Hundens kropstemperatur reguleres nøje og holdes i et meget snævret interval, nemlig mellem 37,5 og 39 grader celcius. I forbindelse med for eksempel motion kan temperaturen hos en rask hund, dog komme helt op på 40 grader celcius. For at holde temperaturen i skak, har hundens krop et velkontrolleret regulationssystem.
Hundens normale termoregulering
Hunden har en række specialudviklede receptorer (termoreceptorer), der kan registrere temperaturen, og som kan sende besked videre til hjernen og til kroppen, så mekanismer, der kan modvirke temperaturændringen, kan igangsættes.
Falder temperaturen under normalintervallet, vil hundens muskler begynde at sitre for at generere varme. Derudover vil hunden rulle sig sammen, så den holder bedst muligt på varmen, og dens hårstrå vil rejse sig, så pelsen bliver mere isolerende.
Begynder den raske hunds temperatur at stige, øges blodgennemstrømningen i blodkarrene tæt på huden, og varme føres over huden og afgives til omgivelserne. Derudover forsøger hunden også at afgive varme gennem åndedrættet, og derfor begynder hunden at halse. Når kropstemperaturen bliver for høj, vil hunden også søge kolde omgivelser, og gerne kolde underlag, hvor den kan lægge sig.
Hvorfor får hunden feber?
Når hunden udvikler feber, og dens kropstemperatur stiger til over det normale, sættes den normale temperaturregulering ud af spil, og kroppen begynder at opretholde en højere kropstemperatur.
Årsagerne til feber hos hunde er mange, og blandt dem er virusinfektioner, bakterieinfektioner, forgiftninger og kræft.
Moderat feber i kortere perioder er ikke skadeligt for hunden på sigt, og kan i visse tilfælde være en fordel da mange bakterier eksempelvis klarer sig dårligere ved den højere temperatur. Høj feber kan dog være farligt, og kan give skader på væv og organer.
Ethylenglycol, som blandt andet findes i bilens køler- og frostvæske, er ekstremt giftigt for hunde. Selv små mængder kan være livsfarlige, advarer dyrlæge.
Egeprocessionslarven er en voksende trussel for hunde i Danmark, advarer Agria Dyreforsikrings chefdyrlæge.
Onsdag den 20. november afvikler Dansk Kennel Klub webinaret "Drægtighed & normal fødsel" med dyrlæge Julie Pio Kragelund. Som noget helt særligt udbyder de det nu til alle opdrættere til en fordelagtig pris
Nedstemthed, høj feber, opkast og blodig diarré er alle sammen symptomer på den frygtede sygdom forårsaget af en virus kaldet parvovirus, men hvad ligger der bag symptomerne?
Unge, hurtigt voksende hunde kan udvikle en sygdom i knoglernes vækstlinjer. Sygdommen kaldes hypertrofisk ostedystrofi, og kan give halthed, høj feber og nedsat appetit
Vådt og koldt vejr giver kennelhosten ideelle betingelser – men hvad er kennelhoste, og hvad skal du holde øje med?
Det er en skrøne, at man kan vurdere hundens kropstemperatur på snuden eller poterne. Men hvad skal du så gøre, hvis du tror din hund har feber?
Allerede nu er der sat gang i pollensæsonen, og det kan allergiske hunde måske også mærke
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Da jeg mistede min hund, Kimba, forventede jeg støtte fra min familie. I stedet blev jeg mødt med reaktioner, der forværrede min sorg.
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
Harris Jensen, hans hustru og deres engelske setter Bob nød fire dage i Rold Skov og den særlige stemning på Rold Gl. Kro - Danmarks første hundekro
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse
Et nyt internat i fredelige omgivelser skal give flere hunde og familiedyr en god start på næste kapitel. Med base i det tidligere pensionat styrker Dyreværnet sin indsats i Jylland.
Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet
Alle kender Matador - danskernes absolutte yndlingsserie. Ligeledes kender vel alle også kvinden bag serien, Lise Nørgaard, som hele sit liv har været en stor hundeven. Det er derfor heller ikke tilfældigt at Matador også har hunde på rollelisten - endda i fremtrædende roller
De fleste hunde oplever at have dårlig mave flere gange i løbet af deres liv, men hvad kan man gøre når problemet opstår?