Stor forvirring: Bosniske hunde i god forfatning

12-12-2020 09:42, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Den bil, der blev afvist med 20 bosniske hunde i Sverige, viser sig nu at være i flot stand, hundene havde det godt, og de var både chippede og havde pas

Copyright Ridehesten.com
Sådan så det ud, da hundene blev hentet hos Jan Sørensen. Privatfoto

 

Sagen om de 59 hunde, der blev fundet i to varevogne på grænsen til Sverige ved Øresundsbroen, tager nu en helt ny og ret så overraskende drejning. I de to varevogne var henholdsvis 39 hunde fra Rumænien og 20 fra Bosnien. En toldbetjent skrev på Facebook, at forholdene for hundene var kummerlige, og mens de rumænske hunde kom ind i Sverige, hvor der lige nu arbejdes på en sag mod chaufføren af varevognen, så blev bilen med de bosniske hunde bedt om at vende om.

Nu kan hunden.dk afsløre, hvad der i virkeligheden er sket med de 20 hunde fra Bosnien. Vi var meget interesserede i at høre, om man havde sikret en ordentlig transport tilbage til Bosnien, og vi har fået forskellige svar fra Svensk Politi og Toldvæsenet, hvor vi blandt andet er blevet sendt frem og tilbage mellem de to instanser.

Da vi i researchen ville høre, hvordan lignende danske organisationer sikrer, at deres transport af hunde sker på ordentlig vis, fik vi et svar, som overraskede os.

 

Hundene i Danmark

Benedikte Bjerre fra Græske Hunde kunne nemlig fortælle, at der vist var to sider af sagen fra Sverige. Hun og andre havde fået et brev fra Jan Sørensen hos AA Hundecenter i Holmegaard. Det viser sig nemlig, at de bosniske hunde faktisk havde været hos Jan Sørensen i tre dage efter de var blevet afvist af tolden i Sverige. I brevet skrev han, at han slet ikke kunne genkende de svenske myndigheders beskrivelse af sagen.

Derfor besluttede vi os for at ringe til Jan og få en snak med ham.

– Jeg blev kontaktet søndag aften, hvor jeg fik at vide, at der var 20 hunde, der var blevet afvist på grænsen til Sverige. Jeg tænkte først, at det var noget med corona, og da jeg havde plads til hundene, gik jeg med til, at de kom ned til mig, fortæller han.

Da varevognen trillede ind hos Jan Sørensen, oplevede han heller ikke noget mistænkeligt. Bilen var ny og fin, og alt så ordentligt ud.

– Da jeg skulle tage hundene ud af bilen, tjekkede jeg, at de alle havde pas og var chippet. Jeg vil ikke have hunde herind, som ikke er det, da jeg jo også skal passe på de andre hunde, fortæller han og fortsætter:

– Alt viste sig at være i orden, og hundene var fine og i god forfatning. Derfor overraskede det mig meget, da jeg senere fik at vide, at hundene var blevet afvist ved grænsen, fordi papirerne ikke var i orden og fordi de skulle have det dårligt.

 

Imod import

Jan Sørensen må siges at være ret troværdig, idet han jo på ingen måde ønsker at ødelægge sin egen forretning ved at få hunde ind, der er syge eller har andre problemer. Derudover er han i virkeligheden slet ikke fan af at importere hunde fra andre lande.

– Nej, jeg er faktisk imod den slags, fordi jeg synes, at vi har masser af hunde herhjemme, og der er hunde, der aflives. Så jeg synes, det ville være bedst, at vi tog os af vores egne hunde. Men ret skal være ret, og disse hunde fejlede altså ikke noget på nogen måde, fortæller Jan Sørensen, der ikke har samarbejdet med den organisation, der står for at formidle hundene tidligere og heller ikke forventer noget egentligt samarbejde i fremtiden.

– Jeg reagerede på, at der var nogle hunde, der stod i en varevogn på grænsen til Sverige, og dem ville jeg gerne gøre noget for.

