Den nye EU-lovgivning, der trådte i kraft d. 28. januar, gør det vanskeligt - og i mange tilfælde umuligt - at smertestille og behandle dyr fagligt korrekt for helt almindelige lidelser. Det vil få alvorlige konsekvenser for hunde, katte, kaniner, heste, landbrugsdyr og alle andre dyrs velfærd. Kæledyrskaniner er særlig hårdt ramt.
Sådan starter en pressemeddelelse som dyrlægerne Marlene Dickow og Karina Hou Larsen står bag, og de indkalder nu til demonstration på Christiansborg Slotsplads tirsdag klokken 15.00 for at vise dyrlægernes utilfredshed med den nye EU-lovgivning.
Lovgivningen er lavet med det formål at nedbringe antibiotikaforbruget i Sydeuropa. Men i Nordeuropa, hvor antibiotikaforbruget i forvejen er lavt, vil de nye regler afstedkomme et højere antibiotikaforbrug. Det skyldes, at dyrlæger i Norden altid tilpasser mængden ud fra nyeste viden, dvs. at der ofte gives mindre og i kortere tid, end der er angivet i produktresumeet (indlægssedlen).
Fremover bliver dyrlægerne tvunget til at bruge antibiotika i længere tid, end de plejer. Alle er skåret over en kam, og reglerne for brug af lægemidler tager ikke hensyn til, om det er antibiotika, smertestillende eller andet, og det giver store problemer.
Det er ikke tilladt at tilpasse behandling til den enkelte patient ud fra nye behandlingsprincipper og internationale ekspertvejledninger. Fagligheden er taget fra dyrlægerne. Det er helt urimelige forhold. Dyrlæger skal kunne overholde deres dyrlægeløfte om at behandle dyr forsvarligt og beskytte dem mod unødig lidelse uden at overtræde loven.
Veterinærsygeplejersker bliver også begrænsede Veterinærsygeplejersker spiller en vigtig rolle på de danske dyreklinikker. Indtil nu har de måttet rådgive om brugen af den medicin dyrlægen har udskrevet, f.eks. når et dyr udskrives efter operation. Det må de ikke længere, hvilket er helt uforståeligt.
Kæledyrskaniner er alvorligt i klemme Alle kaniner regnes for fødevareproducerende dyr, selvom langt de fleste er kæledyr. Heste har også status af fødevareproducerende dyr, men de kan fritages fra konsum, og så er reglerne for medicin lempeligere. Kaniner kan ikke fritages fra konsum, og det gør det yderst vanskeligt at behandle dem. Hvis reglerne skal overholdes, må kaniner f.eks. slet ikke bedøves, da der ikke findes godkendte bedøvelsesmidler til dem.
Eksempler på hvor dyrene kommer til at lide under den nye lovgivning:
Den grønlandske slædehund har i årtusinder været en uundværlig del af den grønlandske kultur, men i dag er racen truet. Projektet QIMMEQHealth arbejder for at studere og forbedre hundenes sundhed samt at sikre dem en fremtid.
Fordi kiloene sniger sig på gradvist, kan det være svært for hundeejeren at opdage, hvis hunden er blevet for tyk. En ny undersøgelse foretaget for Agria Dyreforsikring viser, at kun ti procent af danske hundeejere anser deres hund for at være overvægtig, hvilket ikke helt harmonerer med den fremherskende opfattelse blandt dyrlæger, der anslår, at mindst 20 procent af de danske hunde er overvægtige.
I samarbejde med en række eksperter og dyrlæger lancerer IKEA UTSÅDD – en kollektion med 29 æstetiske og funktionelle produkter til husstandens firbenede familiemedlemmer.
Hanne Knude Palshof, der er formand for Den Danske Dyrlægeforening, mener ikke, den nye EU-forordning får de store økonomiske konsekvenser for hundeejerne. Men forordningen er stadig problematisk
I dag træder en ny forordning fra EU i kraft. Den betyder blandt andet, at du ikke længere kan få fornyet din medicin til hunden uden et besøg hos dyrlægen
Onsdag vedtog et stort flertal af medlemmerne af Europa-Parlamentet en opfordring til en EU-handlingsplan imod ulovlig handel med hunde og katte
Tirsdag demonstrerede dyrlæger og andre imod den nye EU-forordning. Her er en række billeder fra dagen
Den sidste tid er et opslag blevet grundigt delt på Facebook. Opslaget handler om, at dyrlæger ikke kan udlevere alle de former for beroligende medicin til dyr til nytår, som de tidligere har kunnet. Formanden for Den Danske Dyrlægeforening, Hanne Knude Palshof, mener, at man må prøve at finde andre løsninger for lydfølsomme hunde
EU’s Veterinærforordning, der trådte i kraft 28. januar, får ikke rosende ord med på vejen af Socialdemokraternes fødevareordfører Anders Kronborg
19 engagerede hundemennesker kunne denne weekend kalde sig færdiguddannede DKK-instruktører efter fem intense weekender på DKK Vilhelmsborg.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Et nyt internat i fredelige omgivelser skal give flere hunde og familiedyr en god start på næste kapitel. Med base i det tidligere pensionat styrker Dyreværnet sin indsats i Jylland.
Foråret bringer ikke kun sol og varme, men også en øget risiko for hjertelungeorm hos hunde. Parasitten kan forårsage alvorlige sygdomsforløb, men med tidlig opdagelse og forebyggelse kan du beskytte din bedste ven.
En hundefødselsdag med leg, latter og masser af kærlighed minder os om, hvor meget gensyn mellem hvalpe og deres familier kan styrke båndene og skabe varige fællesskaber.
Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet
Efter ni år som læsehund og næsten 300 børns trofaste lytteven har den elskede hovawart Indy trukket sig tilbage. Hun har sat tydelige spor i mange børnehjerter og efterladt en arv af læselyst, mod og tryghed.
Mælkebøtter er faktisk ret sunde for os mennesker. Vi kan bruge alle dele i madlavning, og minsandten om de ikke også er sunde for vores hunde.