Politiets nye dyreværnsenheder er klar

01-07-2019 15:06, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Tre nye specialiserede dyreværnsenheder, skal styrke politiets arbejdet med dyreværnssager. Enhederne skal arbejde på tværs af landets politikredse med alt fra handel, import og vanrøgt af dyr til forebyggelse og monitering af dyreværnsområdet

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Politiet bliver nu endnu bedre til at beskytte vores firbenede, fjerede og pelsede venner. Derfor er der per 1. juli 2019 som led i udmøntningen af finanslovsaftalen for 2019 oprettet tre specialiserede dyrevelfærdsenheder, som skal sikre en skærpet, proaktiv og opsøgende indsats på dyreværnsområdet, så man kan forebygge flere sager om mishandling, vanrøgt og anden uforsvarlig behandling af dyr, og fange flere sager i opløbet. 

– Oprettelsen af de nye specialiserede enheder er udtryk for det brede politiske fokus, der er på dyrevelfærd og markerer samtidig en styrkelse af politiets indsats på dyreværnsområdet, siger Erik Terp, centerchef i Rigspolitiet. 
Han forventer, at man via de nye enheder vil blive endnu bedre til at målrette indsatsen på området:

– Fra politiets arbejde med andre kriminalitetsområder, for eksempel it-kriminalitet, kan vi se, at der er store fordele ved at samle viden på tværs af kredsene, så man tidligt kan fange tendenser og udviklinger og dermed sætte mere målrettet ind, fortæller han.

 

Uændret indsats i politikredsene
Erik Terp pointerer, at oprettelsen af de nye enheder ikke betyder, at der bliver skåret i den indsats, der allerede er på dyreværnsområdet ude i landets politikredse.

– Den daglige dyreværnsindsats vil fortsat være lokalt forankret i de enkelte politikredse. De nye enheder er tænkt som et supplement, der skal styrke den samlede indsats og for eksempel koordinere sager, som går på tværs af kredsene, forklarer han.

 

Tæt samarbejde med tungvognscentrene
De specialiserede dyrevelfærdsenheder består hver af tre betjente og en jurist, og det skaber grundlaget for et tæt og smidigt samarbejde mellem politiet og anklagemyndigheden. Planen for etableringen af dyrevelfærdsenhederne er således blevet til efter et grundigt forarbejde med inddragelse af politikredsene og Rigsadvokaten. 

Enhederne bliver placeret i de tre kredse, der i forvejen har tungvognscentre (Midt- og Vestsjællands Politi, Sydøstjyllands Politi samt Nordjyllands Politi). Det giver enhederne mulighed for et effektivt samarbejde omkring sager om dyretransport og giver synergi i det samlede dyrevelfærdsarbejde. 

 

Fokus på det komplekse
Erik Terp fortæller, at de nye enheder skal hjælpe med at løfte særligt komplekse dyreværnssager.
– Det er tanken, at dyrevelfærdsenhederne skal arbejde proaktivt for at opspore, efterforske og sagsbehandle de komplekse sager. Når vi vurderer kompleksiteten, ser vi blandt andet på, hvorvidt der er tale om organiserede eller systematiserede overtrædelser, om overtrædelserne har medført en betydelig økonomisk vinding for de involverede gerningsmænd, eller om sagen indeholder kreds- eller landegrænseoverskridende aktiviteter, siger han og tilføjer, at enhederne også er tiltænkt en forebyggende rolle.  


– Ud over den efterforskningsbaserede indsats, forventer vi, at dyrevelfærdsenhederne også kan varetage en præventiv indsats, så vi kan forebygge eller fange vanrøgtsager i opløbet. Derudover håber vi, at enhederne ved bl.a. monitorering af internettet kan opfange nye tendenser på dyreværnsområdet, som dyreværnsenhederne i politikredsene endnu ikke har erfaring med, siger Erik Terp.

 

Nordjylland
Nordjyllands Politi er et af de steder, der skal huse en af de nye dyrevelfærdsenheder. i

Den specialiserede dyrevelfærdsenhed skal have fokus på nogle nøje udpegede områder, og den skal dække både Nordjyllands, Midt- og Vestjyllands og Østjyllands politikredse.

– Denne enhed skal opsøge sager og lave det, vi kalder fremadrettet efterforskning. Og det er nyt inden for dyrevelfærdsområdet. De skal fokusere på ulovlig handel med hunde, komplekse dyreværnssager om import eller eksport af dyr og handel med levende truede dyrearter, forklarer sektionens leder Henrik Taagaard, fungerende politikommissær, Nordjyllands Politi.

De to andre dyrevelfærdsenheder er forankret i hhv. Midt- og Vestsjællands og Sydøstjyllands politikredse.

Info

FAKTA
De specialiserede dyreværnsenheders primære opgaver:

• Sager om ulovlig handel med hunde, herunder de såkaldte ”hvalpefabrikker”
• Sager om import eller eksport af dyr
• Sager om handel med levende truede dyrearter
• Dyrevelfærdsenhederne skal endvidere have fokus på sager, der er udtryk for nye tendenser på dyreværnsområdet, som dyreværnsenhederne i politikredsene endnu ikke har erfaring med
• Ud over den efterforskningsbaserede indsats forventes dyrevelfærdsenhederne også at varetage en præventiv indsats med henblik på at forebygge eller opfange vanrøgtsager i opløbet

Læs også

Skal vi indføre kørekort til kæledyr

21-07-2022 08:30, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Alternativet ønsker, at Danmark skal indføre kørekort til kæledyr. Med dette vil partiet forbedre dyrevelfærden i Danmark

10 råd til at undgå dårlige hundehandlere

05-05-2022 12:05, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Kyniske hundehandlere, der kun har ussel mammon for øje skal stoppes. Her er Dyreværnets 10 råd til at undgå at støtte dem

Uhyggelig hundesag giver mild straf

22-04-2022 08:49, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

En 45-årig mand blev onsdag I Retten i Odense dømt for flere tilfælde af dyremishandling

Gittes hund forgiftet to gange

06-01-2020 09:04, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Der er ikke grænser for, hvor langt nogen vil gå for at skade andres hunde. Det er denne historie et godt eksempel på

Norge: Stort sexmisbrug af hunde trækker tråde til Danmark

23-09-2020 19:08, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

En stor sag om seksuelt misbrug af hunde er netop nu ved at blive trevlet op i Norge. Indtil nu er 10 mænd anholdt i den uhyggelige sag, der også bliver efterforsket i Danmark

Webredaktør

Har du en nyhed eller en god historie?

Bjarke Kirkegaard Nielsen

Webredaktør og nyhedsvagt

Bjarke Kirkegaard Nielsen
20 24 29 30
bkn@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Hunde begyndte at hyle ved fodgængerfelt i landsbyen

08-12-2023 08:57, af Anne Cecilie Sohl

For omkring en uge siden begyndte flere hunde i den lille by Fårup at hyle og trække sig væk fra et helt bestemt fodgængerfelt på Bakkevænget, lige ved skolen. 

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Hjælp til hundens angst for fyrværkeri

29-11-2023 10:00, af Anne Cecilie Sohl

Når nytårsaften nærmer sig, glæder mange familier sig til himlens farverige skue. Men for vores firbenede venner bringer fyrværkeriet ofte en bølge af angst og frygt. 

Skolehunden, helt præcist

04-12-2023 10:26, af Anne Cecilie Sohl

I dette blogindlæg kan du læse mere om, hvad en skolehund er og helt præcis kan. Som skrevet tidligere er en skolehund ikke 'bare' en hund som går rundt på en skole, det er en hund, som over tid er trænet til at hjælpe børn og unge med mange forskellige opgaver i forbindelse med skoledagen.

Sne kan give dårlig mave

21-11-2022 11:22, af Astrid Gerd Holtet

Hvis sneen begynder at dale, kan nogle hundeejere opleve at hunden spiser af sneen – og det kan give dårlig mave. Vi ser nærmere på hvad der sker

Gør slædekørsel i sneen til en leg

05-12-2023 09:42, af Anne Cecilie Sohl

Det smukke snevejr frister til at lade den almindelige familiehund trække slæde med børnene. Det er ikke nødvendigvis en dårlig ide, men før man går i gang bør man have nogle ting på plads, for at det er både sikkerhedsmæssigt forsvarligt og bliver en god oplevelse for hunden. 

Tre tips til juletiden

05-12-2023 09:15, af Anne Cecilie Sohl

Julen står for døren og det betyder ofte at vi skruer op for julegodterne, hygge og godt selskab. Det er dog en god ide at være ekstra opmærksom på din hund og hvordan du får den godt igennem den søde juletid. 

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Symptomer – unormal urinering

18-03-2022 15:21, af Astrid Holtet

Tisser hunden mere end den plejer, mindre end den plejer, oftere end den plejer - eller er den begyndt at tisse indenfor? Det kan være tegn på, at den er noget galt. Ændret urineringsmønster, er et almindeligt symptom på en lang række forskellige sygdomme hos hunde

Vi bekymrer os mere om vores hunde

06-12-2023 11:04, af Anne Cecilie Sohl

Studie viser at kæledyrsejere tilsyneladende bekymrer sig mere om deres hunde end katte. I hvert fald herhjemme i Danmark. I Storbritannien er forskellen mellem hund og kat nemlig ikke så stor.