Hvalpe og miljøtræning

10-09-2022 15:37, af Astrid Gerd Holtet

5 gode råd til miljøtræning  

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

God miljøtræning handler om lære at begå sig og slappe af i forskellige omgivelser – jo bedre vi kan gøre det, jo bedre rustet bliver hvalpen til at klare hverdagens udfordringer. Hunde der ikke får en tilstrækkelig god miljøtræning i hvalpetiden, kan have svært ved at tilpasse sig og slappe af i nye omgivelser, og de kan dermed let få stressrelaterede problemer, når de skal færdes i en travl om omskiftelig menneskeverden. Men hvad skal du overveje, når du skal i gang med miljøtræningen?

1.  Hvad skal hunden kunne?

I hvalpe-perioden skal hunde møde alle mulige slags miljøer, og det er vigtigt at du overvejer hvilke omgivelser din hund vil komme til at møde i løbet af livet. Skal den kunne komme med i byen? Skal den kunne køre tog? Eller skal den med til sønnens fodboldkampe? Hvis ja, så er det vigtigt at den oplever det i løbet af de første måneder af dens liv og vænner sig til det. Vores liv er dog sjældent forudsigelige, og derfor er det også godt at træne hvalpen til andre miljøer, også selvom det umiddelbart ikke virker vigtigt. Således bliver den bedst rustet til at klare livets uforudsigelighed.

2. Brug godbidder

Hvis hvalpen får godbidder, når den er ude og opleve nye ting, vil den koble de nye oplevelser med godbidderne. Da de fleste hvalpe synes at godbidder er noget af det bedste i verden, vil denne kobling være positiv. De gode associationer som hvalpen danner kan hjælpe til at få hunden til at føle sig tilpas og glad i de nye omgivelser. Vil din hvalp ikke spise, kan det være et tegn på, at den er stresset og at der sker for meget omkring den.

3. Gå roligt frem

Når hvalpen møder nye ting, må det ikke være for voldsomt. Bliver den bange, risikerer man at den bliver sensibiliseret. Det betyder at hunden i stedet for at vænne sig til det, udvikler en frygtreaktion, der bliver mere og mere voldsom for hver gang hunden er i samme situation. Er hunden blevet sensibiliseret kræver det meget tid og meget arbejde for at få den til ikke at være bange. Hvalpen må aldrig virke stresset eller presset i træningen.

4. Støt hvalpen

Virker hvalpen usikker, er det vigtigt at oplevelsen gøres positiv uden at hvalpen presses. Nogle gange kan det hjælpe blot at give den lidt godbidder eller sætte sig på hug og lade den søge støtte hos en. Herfra kan hvalpen så vænnes sig til omgivelserne i sit eget tempo. Nogle gange kan det også være nødvendigt at gå lidt væk fra det, der gør hvalpen utryg. Når hvalpen begynder at slappe af, kan man så gradvist gå tættere og tættere på. Det vigtigste er at hvalpen aldrig presses ind i en situation, hvor den føler sig utryg. Det kan ofte være nødvendigt at vænne tilbage til samme eller lignende miljøer gentagne gange, således at hvalpen har god mulighed for at blive fortrolig med det.

5. Overstimuler ikke hvalpen

Med alle de ting, man gerne vil vænne sin hvalp til, kan man nogle gange komme til at præsentere den for for meget for hurtigt, således at hvalpen bliver overstimuleret af alle de nye indtryk, og det være kontraproduktivt. Træn hellere i korte intervaller, ofte kan tyve minutter ad gange være rigeligt for en ung hvalp, og husk at lade hvalpen holde fri ind i mellem.

/Astrid Gerd Holtet, dyrlæge

Læs også

BLOG: Socialisering og miljøtræning er ikke kun opdrætterens ansvar

07-12-2020 12:16, af John Frank Ahm

I dag kan man høre og læse overalt i hundeverdenen hvor vigtigt socialisering og miljøtræning er. Der er skrevet bøger om det og der snakkes ofte om hvor vigtigt det er at hvalpen kommer ud og får en lang række oplevelser og får stimuleret alle sine sanser. Det giver den mental robusthed. De fleste opdrættere starter allerede på dette vigtige arbejde mens hvalpene bor hos dem

Disse hunde er mindst bange

26-08-2020 08:31, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Nyt finsk studie viser, at hunde, der bliver trænet, har mindre risiko for at blive præget af frygt senere i livet. Men andre ting spiller dog også ind

Stueopdræt kan mindske risiko for adfærdsproblemer

14-12-2019 10:40, af Astrid Gerd Holtet

Nyt studie har undersøgt betydningen af hvor hvalpen vokser op de første otte uger, og resultaterne peger på at stueopdræt kan mindske risikoen for adfærdsproblemer

Det er risikabelt at købe en hvalp på nettet

06-09-2013 09:18, af Tine Luther
Også den britiske kennelklub advarer nu mod alvorlige sundhedsproblemer blandt hvalpe, der sælges online. Ifølge dem dør hver femte hundehvalp købt på nettet inden for et halvt år. Det samme problem eksisterer i Danmark. Der er tale om omfattende ulovlige aktiviteter og "hvalpefabrikker", hvor avlen er styret af kommercielle interesser alene. Både hunde og hvalpe kan være blevet mishandlede og opdrættet under til tider forfærdelige forhold.

OPDATERING: Mor genforenet med hvalpe

06-09-2021 11:30, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Dyreværnet har fået indleveret en tæve, som har født hvalpe inden for den sidste uge. Hvalpene er nu fundet

Svenske myndigheder efterlyser indsmuglede hunde

28-03-2014 09:08, af Tine Luther
Intetanende hundeejere i det sydlige Sverige har muligvis købt hvalpe smittet med både rabies og dværgbændelorm. Nu efterlyser myndighederne mennesker, der de seneste seks måneder købt hvalpe med en serbisk hundepas.

17 levedygtige hvalpe i ét kuld

21-12-2010 10:37, af Tine Luther
En tysk familie glæder sig i disse uger over et enormt kuld rhodesian ridback-hvalpe

Hvalpe på trådnet og udnyttede tæver

07-10-2021 15:30, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Femte afsnit af Dyreværnets dokumentar er nu online, og igen bringer den uhyggelige optagelser

Hvalpe smuglet til Norge fra Hviderusland

17-10-2013 14:31, af Tine Luther
Et svensk par er blevet taget i Oslo med en bunke smuglerhunde.

Sådan giver du din hvalp en sund start på livet

02-08-2021 11:54, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Sjældent har så mange ønsket at få en hund som nu. Ifølge Dansk Kennel Klub steg antallet af registrerede hunde med 10 procent i 2020, og den øgede efterspørgsel er noget, som selv opdrættere kan mærke. Mange mennesker vælger at time tidspunktet for deres ferie for at hente deres hvalp. I løbet af de første måneder gennemgår hvalpe intensiv vækst og udvikling. Royal Canins dyrlæge rådgiver nye ejere om, hvad der er vigtigt at tænke på for at hvalpen skal få en sund start på livet

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Må min hund spise kirsebær?

27-07-2017 09:48, af Anne Ekenberg

Kirsebærrene falder næsten af sig selv ned i munden på mig, når jeg ryster en gren. Store, runde og med den smukkeste vinrøde – ja næste sorte – farve smager de vidunderligt. Stenene spytter jeg ud i hånden, og det er der en god grund til

Må min hund spise jordbær?

16-07-2017 10:07, af Anne Ekenberg

Jeg går ofte tur på en skøn natursti. Tidligere var det en jernbanestrækning, men for mange år siden blev den nedlagt, og i dag har mennesker og dyr glæde af den. På denne tid af året myldre det frem med skovjordbær. Som små røde perler lyser de op i alt det grønne, og jeg elsker at plukke af dem, når jeg med egne øjne kan se, at de modne. Og mine hunde elsker dem også, men må de egentlig få dem?

Forberedelserne til stort hundeløb er i fuld gang i Mariager

25-06-2024 09:18, af Anne Cecilie Sohl

Allerede nu har over 550 tilmeldt sig stort terrænløb med hund i Mariager i midten af august og ikke mindst nordjyderne har taget godt imod det nye initiativ.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Må min hund spise ærter?

03-08-2017 13:25, af Anne Ekenberg

Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni.  Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.

Døgnet efter en operation

16-01-2022 09:57, af Astrid Holtet

At få sin hund hjem efter den har været i narkose og gennem en operation, kan være en overvældende oplevelse og give anledning til bekymring – vi ser på hvad du skal være opmærksom på det første døgn efter operationen

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt