Stor forvirring: Bosniske hunde i god forfatning

12-12-2020 09:42, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Den bil, der blev afvist med 20 bosniske hunde i Sverige, viser sig nu at være i flot stand, hundene havde det godt, og de var både chippede og havde pas

Copyright Ridehesten.com
Sådan så det ud, da hundene blev hentet hos Jan Sørensen. Privatfoto

 

Sagen om de 59 hunde, der blev fundet i to varevogne på grænsen til Sverige ved Øresundsbroen, tager nu en helt ny og ret så overraskende drejning. I de to varevogne var henholdsvis 39 hunde fra Rumænien og 20 fra Bosnien. En toldbetjent skrev på Facebook, at forholdene for hundene var kummerlige, og mens de rumænske hunde kom ind i Sverige, hvor der lige nu arbejdes på en sag mod chaufføren af varevognen, så blev bilen med de bosniske hunde bedt om at vende om.

Nu kan hunden.dk afsløre, hvad der i virkeligheden er sket med de 20 hunde fra Bosnien. Vi var meget interesserede i at høre, om man havde sikret en ordentlig transport tilbage til Bosnien, og vi har fået forskellige svar fra Svensk Politi og Toldvæsenet, hvor vi blandt andet er blevet sendt frem og tilbage mellem de to instanser.

Da vi i researchen ville høre, hvordan lignende danske organisationer sikrer, at deres transport af hunde sker på ordentlig vis, fik vi et svar, som overraskede os.

 

Hundene i Danmark

Benedikte Bjerre fra Græske Hunde kunne nemlig fortælle, at der vist var to sider af sagen fra Sverige. Hun og andre havde fået et brev fra Jan Sørensen hos AA Hundecenter i Holmegaard. Det viser sig nemlig, at de bosniske hunde faktisk havde været hos Jan Sørensen i tre dage efter de var blevet afvist af tolden i Sverige. I brevet skrev han, at han slet ikke kunne genkende de svenske myndigheders beskrivelse af sagen.

Derfor besluttede vi os for at ringe til Jan og få en snak med ham.

– Jeg blev kontaktet søndag aften, hvor jeg fik at vide, at der var 20 hunde, der var blevet afvist på grænsen til Sverige. Jeg tænkte først, at det var noget med corona, og da jeg havde plads til hundene, gik jeg med til, at de kom ned til mig, fortæller han.

Da varevognen trillede ind hos Jan Sørensen, oplevede han heller ikke noget mistænkeligt. Bilen var ny og fin, og alt så ordentligt ud.

– Da jeg skulle tage hundene ud af bilen, tjekkede jeg, at de alle havde pas og var chippet. Jeg vil ikke have hunde herind, som ikke er det, da jeg jo også skal passe på de andre hunde, fortæller han og fortsætter:

– Alt viste sig at være i orden, og hundene var fine og i god forfatning. Derfor overraskede det mig meget, da jeg senere fik at vide, at hundene var blevet afvist ved grænsen, fordi papirerne ikke var i orden og fordi de skulle have det dårligt.

 

Imod import

Jan Sørensen må siges at være ret troværdig, idet han jo på ingen måde ønsker at ødelægge sin egen forretning ved at få hunde ind, der er syge eller har andre problemer. Derudover er han i virkeligheden slet ikke fan af at importere hunde fra andre lande.

– Nej, jeg er faktisk imod den slags, fordi jeg synes, at vi har masser af hunde herhjemme, og der er hunde, der aflives. Så jeg synes, det ville være bedst, at vi tog os af vores egne hunde. Men ret skal være ret, og disse hunde fejlede altså ikke noget på nogen måde, fortæller Jan Sørensen, der ikke har samarbejdet med den organisation, der står for at formidle hundene tidligere og heller ikke forventer noget egentligt samarbejde i fremtiden.

– Jeg reagerede på, at der var nogle hunde, der stod i en varevogn på grænsen til Sverige, og dem ville jeg gerne gøre noget for.

På tredjedagen af hundenes ophold hos Jan Sørensen, kom Daliborka Colic fra den tyske organsiation SOS Vergessene Pfoten Tierschutz e.V. hjem til ham. Det var denne organisation, der stod for at formidle hundene til Sverige og derfor også for transporten.

– Hun var selvfølgelig oprevet, fordi hundene havde stået i 12 timer på grænsen til Sverige uden at få lov at komme ud. Hun var ked af, at hundene ikke var kommet ud til deres nye ejere, og det kunne jeg jo godt forstå, fortæller han.

 

Tilbage til Sverige

Daliborka Colic og Jan Sørensen hjalp hinanden med at læsse hundene igen, for nu ville hun selv forsøge at køre dem over grænsen til Sverige, så de kunne komme ud til deres nye ejere.

Og her tager sagen så endnu en drejning. For mens hundene søndag var blevet afvist på grænsen på grund af manglende papirer og dårlige forhold, så fik de lov at komme ind i landet med de samme papirer og under samme forhold, da Daliborka Colic forsøgte.

– Det viser jo, at de åbenbart har mødt en svensk tolder i dårligt humør om søndagen, men hvor er det synd, at det skal gå ud over hundene, lyder det fra Jan Sørensen.

Vi har også været i kontakt med Daliborka Colic fra SOS Vergessene Pfoten Tierschutz e.V. Overfor hunden.dk fortæller hun, at hun er dybt chokeret over den behandling, hendes organisation og hundene har fået i Sverige.

– Jeg er rystet. Jeg elsker alle dyr i hele verden, og derfor er jeg dybt ulykkelig over at blive sammenlignet med kriminelle. Vi har gjort dette i 10 år, og vi har aldrig været ude for noget lignende før, siger Daliborka Colic og fortsætter:

– I dag er alle hundene hos deres nye ejere i Sverige, og de var alle rigtig glade for deres hunde. Det var rørende at se.

Hvordan kan det være gået så galt i denne sag?

En teori er, at bilen med de 39 hunde fra Rumænien har gjort betjentene lidt for mistænksomme. Den bil kom ikke fra SOS Vergessene Pfoten Tierschutz e.V., og de formidler ikke hunde fra Rumænien. Men noget tyder på, at toldbetjentene har opfattet de to transporter som en transport. De har jo i hvert fald fortalt om, at der blev fundet 59 hunde og ikkebare de 39 i dårlig forfatning.

Vi følger naturligvis fortsat med i sagen, hvis der sker nye udvikling.

 

Læs også

BLOG: Fra bosnisk internathund til dansk familie hund

15-02-2021 15:33, af Amalie Lohse-Lind

I sommeren 2019 var jeg så heldig, at min specialemakker og jeg fik mulighed for at tage på to feltture, en til Grækenland og en til Bosnien-Hercegovina, for at studere gadehunde, opleve lokale internater og tale med folk, der arbejder med hundene i landene. Dagens blogindlæg vil handle om de bosniske internathunde, og hvordan vi udvalgte to hunde, der endte med at komme til Danmark

Hvad blev der af de 20 bosniske hunde

11-12-2020 11:57, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Torsdag fortalte vi om en uhyggelig sag om smugling af hunde til Sverige. Vi fortalte også, at 20 af hundene kom til Danmark. Det viser sig nu at være forkert

BLOG: Rejse til Grækenland og Bosnien-Hercegovina, del 1.

13-11-2020 08:12, af Amalie Lohse-Lind

I sommeren 2019 var jeg så heldig, at min specialemakker og jeg fik mulighed for at tage på to feltture, en til Grækenland og en til Bosnien-Hercegovina, for at studere gadehunde, opleve lokale internater og tale med folk, der arbejder med hundene i landene. Jeg har besluttet at dele min historie om turene op i to indlæg, så dagens blogindlæg kommer til at omhandle turen til Grækenland

Betjente arbejder for gadehunde

20-08-2015 14:42, af Tine Luther
Colombianske politibetjente bruger hver uge tid på at hjælpe hovedstadens hjemløse hunde.

Engelsk tv-stjerne døden nær efter at have hjulpet hunde

17-04-2018 14:10, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Nogle gange har hjertet det med at galoppere afsted fyldt med gode hensigter. Men det er vigtigt at have hovedet med sig. Det har den engelske tv-vært Paul O’Grady lært

TV2: En lidt speciel situation

15-09-2021 13:33, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Vi har været i kontakt med redaktør for programmet, Gadehunde for millioner, og han anerkender, at det har været specielt at lave programmet

Ny forskning: Utrænede gadehunde lystrer mennesker

28-01-2020 12:22, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Indiske forskere har fundet ud af, at mange gadehunde reagerer på menneskers kommandoer. Forskerne mener derfor, at hundes evne til at forstå mennesker kan være medfødt

I Istanbul hjælper de gadehunde

06-07-2016 18:00, af Kasper Larsson
Et firma ved navn Pugedon hjælper gadehunde i Istanbul med at få mad og vand. De har opfundet en genial flaskeautomat, hvor emballage bliver omsat til foder for de hjemløse hunde.

Verdens første internationale konference om gadehunde

04-05-2012 09:02, af Tine Luther
Tre fjerdedele af verdens hunde formodes at være herreløse. WSPA og en række andre af verdens førende dyrevelfærdsorganisationer holder i år verdens første internationale konference om håndtering af de mange gadehunde. ”International Conference on Dog Population Managament 2012” finder sted i York, England, i september.

Indsamlinger til gadehunde

21-08-2014 13:31, af Tine Luther
Lørdag den 23. august samles der i Odense ind til gadehunde i Rumænien. Søndag den 31. august samles der ind i Fredericia til gadehunde i Polen.

Webredaktør

Har du en nyhed eller en god historie?

Louise Trabjerg

Webredaktør og nyhedsvagt

Louise Trabjerg

ltr@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

DNA test af hundelorte bliver mere og mere udbredt

20-09-2023 19:01, af Louise Trabjerg

Vi ser det jævnligt - særligt på de sociale medier - at den gennemsnitlige dansker er træt af de mange efterladte hunde-høm-høm'er der skal trædes uden om på gader og stræder. Men problemet er langt fra kun dansk.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

3 gode råd hvis hunden har dårlig mave

20-02-2022 10:00, af Astrid Holtet

De fleste hunde oplever at have dårlig mave flere gange i løbet af deres liv, men hvad kan man gøre når problemet opstår?

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Rishi Sunak annoncerer forbud mod American XL Bully-hunde i Storbritannien

21-09-2023 18:06, af Louise Trabjerg

Efter en række angreb, der har ført til dødsfald og alvorlige skader, kommer de amerikanske XL Bully-hund i Storbritannien under den farlige hundelov inden udgangen af året.

Symptomer – unormal urinering

18-03-2022 15:21, af Astrid Holtet

Tisser hunden mere end den plejer, mindre end den plejer, oftere end den plejer - eller er den begyndt at tisse indenfor? Det kan være tegn på, at den er noget galt. Ændret urineringsmønster, er et almindeligt symptom på en lang række forskellige sygdomme hos hunde

Overblik: Regler for hunde på fly

16-03-2018 15:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Ønsker man at få sin hund med på en rejse, er der stor forskel på reglerne hos de enkelte flyselskaber. Derfor er det vigtigt, at man sætter sig ind i selskabets regler, inden man drager mod lufthavnen. Vi bringer her et overblik

"Dyrebart" - en podcast!

20-09-2023 10:08, af Louise Trabjerg

Agria Dyreforsikring har lanceret en ny podcast om livet med vores elskede firbenede venner.