Diabetes insipidus hos hunde

01-08-2019 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Hunde med sygdommen diabetes insipidus evner ikke at koncentrere deres urin, og derfor mister de store mængder væske

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

På trods af navnesammenfald, har sygdommen diabetes insipidus ikke noget at gøre med sukkersyge (diabetes mellitus). Hunde med diabetes insipidus har problemer med at opkoncentrere deres urin, som følge af problemer med et hormon kaldet antidiuretisk hormon, eller blot ADH. ADH dannes i en del af hjernen kaldet hypofysen, og har effekt på hundens nyrer, hvor det får nyrerne til at opkoncentrere urinen. Uden ADH kan nyrerne ikke tilbageholde væske i kroppen. Hunden vil begynde at tisse og drikke meget, og kan let dehydrere.

To typer af diabetes insipidus

Sygdommen findes i to former – én hvor årsagen til problemet skal findes i hjernen, og én hvor årsagen skal findes i nyrerne.

I det første tilfælde, skyldes sygdommen en nedsat produktion af hormonet kaldet ADH, og det vil sige at nyrerne derfor ikke får tilstrækkelig besked om at opkoncentrere urinen.  

Ved den anden form, danner hjernen tilstrækkelige mængder ADH, men hormonet virker ikke som det skal i nyrerne.

Hjerneformen af diabetes insipidus kan skyldes skader på hjernen, kræft i hjernen eller betændelsestilstande i hjernen. Nyreformen kan blandt andet skyldes skader på nyrerne som følge af andre sygdomme. For både hjerneformen og nyreformen gælder det dog også, at man ofte ikke kan finde en underliggende årsag til sygdommen.

Hvad er symptomerne på diabetes insipidus?

Hunde med diabetes insipidus vil ofte udvise symptomer som blandt andet:

  • Hunden tisser mere end den plejer
  • Hunden drikker mere end den plejer
  • Hunden kommer til at tisse indenfor, fordi den ikke kan holde sig

Hvis hunden med diabetes insipidus ikke har adgang til vand, kan de hurtigt udvikle en livstruende dehydrering, med koma og død til følge.

Nogle af de mest almindelige tegn på akut dehydrering er:

  • Hundens tandkød bliver tørt og blegt
  • Hunden får indsunkne øjne
  • Hvis nakkeskinnet løftes op, falder det ikke hurtigt tilbage
  • Hunden får en manglende koordination

Fremtiden for en hund med diabetes insipidus

Sygdommen kan behandles med medicin, der hjælper nyrerne til ingen at fungere som de skal, og nogle hunde kan få et godt liv med en livslang behandling. Prognosen for hunde med diabetes insipidus afhænger dog til dels af årsagen til sygdommen.

Læs også

3 nemme hjernegymnastik-lege til haven

05-04-2025 07:33, af Cecilie Friis Amstrup

Med en håndfuld godbidder og lidt fantasi kan du nemt forvandle haven til et sanseparadis, hvor din hund bliver stimuleret, får ro i kroppen og bruger hovedet på en sjov og meningsfuld måde

Sådan undgår du konflikter med andre hundeejere på gåturen

03-04-2025 08:00, af Cecilie Friis Amstrup

Gåturen skal være en positiv oplevelse, men mødet med andre hunde kan hurtigt udvikle sig uheldigt. Med lidt omtanke og respekt kan du nemt skabe tryghed for både din hund og andre.

6 tips ved brug af fløjte

02-04-2025 15:45, af Karina Damsgaard Green

Fløjtetræning er en utrolig effektiv metode til at kommunikere med din hund, og med engagement og konsekvens kan det være et værdifuldt redskab til klar kommunikation og stressfrie hundeeventyr

Pas på efterårets agern og kastanjer

21-10-2023 08:07, af Anne Cecilie Sohl

Skovbunden bugner om efteråret med nedfaldne agern og kastanjer – men vær opmærksom når du lufter din hund, for de små frugter kan være livsfarlige for din bedste ven.

Røntgenundersøgelse – hvordan og hvorfor?

17-05-2022 09:05, af Astrid Gerd Holtet

Røntgenundersøgelser er et vigtigt redskab for dyrlægen – men hvordan virker det og hvad kan det bruges til?

Dilateret kardiomyopati – når hjertet bliver for stort

31-07-2018 08:10, af Astrid Holtet

Dilateret kardiomyopati, forkortet kendt som DCM, er en tilstand i hjertet, hvor hjertekamrene vokser – og det nedsætter hjertets evne til at pumpe blod rundt i kroppen. I sidste ende kan dilateret kardimyopati ende i hjertesvigt

Storbyhunde lever livet farligt

20-04-2015 10:28, af Tine Luther
Har hunden ingen sygeforsikring, kan ejeren ende i et frygteligt dilemma, hvis hunden bliver syg. I København og Nordsjælland er hunde i højere risiko for at blive smittet med den farlige parasit fransk hjerteorm, end i resten af landet. Er hunden først smittet, kan den kureres - men det er en dyr affære, hvis hunden ikke har en sygeforsikring.

Kræftpatients sidste ønske opfyldes

02-08-2016 14:59, af Kasper Larsson
En hjertevarm video der disse dage florerer på de sociale medier, viser en uhelbredeligt syg kræftpatients sidste møde med sin elskede hund på et brasiliansk hospital

Kysser du din hund

12-04-2022 08:05, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Ifølge New York Post advarer flere forskere nu mod at kysse hunden, da hundens mund kan være fyldt med bakterier, der kan gøre dig syg

Symptom – appetitløshed

07-10-2021 12:00, af Astrid Gerd Holtet

Manglende appetit hos hunde kan skyldes mange forskellige ting, både harmløse og alvorlige – vi ser lidt nærmere på årsagerne

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Pas på hunden, for nu er hugormen vågnet

06-04-2025 07:53, af Cecilie Friis Amstrup

De første danske hunde har allerede været i nærkontakt med hugorme, der netop er vågnet fra deres lange dvale. Risikoen for at hunden bliver bidt, er ekstra høj lige nu, fordi hugormene på denne årstid stadig er sløve, og er længere tid om at flygte, når de hører os og hunden komme.

Sådan undgår du konflikter med andre hundeejere på gåturen

03-04-2025 08:00, af Cecilie Friis Amstrup

Gåturen skal være en positiv oplevelse, men mødet med andre hunde kan hurtigt udvikle sig uheldigt. Med lidt omtanke og respekt kan du nemt skabe tryghed for både din hund og andre.

Liselotte og Goa topper stærkt dansk VM-indsats

08-04-2025 09:26, af Cecilie Friis Amstrup

Det danske landshold levede op til forventningerne ved FCI IGP FH verdensmesterskabet i spor i Østrig. Liselotte Nielsen sikrede sølvmedalje med schæferen Hesselballe Goa, debutanten Doris Bønnerup og border collien Tjep imponerede i deres første VM, og holdet sluttede samlet lige uden for podiet.

Beagler med snuden i sporet

07-04-2025 17:11, af Leif Scheel

Beaglen har et naturligt talent for schweissarbejde, men alt for få ejerfor dygtiggør sig og udfordrer hunden med længere og mere krævende spor. To engagerede hundeførere vil nu ændre på det.

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

3 nemme hjernegymnastik-lege til haven

05-04-2025 07:33, af Cecilie Friis Amstrup

Med en håndfuld godbidder og lidt fantasi kan du nemt forvandle haven til et sanseparadis, hvor din hund bliver stimuleret, får ro i kroppen og bruger hovedet på en sjov og meningsfuld måde

Ny forskning: 59 procent af aktive hunde udsættes for skader

04-04-2025 08:06, af Cecilie Friis Amstrup

Flere end 59 procent af alle sportshunde, dvs. hunde, der deltager i aktiviteter og konkurrencer, bliver udsat for skader. Det viser en ny undersøgelse, udført for Agria og SKK Forskningsfond. Undersøgelsen identificerer desuden de mest almindelige skader og deres risikofaktorer samt hvilke racer, der er mest sårbare.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet