Sygdomme relateret til overvægt og inaktivitet er et stigende problem hos de danske hunde. Ligesom mennesker, har hunde godt af at få pulsen op og bruge deres krop – det øger både fysisk såvel som mentalt velvære.
Hvad skal du overveje inden I går i gang?
1) Øg belastningen gradvist
Er din hund ikke vant til at lave noget fysisk, er det vigtigt at du træner den langsomt op. Den inaktive hunds sener og muskler er ikke så stærke, og hunden kan dermed let få skader, hvis den udsættes for alt for hård belastning. Hvor hurtigt belastningen kan øges er forskelligt fra hund til hund, og afhænger blandt andet af racen og alderen på hunden. Nogle hunde evner ikke selv at stoppe – især ikke, hvis det er rigtig sjovt, det I laver sammen. Det er derfor vigtigt, at I stopper inden den bliver for træt. Læs også altid din hunds signaler – stopper hunden op, eller tøver den i det I laver, kan det være tegn på at den er træt.
2) Træn alsidigt
Ensformig træning kan let blive belastende for kroppen. Det er vigtigt at du tænker på at variere, hvad din hund laver. For den almindelige familiehund kan den fysiske træning eksempelvis bestå af en god blanding af løbeture, svømning og balance- og koordinationskrævende øvelser.
3) Lad hunden hvile sig bagefter
Når hunden har været fysisk aktiv, er det vigtigt at den også får tid til at hvile og restituere. Fysisk aktivitet giver en let nedbrydning af kroppen, som skal repareres efterfølgende. Det er igennem denne genopbygning at blandt andet musklerne og senerne bliver stærkere.
4) Sund kost er vigtigt
For at kunne genopbygge kroppen, er det vigtigt at hunden får en god og afbalanceret krop, der giver den alle de byggesten, den har brug for. Nogle hunde har brug for lidt ekstra energi, når de er fysisk aktive. Hold derfor løbende øje med din hunds vægt, og bliver den for tynd, kan du sætte dens foderration en lille smule op.
5) Opvarmning og nedkøling
Det er vigtigt at varme hunden op inden den begynder at arbejde. Ved opvarmning øges blodcirkulationen, musklerne varmes op, og leddene smøres. Opvarmningen kan eksempelvis bestå af fem til ti minutters gang eller langsom løb. Nedkøling efter træning er også vigtigt. Målet med nedkøling er at mindske stivhed og muskelømhed. Ved nedkøling holdes blodkredsløbet i gang i lidt længere tid, og dermed udskilles mælkesyre fra musklerne hurtigere. Nedkøling kan eksempelvis bestå af fem til ti minutters rask gang.
6) Søg vejledning
Er du i tvivl om, hvordan du skal komme i gang med at træne med din hund eller hvor meget motion din hund kan tåle, eller lider din hund af eksempelvis sygdomme i bevægeapparatet, bør du altid søge vejledning hos din dyrlæge eller anden fagperson, inden du går i gang.
Hunde i vækst har ikke godt af meget hård, ensformig fysisk aktivitet, da deres knogler og led endnu ikke er fuldt udvoksede, men de har derimod blandt andet godt af træning, der styrker deres balance og motorik. Har du en ung hund, bør du derfor altid rådføre dig med en dyrlæge inden du går i gang.
/Astrid Gerd Holtet, dyrlæge
Nyt amerikansk studie viser at fysisk aktive hunde kan have gavn af et tilskud af antioxidanter
Livet ændrer sig, når man får hund. Her er 11 ting, du måske ikke vidste, før du ikke fik hund
De fleste ved, at hunde ikke må efterlades i varme biler om sommeren, men det samme er faktisk tilfældet om vinteren, hvor temperaturen kommer under frysepunktet. Desværre er der mange, som lader hunden sidde i bilen når det er koldt, men det kan have fatale konsekvenser.
Ligesom mennesker kommer også hunde til skade. Det kan være på gåture, hvor de får en rift i poten eller de kan komme op at slås med en anden hund. Men hvordan hjælper man en hund, der har fået et blødende sår
Nogle hyrdehunderacer er særligt følsomme overfor stoffet ivermectin, der bruges til behandling af forskellige parasitter
Dansk Kennel Klubs projekt "Ven med en hund" lærer børn at forstå og omgås hunde på en tryg og positiv måde. På Tjæreborg Skole i Sydjylland har det vigtige emne fået en særlig plads, og begejstringen er til at tage og føle på blandt både elever, lærere og forældre.
Kortere snor, sundere avl og bedre trivsel: Fra den 1. juli 2025 gælder nye regler for alle hundeejere i Danmark.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Fra den 1. juli kan både lokale hundeejere og gæster på Rold Gl. Kro forkæle deres hunde med vask, klip og spa i trygge og rolige omgivelser, og de første bookinger er allerede i hus.
Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni. Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.
Sommeren kan være hård for vores firbenede venner. Hunde har svært ved at komme af med varmen, og derfor skal du som ejer tage særlige hensyn, når solen bager. Her får du gode råd til, hvordan du holder din hund sund og glad i sommervarmen.
Jeg går ofte tur på en skøn natursti. Tidligere var det en jernbanestrækning, men for mange år siden blev den nedlagt, og i dag har mennesker og dyr glæde af den. På denne tid af året myldre det frem med skovjordbær. Som små røde perler lyser de op i alt det grønne, og jeg elsker at plukke af dem, når jeg med egne øjne kan se, at de modne. Og mine hunde elsker dem også, men må de egentlig få dem?
Græsavne kan bore sig ind i poter, ører og sågar øjne på hunden, og lige nu kommer menneskets bedste ven ofte slemt til skade, når den boltrer sig i det danske sommerland.
Niels Jensen og hans firbenede makker Briska's Orry hentede guld til Danmark ved Dobermann IGP VM og opfyldte dermed Niels’ drøm.
Golden retrievere, is, glade familier og en brandbil fyldt med vand og god stemning. Guldbasseklubbens brandmandsdag blev en uforglemmelig fest for både to- og firbenede.
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet