Har du råd til kæledyr? Find ud af om Fido sprænger budgettet

21-06-2024 09:57, af Anne Cecilie Sohl

Det er dyrere at være hunde- end katteejer. Det er i sig selv måske ikke overraskende, men hvad koster det egentlig pr. måned at have hund eller kat? Det har 800 hunde- og katteejere svaret på – og her kan du også læse, hvad der er årsag til forskellen i udgifterne.

Copyright Ridehesten.com
Foto: AdobeStock

De fleste af os vil gå langt for at vores kæreste eje trives. Det viser vi på mange forskellige måder. Nogle disker op med gourmetmad til katten, mens andre tager hunden til massage og svømning. Men hvor mange penge bruger danskerne om måneden på deres kæledyr?

En ny undersøgelse blandt danske hunde- og katteejere viste, at den største gruppe af katteejere, 72 procent, betaler mindre end 1.000 kr. om måneden for at have kat. 20 procent har en månedlig udgift på mellem 1.000 og 1.999 kr.

Blandt hundeejerne er det 52 procent, der har en gennemsnitlig månedlig udgift på op til 1.000 kr., mens 32 procent af hundeejerne har svaret, at det koster dem mellem 1.000 og 1.999 kr. om måneden at have hund.

– Der er flere faktorer, der ligger til grund for den gennemsnitlige forskel i udgifterne for hhv. hunde- og katteejere: Katte spiser mindre mad end de fleste hunde og kræver generelt mindre udstyr. Samtidig besøger kattene ikke dyrlægen helt så ofte som hundene gør - noget der blandt andet afspejler sig i en lavere forsikringspræmie, forklarer Lotte Evers, der er marketingchef i Agria Dyreforsikring.

Ekstra udgifter hver måned
Det er de færreste kæledyrsejere, der har en udgift på 2.000 kr. om måneden. Men, forklarer Lotte Evers, der kan være årsager, der kræver højere månedlige udgifter, for eksempel kan hundens størrelse spille ind eller hvis katten har brug for medicin eller specialfoder.

– Som tommelfingerregel kan man sige, at jo større kæledyret er, desto mere foder bliver der spist – men det kan også have en betydning hvilket foder man serverer og om man skal give tilskud eller særligt lækre godbidder. Der kan også være racemæssige forskelle, der gør at en given hund eller kat må oftere til dyrlægen og derfor er giver ekstra udgifter til dyrlægebesøg og også er dyrere at sygeforsikre. Har man ikke mod på opgaven selv, har nogle hunde f.eks. brug for regelmæssig klipning eller trimning på hundesalon, så der kan være flere årsager til, at man står med større omkostninger, forklarer hun.

– Er du meget aktiv med dit kæledyr og f.eks. går til særlig træning, deltager til mange konkurrencer, eller tager på udstillinger i ind- og udland, kan det månedlige udgifter stige betydeligt, fortæller hun og tilføjer:

Hun understreger, at selve købsprisen – den engangsudgift, du betaler for din nye hund eller kat, når du tager det med hjem - kun udgør en mindre del af de samlede udgifter, du vil have i løbet af f.eks. en hunds eller kats levetid, og det kan sagtens kan være 10-12 år. Desuden kan udgifterne variere igennem dyrets liv:

– Man skal forvente opstartsudgifter det første år, f.eks. til forskellige typer udstyr såsom kurve, kradsetræ, indhegning af haven, transportbure, snore, bur til bilen, kattebakke og meget mere. Dertil kommer eventuelt udgifter til hvalpekurser og sundhedsundersøgelser og vaccinationer hos dyrlægen. Desuden skal man tænke på, at de månedlige udgifter vil stige, hvis dyret på et tidspunkt får brug for dyrlægebehandling eller f.eks. får en kronisk, behandlingskrævende lidelse.

