Få din hund i form

18-07-2022 12:48, af Astrid Gerd Holtet

Fysisk aktivitet er vigtigt – både for hunde og for mennesker – men hvad skal du overveje, når din hund skal bruge sin krop?

 

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Sygdomme relateret til overvægt og inaktivitet er et stigende problem hos de danske hunde. Ligesom mennesker, har hunde godt af at få pulsen op og bruge deres krop – det øger både fysisk såvel som mentalt velvære.

Hvad skal du overveje inden I går i gang?

1) Øg belastningen gradvist

Er din hund ikke vant til at lave noget fysisk, er det vigtigt at du træner den langsomt op. Den inaktive hunds sener og muskler er ikke så stærke, og hunden kan dermed let få skader, hvis den udsættes for alt for hård belastning. Hvor hurtigt belastningen kan øges er forskelligt fra hund til hund, og afhænger blandt andet af racen og alderen på hunden. Nogle hunde evner ikke selv at stoppe – især ikke, hvis det er rigtig sjovt, det I laver sammen. Det er derfor vigtigt, at I stopper inden den bliver for træt. Læs også altid din hunds signaler – stopper hunden op, eller tøver den i det I laver, kan det være tegn på at den er træt.

2) Træn alsidigt

Ensformig træning kan let blive belastende for kroppen. Det er vigtigt at du tænker på at variere, hvad din hund laver. For den almindelige familiehund kan den fysiske træning eksempelvis bestå af en god blanding af løbeture, svømning og balance- og koordinationskrævende øvelser.

3) Lad hunden hvile sig bagefter

Når hunden har været fysisk aktiv, er det vigtigt at den også får tid til at hvile og restituere. Fysisk aktivitet giver en let nedbrydning af kroppen, som skal repareres efterfølgende. Det er igennem denne genopbygning at blandt andet musklerne og senerne bliver stærkere.

4) Sund kost er vigtigt

For at kunne genopbygge kroppen, er det vigtigt at hunden får en god og afbalanceret krop, der giver den alle de byggesten, den har brug for. Nogle hunde har brug for lidt ekstra energi, når de er fysisk aktive. Hold derfor løbende øje med din hunds vægt, og bliver den for tynd, kan du sætte dens foderration en lille smule op.  

5) Opvarmning og nedkøling

Det er vigtigt at varme hunden op inden den begynder at arbejde. Ved opvarmning øges blodcirkulationen, musklerne varmes op, og leddene smøres. Opvarmningen kan eksempelvis bestå af fem til ti minutters gang eller langsom løb. Nedkøling efter træning er også vigtigt. Målet med nedkøling er at mindske stivhed og muskelømhed. Ved nedkøling holdes blodkredsløbet i gang i lidt længere tid, og dermed udskilles mælkesyre fra musklerne hurtigere. Nedkøling kan eksempelvis bestå af fem til ti minutters rask gang.

6) Søg vejledning

Er du i tvivl om, hvordan du skal komme i gang med at træne med din hund eller hvor meget motion din hund kan tåle, eller lider din hund af eksempelvis sygdomme i bevægeapparatet, bør du altid søge vejledning hos din dyrlæge eller anden fagperson, inden du går i gang.

Hunde i vækst har ikke godt af meget hård, ensformig fysisk aktivitet, da deres knogler og led endnu ikke er fuldt udvoksede, men de har derimod blandt andet godt af træning, der styrker deres balance og motorik. Har du en ung hund, bør du derfor altid rådføre dig med en dyrlæge inden du går i gang.

/Astrid Gerd Holtet, dyrlæge

Læs også

Fysisk aktive hunde kan have gavn af antioxidanter

15-05-2018 15:28, af Astrid Gerd Holtet

Nyt amerikansk studie viser at fysisk aktive hunde kan have gavn af et tilskud af antioxidanter     

Gipote.dk - et hundeannoncemarked

04-03-2014 09:37, af Tine Luther
Hos Gipote bliver der arbejdet intensivt i annoncemarkedet. Konstant er der to mand på, der skal sikre, at der ikke er fupannoncer eller hunde fra hvalpefabrikker. Det betyder, at annoncørerne kan føle sig sikre på, at de ikke står ved siden af svindlere. Der bliver også konstant arbejdet på at skaffe respons til annoncerne fra dejlige familier, der leder efter den rette hund.

Akupunktør, zoneterapeut og forfatter Vivian Birlie ude med ny bog

03-01-2020 08:01, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Hvis du har været glad for at kunne hjælpe din hund med Vivian Birlies bog ”Tryg og tilfreds”, kan du nu glæde dig over, at du med Vivian spritnye bog ”Skab balance i krop og sind,” der udkommer i dag, kan hjælpe dig selv og dine nærmeste.

Bravecto sendt til undersøgelse

19-07-2017 12:10, af Anne Ekenberg

På de sociale medier har der længe verseret en heftig diskussion for og imod utøjsmidlet og tyggetabletten Bravecto. Rigtig mange har ikke haft problemer i forbindelse med, at deres hund har indtaget pillen, men nogle har desværre oplevet  mere eller mindre alvorlige bivirkninger. Nu har den europæiske lægemiddelmyndighed, European Medical Agency, set på sagen.

Skænderi om løs hund

28-11-2013 14:19, af Tine Luther
Et skænderi mellem en hundeejer og en rytter endte voldeligt.

Forhudsbetændelse

26-05-2021 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Forhudsbetændelse er et almindeligt problem hos intakte hanhunde. Tilstanden er ufarlig, men kan være til gene for hunden

Må min hund spise asparges?

17-07-2017 10:13, af Anne Ekenberg

Jeg elsker friske asparges. De hvide asparges elsker jeg at spise rå, og de grønne elsker jeg, fordi der er lidt mere smag i dem, når de er kogt. Heldigvis er de også sunde for os, men er de sunde for vores hunde?

Hvad sker der hvis tanden knækker?

31-05-2022 10:05, af Astrid Gerd Holtet

Hundens tænder er stærke og kan holde til meget, men engang imellem sker det at de knækker – og hvad gør man så? 

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Flere Chrisco-produkter tilbagetrækkes og underleverandør opsagt

20-12-2024 07:35, af Cecilie Friis Amstrup

Chrisco har efter flere episoder med adfærdsændringer hos hunde valgt at tilbagetrække en række produkter ud fra et forsigtighedsprincip. Produkterne er alle fra samme underleverandør, som Chrisco nu har valgt at opsige samarbejdet med.

Den ultimative hundequiz

28-12-2021 10:58, af Bjarke Kirkegaard Nielsen
Quiz|

I disse dage bugner aviser med årsquizzer. Her er redningen for de, der ved mere om hunde

Må min hund få and?

10-11-2021 15:02, af Astrid Gerd Holtet

Nystegt mortensand kan få mundvandet til at løbe på de fleste hunde, men pas på med at lade hunden få del af anden - skroget kan nemlig være farligt for hunde

 

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Advarsel: Tilbagekaldte tyggeruller fra Chrisco skaber bekymring blandt hundeejere

16-12-2024 12:07, af Cecilie Friis Amstrup

Chrisco har tilbagekaldt tyggeruller med kylling og okse efter flere meldinger om hunde med alvorlige symptomer som rastløshed, angst og psykotisk adfærd. Virksomheden arbejder nu på at finde årsagen.

Kvik og de andre - hundene i Matador

04-01-2023 09:36, af Anne Egede

Alle kender Matador - danskernes absolutte yndlingsserie. Ligeledes kender vel alle også kvinden bag serien, Lise Nørgaard, som hele sit liv har været en stor hundeven. Det er derfor heller ikke tilfældigt at Matador også har hunde på rollelisten - endda i fremtrædende roller

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

“Jeg er bekymret for min hvalps nisser”

20-12-2024 16:32, af Anne Egede

Sådan var der en, som indledte en besked til mig på messenger. Jeg skal ærligt indrømme, at jeg umiddelbart var en smule mystificeret – en hvalps nisser? Men, hey, nu er det jo december, og dermed højsæson for nisser, så hvorfor ikke?

Ny æra for hundeavl skal skabe bedre rammer for sundhed og velfærd

20-12-2024 15:16, af Cecilie Friis Amstrup

Dansk Kennel Klub gør etiske anbefalinger til regler for at styrke ansvarlig hundeavl.

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt