Sygdomme relateret til overvægt og inaktivitet er et stigende problem hos de danske hunde. Ligesom mennesker, har hunde godt af at få pulsen op og bruge deres krop – det øger både fysisk såvel som mentalt velvære.
Hvad skal du overveje inden I går i gang?
1) Øg belastningen gradvist
Er din hund ikke vant til at lave noget fysisk, er det vigtigt at du træner den langsomt op. Den inaktive hunds sener og muskler er ikke så stærke, og hunden kan dermed let få skader, hvis den udsættes for alt for hård belastning. Hvor hurtigt belastningen kan øges er forskelligt fra hund til hund, og afhænger blandt andet af racen og alderen på hunden. Nogle hunde evner ikke selv at stoppe – især ikke, hvis det er rigtig sjovt, det I laver sammen. Det er derfor vigtigt, at I stopper inden den bliver for træt. Læs også altid din hunds signaler – stopper hunden op, eller tøver den i det I laver, kan det være tegn på at den er træt.
2) Træn alsidigt
Ensformig træning kan let blive belastende for kroppen. Det er vigtigt at du tænker på at variere, hvad din hund laver. For den almindelige familiehund kan den fysiske træning eksempelvis bestå af en god blanding af løbeture, svømning og balance- og koordinationskrævende øvelser.
3) Lad hunden hvile sig bagefter
Når hunden har været fysisk aktiv, er det vigtigt at den også får tid til at hvile og restituere. Fysisk aktivitet giver en let nedbrydning af kroppen, som skal repareres efterfølgende. Det er igennem denne genopbygning at blandt andet musklerne og senerne bliver stærkere.
4) Sund kost er vigtigt
For at kunne genopbygge kroppen, er det vigtigt at hunden får en god og afbalanceret krop, der giver den alle de byggesten, den har brug for. Nogle hunde har brug for lidt ekstra energi, når de er fysisk aktive. Hold derfor løbende øje med din hunds vægt, og bliver den for tynd, kan du sætte dens foderration en lille smule op.
5) Opvarmning og nedkøling
Det er vigtigt at varme hunden op inden den begynder at arbejde. Ved opvarmning øges blodcirkulationen, musklerne varmes op, og leddene smøres. Opvarmningen kan eksempelvis bestå af fem til ti minutters gang eller langsom løb. Nedkøling efter træning er også vigtigt. Målet med nedkøling er at mindske stivhed og muskelømhed. Ved nedkøling holdes blodkredsløbet i gang i lidt længere tid, og dermed udskilles mælkesyre fra musklerne hurtigere. Nedkøling kan eksempelvis bestå af fem til ti minutters rask gang.
6) Søg vejledning
Er du i tvivl om, hvordan du skal komme i gang med at træne med din hund eller hvor meget motion din hund kan tåle, eller lider din hund af eksempelvis sygdomme i bevægeapparatet, bør du altid søge vejledning hos din dyrlæge eller anden fagperson, inden du går i gang.
Hunde i vækst har ikke godt af meget hård, ensformig fysisk aktivitet, da deres knogler og led endnu ikke er fuldt udvoksede, men de har derimod blandt andet godt af træning, der styrker deres balance og motorik. Har du en ung hund, bør du derfor altid rådføre dig med en dyrlæge inden du går i gang.
/Astrid Gerd Holtet, dyrlæge
Nyt amerikansk studie viser at fysisk aktive hunde kan have gavn af et tilskud af antioxidanter
En ulykkelig hundeejer har fået konstateret, at hendes hund har fået hjertelungeorm. Derfor advarer hun nu andre hundeejere
Der er en stærkt øget forekomst af allergi hos hunde, noget, det er klogt at tage med i sine overvejelser, hvis man står for at skulle købe ny hund. Agria Dyreforsikring kommer her med deres råd og vejledning ift. hunde og allergi
Efter at have været forsvundet i 10 måneder er 2-årige Molly nu i gode hænder, og hun har det dejligt, skriver Dyreværnet på deres hjemmeside.
Når temperaturen falder, kan det være farligt for hunde at blive efterladt i kolde biler. Sørg for at beskytte din firbenede ven mod vinterens bidende kulde.
Med risiko for at gentage os selv: Labrador retrieveren Lab'Spb Gazprom, også kendt som Blue, vinder endnu en gang Best In Show!
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Rold Gl. Kro, Danmarks første hundekro, fejrede nytårsaften med stor succes under ledelse af krofatter Jørgen Bak Rasmussen. Gæster og deres hunde nød en aften fyldt med hygge, lækker mad og en særlig atmosfære, hvor alle blev forkælet.
Hunde er trofaste - det samme er deres ejere, når det nye firbenede familiemedlem skal navngives. Derfor er der kun få nye navne at finde på hitlisten over Danmarks mest populære hundenavne i 2024: Det er menneskenavne på to stavelser, der hitter, viser ny opgørelse.
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse
Den gamle danske hønsehund, en af Danmarks nationalracer, er kendt for sin alsidighed som både jagt- og familiehund. Men den er mere end det. Racen formår også at samle mennesker om en fælles passion, hvilket blev tydeligt ved DKK Kreds 4's nytårsskue i Brørup den 5. januar.
Karsten Hav Sørensen og Thor er et enestående team, der ikke kun har været med til at løse utallige sager, men også har sat standarden for, hvordan en hundefører og hans hund skal arbejde sammen. Deres samarbejde er et eksempel på det bedste, man kan forvente af politiets hundetjeneste, og det er derfor, Karsten og Thor er blevet udvalgt og indstillet til prisen som Årets Politihund af landets leder af hundeafdelingerne og Politihundetjenesten.
Demens kan komme snigende og er ikke et ualmindeligt problem hos ældre hunde – men hvad skal man holde øje med? Her får du syv almindelige tegn på demens, som er gode at kende, hvis du har en ældre hund
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
I næste nummer af HUNDEN kan du læse den rørende historie om tiårige Tiffanie, der overlevede mavedrejning og gennemgik en nøje planlagt genoptræning.