Få din hund i form

18-07-2022 12:48, af Astrid Gerd Holtet

Fysisk aktivitet er vigtigt – både for hunde og for mennesker – men hvad skal du overveje, når din hund skal bruge sin krop?

 

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Sygdomme relateret til overvægt og inaktivitet er et stigende problem hos de danske hunde. Ligesom mennesker, har hunde godt af at få pulsen op og bruge deres krop – det øger både fysisk såvel som mentalt velvære.

Hvad skal du overveje inden I går i gang?

1) Øg belastningen gradvist

Er din hund ikke vant til at lave noget fysisk, er det vigtigt at du træner den langsomt op. Den inaktive hunds sener og muskler er ikke så stærke, og hunden kan dermed let få skader, hvis den udsættes for alt for hård belastning. Hvor hurtigt belastningen kan øges er forskelligt fra hund til hund, og afhænger blandt andet af racen og alderen på hunden. Nogle hunde evner ikke selv at stoppe – især ikke, hvis det er rigtig sjovt, det I laver sammen. Det er derfor vigtigt, at I stopper inden den bliver for træt. Læs også altid din hunds signaler – stopper hunden op, eller tøver den i det I laver, kan det være tegn på at den er træt.

2) Træn alsidigt

Ensformig træning kan let blive belastende for kroppen. Det er vigtigt at du tænker på at variere, hvad din hund laver. For den almindelige familiehund kan den fysiske træning eksempelvis bestå af en god blanding af løbeture, svømning og balance- og koordinationskrævende øvelser.

3) Lad hunden hvile sig bagefter

Når hunden har været fysisk aktiv, er det vigtigt at den også får tid til at hvile og restituere. Fysisk aktivitet giver en let nedbrydning af kroppen, som skal repareres efterfølgende. Det er igennem denne genopbygning at blandt andet musklerne og senerne bliver stærkere.

4) Sund kost er vigtigt

For at kunne genopbygge kroppen, er det vigtigt at hunden får en god og afbalanceret krop, der giver den alle de byggesten, den har brug for. Nogle hunde har brug for lidt ekstra energi, når de er fysisk aktive. Hold derfor løbende øje med din hunds vægt, og bliver den for tynd, kan du sætte dens foderration en lille smule op.  

5) Opvarmning og nedkøling

Det er vigtigt at varme hunden op inden den begynder at arbejde. Ved opvarmning øges blodcirkulationen, musklerne varmes op, og leddene smøres. Opvarmningen kan eksempelvis bestå af fem til ti minutters gang eller langsom løb. Nedkøling efter træning er også vigtigt. Målet med nedkøling er at mindske stivhed og muskelømhed. Ved nedkøling holdes blodkredsløbet i gang i lidt længere tid, og dermed udskilles mælkesyre fra musklerne hurtigere. Nedkøling kan eksempelvis bestå af fem til ti minutters rask gang.

6) Søg vejledning

Er du i tvivl om, hvordan du skal komme i gang med at træne med din hund eller hvor meget motion din hund kan tåle, eller lider din hund af eksempelvis sygdomme i bevægeapparatet, bør du altid søge vejledning hos din dyrlæge eller anden fagperson, inden du går i gang.

Hunde i vækst har ikke godt af meget hård, ensformig fysisk aktivitet, da deres knogler og led endnu ikke er fuldt udvoksede, men de har derimod blandt andet godt af træning, der styrker deres balance og motorik. Har du en ung hund, bør du derfor altid rådføre dig med en dyrlæge inden du går i gang.

/Astrid Gerd Holtet, dyrlæge

Læs også

Fysisk aktive hunde kan have gavn af antioxidanter

15-05-2018 15:28, af Astrid Gerd Holtet

Nyt amerikansk studie viser at fysisk aktive hunde kan have gavn af et tilskud af antioxidanter     

Stjålet hund fundet efter 6 måneder

05-12-2014 13:58, af Tine Luther
En svensk hund blev stjålet for et halvt år siden – nu har politiet fundet den.

Vaccinering af hunde i Kina

27-10-2013 08:37, af Tine Luther
Hvert år dør tusindvis af mennesker i verden af rabies. Over 99 % af dødsfaldene sker, efter et menneske er blevet bidt af en rabies-smittet hund. WSPA sætter nu ind med hjælp i Kina, hvor dødstallene er blandt de højeste i verden.

Sådan kan du rense ører på din hund

11-11-2017 10:32, af Astrid Gerd Holtet

Hvordan renser du ører på din hund? 

Skal du synge med din hund på torsdag?

29-11-2019 12:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Om en lille uge bliver det muligt at synge karaoke med hunden, hvis man har et tv fra Samsung

Dement mand og hund fundet på mark

26-11-2013 14:32, af Tine Luther
En dement mand var faldet om på en mark på Fyn – hans hund lå ved hans side, da han blev fundet.

Hund på løbehjul får eget tv-program

17-02-2013 11:27, af Maja Golles
En to-årig sheepdog er blevet så god til at køre på løbehjul, at den nu er blevet stjerne i sit eget tv-program.

Hunde og hyæner er ikke i familie – alligevel har de sammenfaldende træk

27-08-2013 14:50, af Tine Luther
Hyæner er meget nærmere beslægtet med katten end med hunden. Trods det har hyæne og hund udviklet bl.a. ens kæber og tænder.

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Beskyt dit kæledyr mod flåtbårne sygdomme

16-04-2024 08:37, af Anne Cecilie Sohl

I takt med at temperaturerne stiger, stiger risikoen for flåtbid hos både dyr og mennesker. Derfor er det nu tid til at være ekstra opmærksom på flåter og de farer, de udgør for vores kæledyr, advarer dyrlæge, der samtidig giver gode råd til, hvordan du bedst beskytter dine firbenede venner mod de flåtbårne sygdomme, der kan have alvorlige konsekvenser for din hunds og kats helbred.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Alle store dyreinteresseorganisationer vil sammen løfte sundheden og velfærden for danske hunde

15-04-2024 12:21, af Anne Cecilie Sohl

For at sikre, at vi i Danmark avler de sundeste hunde med det bedst mulige udgangspunkt for et godt liv, er de største dyreinteresseorganisationer nu gået sammen i et historisk samarbejde.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Kedelig tendens blandt indleverede hittehunde hos Dyreværnet

11-04-2024 11:16, af Anne Cecilie Sohl

Flere og flere hunde bliver indleveret hos Dyreværnet uden at være registreret i Dansk Hunderegister.

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Hunde og hugorme er en dårlig kombination

02-04-2024 10:53, af Anne Cecilie Sohl

Selv om frosten dårligt har sluppet sit tag i jorden, er hugormen allerede vågnet fra sin dvale. På denne årstid er den stadig sløv og når ikke altid at flygte, når den hører vores hunde komme. Derfor er der risiko for, at de bliver bidt. Langt de fleste hunde overlever, men et hugormebid kan have livsfarlige konsekvenser, advarer Agria Dyreforsikring. 

10 grunde til hundens slikken

15-01-2016 10:36, af Tine Luther
Hunde slikker på hvad som helst af mange forskellige årsager. En hund plejer bl.a. sin pels og afslører sit humør med tungen, den viser sin kærlighed og sin plads i hierarkiet samt knytter bånd til sine hvalpe. Huffinton Post har opstillet ti grunde til, at hundens tunge er et vigtigt redskab.