Symptomer – feber

05-03-2021 15:00, af Astrid Holtet

Når hunden har feber, stiger kropstemperaturen til over det normale niveau – vi ser på hvad feber er og hvad den kan skyldes

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Hundens kropstemperatur reguleres nøje og holdes i et meget snævret interval, nemlig mellem 37,5 og 39 grader celcius. I forbindelse med for eksempel motion kan temperaturen hos en rask hund, dog komme helt op på 40 grader celcius. For at holde temperaturen i skak, har hundens krop et velkontrolleret regulationssystem.

Hundens normale termoregulering
Hunden har en række specialudviklede receptorer (termoreceptorer), der kan registrere temperaturen, og som kan sende besked videre til hjernen og til kroppen, så mekanismer, der kan modvirke temperaturændringen, kan igangsættes.

Falder temperaturen under normalintervallet, vil hundens muskler begynde at sitre for at generere varme. Derudover vil hunden rulle sig sammen, så den holder bedst muligt på varmen, og dens hårstrå vil rejse sig, så pelsen bliver mere isolerende.

Begynder den raske hunds temperatur at stige, øges blodgennemstrømningen i blodkarrene tæt på huden, og varme føres over huden og afgives til omgivelserne. Derudover forsøger hunden også at afgive varme gennem åndedrættet, og derfor begynder hunden at halse. Når kropstemperaturen bliver for høj, vil hunden også søge kolde omgivelser, og gerne kolde underlag, hvor den kan lægge sig.

Hvorfor får hunden feber?
Når hunden udvikler feber, og dens kropstemperatur stiger til over det normale, sættes den normale temperaturregulering ud af spil, og kroppen begynder at opretholde en højere kropstemperatur.

Årsagerne til feber hos hunde er mange, og blandt dem er virusinfektioner, bakterieinfektioner, forgiftninger og kræft.

Moderat feber i kortere perioder er ikke skadeligt for hunden på sigt, og kan i visse tilfælde være en fordel da mange bakterier eksempelvis klarer sig dårligere ved den højere temperatur. Høj feber kan dog være farligt, og kan give skader på væv og organer.

Læs også

Få rabat på webinar om drægtighed og normal fødsel

22-09-2024 10:44, af Anna Pørtner

Onsdag den 20. november afvikler Dansk Kennel Klub webinaret "Drægtighed & normal fødsel" med dyrlæge Julie Pio Kragelund. Som noget helt særligt udbyder de det nu til alle opdrættere til en fordelagtig pris

Nedfaldsfrugt er farligt for Fido

26-08-2024 09:34, af Anne Cecilie Sohl

I sensommeren bugner haver og naturområder med nedfaldne frugter og nødder – en sand fest for insekter, men også en potentiel fare for vores firbenede venner. Mens de ellers så velsmagende og sunde frugter kan være en lækkerbisken for madglade hunde, er der flere grunde til, at nedfaldsfrugt kan være ret farligt for Fido.

Dyrlægens anbefalinger: Sådan beskytter du din hund i sommervarmen

23-07-2024 10:43, af Anne Cecilie Sohl

Mens mange danskere foretrækker varme sommerdage, kan høje temperaturer ofte være en udfordring for hunde. Derfor er det vigtigt, at hundeejere er bevidste om, hvordan man undgår potentielle farer som hedeslag, solskoldning og brændte poter, lyder opfordringen fra chefdyrlæge hos AniCura.

Når hunden får høfeber

21-01-2020 12:00, af Astrid Holtet og Bjarke Kirkegaard Nielsen

Allerede nu er der sat gang i pollensæsonen, og det kan allergiske hunde måske også mærke

Nu lanceres Nordens første borrelia-vaccine til hunde

13-06-2013 09:32, af Tine Luther
Flåtsæsonen er over os, og med flåterne følger risikoen for borrelia-smitte hos hunde. Studier har vist, at helt op mod 55 pct. af flåterne i Norden er smittebærere af borrelia-bakterien, som kan give feber, ledbetændelser, haltheder, træthed og muskelsmerter hos hundene. Dette kan nu forebygges med Trilyme – den første vaccine i Norden, som beskytter hunde mod borrelia. Vaccinen forventes på lager fra uge 25.

Har min hund feber?

07-12-2017 08:24, af Astrid Gerd Holtet

Det er en skrøne, at man kan vurdere hundens kropstemperatur på snuden eller poterne. Men hvad skal du så gøre, hvis du tror din hund har feber?  

Hypertrofisk osteodystrofi hos hunde

20-11-2019 12:21, af Astrid Gerd Holtet

Unge, hurtigt voksende hunde kan udvikle en sygdom i knoglernes vækstlinjer. Sygdommen kaldes hypertrofisk ostedystrofi, og kan give halthed, høj feber og nedsat appetit

Kennelhoste hos hunde

21-10-2021 09:00, af Astrid Gerd Holtet

Vådt og koldt vejr giver kennelhosten ideelle betingelser – men hvad er kennelhoste, og hvad skal du holde øje med?

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Sygdommen bag vaccinationen – Parvovirus

07-10-2017 13:40, af Astrid Gerd Holtet

Nedstemthed, høj feber, opkast og blodig diarré er alle sammen symptomer på den frygtede sygdom forårsaget af en virus kaldet parvovirus, men hvad ligger der bag symptomerne?

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Halloween: Må min hund spise græskar?

22-10-2019 15:00, af Anne Ekenberg og Bjarke Kirkegaaard Nielsen

Det er snart halloween og derfor er det også absolut højsæson for græskar. Men hvordan er det nu med hunde og græskar?  

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

7 tegn på demens hos hunde

09-09-2021 12:06, af Astrid Holtet

Demens kan komme snigende og er ikke et ualmindeligt problem hos ældre hunde – men hvad skal man holde øje med? Her får du syv almindelige tegn på demens, som er gode at kende, hvis du har en ældre hund

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Symptomer – unormal urinering

18-03-2022 15:21, af Astrid Holtet

Tisser hunden mere end den plejer, mindre end den plejer, oftere end den plejer - eller er den begyndt at tisse indenfor? Det kan være tegn på, at den er noget galt. Ændret urineringsmønster, er et almindeligt symptom på en lang række forskellige sygdomme hos hunde

10 grunde til hundens slikken

15-01-2016 10:36, af Tine Luther
Hunde slikker på hvad som helst af mange forskellige årsager. En hund plejer bl.a. sin pels og afslører sit humør med tungen, den viser sin kærlighed og sin plads i hierarkiet samt knytter bånd til sine hvalpe. Huffinton Post har opstillet ti grunde til, at hundens tunge er et vigtigt redskab.

16 ting der viser hvor højt din hund elsker dig

19-10-2023 11:26, af Anne Cecilie Sohl

Der er mange måder hvorpå vi mennesker fortæller at vi holder af hinanden, men på hundesprog er det ikke altid nemt at forstå. Derfor får du her 16 måder du kan bruge til at afkode hvornår og hvordan din hund forsøger at fortælle den elsker dig.