Diabetes insipidus hos hunde

01-08-2019 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Hunde med sygdommen diabetes insipidus evner ikke at koncentrere deres urin, og derfor mister de store mængder væske

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

På trods af navnesammenfald, har sygdommen diabetes insipidus ikke noget at gøre med sukkersyge (diabetes mellitus). Hunde med diabetes insipidus har problemer med at opkoncentrere deres urin, som følge af problemer med et hormon kaldet antidiuretisk hormon, eller blot ADH. ADH dannes i en del af hjernen kaldet hypofysen, og har effekt på hundens nyrer, hvor det får nyrerne til at opkoncentrere urinen. Uden ADH kan nyrerne ikke tilbageholde væske i kroppen. Hunden vil begynde at tisse og drikke meget, og kan let dehydrere.

To typer af diabetes insipidus

Sygdommen findes i to former – én hvor årsagen til problemet skal findes i hjernen, og én hvor årsagen skal findes i nyrerne.

I det første tilfælde, skyldes sygdommen en nedsat produktion af hormonet kaldet ADH, og det vil sige at nyrerne derfor ikke får tilstrækkelig besked om at opkoncentrere urinen.  

Ved den anden form, danner hjernen tilstrækkelige mængder ADH, men hormonet virker ikke som det skal i nyrerne.

Hjerneformen af diabetes insipidus kan skyldes skader på hjernen, kræft i hjernen eller betændelsestilstande i hjernen. Nyreformen kan blandt andet skyldes skader på nyrerne som følge af andre sygdomme. For både hjerneformen og nyreformen gælder det dog også, at man ofte ikke kan finde en underliggende årsag til sygdommen.

Hvad er symptomerne på diabetes insipidus?

Hunde med diabetes insipidus vil ofte udvise symptomer som blandt andet:

  • Hunden tisser mere end den plejer
  • Hunden drikker mere end den plejer
  • Hunden kommer til at tisse indenfor, fordi den ikke kan holde sig

Hvis hunden med diabetes insipidus ikke har adgang til vand, kan de hurtigt udvikle en livstruende dehydrering, med koma og død til følge.

Nogle af de mest almindelige tegn på akut dehydrering er:

  • Hundens tandkød bliver tørt og blegt
  • Hunden får indsunkne øjne
  • Hvis nakkeskinnet løftes op, falder det ikke hurtigt tilbage
  • Hunden får en manglende koordination

Fremtiden for en hund med diabetes insipidus

Sygdommen kan behandles med medicin, der hjælper nyrerne til ingen at fungere som de skal, og nogle hunde kan få et godt liv med en livslang behandling. Prognosen for hunde med diabetes insipidus afhænger dog til dels af årsagen til sygdommen.

Læs også

Hunde på Dyrehavsbakken

12-04-2024 08:23, af Anne Cecilie Sohl

Har du fået en ny hvalp, der skal prøve at udstille? Har du en hund, der senere skal på udstilling og lige skal prøve det først? Eller har du et barn, der kunne tænke sig at blive juniorhandler på DKK-udstillingerne? Så er der mulighed for at prøve det hele af under hyggelige og afslappede forhold på Bakkeskuet den 9. maj.

Første DM i Canicross

10-04-2024 09:57, af Anne Cecilie Sohl

Søndag den 7. april blev det første Danske Mesterskab i Canicross afholdt under Dansk Canicross Forbund (DCF), arrangeret af K9Runners Mariager der stod for afholdelsen.

Første loppe- og flåttablet til hund og kat i håndkøb

03-04-2024 12:38, af Anne Cecilie Sohl

Allerede i sommeren 2023 blev den første loppe- og flåttablet til hund og kat, AdTab, lanceret i håndkøb. AdTab tyggetabletter er godkendt af det europæiske lægemiddelagentur, EMA.

Syg hund oplever sin ejers bryllup, inden den skal herfra

20-09-2016 16:02, af Kasper Larsson
Hunde er mere end blot et kæledyr. De bliver en del af familien i det øjeblik de træder ind over dørtærsklen til vores hjem. De er vores bedste venner, støtte og familie

Symptom - kvalme

28-07-2022 09:09, af Astrid Gerd Holtet

Kvalme hos hunde er ofte forbundet med sygdomme i mave-tarm-systemet, men det kan også forekomme ved sygdom andre steder i kroppen

Diabeteshunde redder liv

28-07-2016 14:30, af Tine Luther
Forskerne bliver klogere og klogere på diabeteshundenes evner. Læs mere og se indslag om diabetes og en diabeteshund i denne nyhed.

Blodprøver hjælper dyrlægen

27-05-2022 09:00, af Astrid Gerd Holtet

Blodprøver er et vigtigt, og ofte brugt værktøj, når dyrlægen skal vurdere en hunds sundhed eller finde frem til en diagnose, men hvad viser blodprøven egentligt? Vi ser lidt nærmere på, hvordan blodprøven kan hjælpe dyrlægen

Har min hund feber?

07-12-2017 08:24, af Astrid Gerd Holtet

Det er en skrøne, at man kan vurdere hundens kropstemperatur på snuden eller poterne. Men hvad skal du så gøre, hvis du tror din hund har feber?  

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Storbyhunde lever livet farligt

20-04-2015 10:28, af Tine Luther
Har hunden ingen sygeforsikring, kan ejeren ende i et frygteligt dilemma, hvis hunden bliver syg. I København og Nordsjælland er hunde i højere risiko for at blive smittet med den farlige parasit fransk hjerteorm, end i resten af landet. Er hunden først smittet, kan den kureres - men det er en dyr affære, hvis hunden ikke har en sygeforsikring.

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Kedelig tendens blandt indleverede hittehunde hos Dyreværnet

11-04-2024 11:16, af Anne Cecilie Sohl

Flere og flere hunde bliver indleveret hos Dyreværnet uden at være registreret i Dansk Hunderegister.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Hunde og hugorme er en dårlig kombination

02-04-2024 10:53, af Anne Cecilie Sohl

Selv om frosten dårligt har sluppet sit tag i jorden, er hugormen allerede vågnet fra sin dvale. På denne årstid er den stadig sløv og når ikke altid at flygte, når den hører vores hunde komme. Derfor er der risiko for, at de bliver bidt. Langt de fleste hunde overlever, men et hugormebid kan have livsfarlige konsekvenser, advarer Agria Dyreforsikring. 

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

K9 Biathlon for alle får ny stor sponsor

08-04-2024 08:46, af Anne Cecilie Sohl

K9 Biathlon for alle udvider deres sponsorteam med endnu en guldsponsor, da de har indgået en samarbejdsaftale med det internationale medicinalfirma Boehringer Ingelheim. Et samarbejde, der vil gavne både de firbenede og deres ejere.

Første DM i Canicross

10-04-2024 09:57, af Anne Cecilie Sohl

Søndag den 7. april blev det første Danske Mesterskab i Canicross afholdt under Dansk Canicross Forbund (DCF), arrangeret af K9Runners Mariager der stod for afholdelsen.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

10 grunde til hundens slikken

15-01-2016 10:36, af Tine Luther
Hunde slikker på hvad som helst af mange forskellige årsager. En hund plejer bl.a. sin pels og afslører sit humør med tungen, den viser sin kærlighed og sin plads i hierarkiet samt knytter bånd til sine hvalpe. Huffinton Post har opstillet ti grunde til, at hundens tunge er et vigtigt redskab.