Du kan ændre din hunds personlighed

09-02-2022 12:48, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Forskning viser, at hundes personlighed ændrer sig meget i løbet af livet. Faktisk spiller hundens ejer en stor rolle i ændringerne

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Hundes personligheder ændrer sig overraskende meget i løbet af deres liv. Det viser et studie fra Michigan State University, skriver universitetet i en pressemeddelelse.

– Vi havde regnet med, at hundenes personligheder ville være ret stabile, fordi de ikke oplever de samme store livsstilsændringer som mennesker, men de ændrede sig faktisk meget, fortæller professor William Chopik fra Michigan State University i pressemeddelelsen.

– Vi opdagede ligheder med hundeejerne, det optimale tidspunkt at træne hunden og endda et tidspunkt, hvor hundene kan blive mere aggressive mod andre dyr, fortæller William Chopik.

Sammen med en forskerkollega undersøgte William Chopik mere end 1.600 hundeejere, og studiet omfattede 50 forskellige hunderacer. Hundene var mellem få uger og 15 år gamle.

Under studiet skulle ejerne evaluere deres hundes personligheder og opførsel igennem deres liv. Ejerne skulle også svare på spørgsmål om deres egne personlighedstræk.

Resultatet viste blandt andet, at udadvendte hundeejere vurderede deres hunde til at være mere ivrige og aktive, mens hundeejere, der selv bar rundt på flere negative følelser, vurderede deres hunde til at være mere angste og vanskeligere at træne

Det nye studie viser, hvor stor en evne hundeejere har til at forme deres hundes personligheder i løbet af deres liv, mener de amerikanske forskere.

– At blive udsat for lydighedstræning var forbundet med flere positive personlighedstræk hen over hundens livsforløb, fortæller William Chopik i pressemeddelelsen.

Forskerne mener også, de har fundet det bedste tidspunkt, hvis man vil træne sin hund:

–Vi kom frem til, at det bedste vindue for at lære en hund at være lydig er omkring seks-måneders-alderen, hvor den er vokset fra sit overgearede hvalpestadie, men inden den er alt for låst i sine vaner, fortæller William Chopik i pressemeddelelsen fra Michigan State University.

Læs også

Ny forskning: 59 procent af aktive hunde udsættes for skader

04-04-2025 08:06, af Cecilie Friis Amstrup

Flere end 59 procent af alle sportshunde, dvs. hunde, der deltager i aktiviteter og konkurrencer, bliver udsat for skader. Det viser en ny undersøgelse, udført for Agria og SKK Forskningsfond. Undersøgelsen identificerer desuden de mest almindelige skader og deres risikofaktorer samt hvilke racer, der er mest sårbare.

Bliv klogere på din hunds tarme i næste nummer af HUNDEN

15-03-2025 08:34, af Cecilie Friis Amstrup

Vidste du, at din hunds tarme huser billioner af mikroorganismer, der har afgørende betydning for dens sundhed og velvære? Det, du fodrer din hund med, påvirker ikke kun dens ernæring, men også sammensætningen af dens tarmbakterier, og det kan have langt større konsekvenser, end du tror.

Radioaktive hunde i Tjernobyl afslører naturens overlevelsesevne

26-01-2025 08:21, af Cecilie Friis Amstrup

Forskning i forladte hunde giver indblik i genetiske tilpasninger til ekstreme miljøer.

Tips til træning: Kys på kinden

26-03-2020 15:39, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Vi har valgt at udgive sidste års træningstips fra HUNDEN her på hunden.dk. I dag kan du lære kys på kinden, som blev udgivet i bladet i juni 2019

Har du en historie om hunde?

06-02-2025 08:51, af Cecilie Friis Amstrup

Hos hunden.dk bringer vi både store, små, sjove eller bevægende historier. Det kan f.eks. være om træning, adfærd, arrangementer, udstillinger, oplevelser eller sundhed - alt sammen i relation til vores elskede hunde. 

Stueopdræt kan mindske risiko for adfærdsproblemer

14-12-2019 10:40, af Astrid Gerd Holtet

Nyt studie har undersøgt betydningen af hvor hvalpen vokser op de første otte uger, og resultaterne peger på at stueopdræt kan mindske risikoen for adfærdsproblemer

Tips til træning: Twist and turn

01-04-2020 15:21, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Vi har valgt at udgive sidste års træningstips fra HUNDEN her på hunden.dk. I dag kan du lære twist and turn, som blev udgivet i bladet i november 2019

Tips til træning: Snude i kegle

31-03-2020 15:02, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Vi har valgt at udgive sidste års træningstips fra HUNDEN her på hunden.dk. I dag kan du lære snude i kegle, som blev udgivet i bladet i oktober 2019

Elektroterapi til hunde

05-10-2021 08:00, af Astrid Gerd Holtet

Gennem elektrisk muskelstimulering, kan elektroterapi hjælpe hunde efter operationer eller skader i bevægeapparatet

Lær tricks: High five og gi' ti

04-07-2018 08:09, af Zara Zachariasen

Zara Zachariasen har endnu engang forkælet os med en lille træningsguide til to gode tricks med hunden. De kan sagtens øves selvom det er varmt

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Fra samojeder til showsuits med stil og power

26-06-2025 12:40, af Cecilie Friis Amstrup

Gitte Morell har skruet ned for opdræt og udstilling, men op for design og detaljesans. Med tøjmærket, CBK, producerer  hun suits, der kombinerer bling og bevægelse, og som i dag bæres af udstillere i hele verdenen.

Se alle billederne fra Vejen

24-06-2025 14:10, af Cecilie Friis Amstrup

Du kan nu finde alle billeder fra udstillingen i Vejen online.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Hundekroen åbner hundesalon med wellness og pelspleje

29-06-2025 06:26, af Cecilie Friis Amstrup

Fra den 1. juli kan både lokale hundeejere og gæster på Rold Gl. Kro forkæle deres hunde med vask, klip og spa i trygge og rolige omgivelser, og de første bookinger er allerede i hus.

Må min hund spise jordbær?

16-07-2017 10:07, af Anne Ekenberg

Jeg går ofte tur på en skøn natursti. Tidligere var det en jernbanestrækning, men for mange år siden blev den nedlagt, og i dag har mennesker og dyr glæde af den. På denne tid af året myldre det frem med skovjordbær. Som små røde perler lyser de op i alt det grønne, og jeg elsker at plukke af dem, når jeg med egne øjne kan se, at de modne. Og mine hunde elsker dem også, men må de egentlig få dem?

Må min hund spise ærter?

03-08-2017 13:25, af Anne Ekenberg

Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni.  Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Ømme poter: Dyrlægerne fjerner mange græsavne

30-06-2025 15:40, af Cecilie Friis Amstrup

Græsavne kan bore sig ind i poter, ører og sågar øjne på hunden, og lige nu kommer menneskets bedste ven ofte slemt til skade, når den boltrer sig i det danske sommerland.

Fem gode råd til sårpleje hos hunde

05-02-2021 15:11, af Astrid Gerd Holtet

Hvad kan du gøre hvis din hund får et sår – og hvornår bør du ringe til dyrlægen?