Diabetes insipidus hos hunde

01-08-2019 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Hunde med sygdommen diabetes insipidus evner ikke at koncentrere deres urin, og derfor mister de store mængder væske

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

På trods af navnesammenfald, har sygdommen diabetes insipidus ikke noget at gøre med sukkersyge (diabetes mellitus). Hunde med diabetes insipidus har problemer med at opkoncentrere deres urin, som følge af problemer med et hormon kaldet antidiuretisk hormon, eller blot ADH. ADH dannes i en del af hjernen kaldet hypofysen, og har effekt på hundens nyrer, hvor det får nyrerne til at opkoncentrere urinen. Uden ADH kan nyrerne ikke tilbageholde væske i kroppen. Hunden vil begynde at tisse og drikke meget, og kan let dehydrere.

To typer af diabetes insipidus

Sygdommen findes i to former – én hvor årsagen til problemet skal findes i hjernen, og én hvor årsagen skal findes i nyrerne.

I det første tilfælde, skyldes sygdommen en nedsat produktion af hormonet kaldet ADH, og det vil sige at nyrerne derfor ikke får tilstrækkelig besked om at opkoncentrere urinen.  

Ved den anden form, danner hjernen tilstrækkelige mængder ADH, men hormonet virker ikke som det skal i nyrerne.

Hjerneformen af diabetes insipidus kan skyldes skader på hjernen, kræft i hjernen eller betændelsestilstande i hjernen. Nyreformen kan blandt andet skyldes skader på nyrerne som følge af andre sygdomme. For både hjerneformen og nyreformen gælder det dog også, at man ofte ikke kan finde en underliggende årsag til sygdommen.

Hvad er symptomerne på diabetes insipidus?

Hunde med diabetes insipidus vil ofte udvise symptomer som blandt andet:

  • Hunden tisser mere end den plejer
  • Hunden drikker mere end den plejer
  • Hunden kommer til at tisse indenfor, fordi den ikke kan holde sig

Hvis hunden med diabetes insipidus ikke har adgang til vand, kan de hurtigt udvikle en livstruende dehydrering, med koma og død til følge.

Nogle af de mest almindelige tegn på akut dehydrering er:

  • Hundens tandkød bliver tørt og blegt
  • Hunden får indsunkne øjne
  • Hvis nakkeskinnet løftes op, falder det ikke hurtigt tilbage
  • Hunden får en manglende koordination

Fremtiden for en hund med diabetes insipidus

Sygdommen kan behandles med medicin, der hjælper nyrerne til ingen at fungere som de skal, og nogle hunde kan få et godt liv med en livslang behandling. Prognosen for hunde med diabetes insipidus afhænger dog til dels af årsagen til sygdommen.

Læs også

Forberedelserne til stort hundeløb er i fuld gang i Mariager

25-06-2024 09:18, af Anne Cecilie Sohl

Allerede nu har over 550 tilmeldt sig stort terrænløb med hund i Mariager i midten af august og ikke mindst nordjyderne har taget godt imod det nye initiativ.

Har du råd til kæledyr? Find ud af om Fido sprænger budgettet

21-06-2024 09:57, af Anne Cecilie Sohl

Det er dyrere at være hunde- end katteejer. Det er i sig selv måske ikke overraskende, men hvad koster det egentlig pr. måned at have hund eller kat? Det har 800 hunde- og katteejere svaret på – og her kan du også læse, hvad der er årsag til forskellen i udgifterne.

Dyrlæge: Undgå at motionere din hund i varmen

18-06-2024 13:16, af Anne Cecilie Sohl

Om ikke så længe kommer de meget høje sommertemperaturer, som mange danskere sukker efter for tiden, og mange af os ser frem til at tilbringe mere tid udendørs med vores firbenede venner. 

Nu kan hunde og katte forsikres med kun få klik

01-10-2012 13:40, af Tine Luther
Nu kan hunde- og katteejere tegne en forsikring hos Dyrekassen Danmark via ganske få klik på nettet. Det nye system er udviklet for at gøre det nemt og hurtigt at forsikre familiens firbenede ven og dermed undgå ubehagelige overraskelser, hvis dyret senere bliver syg eller kommer til skade.

Festivalgæster tisser efter internathunde

27-06-2016 10:36, af Kasper Larsson
Roskildefestivalen er i gang, og festlighederne er for alvor begyndt at tage fart. Men i takt med at promillerne stiger, så falder dømmekraften og fornuften for nogle gæster. Det er blandt andet gået ud over nogle af hundene, der er placeret på et nærliggende internat.

Dilateret kardiomyopati – når hjertet bliver for stort

31-07-2018 08:10, af Astrid Holtet

Dilateret kardiomyopati, forkortet kendt som DCM, er en tilstand i hjertet, hvor hjertekamrene vokser – og det nedsætter hjertets evne til at pumpe blod rundt i kroppen. I sidste ende kan dilateret kardimyopati ende i hjertesvigt

Slanketip til hunde

29-01-2012 09:00, af Tine Luther
Fede hunde får lettere diabetes, hjerte- karsygdomme og andre lidelser – akkurat som mennesker. Det er usundt for hunden at være for tyk – og det kan hæmme den ift. dens aktiviteter. Her få du nogle slanketip til hunden.

Symptom – appetitløshed

07-10-2021 12:00, af Astrid Gerd Holtet

Manglende appetit hos hunde kan skyldes mange forskellige ting, både harmløse og alvorlige – vi ser lidt nærmere på årsagerne

For meget græs kan gøre din hund syg

23-05-2016 08:57, af Tine Luther
Mange hunde elsker smagen af græs, men man skal holde øje med, hvor meget hunden græsser. Et for stort indtag kan give mave-tarm-problemer. Agria Dyreforsikring giver her gode råd, hvis din hund har haft snuden for langt nede i græsplænen.

Influenzasæsonen hærger: Kan vi smitte vores hunde?

24-11-2021 12:13, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Efteråret er over os, og med det er årets influenzasæson skudt i gang. Har man en hund, kan man glæde sig over at have en at hygge med, når man ligger syg – men kan vi mennesker egentlig smitte vores hunde

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Må min hund spise kirsebær?

27-07-2017 09:48, af Anne Ekenberg

Kirsebærrene falder næsten af sig selv ned i munden på mig, når jeg ryster en gren. Store, runde og med den smukkeste vinrøde – ja næste sorte – farve smager de vidunderligt. Stenene spytter jeg ud i hånden, og det er der en god grund til

Må min hund spise jordbær?

16-07-2017 10:07, af Anne Ekenberg

Jeg går ofte tur på en skøn natursti. Tidligere var det en jernbanestrækning, men for mange år siden blev den nedlagt, og i dag har mennesker og dyr glæde af den. På denne tid af året myldre det frem med skovjordbær. Som små røde perler lyser de op i alt det grønne, og jeg elsker at plukke af dem, når jeg med egne øjne kan se, at de modne. Og mine hunde elsker dem også, men må de egentlig få dem?

Forberedelserne til stort hundeløb er i fuld gang i Mariager

25-06-2024 09:18, af Anne Cecilie Sohl

Allerede nu har over 550 tilmeldt sig stort terrænløb med hund i Mariager i midten af august og ikke mindst nordjyderne har taget godt imod det nye initiativ.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Må min hund spise ærter?

03-08-2017 13:25, af Anne Ekenberg

Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni.  Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.

Døgnet efter en operation

16-01-2022 09:57, af Astrid Holtet

At få sin hund hjem efter den har været i narkose og gennem en operation, kan være en overvældende oplevelse og give anledning til bekymring – vi ser på hvad du skal være opmærksom på det første døgn efter operationen

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt