Mange hundeejere vil opleve at få taget røntgenbilleder af deres hund – enten som del af et sygdomsforløb eller blot for at tjekke, om alt er som det skal være.
Hvad er røntgen?
Røntgenstråler er en form for elektromagnetiske stråler, der har den særlige egenskab, at de kan trænge igennem kroppens væv. Der er dog forskel på hvor mange røntgenstråler forskellige typer af væv lader slippe igennem. For eksempel er det lettere for strålerne at trænge igennem muskelvæv end knoglevæv. Forskellen kaldes også for forskelle i vævets røntgentæthed, og det er netop denne forskel, der udnyttes, når der skal tages et røntgenbillede.
Når der skal tages et røntgenbillede af en hund, placeres hunden ovenpå en særlig plade, der kan registrere mængden af stråler, der rammer den. Derefter sendes der røntgenstråler igennem hunden og ned på pladen. Der hvor strålerne skal passere igennem knogler, vil kun få røntgenstråler nå frem til pladen, mens der hvor strålerne passerer gennem organer eller områder med meget luft, vil flere stråler nå frem til pladen. Områder hvor mange stråler rammer pladen bliver mørke, og områder hvor færre stråler rammer bliver lysere. Dermed vil der dannes et billede i grå nuancer af hundens knogler og organer, når røntgenstrålerne sendes gennem hunden.
Hvordan tages et røntgenbillede?
Når en hund skal have taget et røntgenbillede, placeres den kropsdel, der skal undersøges, under røntgenapparatet og ovenpå pladen. Optagelsen tager nogle få sekunder, og det er vigtigt at hunden ligger stille. Bevæger hunden sig under optagelsen, vil billedet blive sløret. I nogle tilfælde vil det derfor være nødvendigt at bedøve hunden inden billederne tages.
Da røntgenstråler er kræftfremkaldende, vil man ikke udsætte hverken dyr eller mennesker for unødige mængder af strålingen. Derfor tages der kun røntgenbilleder af de områder på hunden, som dyrlægen mener er nødvendige, og der tages ikke flere billeder end højst nødvendigt.
Under optagelsen vil nogle af røntgenstrålerne spredes ud i rummet, og derfor deltager ikke mere personale end højst nødvendigt. Personalet bærer også beskyttende handsker og forklæder af bly, når de arbejder med røntgen. Derudover har personalet en lille måler, der tjekker at de ikke udsættes for alt for store mængder af stråling, når de arbejder. Skal man som ejer deltage i en røntgenundersøgelse, skal man også bære det beskyttende udstyr.
Hvad bruges røntgenbilleder til?
Røntgenbilleder er en effektiv og forholdsvis let måde at se hvad der sker inde i en hund. Røntgenbilleder er især velegnede til at se problemer med knogler, som eksempelvis brud eller gigtforandringer. Det er også muligt at se nogle problemer i hundens organer, herunder blandt andet forstørret hjerte og nogle typer af kræftknuder. Det er dog ikke alt, der kan ses på et røntgenbillede, og nogle gange kan det være nødvendigt at udvide undersøgelsen med for eksempel en scanning.
/Astrid Holtet, dyrlæge
Den gule blomst i haven er ikke bare flot at se på, men kan også styrke din hunds fordøjelse og understøtte organer som lever og nyrer. Hvis du samler den med omtanke, kan hele planten bruges som et naturligt supplement i foderet.
Selvom deres hund ikke har gjort noget galt, risikerer nogle danske hundeejere at få den fjernet og aflivet alene på baggrund af en tvivlsom DNA-test. Eksperter og Dyreetisk Råd opfordrer nu til at ændre loven om forbudte racer, så den bliver mere retfærdig og gennemsigtig.
I "Din kompetente hund" formidler tre af landets førende hundeeksperter ny og forskningsbaseret viden om hunde, der kan hjælpe os med at forstå hundens natur og behov.
Dilateret kardiomyopati, forkortet kendt som DCM, er en tilstand i hjertet, hvor hjertekamrene vokser – og det nedsætter hjertets evne til at pumpe blod rundt i kroppen. I sidste ende kan dilateret kardimyopati ende i hjertesvigt
Blodprøver er et vigtigt, og ofte brugt værktøj, når dyrlægen skal vurdere en hunds sundhed eller finde frem til en diagnose, men hvad viser blodprøven egentligt? Vi ser lidt nærmere på, hvordan blodprøven kan hjælpe dyrlægen
Akut hæmoragisk diarré syndrom ses hos hunde hele året, men i vinterhalvåret stiger antallet af tilfælde
Diarré og opkast er hyppige årsager til, at hunden må en tur til dyrlægen i julen. Oftest skyldes det, at hunden har fået fed julemad og julegodter, da vi mennesker kan have svært ved at sige nej til et par bedende hundeøjne, der har fået øje på en saftig juleand. Få tre gode råd til, hvordan du kan undgå, at din hund bliver syg i julen
Efteråret er over os, og med det er årets influenzasæson skudt i gang. Har man en hund, kan man glæde sig over at have en at hygge med, når man ligger syg – men kan vi mennesker egentlig smitte vores hunde
Her får du tre ting, du bør overveje, hvis du lever med en terminal syg hund
Den engelske springer spaniel Sainz er både en elsket familiehund og showstjerne, og ved årets første DKK udstilling i Fredericia løb han med den eftertragtede titel som Best in Show.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Fredag begyndte med høj sol over Roskilde Dyrskueplads, men da skyerne trak ind og vinden tog til, var det cairn terrieren Danny, der lyste op i Store ring. Med sine mange titler og et uimodståeligt showgen blev han kåret som Best in Show på første dag af Dansk Kennel Klubs nordiske udstilling.
Ved DKK’s internationale udstilling i Roskilde sikrede Simone Riisgaard Kristiansen sig sejren i juniorhandlingfinalen med en præstation, der imponerede dommeren med sin ro, selvsikkerhed og sikre håndtering.
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
SECH DKCH NORDV21 Hjohoo’s Yes Hjo Can imponerede endnu en gang i Store ring - denne gang ved Dansk Kennel Klubs internationale udstilling på Roskilde Dyrskueplads.
For anden dag i træk stod Simone Riisgaard Kristiansen øverst på podiet ved DKK’s internationale udstilling og gav dermed sin mor den absolut bedste gave på mors dag.
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet
Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse