Når andestegen, flæskesværene, de brunede kartofler og rødkålen kommer på julebordet, dufter det noget så godt. Det synes hunden også, og det kan være fristende at give den en smagsprøve, for den skal jo også mærke, at det er jul. Men hver jul bliver mange hunde alvorligt syge, fordi de har indtaget store mængder fed julemad. De mest almindelige symptomer på for meget fed mad er diarré og opkast, men i flere tilfælde leder den usunde kost til betændelse i bugspytkirtlen, også selvom der kun er tale om én aften med julemad.
– Vi har et behov for at forkæle vores hunde juleaften, og intentionen er god - vi gør det blot på den forkerte måde, fortæller Tine Antvorskov, direktør for Agria Dyreforsikring. Hun understreger, at hundeejere ikke bør lade hunden smage på julemaden.
Hvis uheldet er ude
Hvis din hund får betændelse i bugspytkirtlen, er den i livsfare, og du bør reagere hurtigt. Hvis hunden overlever betændelsen, vil der ofte være sket så store forandringer i bugspytkirtlen, at det kan udvikle sig til en kronisk lidelse, som hunden skal leve med resten af sine dage.
– Hvis hunden viser tegn på mavesmerter i juledagene, skal du ikke bare trække på skulderen og vente på, at de aftager. Det er vigtigt, at du læser hundens kropssprog, for det er den eneste måde, den kan vise, hvor ondt den har, fortæller Tine Antvorskov.
Typiske kendetegn ved en betændt bugspytkirtel er, at hunden bliver sløv, ikke har lyst til at spise, får feber, kaster op og har diarré. Hunden kan også finde på at lægge sig i en slags bedestilling, hvor forpoterne er strakt frem og overkroppen ligger helt nede ved jorden mens bagbenene er oprejste.
Sådan undgår du, at hunden bliver syg
Du kan undgå, at din hund bliver syg ved ikke at dele ud af julemaden. Skal din hund alligevel have noget, så bør du som minimum holde din hund fra:
1. Al fed og salt mad såsom steg, and og brun sovs.
2. Snacks og søde sager især chokolade, da det indeholder theobromin, der er giftigt for hunde.
3. Nødder og rosiner, da også de indeholder giftstoffer, hunden ikke kan tåle. Nødder kan dertil sætte sig fast i hundens hals.
Selvom de bedende hundeøjne kan være svære at modstå, er det vigtigt at tænke over, hvad din hund får fra julebordet. Med den rette omtanke kan du forkæle din firbenede ven uden at sætte dens helbred på spil.
Drømmer du om en juleaften fyldt med hygge, ro og nærvær – og hvor din firbenede ven er en naturlig del af festen? På Rold Gl. Kro, Danmarks første hundekro, kan du fejre jul midt i den smukke natur ved Rold Skov og samtidig give din hund en oplevelse i verdensklasse.
Guldbassernes Juletræsfest samlede hunde og mennesker fra hele landet til en dag fyldt med leg, hygge og fællesskab.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Den gamle danske hønsehund, en af Danmarks nationalracer, er kendt for sin alsidighed som både jagt- og familiehund. Men den er mere end det. Racen formår også at samle mennesker om en fælles passion, hvilket blev tydeligt ved DKK Kreds 4's nytårsskue i Brørup den 5. januar.
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse
Karsten Hav Sørensen og Thor er et enestående team, der ikke kun har været med til at løse utallige sager, men også har sat standarden for, hvordan en hundefører og hans hund skal arbejde sammen. Deres samarbejde er et eksempel på det bedste, man kan forvente af politiets hundetjeneste, og det er derfor, Karsten og Thor er blevet udvalgt og indstillet til prisen som Årets Politihund af landets leder af hundeafdelingerne og Politihundetjenesten.
Demens kan komme snigende og er ikke et ualmindeligt problem hos ældre hunde – men hvad skal man holde øje med? Her får du syv almindelige tegn på demens, som er gode at kende, hvis du har en ældre hund
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt
I næste nummer af HUNDEN kan du læse den rørende historie om tiårige Tiffanie, der overlevede mavedrejning og gennemgik en nøje planlagt genoptræning.
Hunde er trofaste - det samme er deres ejere, når det nye firbenede familiemedlem skal navngives. Derfor er der kun få nye navne at finde på hitlisten over Danmarks mest populære hundenavne i 2024: Det er menneskenavne på to stavelser, der hitter, viser ny opgørelse.