*Undersøgelsen blev gennemført af Xtreme på vegne af Agria. 441 katteejere og 412 hundeejere deltog

Læs også

Hunde er gode for økonomien

12-01-2018 08:57, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Nyt studie fra Sverige viser, at hunde og katte har en positiv virkning på nationaløkonomien

Fire gode råd: Sådan sikrer du hunden i juletrafikken

22-12-2020 15:24, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Ofte glemmer vi alt om hundens sikkerhed, når vi tager den med på køretur i bilen. Men det er vigtigt, at du sørger for, at Fido er spændt ordentligt fast, særligt når turen går ud på de glatte og trafikerede veje i dagene op til jul og nytår. Læs her hvordan du bedst sikrer hunden på køreturen

Kendt dyreelsker peger på Danmarks Dyrehelt 2018

10-09-2018 08:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

De kommende uger kan danske kæledyrsejere indstille deres kæledyr til at blive Danmarks Dyrehelt 2018. Agria Dyreforsikring kårer for fjerde år i træk hunde, heste, katte, kaniner og alle andre kæledyr, som har gjort noget ekstraordinært for deres ejer. Dyreelsker og tv-vært, Puk Elgård, hjælper med at udpege vinderen

Englænder vil bo 35 dage på internat

31-07-2013 14:23, af Tine Luther
Med målet at skabe opmærksomhed omkring herreløse hunde og indsamle penge til internatet Manchester and Cheshire Dogs’ Home flytter Sean Le Vegan ind på selvsamme internat i en god måned.

6 gode råd til at træne indkald med din hund

13-11-2017 16:00, af Susanne Bagger

Alle hunde kan lære at komme, når man kalder. Med nogle hunde kræver det bare lidt mere arbejde end med andre

Råd fra dyrlægen: Sådan undgår din hund kuldeskader i vintertiden

26-01-2022 09:14, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Den kolde vintertid, hvor mange må vænne sig til kølige gåture, når familiens firbenede medlemmer skal luftes, har meldt sin ankomst. Hvis ikke man som hundeejer er ekstra opmærksom i denne tid, kan de lave temperaturer resultere i ømme poter og i værste fald mere alvorlige kuldeskader

Linse Kesslers fond i opløsning

13-09-2021 08:53, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Er du et af de mennesker, der har støttet Linse Kesslers fond, som blandt har til formål at redde hunde, så skal du nok til at finde et andet sted at bruge dine penge. Fonden er nemlig sendt til tvangsopløsning

Netdyredoktor: Kæledyr og Corona

23-03-2020 12:37, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Netdyredoktor har samlet en række informationer og gode råd om kæledyr og coronavirus. Dem kan du læse her

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Må min hund spise kirsebær?

27-07-2017 09:48, af Anne Ekenberg

Kirsebærrene falder næsten af sig selv ned i munden på mig, når jeg ryster en gren. Store, runde og med den smukkeste vinrøde – ja næste sorte – farve smager de vidunderligt. Stenene spytter jeg ud i hånden, og det er der en god grund til

Må min hund spise jordbær?

16-07-2017 10:07, af Anne Ekenberg

Jeg går ofte tur på en skøn natursti. Tidligere var det en jernbanestrækning, men for mange år siden blev den nedlagt, og i dag har mennesker og dyr glæde af den. På denne tid af året myldre det frem med skovjordbær. Som små røde perler lyser de op i alt det grønne, og jeg elsker at plukke af dem, når jeg med egne øjne kan se, at de modne. Og mine hunde elsker dem også, men må de egentlig få dem?

Forberedelserne til stort hundeløb er i fuld gang i Mariager

25-06-2024 09:18, af Anne Cecilie Sohl

Allerede nu har over 550 tilmeldt sig stort terrænløb med hund i Mariager i midten af august og ikke mindst nordjyderne har taget godt imod det nye initiativ.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Må min hund spise ærter?

03-08-2017 13:25, af Anne Ekenberg

Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni.  Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.

Døgnet efter en operation

16-01-2022 09:57, af Astrid Holtet

At få sin hund hjem efter den har været i narkose og gennem en operation, kan være en overvældende oplevelse og give anledning til bekymring – vi ser på hvad du skal være opmærksom på det første døgn efter operationen

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt