Røntgenundersøgelse – hvordan og hvorfor?

17-05-2022 09:05, af Astrid Gerd Holtet

Røntgenundersøgelser er et vigtigt redskab for dyrlægen – men hvordan virker det og hvad kan det bruges til?

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Mange hundeejere vil opleve at få taget røntgenbilleder af deres hund – enten som del af et sygdomsforløb eller blot for at tjekke, om alt er som det skal være.

Hvad er røntgen?

Røntgenstråler er en form for elektromagnetiske stråler, der har den særlige egenskab, at de kan trænge igennem kroppens væv. Der er dog forskel på hvor mange røntgenstråler forskellige typer af væv lader slippe igennem. For eksempel er det lettere for strålerne at trænge igennem muskelvæv end knoglevæv. Forskellen kaldes også for forskelle i vævets røntgentæthed, og det er netop denne forskel, der udnyttes, når der skal tages et røntgenbillede.

Når der skal tages et røntgenbillede af en hund, placeres hunden ovenpå en særlig plade, der kan registrere mængden af stråler, der rammer den. Derefter sendes der røntgenstråler igennem hunden og ned på pladen. Der hvor strålerne skal passere igennem knogler, vil kun få røntgenstråler nå frem til pladen, mens der hvor strålerne passerer gennem organer eller områder med meget luft, vil flere stråler nå frem til pladen. Områder hvor mange stråler rammer pladen bliver mørke, og områder hvor færre stråler rammer bliver lysere. Dermed vil der dannes et billede i grå nuancer af hundens knogler og organer, når røntgenstrålerne sendes gennem hunden. 

Hvordan tages et røntgenbillede?

Når en hund skal have taget et røntgenbillede, placeres den kropsdel, der skal undersøges, under røntgenapparatet og ovenpå pladen. Optagelsen tager nogle få sekunder, og det er vigtigt at hunden ligger stille. Bevæger hunden sig under optagelsen, vil billedet blive sløret. I nogle tilfælde vil det derfor være nødvendigt at bedøve hunden inden billederne tages.

Da røntgenstråler er kræftfremkaldende, vil man ikke udsætte hverken dyr eller mennesker for unødige mængder af strålingen. Derfor tages der kun røntgenbilleder af de områder på hunden, som dyrlægen mener er nødvendige, og der tages ikke flere billeder end højst nødvendigt.

Under optagelsen vil nogle af røntgenstrålerne spredes ud i rummet, og derfor deltager ikke mere personale end højst nødvendigt. Personalet bærer også beskyttende handsker og forklæder af bly, når de arbejder med røntgen. Derudover har personalet en lille måler, der tjekker at de ikke udsættes for alt for store mængder af stråling, når de arbejder. Skal man som ejer deltage i en røntgenundersøgelse, skal man også bære det beskyttende udstyr.

Hvad bruges røntgenbilleder til?

Røntgenbilleder er en effektiv og forholdsvis let måde at se hvad der sker inde i en hund. Røntgenbilleder er især velegnede til at se problemer med knogler, som eksempelvis brud eller gigtforandringer. Det er også muligt at se nogle problemer i hundens organer, herunder blandt andet forstørret hjerte og nogle typer af kræftknuder. Det er dog ikke alt, der kan ses på et røntgenbillede, og nogle gange kan det være nødvendigt at udvide undersøgelsen med for eksempel en scanning.

/Astrid Holtet, dyrlæge

Læs også

Dyrlægens anbefalinger: Sådan beskytter du din hund i sommervarmen

23-07-2024 10:43, af Anne Cecilie Sohl

Mens mange danskere foretrækker varme sommerdage, kan høje temperaturer ofte være en udfordring for hunde. Derfor er det vigtigt, at hundeejere er bevidste om, hvordan man undgår potentielle farer som hedeslag, solskoldning og brændte poter, lyder opfordringen fra chefdyrlæge hos AniCura.

Vovsevenlige spisesteder? Her er reglerne

06-07-2024 14:10, af Anne Cecilie Sohl

Sommervejret har indtaget Danmark, og med det er der en stigende tendens til at se hunde som velkomne gæster på cafeer og restauranter rundt om i landet. Trods dette er det stadig få hundeejere, der regelmæssigt medbringer deres firbenede venner, når de går ud at spise.

Forberedelserne til stort hundeløb er i fuld gang i Mariager

25-06-2024 09:18, af Anne Cecilie Sohl

Allerede nu har over 550 tilmeldt sig stort terrænløb med hund i Mariager i midten af august og ikke mindst nordjyderne har taget godt imod det nye initiativ.

Kæl med din hund – kys den ikke

09-01-2016 10:02, af Tonya Bille Nielsen
Hvis du kysser din hund på munden, risikerer du at få en række ubehagelige sygdomme, siger professor Thomas Benfield. Du bliver ikke syg af at klappe og ae den

Symptom - træthed

20-01-2022 15:28, af Astrid Gerd Holtet

Træthed eller nedstemthed er et almindeligt symptom på mange forskellige sygdomme hos hunde, men det kan være svært for ejeren at opdage

For meget græs kan gøre din hund syg

23-05-2016 08:57, af Tine Luther
Mange hunde elsker smagen af græs, men man skal holde øje med, hvor meget hunden græsser. Et for stort indtag kan give mave-tarm-problemer. Agria Dyreforsikring giver her gode råd, hvis din hund har haft snuden for langt nede i græsplænen.

Nu kan hunde og katte forsikres med kun få klik

01-10-2012 13:40, af Tine Luther
Nu kan hunde- og katteejere tegne en forsikring hos Dyrekassen Danmark via ganske få klik på nettet. Det nye system er udviklet for at gøre det nemt og hurtigt at forsikre familiens firbenede ven og dermed undgå ubehagelige overraskelser, hvis dyret senere bliver syg eller kommer til skade.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Persisterende ductus arteriosus hos hunde

03-08-2019 14:24, af Astrid Gerd Holtet

Hunde kan fødes med en række forskellige hjertefejl – en af dem er persisterende ductus arteriosis, der med tiden kan ende i hjertesvigt

Akut hæmoragisk diarré hos hunde

10-10-2019 08:24, af Astrid Gerd Holtet

Akut hæmoragisk diarré syndrom ses hos hunde hele året, men i vinterhalvåret stiger antallet af tilfælde

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Må min hund spise ærter?

03-08-2017 13:25, af Anne Ekenberg

Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni.  Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Dyrlægens anbefalinger: Sådan beskytter du din hund i sommervarmen

23-07-2024 10:43, af Anne Cecilie Sohl

Mens mange danskere foretrækker varme sommerdage, kan høje temperaturer ofte være en udfordring for hunde. Derfor er det vigtigt, at hundeejere er bevidste om, hvordan man undgår potentielle farer som hedeslag, solskoldning og brændte poter, lyder opfordringen fra chefdyrlæge hos AniCura.

Fem gode råd til sårpleje hos hunde

05-02-2021 15:11, af Astrid Gerd Holtet

Hvad kan du gøre hvis din hund får et sår – og hvornår bør du ringe til dyrlægen?

Symptomer – unormal urinering

18-03-2022 15:21, af Astrid Holtet

Tisser hunden mere end den plejer, mindre end den plejer, oftere end den plejer - eller er den begyndt at tisse indenfor? Det kan være tegn på, at den er noget galt. Ændret urineringsmønster, er et almindeligt symptom på en lang række forskellige sygdomme hos hunde

10 grunde til hundens slikken

15-01-2016 10:36, af Tine Luther
Hunde slikker på hvad som helst af mange forskellige årsager. En hund plejer bl.a. sin pels og afslører sit humør med tungen, den viser sin kærlighed og sin plads i hierarkiet samt knytter bånd til sine hvalpe. Huffinton Post har opstillet ti grunde til, at hundens tunge er et vigtigt redskab.