Dyrlæger demonstrerer tirsdag eftermiddag

07-02-2022 08:48, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I morgen klokken 15.00 samles dyrlæger på Christiansborg Slotsplads for at vise deres utilfredshed med den nye forordning fra EU

Copyright Ridehesten.com
Foto: Adobe Stock

 

Den nye EU-lovgivning, der trådte i kraft d. 28. januar, gør det vanskeligt - og i mange tilfælde umuligt - at smertestille og behandle dyr fagligt korrekt for helt almindelige lidelser. Det vil få alvorlige konsekvenser for hunde, katte, kaniner, heste, landbrugsdyr og alle andre dyrs velfærd. Kæledyrskaniner er særlig hårdt ramt.

Sådan starter en pressemeddelelse som dyrlægerne Marlene Dickow og Karina Hou Larsen står bag, og de indkalder nu til demonstration på Christiansborg Slotsplads tirsdag klokken 15.00 for at vise dyrlægernes utilfredshed med den nye EU-lovgivning. 

Lovgivningen er  lavet med det formål at nedbringe antibiotikaforbruget i Sydeuropa. Men i Nordeuropa, hvor antibiotikaforbruget i forvejen er lavt, vil de nye regler afstedkomme et højere antibiotikaforbrug. Det skyldes, at dyrlæger i Norden altid tilpasser mængden ud fra nyeste viden, dvs. at der ofte gives mindre og i kortere tid, end der er angivet i produktresumeet (indlægssedlen).

Fremover bliver dyrlægerne tvunget til at bruge antibiotika i længere tid, end de plejer. Alle er skåret over en kam, og reglerne for brug af lægemidler tager ikke hensyn til, om det er antibiotika, smertestillende eller andet, og det giver store problemer.

Det er ikke tilladt at tilpasse behandling til den enkelte patient ud fra nye behandlingsprincipper og internationale ekspertvejledninger. Fagligheden er taget fra dyrlægerne. Det er helt urimelige forhold. Dyrlæger skal kunne overholde deres dyrlægeløfte om at behandle dyr forsvarligt og beskytte dem mod unødig lidelse uden at overtræde loven.

Veterinærsygeplejersker bliver også begrænsede Veterinærsygeplejersker spiller en vigtig rolle på de danske dyreklinikker. Indtil nu har de måttet rådgive om brugen af den medicin dyrlægen har udskrevet, f.eks. når et dyr udskrives efter operation. Det må de ikke længere, hvilket er helt uforståeligt.

Kæledyrskaniner er alvorligt i klemme Alle kaniner regnes for fødevareproducerende dyr, selvom langt de fleste er kæledyr. Heste har også status af fødevareproducerende dyr, men de kan fritages fra konsum, og så er reglerne for medicin lempeligere. Kaniner kan ikke fritages fra konsum, og det gør det yderst vanskeligt at behandle dem. Hvis reglerne skal overholdes, må kaniner f.eks. slet ikke bedøves, da der ikke findes godkendte bedøvelsesmidler til dem.

Eksempler på hvor dyrene kommer til at lide under den nye lovgivning:

  • Hunde, katte og heste kan ikke smertedækkes optimalt f.eks. efter operation
  • Hunde, katte og heste med længerevarende smerter kan ikke behandles, f.eks. forfangne heste
  • Behandling af heste, hunde og katte mod allergi vanskeliggøres
  • Landbrugsdyr får for meget antibiotika

Læs også

IKEA lancerer ny kollektion til de firbenede familiemedlemmer

07-10-2024 10:06, af Cecilie Friis Amstrup

I samarbejde med en række eksperter og dyrlæger lancerer IKEA UTSÅDD – en kollektion med 29 æstetiske og funktionelle produkter til husstandens firbenede familiemedlemmer.

Giv bidskader den opmærksomhed de fortjener

01-03-2024 10:43, af Anne Cecilie Sohl

I veterinær praksis står dyrlæger og veterinærsygeplejersker i frontlinjen for farlige dyrebid. Bag hver flænge lurer en potentiel fare for infektioner og alvorlige komplikationer, der kræver akut og præcis behandling. Desværre afslører en undersøgelse fra Den Danske Dyrlægeforening, at den vigtige opfølgning ofte mangler, og konsekvenserne kan være store.

Mangel på dyrlæger truer dyreklinikker i mindre byer

08-12-2023 09:10, af Anne Cecilie Sohl

Det er efterhånden småt med ansøgningerne, når en dyrlægeklinik søger en ny dyrlæge til deres praksis. Specielt i de mindre byer oplever man at manglen er blevet for stor. 

Ny rapport: Ulovlig handel med kæledyr er omfattende

23-06-2020 11:55, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I en ny rapport kortlægger en international ekspertgruppe de omfattende problemer med illegal handel med kæledyr. Eksperterne anbefaler, at der indføres registrering af handel med kæledyr på tværs af hele EU for at imødekomme problemet

Brexit får konsekvenser for hundefolket i Danmark

15-01-2019 15:16, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I aften skal briterne stemme om brexit-aftalen. Stemmer de nej, hvilket meget tyder på, kan konsekvensen blive, at det bliver vanskeligere at have hunde med fra England til Danmark

Ny EU-forordning kan koste hundeejere dyrt

28-01-2022 15:35, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I dag træder en ny forordning fra EU i kraft. Den betyder blandt andet, at du ikke længere kan få fornyet din medicin til hunden uden et besøg hos dyrlægen

Godt nyt: EU-lovforslag skal beskytte hunde og katte

09-12-2023 11:10, af Anne Cecilie Sohl

For første gang foreslår EU-kommissionen, at hundes og kattes velfærd bliver beskyttet af EU-lovgivningen. Forslaget skal indføre længe ventede foranstaltninger vedrørende sporbarhed og registrering af hunde og katte. Det er godt nyt for de danske kæledyr, lyder det fra Dyrenes Beskyttelse. 

Utrivelige hvalpe fra Østeuropa

08-11-2011 13:10, af Tine Luther
Selvom alle hvalpe, der importeres fra Østeuropa, i dag har microchips og EU-pas, er der bestemt ingen garantier for, at de er sunde og har haft en start på livet, der har rustet dem til at blive velfungerende hunde.

Dyrlæge: Ny forordning betyder, at vi bryder loven ti gange om dagen

03-02-2022 08:02, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Marlene Dickow er en af de dyrlæger, der er meget kritiske over den nye EU-forordning, som næsten gør det umuligt at være dyrlæge i Danmark

Det bliver lettere at rejse med dyr

24-05-2013 13:31, af Tine Luther
I EU-parlamentet har man besluttet, at det skal blive lettere at rejse med bl.a. hunde inden for EU.

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Danmarks bedste sporhunde indtager Skørping

10-10-2024 07:36, af Cecilie Friis Amstrup

Oplev Danmarks skarpeste sporhunde i aktion denne weekend i Skørping, hvor de bedste hunde og førere kæmper om en plads på landsholdet til VM i Østrig 2025.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Passion blev til fælles projekt på Dansk Kennel Klubs grunduddannelse

08-10-2024 09:51, af Cecilie Friis Amstrup

To ægtepar har valgt at tage Dansk Kennel Klubs grunduddannelse sammen for at kombinere deres kærlighed til hunde og træning. Med store planer for fremtiden ønsker de at skabe aktive træningsmiljøer og dele deres viden med andre hundeejere.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

10 grunde til hundens slikken

15-01-2016 10:36, af Tine Luther
Hunde slikker på hvad som helst af mange forskellige årsager. En hund plejer bl.a. sin pels og afslører sit humør med tungen, den viser sin kærlighed og sin plads i hierarkiet samt knytter bånd til sine hvalpe. Huffinton Post har opstillet ti grunde til, at hundens tunge er et vigtigt redskab.

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Symptomer – unormal urinering

18-03-2022 15:21, af Astrid Holtet

Tisser hunden mere end den plejer, mindre end den plejer, oftere end den plejer - eller er den begyndt at tisse indenfor? Det kan være tegn på, at den er noget galt. Ændret urineringsmønster, er et almindeligt symptom på en lang række forskellige sygdomme hos hunde

7 tegn på demens hos hunde

09-09-2021 12:06, af Astrid Holtet

Demens kan komme snigende og er ikke et ualmindeligt problem hos ældre hunde – men hvad skal man holde øje med? Her får du syv almindelige tegn på demens, som er gode at kende, hvis du har en ældre hund

Må min hund spise broccoli?

04-08-2017 13:32, af Anne Ekenberg

Hvis man laver en søgning på ”hund + broccoli” får man et hav af svar, for der er næsten lige så mange meninger, som der er søgesresultater. Og svaret er da også lidt blandet. Broccoli indeholder nemlig giftstoffet isothiocyanat. Så kan vores hunde egentlig tåle broccoli?