Kennelhoste hos hunde

21-10-2021 09:00, af Astrid Gerd Holtet

Vådt og koldt vejr giver kennelhosten ideelle betingelser – men hvad er kennelhoste, og hvad skal du holde øje med?

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Med det våde og kolde efterår følger altid en stigning i tilfælde af hunde, der smittes med kennelhoste, da sygdommen trives godt i det fugtige miljø. For de fleste hunde er kennelhoste ikke en livsfarlig sygdom, men blot en ubehagelig oplevelse. Er hunden meget ung, gammel eller på anden måde svækket, kan kennelhoste dog godt blive mere alvorligt.

Hvorfor får hunde kennelhoste?

Kennelhoste er en smitsom luftvejsinfektion, som smitter mellem hunde, der er tætte på hinanden. Den ses derfor oftest på steder med mange hunde, som hundepensioner, udstillinger og kenneler – og deraf kommer navnet kennelhoste.

Flere forskellige bakterier og virusser kan være årsag til kennelhoste, herunder blandt andet hundens parainfluenzavirus type 2, hundens respiratoriske coronavirus og bakterien Bordetella bronchiseptica.

Symptomer på kennelhoste

Når en hund får kennelhoste, ses en lang række symptomer, som primært er knyttet til de øvre luftveje. Det mest karakteristiske symptom er en kraftig, oftest tør og vedvarende hoste, som ofte forværres i forbindelse med motion. Derudover kan hunden begynde at nyse og få vandigt flåd fra øjne og næse. Nogle hunde vil også få feber og miste appetitteten. Sygdommen varer normalt mellem en og to uger, men i nogle tilfælde kan der gå endnu længere tid, før hunden helt holder op med at hoste.

Fremtiden for en hund med kennelhoste

For en ellers sund og rask hund, er kennelhoste sjældent alvorlig. I nogle uheldige tilfælde kan der tilstøde en mere alvorlig lungebetændelse. Da sygdommen er meget smitsom, og da hunden kan smitte i lang tid efter at den er blevet syg med kennelhoste, er det vigtigt at man holder hunden væk fra andre hunde mens den er syg, og i to til tre uger efter symptomerne er gået væk.

Det er muligt at vaccinere hunde mod nogle af de ting, der kan give kennelhoste, men desværre ikke alle. En vaccination mod kennelhoste vil derfor nedsætte risikoen for at hunden bliver syg, men ikke helt forhindre det.

/Astrid Holtet, dyrlæge

Læs også

Ekstra lækker godbid til de danske hundeejere

16-10-2024 17:15, af Cecilie Friis Amstrup

Danske hundeejere er blevet mere ansvarlige, og det har ført til færre skader på trods af et stigende antal hunde. Øget viden, træning og bevidste racevalg er nøglen til denne positive udvikling. 

Egnethedstest og skolestart for James

07-10-2024 09:09, af Yasmin Bøllehuus

Hvad kræver det egentlig at blive en (dygtig) terapihund? Første skridt på vejen er en egnethedstest, og den kan du læse mere om i bloggen her, hvor golden retrieveren James starter sin rejse mod at blive en vaskeægte 'arbejdshund'. 

Årets Hund 2024 i Rally

03-10-2024 11:29, af Cecilie Friis Amstrup

Finalen i Årets Hund 2024 i rallylydighed blev afholdt på Vilhelmsborg, hvor 55 teams leverede en spændingsfyldt og festlig afslutning på årets konkurrence. 

Meningitis - betændelse i hjernehinderne

29-07-2022 09:28, af Astrid Holtet

Hjernehindebetændelse - eller meningitis - er en alvorlig sygdom hos hunde forbundet med smerte og stivhed i ryg og nakke. Der findes flere forskellige årsager til betændelsen - og vi ser lidt nærmere på hvad der sker, når hunden bliver syg

Akut hæmoragisk diarré hos hunde

10-10-2019 08:24, af Astrid Gerd Holtet

Akut hæmoragisk diarré syndrom ses hos hunde hele året, men i vinterhalvåret stiger antallet af tilfælde

Diabetes insipidus hos hunde

01-08-2019 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Hunde med sygdommen diabetes insipidus evner ikke at koncentrere deres urin, og derfor mister de store mængder væske

Influenzasæsonen hærger: Kan vi smitte vores hunde?

24-11-2021 12:13, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Efteråret er over os, og med det er årets influenzasæson skudt i gang. Har man en hund, kan man glæde sig over at have en at hygge med, når man ligger syg – men kan vi mennesker egentlig smitte vores hunde

For meget græs kan gøre din hund syg

23-05-2016 08:57, af Tine Luther
Mange hunde elsker smagen af græs, men man skal holde øje med, hvor meget hunden græsser. Et for stort indtag kan give mave-tarm-problemer. Agria Dyreforsikring giver her gode råd, hvis din hund har haft snuden for langt nede i græsplænen.

Har min hund feber?

07-12-2017 08:24, af Astrid Gerd Holtet

Det er en skrøne, at man kan vurdere hundens kropstemperatur på snuden eller poterne. Men hvad skal du så gøre, hvis du tror din hund har feber?  

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Ekstra lækker godbid til de danske hundeejere

16-10-2024 17:15, af Cecilie Friis Amstrup

Danske hundeejere er blevet mere ansvarlige, og det har ført til færre skader på trods af et stigende antal hunde. Øget viden, træning og bevidste racevalg er nøglen til denne positive udvikling. 

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

K9 Biathlon for alle slog alle rekorder på Sjælland

18-10-2024 10:39, af Rikke Hemmingsen

I alt 861 tilmeldte blev det til, da K9 Biathlon for alle i den forgangende weekend afholdt deres sidste løb i 2024: Dacia Gold Cup.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Halloween: Må min hund spise græskar?

22-10-2019 15:00, af Anne Ekenberg og Bjarke Kirkegaaard Nielsen

Det er snart halloween og derfor er det også absolut højsæson for græskar. Men hvordan er det nu med hunde og græskar?  

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Døgnet efter en operation

16-01-2022 09:57, af Astrid Holtet

At få sin hund hjem efter den har været i narkose og gennem en operation, kan være en overvældende oplevelse og give anledning til bekymring – vi ser på hvad du skal være opmærksom på det første døgn efter operationen

10 grunde til hundens slikken

15-01-2016 10:36, af Tine Luther
Hunde slikker på hvad som helst af mange forskellige årsager. En hund plejer bl.a. sin pels og afslører sit humør med tungen, den viser sin kærlighed og sin plads i hierarkiet samt knytter bånd til sine hvalpe. Huffinton Post har opstillet ti grunde til, at hundens tunge er et vigtigt redskab.

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt