kan være tegn på, at den er noget galt. Ændret urineringsmønster, er et almindeligt symptom på en lang række forskellige sygdomme hos hunde

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt