Hvalpe og miljøtræning

10-09-2022 15:37, af Astrid Gerd Holtet

5 gode råd til miljøtræning  

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

God miljøtræning handler om lære at begå sig og slappe af i forskellige omgivelser – jo bedre vi kan gøre det, jo bedre rustet bliver hvalpen til at klare hverdagens udfordringer. Hunde der ikke får en tilstrækkelig god miljøtræning i hvalpetiden, kan have svært ved at tilpasse sig og slappe af i nye omgivelser, og de kan dermed let få stressrelaterede problemer, når de skal færdes i en travl om omskiftelig menneskeverden. Men hvad skal du overveje, når du skal i gang med miljøtræningen?

1.  Hvad skal hunden kunne?

I hvalpe-perioden skal hunde møde alle mulige slags miljøer, og det er vigtigt at du overvejer hvilke omgivelser din hund vil komme til at møde i løbet af livet. Skal den kunne komme med i byen? Skal den kunne køre tog? Eller skal den med til sønnens fodboldkampe? Hvis ja, så er det vigtigt at den oplever det i løbet af de første måneder af dens liv og vænner sig til det. Vores liv er dog sjældent forudsigelige, og derfor er det også godt at træne hvalpen til andre miljøer, også selvom det umiddelbart ikke virker vigtigt. Således bliver den bedst rustet til at klare livets uforudsigelighed.

2. Brug godbidder

Hvis hvalpen får godbidder, når den er ude og opleve nye ting, vil den koble de nye oplevelser med godbidderne. Da de fleste hvalpe synes at godbidder er noget af det bedste i verden, vil denne kobling være positiv. De gode associationer som hvalpen danner kan hjælpe til at få hunden til at føle sig tilpas og glad i de nye omgivelser. Vil din hvalp ikke spise, kan det være et tegn på, at den er stresset og at der sker for meget omkring den.

3. Gå roligt frem

Når hvalpen møder nye ting, må det ikke være for voldsomt. Bliver den bange, risikerer man at den bliver sensibiliseret. Det betyder at hunden i stedet for at vænne sig til det, udvikler en frygtreaktion, der bliver mere og mere voldsom for hver gang hunden er i samme situation. Er hunden blevet sensibiliseret kræver det meget tid og meget arbejde for at få den til ikke at være bange. Hvalpen må aldrig virke stresset eller presset i træningen.

4. Støt hvalpen

Virker hvalpen usikker, er det vigtigt at oplevelsen gøres positiv uden at hvalpen presses. Nogle gange kan det hjælpe blot at give den lidt godbidder eller sætte sig på hug og lade den søge støtte hos en. Herfra kan hvalpen så vænnes sig til omgivelserne i sit eget tempo. Nogle gange kan det også være nødvendigt at gå lidt væk fra det, der gør hvalpen utryg. Når hvalpen begynder at slappe af, kan man så gradvist gå tættere og tættere på. Det vigtigste er at hvalpen aldrig presses ind i en situation, hvor den føler sig utryg. Det kan ofte være nødvendigt at vænne tilbage til samme eller lignende miljøer gentagne gange, således at hvalpen har god mulighed for at blive fortrolig med det.

5. Overstimuler ikke hvalpen

Med alle de ting, man gerne vil vænne sin hvalp til, kan man nogle gange komme til at præsentere den for for meget for hurtigt, således at hvalpen bliver overstimuleret af alle de nye indtryk, og det være kontraproduktivt. Træn hellere i korte intervaller, ofte kan tyve minutter ad gange være rigeligt for en ung hvalp, og husk at lade hvalpen holde fri ind i mellem.

/Astrid Gerd Holtet, dyrlæge

Læs også

BLOG: Socialisering og miljøtræning er ikke kun opdrætterens ansvar

07-12-2020 12:16, af John Frank Ahm

I dag kan man høre og læse overalt i hundeverdenen hvor vigtigt socialisering og miljøtræning er. Der er skrevet bøger om det og der snakkes ofte om hvor vigtigt det er at hvalpen kommer ud og får en lang række oplevelser og får stimuleret alle sine sanser. Det giver den mental robusthed. De fleste opdrættere starter allerede på dette vigtige arbejde mens hvalpene bor hos dem

Disse hunde er mindst bange

26-08-2020 08:31, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Nyt finsk studie viser, at hunde, der bliver trænet, har mindre risiko for at blive præget af frygt senere i livet. Men andre ting spiller dog også ind

Stueopdræt kan mindske risiko for adfærdsproblemer

14-12-2019 10:40, af Astrid Gerd Holtet

Nyt studie har undersøgt betydningen af hvor hvalpen vokser op de første otte uger, og resultaterne peger på at stueopdræt kan mindske risikoen for adfærdsproblemer

Det koster at opdrætte

11-09-2011 09:02, af Tine Luther
Hvad koster det egentlig at opdrætte et kuld hvalpe?

Tre hvalpe fundet i live efter lavinen i Italien

26-01-2017 13:46, af Kasper Larsson
Efter fem dage begravet under sneen, er tre hvalpe af racen maremma blevet reddet fra ruinerne af Hotel Rigopiano

Fængselsdom til chihuahua-tyv

22-03-2012 12:57, af Tine Luther
Tyveriet af syv chihuahua-hvalpe kommer til at koste gerningsmanden et halvt år i fængsel.

Seloys hvalpe stjålet

26-08-2022 09:04, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Torsdag var der indbrud i Birgit Seloys hus på Lolland. Her stjal tyvene blandt andet to mops hvalpe

Køb hund med tryghed og garanti: Danskerne skal klædes bedre på til hundekøb

05-10-2015 12:19, af Tine Luther
Det er nemt at købe hund, og danskerne kan købe hund lige hvor og når, de ønsker det. Alle hvalpe er nuttede, men hvordan finder du den, der matcher dig? Hvert år registreres 60.000 nye hunde - og hvert år aflives flere tusinde hunde, fordi deres ejer ikke magter hunden. Den udvikling vil Dansk Kennel Klub sætte en stopper for. Derfor lancerer vi en ny portal, der skal sikre bedre rådgivning, tryghed og garanti i købsprocessen, så hund og ejer kan få et godt og langt liv sammen.

Ny bog til familien, der vil have hund

20-04-2013 08:17, af Tine Luther
Tidligere DR-journalist og kennelmor Ulla Rønnow har gennem mange år som hundeejer og opdrætter af hvalpe fået indsigt i, hvad det kræver af en familie at anskaffe en hund

Utrivelige hvalpe fra Østeuropa

08-11-2011 13:10, af Tine Luther
Selvom alle hvalpe, der importeres fra Østeuropa, i dag har microchips og EU-pas, er der bestemt ingen garantier for, at de er sunde og har haft en start på livet, der har rustet dem til at blive velfungerende hunde.

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Må min hund spise ærter?

03-08-2017 13:25, af Anne Ekenberg

Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni.  Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Dyrlægens anbefalinger: Sådan beskytter du din hund i sommervarmen

23-07-2024 10:43, af Anne Cecilie Sohl

Mens mange danskere foretrækker varme sommerdage, kan høje temperaturer ofte være en udfordring for hunde. Derfor er det vigtigt, at hundeejere er bevidste om, hvordan man undgår potentielle farer som hedeslag, solskoldning og brændte poter, lyder opfordringen fra chefdyrlæge hos AniCura.

Fem gode råd til sårpleje hos hunde

05-02-2021 15:11, af Astrid Gerd Holtet

Hvad kan du gøre hvis din hund får et sår – og hvornår bør du ringe til dyrlægen?

Symptomer – unormal urinering

18-03-2022 15:21, af Astrid Holtet

Tisser hunden mere end den plejer, mindre end den plejer, oftere end den plejer - eller er den begyndt at tisse indenfor? Det kan være tegn på, at den er noget galt. Ændret urineringsmønster, er et almindeligt symptom på en lang række forskellige sygdomme hos hunde

10 grunde til hundens slikken

15-01-2016 10:36, af Tine Luther
Hunde slikker på hvad som helst af mange forskellige årsager. En hund plejer bl.a. sin pels og afslører sit humør med tungen, den viser sin kærlighed og sin plads i hierarkiet samt knytter bånd til sine hvalpe. Huffinton Post har opstillet ti grunde til, at hundens tunge er et vigtigt redskab.