På tredjedagen af hundenes ophold hos Jan Sørensen, kom Daliborka Colic fra den tyske organsiation SOS Vergessene Pfoten Tierschutz e.V. hjem til ham. Det var denne organisation, der stod for at formidle hundene til Sverige og derfor også for transporten.

– Hun var selvfølgelig oprevet, fordi hundene havde stået i 12 timer på grænsen til Sverige uden at få lov at komme ud. Hun var ked af, at hundene ikke var kommet ud til deres nye ejere, og det kunne jeg jo godt forstå, fortæller han.

 

Tilbage til Sverige

Daliborka Colic og Jan Sørensen hjalp hinanden med at læsse hundene igen, for nu ville hun selv forsøge at køre dem over grænsen til Sverige, så de kunne komme ud til deres nye ejere.

Og her tager sagen så endnu en drejning. For mens hundene søndag var blevet afvist på grænsen på grund af manglende papirer og dårlige forhold, så fik de lov at komme ind i landet med de samme papirer og under samme forhold, da Daliborka Colic forsøgte.

– Det viser jo, at de åbenbart har mødt en svensk tolder i dårligt humør om søndagen, men hvor er det synd, at det skal gå ud over hundene, lyder det fra Jan Sørensen.

Vi har også været i kontakt med Daliborka Colic fra SOS Vergessene Pfoten Tierschutz e.V. Overfor hunden.dk fortæller hun, at hun er dybt chokeret over den behandling, hendes organisation og hundene har fået i Sverige.

– Jeg er rystet. Jeg elsker alle dyr i hele verden, og derfor er jeg dybt ulykkelig over at blive sammenlignet med kriminelle. Vi har gjort dette i 10 år, og vi har aldrig været ude for noget lignende før, siger Daliborka Colic og fortsætter:

– I dag er alle hundene hos deres nye ejere i Sverige, og de var alle rigtig glade for deres hunde. Det var rørende at se.

Hvordan kan det være gået så galt i denne sag?

En teori er, at bilen med de 39 hunde fra Rumænien har gjort betjentene lidt for mistænksomme. Den bil kom ikke fra SOS Vergessene Pfoten Tierschutz e.V., og de formidler ikke hunde fra Rumænien. Men noget tyder på, at toldbetjentene har opfattet de to transporter som en transport. De har jo i hvert fald fortalt om, at der blev fundet 59 hunde og ikkebare de 39 i dårlig forfatning.

Vi følger naturligvis fortsat med i sagen, hvis der sker nye udvikling.

 

Læs også

BLOG: Fra bosnisk internathund til dansk familie hund

15-02-2021 15:33, af Amalie Lohse-Lind

I sommeren 2019 var jeg så heldig, at min specialemakker og jeg fik mulighed for at tage på to feltture, en til Grækenland og en til Bosnien-Hercegovina, for at studere gadehunde, opleve lokale internater og tale med folk, der arbejder med hundene i landene. Dagens blogindlæg vil handle om de bosniske internathunde, og hvordan vi udvalgte to hunde, der endte med at komme til Danmark

Hvad blev der af de 20 bosniske hunde

11-12-2020 11:57, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Torsdag fortalte vi om en uhyggelig sag om smugling af hunde til Sverige. Vi fortalte også, at 20 af hundene kom til Danmark. Det viser sig nu at være forkert

BLOG: Rejse til Grækenland og Bosnien-Hercegovina, del 1.

13-11-2020 08:12, af Amalie Lohse-Lind

I sommeren 2019 var jeg så heldig, at min specialemakker og jeg fik mulighed for at tage på to feltture, en til Grækenland og en til Bosnien-Hercegovina, for at studere gadehunde, opleve lokale internater og tale med folk, der arbejder med hundene i landene. Jeg har besluttet at dele min historie om turene op i to indlæg, så dagens blogindlæg kommer til at omhandle turen til Grækenland

Dyrlæger vil forbyde import af gadehunde

05-11-2019 12:40, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Ny undersøgelse fra Københavns Universitet kortlægger importen af gadehunde til Danmark og afdækker bekymringer hos danske dyrlæger. Den Danske Dyrlægeforening bakker op om disse bekymringer og foreslår forbud mod import af gadehunde til Danmark

Nej – vi kan ikke redde alle

12-12-2019 08:24, af Linn Radsted

Gadehunde eller herreløse hunde er på verdensplan en kæmpe udfordring.
De fleste af os, har sikkert oplevet en sulten hund tigge mad på en restaurant under ferien, og forsøgt at liste lidt mad ned til den. Udfordringen er bare, at det ikke rigtig løse noget i det store billede. For når vi tager jo hjem fra ferie, og hunden er derefter efterladt til sin egen skæbne igen

Verdens første internationale konference om gadehunde

04-05-2012 09:02, af Tine Luther
Tre fjerdedele af verdens hunde formodes at være herreløse. WSPA og en række andre af verdens førende dyrevelfærdsorganisationer holder i år verdens første internationale konference om håndtering af de mange gadehunde. ”International Conference on Dog Population Managament 2012” finder sted i York, England, i september.

Rumænien: Fodbold og dårlige hundevilkår

06-10-2021 15:04, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Denne nyhed er delt mellem to historier som sammen viser de forhold nogle hunde lever under i Rumænien - Et af de lande, hvorfra der smugles hunde til Danmark

Antallet af rumænske gadehunde skal ned

24-02-2015 13:56, af Tine Luther
World Animal Protection arbejder for at sikre en bedre fremtid for Rumæniens hunde. Herunder skal rumænske børn lære at omgås hunde.

Mit speciale om gadehunde

17-10-2020 14:16, af Amalie Lohse-Lind

Et speciale fylder meget i både tid og hjerne. Derfor er det vigtigt at vælge et spændende emne. Der fjorde vi, da vi skrev speciale om gadehunde

Fokus på sygdomme indført af gadehunde

22-05-2012 13:23, af Tine Luther
Problemer med sygdomme og parasitter, som gadehunde fører med sig til Danmark og de omkringliggende lande, er stadig stigende. Nu vil den norske fødevarestyrelse undersøge sygdomme fra gadehunde importeret fra Østeuropa.

Webredaktør

Har du en nyhed eller en god historie?

Bjarke Kirkegaard Nielsen

Webredaktør og nyhedsvagt

Bjarke Kirkegaard Nielsen
20 24 29 30
bkn@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Viggo er død

22-09-2022 13:53, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Nogle hunde er noget ganske særligt, og Viggo er en af dem, mange sikkert har haft et forhold til

Dansk perdiguero de burgos har skrevet historie

25-09-2022 12:23, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Tilbage i september blev den danske perdiguero de burgos Bluecorne's Bubulcus første hund i racen, der kom på podiet i gruppe syv uden for racens hjemland Spanien

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Dagens vindere i Ballerup

25-09-2022 16:19, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Her får du en oversigt over dagens vindere i Store Ring

Billeder fra Ballerup er online

27-09-2022 09:13, af Bjarke Kirkegaard Nielsen
Foto|

Nu kan du se alle billederne fra Ballerup og måske også købe et enkelt eller 50

Hjælp med at kortlægge flåter

29-09-2022 08:32, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

En gruppe fra Roskilde Universitet har skabt hjemmesiden flåtinfo.dk. Her kan man finde en masse informationer om flåter, men de vil også gerne kortlægge, hvor flåterne er. Derfor søger de nu hjælp fra landets hundeejere

1. oktober må hunden være løs på stranden

26-09-2022 09:25, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Fra den 1. oktober må hunde igen gå uden snor på de danske strande. Dyrenes Beskyttelse opfordrer dog til, at man aldrig slipper hunden løs, hvis man ikke har fuld kontrol over den

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Hvorfor humper min hund alt og alle?

22-12-2016 13:46, af Kasper Larsson
Når din hund humper en fremmedes ben, er det ofte anledning til en meget akavet stemning. Det er en adfærd, mange hundeejere gerne vil være foruden

VM for schæferhunde i Randers 2022

10-11-2021 08:52, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Til næste år tager Randers igen imod verdenseliten blandt schæferhunde, da den kronjyske hovedstad endnu engang bliver vært for VM