Livet med en terminalsyg hund: Tre gode råd

19-01-2022 08:30, af Astrid Holtet

Her får du tre ting, du bør overveje, hvis du lever med en terminal syg hund

Copyright Ridehesten.com

Ikke alle sygdomme vores hunde får kan helbredes, og livet med en terminalsyg hund kan være forbundet med stor sorg – men der er nogle ting, man bør overveje, når man skal hjælpe sin hund i den sidste del af livet.

1. Har hunden ondt?
Ved en lang række sygdomme, der ikke kan helbredes, er det muligt at hjælpe hunden med en støttende behandling. Den støttende behandling vil ofte inkludere smertebehandling, og det er vigtigt at man holder øje med om hunden er tilstrækkeligt smertedækket gennem hele sygdomsforløbet.

Nogle af de mest almindelige tegn på smerte, er blandt andet:

  • Hunden bevæger sig mindre end den plejer
  • Hunden fravælger bestemte bevægelser
  • Hunden trækker sig fra sociale interaktioner
  • Hunden bevæger sig anderledes end normalt, fx kan den halte
  • Hunden bliver sur overfor andre hunde eller overfor mennesker
  • Hunden mister appetitten
  • Hunden virker rastløs og har svært ved at finde hvile

Er man i tvivl om, hvorvidt ens hund har ondt, bør man altid konsultere en dyrlæge.

2. Hvordan kan du hjælpe hunden?
Når hunden bliver syg, kan man opleve at der er ting, som hunden ikke længere kan. Det kan for eksempel være at hunden ikke kan gå så lange ture som den plejede, eller på andre måder være så aktiv som den førhen var. I sådanne tilfælde er det vigtig at man finder andre måder at aktivere hunden på, så den fortsat kan have en sjov hverdag - som eksempelvis næsearbejde eller hundepuslespil, der udfordrer hundens hjerne.

Når hunden bliver syg, vil den ofte føle sig mere sårbar end den gjorde før, og det kan derfor være nødvendigt at skærme den fra fremmede hunde, børn eller omgivelser, hvor den ikke føler sig tryg. For den syge hund, kan det være en fordel, at hverdagen er tryg og genkendelig – dog uden at det bliver kedelig.

3. Hvornår er det for meget?
Som ejer til en terminal syg hund, er det vigtigt at man løbende forholder sig til hvornår enden er nået. Det er vigtigt at man sikre sig, at hunden, på trods af sygdommen, har en godt liv og en fornuftig livskvalitet. For de fleste hundeejere vil beslutning om at sige farvel til deres hund være en utrolig hård og ubehagelig beslutning at træffe. Det er dog vigtigt at man løbende forholder sig til, hvordan hunden har det, og tager beslutningen når tid er. Er man i tvivl om, hvornår den svære beslutning skal tages, kan man altid rådføre sig med sin dyrlæge.

Læs også

Et helt unikt venskab

20-02-2014 09:19, af Anne Kristine Tollestrup
Se filmen, der fortæller historien om Owen, der levede et isoleret liv på grund af en sjælden genetisk sygdom. Lige indtil den tre-benede hund Haatchi, vendte op og ned på syv-årige Owens liv.

Ingen nye dødsfald

07-09-2019 07:58, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Anicura i Norge melder om, at der ikke har været nye dødsfald i Norge, men man tager stadig situationen meget alvorligt

Horner syndrom - en nervesygdom i øjet

06-08-2022 10:00, af Astrid Holtet

Horner syndrom er en nervesygdom, der påvirker hundens øje, og kan blandt andet give ændringer i øjenlågenes placering og ændre pupillens størrelse

Syringomyeli – hvad er det?

08-06-2022 12:18, af Astrid Gerd Holtet

Syringomyeli er en sygdom, hvor der dannes hulrum i rygmarven, og den er forbundet med udtalt smerte og ubehag for hunden 

Sct. Jørgensbjerg: Stor respons på parvovirus

22-01-2019 14:54, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Da dyrlægerne hos Sct. Jørgensbjerg Dyreklinik fredag skrev på Facebook, at der var parvovirus i området, spredte opslaget sig hurtigt. Det glæder dyrlæge Anne Torkelund at så mange hundeejere som muligt får informationen

Jim Lyngvilds Ask er død

31-10-2018 09:03, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Den danske modeekspert Jim Lyngvild mistede i går sin elskede hund, Ask, der blev aflivet af dyrlægen efter længere tids sygdom

Sygdommen bag vaccinationen – Parvovirus

07-10-2017 13:40, af Astrid Gerd Holtet

Nedstemthed, høj feber, opkast og blodig diarré er alle sammen symptomer på den frygtede sygdom forårsaget af en virus kaldet parvovirus, men hvad ligger der bag symptomerne?

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

En nationalrace der skaber bånd mellem ejere

15-01-2025 12:45, af Cecilie Friis Amstrup

Den gamle danske hønsehund, en af Danmarks nationalracer, er kendt for sin alsidighed som både jagt- og familiehund. Men den er mere end det. Racen formår også at samle mennesker om en fælles passion, hvilket blev tydeligt ved DKK Kreds 4's nytårsskue i Brørup den 5. januar.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Karsten og Thor: Et unikt team i politiets hundetjeneste

14-01-2025 15:03, af Karina Green

Karsten Hav Sørensen og Thor er et enestående team, der ikke kun har været med til at løse utallige sager, men også har sat standarden for, hvordan en hundefører og hans hund skal arbejde sammen. Deres samarbejde er et eksempel på det bedste, man kan forvente af politiets hundetjeneste, og det er derfor, Karsten og Thor er blevet udvalgt og indstillet til prisen som Årets Politihund af landets leder af hundeafdelingerne og Politihundetjenesten.

7 tegn på demens hos hunde

09-09-2021 12:06, af Astrid Holtet

Demens kan komme snigende og er ikke et ualmindeligt problem hos ældre hunde – men hvad skal man holde øje med? Her får du syv almindelige tegn på demens, som er gode at kende, hvis du har en ældre hund

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Border collie overlevede livstruende mavedrejning

17-01-2025 08:04, af Cecilie Friis Amstrup

I næste nummer af HUNDEN kan du læse den rørende historie om tiårige Tiffanie, der overlevede mavedrejning og gennemgik en nøje planlagt genoptræning. 

10 grunde til hundens slikken

15-01-2016 10:36, af Tine Luther
Hunde slikker på hvad som helst af mange forskellige årsager. En hund plejer bl.a. sin pels og afslører sit humør med tungen, den viser sin kærlighed og sin plads i hierarkiet samt knytter bånd til sine hvalpe. Huffinton Post har opstillet ti grunde til, at hundens tunge er et vigtigt redskab.

Her er Danmarks mest populære hundenavne i 2024

10-01-2025 11:21, af Cecilie Friis Amstrup

Hunde er trofaste - det samme er deres ejere, når det nye firbenede familiemedlem skal navngives. Derfor er der kun få nye navne at finde på hitlisten over Danmarks mest populære hundenavne i 2024: Det er menneskenavne på to stavelser, der hitter, viser ny opgørelse.