Undgå at støtte hvalpefabrikker

27-04-2018 15:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I onsdagens udgave af Kontant på DR1 så vi, hvordan hunde mistrives i såkaldte hvalpefabrikker og hos avlere, hvor opgaven var steget dem over hovedet. Kennelklubben har nogle råd til, hvordan man undgår at støtte en hvalpefabrik

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Så længe der er penge i det, vil der være folk, der enten af ond vilje eller af uvidenhed opdrætter hunde helt forkert. Derfor er det vigtigt, at vi som hundeejere ikke går ind og støtter den slags opdrættere.

Dansk Kennel Klub har nogle gode råd til, hvordan man undgår at give penge til de forkerte opdrættere.

– Køb af hund er en tillidssag, siger Lise Lotte Christensen, pressekontakt i Dansk Kennel Klub (DKK).

– Du skal være en kritisk forbruger som både holder hovedet koldt og hjertet varmt. Du skal leve med dit valg af hund i 10-15 år og derfor fortjener både du og hunden, at den ikke impulskøbes og afhentes på en rasteplads med tvivlsomme oplevelser og papirer i bagagen. Ja, det kommer nok til at tage lidt tid at finde den rigtige hvalp, men det betaler sig, fastholder Lise Lotte Christensen.

 

Her får du DKK´s 9 gode råd til hvalpekøb

  1. Køb hund af en opdrætter i Dansk Kennel Klub.
    DKK´s opdrættere er engagerede og uddannede, de anvender DKKs købsaftaler og de kan modtage kennelbesøg. Besøg gerne flere opdrættere og brug tid på at finde en opdrætter, som du har tillid til og en god dialog med.
  2. Se tæven og hvalpene i hjemmet
    Du skal hjem hos opdrætteren og se både hundemor og hvalpe i det miljø de er vokset op. Tæven skal være tillidsfuld og venlig og hvalpene skal være nysgerrige og frimodige og se trivelige ud.
  3. Det kan være dyrt at købe billigt
    Det er tillokkende at købe en rigtig billig hund, men det er et tosset sted at spare penge, det kan nemlig vise sig at blive en dyrt valg. Virkeligheden er jo, at det koster kr. 6000-8000,- årligt at have hund (med forsikringer, dyrlægebesøg, vaccinationer, udstyr, træning og foder mv.), så anskaffelsesprisen er forsvindende lille.
  4. Hunderacer er meget forskellige
    En DKK stambogsført racehund, giver dig større sikkerhed for at du får en hund af den race og type, som du forventer. Altså at den både ser ud og opfører sig som og ser ud, som den race du er faldet for og som passer til netop jer. Hvis der mod forventning viser sig at være noget galt med DKK hvalpen, så har du adgang til juridisk hjælp i DKK.
  5. Sundhedsattest og ID-mærkning
    Der bør altid være en nyere sundhedsattest på en hund du køber. Hunden skal også være lovpligtigt ID mærket med en mikrochip og dette nummer skal være påført sundhedsattesten, ligesom hunden skal være tilmeldt Dansk Hunderesgister.
  6. Pas på bondefangeri
    Køb aldrig hund af en person, som du ikke kan finde på offentlige vejvisere f.eks. KRAK. Du skal være sikker på, hvor du skal henvende dig, hvis der efterfølgende viser sig at være noget galt med hvalpen.
  7. Pas på illegalt importerede hvalpe
    Hvis hvalpen er lovligt importeret, skal den have et EU-pas fra det land, den kommer fra (altså ikke et pas udstedt i Danmark). Den skal være ID-mærket med en elektronisk chip, og ID-nummeret skal passe med nummeret i passet. Du bør insistere på at få det tjekket hos en dyrlæge, inden I handler.
  8. Køb aldrig hvalp af medlidenhed
    Du skal ikke redde hvalpen ved at købe den. Det belønner desværre bare opdrætteren og giver dem mod på at lave flere hvalpe. Hvis du har en dårlig mavefornemmelse i forhold til hundenes trivsel eller en opdrætters adfærd, så kontakt Dyreværnsorganisationer eller DKK (hvis det er en DKK opdrætter), så vores kennelkontakter kan tage fat i sagen.
  9. Er du i tvivl
    Så gå hjem og tænk efter. Søg råd, evt. hos DKK, og overvej situationen endnu en gang. Du skal kunne leve godt sammen med hunden i 10-15 år. 


Læs mere på www.købhund.dk og www.dkk.dk

 

Læs også

Giardia hos Kennel Dittmer ved Ulstrup

04-03-2023 09:20, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Vi har fulgt sagen med Kennel Dittmer, som har floreret på nettet den sidste tid. Nu er der nyt

Se dig for i hvalpejunglen

06-02-2023 10:14, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I fredags var vi til stede i Retten i Randers, hvor to personer er tiltalt for at have solgt ikke mindre end 85 hvalpe på to år uden at have tilladelse fra Fødevarestyrelsen til at drive erhvervsmæssig handel med hunde. Men hvordan genkender man sælgeren, som alene har profit for øje

Dagens retsmøde om hvalpefabrik i Randers aflyst

17-01-2023 05:33, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I dag skulle et par fra Randers i retten anklaget for at have drevet en hvalpefabrik i deres bolig i den kronjyske hovedstad. Men dagens møde er aflyst

Dansk opdrætter melder sig til at tage imod hunde fra Ukraine

28-02-2022 14:05, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Krigen i Ukraine har i den grad berørt mennesker over hele verden, og der bliver ved med at komme nye mennesker, som gerne vil hjælpe. Anita Roager er et af disse mennesker

40 års jubilæum med opdræt fejret på Store Hestedag

08-09-2019 10:14, af Marianne Grothe Nielsen

I 1979 fik Hanne Bøckhaus kennelnavnet Eikica, kun 19 år gammel og 40 år senere kunne det fejres på Myndeklubbens udstilling på Store Hestedag

BLOG: Socialisering og miljøtræning er ikke kun opdrætterens ansvar

07-12-2020 12:16, af John Frank Ahm

I dag kan man høre og læse overalt i hundeverdenen hvor vigtigt socialisering og miljøtræning er. Der er skrevet bøger om det og der snakkes ofte om hvor vigtigt det er at hvalpen kommer ud og får en lang række oplevelser og får stimuleret alle sine sanser. Det giver den mental robusthed. De fleste opdrættere starter allerede på dette vigtige arbejde mens hvalpene bor hos dem

Fredagsquiz: Hvad ved du om boxeren

29-03-2019 08:56, af Bjarke Kirkegaard Nielsen
Quiz|

Ugens fredagsquiz handler om boxeren. Er du bedre end din opdrætter?

Ny DKK-opdrættet hund i Kongehuset

20-08-2019 11:57, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Mens vi andre har nydt solens varme stråler har D.K.H. Prins Joachim og Prinsesse Marie fået ny hund

Bøde 18.000 kr.: 33 hunde levede under kummerlige forhold

08-09-2020 09:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

60-årig mand fra Farsø blev i går idømt en bøde i en sag om  hunde. Det er ikke første gang, manden overtræder reglerne

Mild dom i sag om hundemishandling

16-08-2017 14:22, af Anne Ekenberg

Der er faldet dom i den sag om mishandling af hunde, som er kaldt Danmarks største hundesag. Ingen bøde, en betinget fængselsstraf, og kun frakendelse til at holde hund i 3 år – andre dyr er ikke omfattet af frakendelsen. Det er de barske realiteter. “Grotesk og helt uacceptabelt” siger Britta Riis, direktør i Dyrenes Beskyttelse.

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Flere Chrisco-produkter tilbagetrækkes og underleverandør opsagt

20-12-2024 07:35, af Cecilie Friis Amstrup

Chrisco har efter flere episoder med adfærdsændringer hos hunde valgt at tilbagetrække en række produkter ud fra et forsigtighedsprincip. Produkterne er alle fra samme underleverandør, som Chrisco nu har valgt at opsige samarbejdet med.

Den ultimative hundequiz

28-12-2021 10:58, af Bjarke Kirkegaard Nielsen
Quiz|

I disse dage bugner aviser med årsquizzer. Her er redningen for de, der ved mere om hunde

Advarsel: Tilbagekaldte tyggeruller fra Chrisco skaber bekymring blandt hundeejere

16-12-2024 12:07, af Cecilie Friis Amstrup

Chrisco har tilbagekaldt tyggeruller med kylling og okse efter flere meldinger om hunde med alvorlige symptomer som rastløshed, angst og psykotisk adfærd. Virksomheden arbejder nu på at finde årsagen.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Hunde iført vintertøj: Pynt eller praktisk?

16-12-2024 11:12, af Cecilie Friis Amstrup

Nogle synes, det er nuttet. Andre mener, at det er absolut nødvendigt. Og så er der dem, der fastholder, at hunden har pels, så tøj er overflødigt. Få hundeekspertens svar på, om din firbenede tilhører en af de fem hundetyper, der har brug for lidt vinterhjælp i form af et ekstra beskyttelseslag.

Dobbelt dansk bronze i juniorhandling

15-12-2024 18:57, af Cecilie Friis Amstrup

Med stærke præstationer i både hold- og individuel konkurrence leverede de danske juniorhandlere flotte resultater ved årets nordiske mesterskab i Stockholm.

Kvik og de andre - hundene i Matador

04-01-2023 09:36, af Anne Egede

Alle kender Matador - danskernes absolutte yndlingsserie. Ligeledes kender vel alle også kvinden bag serien, Lise Nørgaard, som hele sit liv har været en stor hundeven. Det er derfor heller ikke tilfældigt at Matador også har hunde på rollelisten - endda i fremtrædende roller

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Inka skrev historie som Danmarks første hund med titlen NOVFCH

18-12-2024 14:21, af Cecilie Friis Amstrup

En bemærkelsesværdig rejse til Norge sikrede den 10-årige labrador retriever Inka en plads i historiebøgerne. Hendes ejer, Ida Madsen, ser tilbage på en uforglemmelig tur, der kulminerede med titlen Norsk Vildt- og Fersksporchampion.