BLOG: En god skolehund er også en god familiehund

16-06-2023 13:32, af Yasmin Bøllehuus

Når James ikke er på arbejde som skolehund, er han familiehund. Han bor sammen med mig, min mand, vores datter (på 2 år) og vores anden hund Riley. Min mand Mads går på jagt og drømmer også om, at James kan komme lidt med en gang imellem og hente en and eller gås, hvis han skyder sådan en

Copyright Ridehesten.com

 

James får med hjælp fra en adfærdsspecialist særligt tilpasset træning, som bliver tilrettelagt hans kommende job som skolehund. Når James er klar, vil han og jeg starte på uddannelsen til terapi- og skolehund.
Den træning, han får nu, er egentlig meget tilsvarende det, man også ville lave med en helt almindelig familiehund. Den største forskel er nok, at en betydelig del af træningen (udover det på træningspladsen) foregår på skolen, og vi får ekstra support af adfærdsspecialisten.
I dette blogindlæg vil du kunne læse mere om, hvad vi har haft fokus på det første halve år af James’ træning.

0-10 uger
Da vi besluttede os for, at vi skulle have en hund mere, og den skulle være skolehund, var det vigtigt for os, at finde en dygtig opdrætter. Jeg rådførte mig med min leder, som havde haft den tidligere skolehund, da hun havde et netværk indenfor området. Skæbnen ville, at der blot 10 km fra hvor vi bor var en helt fantastisk opdrætter, Kirsten Nybro Laugesen Kennel Golden touch of magic, der netop ventede hvalpe ud fra nogle linjer, der før havde vist sig at give nogle super gode hunde, som ville egne sig godt til det fremtidige arbejde med mennesker. Chancen for, at vores kommende hund var i dette kuld, ville altså være stor. Da hvalpene fyldte fem uger, blev de hvalpe-testet. En test hvor der kommer en ude fra og afprøver hvalpene i forskellige situationer som blandt andet viser, hvordan deres personlighed er. Vi havde aflagt flere besøg inden, hvor vi havde forventningsafstemt med Kirsten og hvilke kvaliteter vi vægtede højt for vores kommende hund. Han skulle naturligvis være glad for mennesker, men det vigtigste var roen. Han skulle besidde en grundlæggende ro, som vi ved vil komme ham til gode i sit kommende arbejde, og det familieliv vi kommer til at kunne tilbyde ham. Efter testen var det Kirsten, som udvalgte den rette af hvalpene til os.
Af planlægningsmæssige hensyn kunne vi ikke hente James hjem før han var 10 uger. Derfor besøgte vi ham flere gange i ugen, fra han var 8-10 uger. De fleste af besøgene handlede om vores relation og let træning, hvor vi i omgivelser han allerede kendte, kunne præsentere ham for noget af det, der ville blive en del af hans hverdag. Vi kørte også små ture for at vænne ham til at køre bil.

10-12 uger
Man siger at når hvalpen er imellem 7 og 16 uger er den mest modtagelig overfor nye indtryk.
Da James blev 10 uger flyttede han ind hos os. Vi havde taget fri, så vi sammenlagt havde tre uger hjemme sammen med ham. Den første dag og nat havde vi sørget for, at få vores datter passet. Vi vidste på forhånd, at Riley ikke ville være fan af at skulle dele sit hjem med en hund mere… og det holdt stik! Faktisk syntes hun, det var så dårlig en ide, at hun slet ikke ville med ind i huset, når James var der. Heldigvis gav hun ret hurtigt op og efter en dag gik hun frivilligt med indenfor igen. Derfra gik der yderligere to dage, før hun overhovedet ville kigge på ham og på syvendedagen lagde hun for første gang op til lidt leg. James var super cool i denne proces og lod sig ikke sådan påvirke af den reserverede dame, han skulle bo sammen med. Det var næsten som om, han vidste, hun ville blive glad for ham på et tidspunkt. Udgangspunktet for de to første uger var egentlig ro, rutiner og nul forventninger. Den første uge havde vi så godt som ingen planer for, hvad vi skulle nå med ham, andet end at vi skulle få hverdagsrutinerne og den daglige struktur nogenlunde op at køre. Uge nummer to byggede vi lidt mere på, vi begyndte at tage på helt små ture ud af huset (her fik vi også trænet bil), vi gik små ture, hvor vi havde klapvogn eller barnevogn med, og så introducerede vi også alene hjemme træningen… -og det starter selvfølgelig med få sekunder med en lukket dør og noget aktivering til James. Ret hurtigt fandt han fidusen i, at der intet skete ved, vi lige gik og kom igen, hvorefter vi langsomt byggede på, så vi til sidst var oppe på minutter.

Copyright Ridehesten.com

16-20 uger
Det blev nu tid til, at James skulle starte på hvalpeholdet. Et forløb der fordelte sig over ni træningsgange, hvor der både var teori og praktisk træning.
Det blev også nu, at James havde nogle af sine første rigtige træningsgange på skolen, nærmere hvad disse skulle indeholde blev også drøftet med adfærdsspecialisten. Vi skulle nemlig, mærkeligt som det måske lyder, have fokus på, at James ikke behøvede at hilse på alle, han mødte på skolen. Slutresultatet af dette vil blive en hund, som bedre kan finde ro i skolemiljøet og have lettere ved at være rolig, når han hilser på andre mennesker. Man kan jo forestille sig som menneske, at man træder ind i et hus fyldt med mennesker og man skal nå at sige hej til dem alle og helst også give dem et kram. Det vil være ret stressende ikke? -personligt ville jeg i hvert fald føle, jeg havde travlt. Så det er jo ikke fordi James ikke må hilse på nogen, men det er vigtigt at han allerede nu bliver præsenteret for rammerne, vi arbejder i og her er roen afgørende, især i et skolemiljø, som til tider kan gå lidt stærkt. En af tingene, som fulgte med fra starten af træningen på skolen, var implementeringen af opslagstavlen ved skolens indgang og James’ arbejdstøj: det vendbare tørklæde. På tavlen kan både elever og voksne orientere sig om, hvornår James træner, hvad vi træner og seneste nyt. Med tørklædet kan vi vise om vi træner (den blå side med teksten ’’JEG TRÆNER’’) eller om James er i skole (den sorte side med teksten ’’JEG ER I SKOLE’’)

 

20 – et halvt år
James og jeg har nu fast træning på skolen en gang i ugen af ca. en times varighed. Vi ved, vi går en spændende alder i møde, for snart begynder James at blive teenager (i forbindelse med den halve kønsmodning ved 4-6 måneders alderen) og ligesom hos mennesker, så kan det medføre nogle udfordringer… Det gode er, at James er blevet MEGET dygtig til at sove længe, det mindre gode er, at han til tider glemmer sin hjerne i hundekurven. Vi holder fast i træningen og nyder de gode momenter, hvor han virkelig formår at vise, hvor god en hund han nok skal blive.
Vi færdiggør i denne periode også havlpeholdet og starter op på et nyt hold. Dette med titlen ’’Nørdeholdet’’, her er der virkelig er plads til, at gå i dybden. Der er stadig teori og derudover tid på pladsen, som tager udgangspunkt i den enkelte hund (og ejer).
På skolen er James begyndt at blive introduceret til klasselokalerne. Det foregår typisk således, at vi aftaler med læren på forhånd, hvornår vi kommer så eleverne forberedes. Nå vi kommer ind i klassen sætter vi os på en ledig plads og er der egentlig bare imens undervisningen forsætter uændret. Efter fem minutters tid lister vi ud igen.
Inden længe starter sommerferien, og når den gør det, vil vi udover at bruge tid på skolen til at forberede det kommende skoleår også sørge for at få en masse gode oplevelser og ferieminder sammen.

Mit næste blogindlæg vil omhandle: Vi kombinerer Træning, arbejde og ferie.

Copyright Ridehesten.com

Læs også

BLOG: Vi kombinerer arbejde, træning og ferie

19-10-2023 08:05, af Anne Cecilie Sohl

Sommerferien er slut og i år var skolernes sommerferie særlig lang - nemlig hele 6 uger. Jeg er selv pædagog og derfor tilknyttet SFO’en på skolen og havde derfor 'kun' de normale tre ugers sommerferie. Udover, at være i SFO’en brugte jeg (og mine kollegaer) også tid på, at planlægge det nye skoleår og her kunne James være med.
I ugerne hvor vi havde ferie var vi på små éndags ture, hvor vi også kan fik trænet. Sidst, men ikke mindst, kommer vi også til at kunne bruge vores ferieoplevelser sammen med James i skolen, når vi er tilbage på arbejde efter ferien.

BLOG: SUP med PUP

21-06-2023 11:57, af Karoline Sidelmann Brinch

Paddleboard (SUP=stand up paddle) med hund (=PUP) er blevet "det nye sort": En sjov og hyggelig sommeraktivitet med din hund. Og også en af forhindringerne til efterårets K9-biathlons. Læs mere her om, hvordan I får en god start.

BLOG: Sallys historie -del 2 - Sallys ben reddet fra amputation

30-05-2023 09:42, af Vivian Birlie
Blog|

Resumé: Sally på ca. 8 år var, før jeg fik hende, udsat for et traume med brud på lårben og knæ. Hun gik lidt skævt, da det ene bagben var 7 cm. kortere end det andet. For ca. 3 år siden begyndte hun at gå på 3 ben, og kiropraktik, akupunktur og massage hos dyrlæger hjalp intet. Hun blev scannet og røntgenfotograferet. Hendes billeder blev vurderet af kompetente dyrlæger rundt om på kongresser, og der var enighed om, at benet ikke kunne reddes. Så startede jeg intensiv zoneterapi på Sally, og 2 dage før amputationen kunne jeg aflyse den. Sally var kommet på 4 ben igen. Hun fik fortsat zoneterapi, og havde det godt

Skolehunden, helt præcist

04-12-2023 10:26, af Anne Cecilie Sohl

I dette blogindlæg kan du læse mere om, hvad en skolehund er og helt præcis kan. Som skrevet tidligere er en skolehund ikke 'bare' en hund som går rundt på en skole, det er en hund, som over tid er trænet til at hjælpe børn og unge med mange forskellige opgaver i forbindelse med skoledagen.

K9 Biathlon: Ros til den korte rute

05-09-2020 12:30, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Yasmin Bøllehuus Rasmussen og hendes hund Riley var meget tilfredse med den rute, de prøvede ved K9 Biathlon for alle på Vilhelmsborg

BLOG: Skolehund, er det bare en hund som går i skole?

11-04-2023 08:33, af Yasmin Bøllehuus

Nej, for helt så enkelt er det ikke…
En skolehund er en hund som arbejder på en skole og er særligt trænet hertil. En mere meningsgivende betegnelse kunne være terapi- og skolehund, da mange af de jobfunktionerne hunden vil have er terapeutiske. I dette blogindlæg vil du kunne blive lidt klogere på, hvad en skolehund er men også hvordan min motivation for hele det her projekt startede.
En skolehund kan nemlig gøre en enorm forskel for de børn og unge den er sammen med!

 

Podcast: Yasmin, Riley og weightpull

21-12-2022 16:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I dette nye podcastafsnit kan du høre Yasmin Bøllehuus fortælle om weightpull og om hvordan man dyrker sporten på en sund måde for hunden

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Kedelig tendens blandt indleverede hittehunde hos Dyreværnet

11-04-2024 11:16, af Anne Cecilie Sohl

Flere og flere hunde bliver indleveret hos Dyreværnet uden at være registreret i Dansk Hunderegister.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Første DM i Canicross

10-04-2024 09:57, af Anne Cecilie Sohl

Søndag den 7. april blev det første Danske Mesterskab i Canicross afholdt under Dansk Canicross Forbund (DCF), arrangeret af K9Runners Mariager der stod for afholdelsen.

Hunde og hugorme er en dårlig kombination

02-04-2024 10:53, af Anne Cecilie Sohl

Selv om frosten dårligt har sluppet sit tag i jorden, er hugormen allerede vågnet fra sin dvale. På denne årstid er den stadig sløv og når ikke altid at flygte, når den hører vores hunde komme. Derfor er der risiko for, at de bliver bidt. Langt de fleste hunde overlever, men et hugormebid kan have livsfarlige konsekvenser, advarer Agria Dyreforsikring. 

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

10 grunde til hundens slikken

15-01-2016 10:36, af Tine Luther
Hunde slikker på hvad som helst af mange forskellige årsager. En hund plejer bl.a. sin pels og afslører sit humør med tungen, den viser sin kærlighed og sin plads i hierarkiet samt knytter bånd til sine hvalpe. Huffinton Post har opstillet ti grunde til, at hundens tunge er et vigtigt redskab.

Skal du have hund? - Vælg den rigtige race!

13-10-2017 10:10, af Marlene Goldbæk Johansen

Hvert år bliver over 12.000 raske hunde aflivet i Danmark, fordi deres mennesker ikke længere kan eller vil beholde dem.

Det er ofte hundenes adfærd, som volder problemer, og problemerne skyldes næsten altid, at ejeren ikke var ordentligt afklaret omkring det at have hund – og om det rette racevalg, inden hunden blev anskaffet.

Det er uendelig vigtigt, at man vælger en race, der passer til lige netop det liv, man lever – og at man kan honorere racens behov. Både for hundens og for ejerens skyld!

Her kan du læse de portrætter af forskellige racer, der har været bragt i magasinet HUNDEN.