Politiets nye dyreværnsenheder er klar

01-07-2019 15:06, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Tre nye specialiserede dyreværnsenheder, skal styrke politiets arbejdet med dyreværnssager. Enhederne skal arbejde på tværs af landets politikredse med alt fra handel, import og vanrøgt af dyr til forebyggelse og monitering af dyreværnsområdet

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Politiet bliver nu endnu bedre til at beskytte vores firbenede, fjerede og pelsede venner. Derfor er der per 1. juli 2019 som led i udmøntningen af finanslovsaftalen for 2019 oprettet tre specialiserede dyrevelfærdsenheder, som skal sikre en skærpet, proaktiv og opsøgende indsats på dyreværnsområdet, så man kan forebygge flere sager om mishandling, vanrøgt og anden uforsvarlig behandling af dyr, og fange flere sager i opløbet. 

– Oprettelsen af de nye specialiserede enheder er udtryk for det brede politiske fokus, der er på dyrevelfærd og markerer samtidig en styrkelse af politiets indsats på dyreværnsområdet, siger Erik Terp, centerchef i Rigspolitiet. 
Han forventer, at man via de nye enheder vil blive endnu bedre til at målrette indsatsen på området:

– Fra politiets arbejde med andre kriminalitetsområder, for eksempel it-kriminalitet, kan vi se, at der er store fordele ved at samle viden på tværs af kredsene, så man tidligt kan fange tendenser og udviklinger og dermed sætte mere målrettet ind, fortæller han.

 

Uændret indsats i politikredsene
Erik Terp pointerer, at oprettelsen af de nye enheder ikke betyder, at der bliver skåret i den indsats, der allerede er på dyreværnsområdet ude i landets politikredse.

– Den daglige dyreværnsindsats vil fortsat være lokalt forankret i de enkelte politikredse. De nye enheder er tænkt som et supplement, der skal styrke den samlede indsats og for eksempel koordinere sager, som går på tværs af kredsene, forklarer han.

 

Tæt samarbejde med tungvognscentrene
De specialiserede dyrevelfærdsenheder består hver af tre betjente og en jurist, og det skaber grundlaget for et tæt og smidigt samarbejde mellem politiet og anklagemyndigheden. Planen for etableringen af dyrevelfærdsenhederne er således blevet til efter et grundigt forarbejde med inddragelse af politikredsene og Rigsadvokaten. 

Enhederne bliver placeret i de tre kredse, der i forvejen har tungvognscentre (Midt- og Vestsjællands Politi, Sydøstjyllands Politi samt Nordjyllands Politi). Det giver enhederne mulighed for et effektivt samarbejde omkring sager om dyretransport og giver synergi i det samlede dyrevelfærdsarbejde. 

 

Fokus på det komplekse
Erik Terp fortæller, at de nye enheder skal hjælpe med at løfte særligt komplekse dyreværnssager.
– Det er tanken, at dyrevelfærdsenhederne skal arbejde proaktivt for at opspore, efterforske og sagsbehandle de komplekse sager. Når vi vurderer kompleksiteten, ser vi blandt andet på, hvorvidt der er tale om organiserede eller systematiserede overtrædelser, om overtrædelserne har medført en betydelig økonomisk vinding for de involverede gerningsmænd, eller om sagen indeholder kreds- eller landegrænseoverskridende aktiviteter, siger han og tilføjer, at enhederne også er tiltænkt en forebyggende rolle.  


– Ud over den efterforskningsbaserede indsats, forventer vi, at dyrevelfærdsenhederne også kan varetage en præventiv indsats, så vi kan forebygge eller fange vanrøgtsager i opløbet. Derudover håber vi, at enhederne ved bl.a. monitorering af internettet kan opfange nye tendenser på dyreværnsområdet, som dyreværnsenhederne i politikredsene endnu ikke har erfaring med, siger Erik Terp.

 

Nordjylland
Nordjyllands Politi er et af de steder, der skal huse en af de nye dyrevelfærdsenheder. i

Den specialiserede dyrevelfærdsenhed skal have fokus på nogle nøje udpegede områder, og den skal dække både Nordjyllands, Midt- og Vestjyllands og Østjyllands politikredse.

– Denne enhed skal opsøge sager og lave det, vi kalder fremadrettet efterforskning. Og det er nyt inden for dyrevelfærdsområdet. De skal fokusere på ulovlig handel med hunde, komplekse dyreværnssager om import eller eksport af dyr og handel med levende truede dyrearter, forklarer sektionens leder Henrik Taagaard, fungerende politikommissær, Nordjyllands Politi.

De to andre dyrevelfærdsenheder er forankret i hhv. Midt- og Vestsjællands og Sydøstjyllands politikredse.

Info

FAKTA
De specialiserede dyreværnsenheders primære opgaver:

• Sager om ulovlig handel med hunde, herunder de såkaldte ”hvalpefabrikker”
• Sager om import eller eksport af dyr
• Sager om handel med levende truede dyrearter
• Dyrevelfærdsenhederne skal endvidere have fokus på sager, der er udtryk for nye tendenser på dyreværnsområdet, som dyreværnsenhederne i politikredsene endnu ikke har erfaring med
• Ud over den efterforskningsbaserede indsats forventes dyrevelfærdsenhederne også at varetage en præventiv indsats med henblik på at forebygge eller opfange vanrøgtsager i opløbet

Læs også

Sejr for hundene! Dyreværnet vinder banebrydende sag i retten

29-05-2024 13:39, af Anne Cecilie Sohl

I går tirsdag den 28. maj blev der afsagt dom i banebrydende sag om 11 hunde ved retten i Hjørring. Ejeren af hundene fik frakendt retten til at holde hund i fem år og fik 40 dages betinget fængsel. Ejeren har anket dommen.

Kampagne skal klæde danskerne på til at købe sundere hunde

23-01-2024 11:19, af Anne Cecilie Sohl

Reklamer for en fiktiv plastikkirurgisk dyreklinik skal gøre danskerne opmærksomme på, hvad bestemte typer af udseende gør ved hundenes velfærd. Målet er at reducere efterspørgslen på fremavlede karaktertræk som korte snuder, store øjne og masser af hudfolder, da disse ofte kommer med en pris for hundenes helbred. 

Skal vi indføre kørekort til kæledyr

21-07-2022 08:30, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Alternativet ønsker, at Danmark skal indføre kørekort til kæledyr. Med dette vil partiet forbedre dyrevelfærden i Danmark

Gittes hund forgiftet to gange

06-01-2020 09:04, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Der er ikke grænser for, hvor langt nogen vil gå for at skade andres hunde. Det er denne historie et godt eksempel på

Norge: Stort sexmisbrug af hunde trækker tråde til Danmark

23-09-2020 19:08, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

En stor sag om seksuelt misbrug af hunde er netop nu ved at blive trevlet op i Norge. Indtil nu er 10 mænd anholdt i den uhyggelige sag, der også bliver efterforsket i Danmark

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

AniCura får ny ejer

12-06-2018 12:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Mars Petcare bliver ny ejer af AniCura. I første omgang vil kunderne ikke komme til at mærke nogen forskel, men på sigt vil det nye ejerskab give store gevinster for både medarbejdere, patienter og dyreejere

Servicehunde-branchen kulegraves af DR-programmet "Kontant"

20-02-2025 11:04, af Cecilie Friis Amstrup

En servicehund skal skabe tryghed og støtte sin ejer, men det er ikke altid virkeligheden. DR-programmet "Kontant" har undersøgt en branche, der mangler regler og kontrol. 

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Drømmen om en akita

16-02-2025 10:21, af Cecilie Friis Amstrup

En livslang fascination af den japanske race førte til et uventet venskab og en gave for livet

Mæt af kærlighed: Overvægt truer danske hunde

15-02-2025 09:43, af Cecilie Friis Amstrup

Fordi kiloene sniger sig på gradvist, kan det være svært for hundeejeren at opdage, hvis hunden er blevet for tyk. En ny undersøgelse foretaget for Agria Dyreforsikring viser, at kun ti procent af danske hundeejere anser deres hund for at være overvægtig, hvilket ikke helt harmonerer med den fremherskende opfattelse blandt dyrlæger, der anslår, at mindst 20 procent af de danske hunde er overvægtige.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Ukrainsk corgi blev dansk champion

14-02-2025 08:05, af Cecilie Friis Amstrup

Welsh corgi cardiganen Kronos har i sit unge liv allerede oplevet en del. Han blev født i Ukraine og her to år senere er han nu dansk champion.

7 tegn på demens hos hunde

09-09-2021 12:06, af Astrid Holtet

Demens kan komme snigende og er ikke et ualmindeligt problem hos ældre hunde – men hvad skal man holde øje med? Her får du syv almindelige tegn på demens, som er gode at kende, hvis du har en ældre hund

Gode bakterier medvirker til din hunds trivsel

18-02-2025 08:54, af Cecilie Friis Amstrup

Mave-tarmsystemet er en overset, men afgørende del af din hunds sundhed. Ved at fokusere på gode bakterier kan du give din hund et bedre udgangspunkt for et sundt og harmonisk liv.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet