Pas på de giftige pinse- og påskeliljer

30-03-2021 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Foråret nærmer sig med hastige skridt.  Blandt blomsterne ses pinse- og påskeliljerne som nogle af de første, der spreder farve i de danske haver - men har man hund, skal man være forsigtig, for de er nemlig giftige 

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Påske- og pinseliljen er flerårige løgplanter der tilhører narcisfamilien, ligesom vintergækken og amaryllis. Påskeliljen genkendes let på dens seks sammenvoksede kronblade og gule tragtformede bikrone. Pinseliljens kronblade er lysere og bikronen fremstår mere gulligorange. Begge, der bliver omkring 30 til 40 centimeter høje, og har lange smalle blade, er almindelige danske forårsblomster og vokser i mange danske haver fra starten af april.

Både påske- og pinseliljen indeholder giftstofferne narcissin og narcipoetin. Stoffet findes i hele planten, men i højeste koncentration i plantens løg, der ligger under jorden. Hunden skal ikke spise særligt store mængder af planterne, før det kan være dødeligt. De første symptomer, der ses ved en forgiftning er opkast og dårlig mave. Senere kan hunden måske begynde at lingre, og i sidste ende kan den udvikle lammelsessymptomer og falde om.

Da den giftigste del af planten er blomsterløget, er hunde, der graver meget og som har tendens til at tygge i de ting de finder, i særlig risiko for at blive forgiftet. I denne kategori af hunde, hører især hvalpe og unghunde, der har en særlig tendens til tygge i, og spise, de ting de finder på deres vej. Har man en hvalp i huset og en have fyldt med narcisser, bør man derfor være særlig opmærksom på at de ikke er tilgængelige for hunden. Afblomstrerede blomsterløg, der gaves op og ligger gemt i haveaffald, kan også forårsage forgiftninger.

Er uheldet ude, og du mistænker at din hund har spist planter fra narcisfamilien, herunder pinse- eller påskeliljer, er det vigtigt at du kontakter dyrlægen med det samme. I nogle tilfælde kan man give hunden et brækmiddel, der får den til at kaste det op den har spist. Det kræver dog at det gøres umiddelbart efter indtagelse. Er giftstoffet først blevet optaget fra tarmen, er der ikke nogen modgift til rådlighed, og det eneste man kan gøre, er at hjælpe hunden med væsketerapi og anden støttende behandling.  

 

Læs også

Uklare regler gør hundeloven til en fælde for ejere

25-04-2025 09:07, af Cecilie Friis Amstrup

Selvom deres hund ikke har gjort noget galt, risikerer nogle danske hundeejere at få den fjernet og aflivet alene på baggrund af en tvivlsom DNA-test. Eksperter og Dyreetisk Råd opfordrer nu til at ændre loven om forbudte racer, så den bliver mere retfærdig og gennemsigtig.

Ny bog sætter fokus på hundens lyst til samarbejde

23-04-2025 13:02, af Cecilie Friis Amstrup

I "Din kompetente hund" formidler tre af landets førende hundeeksperter ny og forskningsbaseret viden om hunde, der kan hjælpe os med at forstå hundens natur og behov. 

Når hunden får noget på tværs

21-04-2025 07:15, af Cecilie Friis Amstrup

Har du mistanke om, at din hund har slugt en sok, en sten eller noget legetøj? Det er ikke ualmindeligt, at hunde spiser ting, de ikke burde, og det sker desværre ofte, at de ting sætter sig fast på deres vej igennem kroppen. Den situation kan ende med at være livstruende, især hvis spiserøret eller tarmene bliver beskadiget. Hør chefdyrlæge forklare, hvorfor det er så vigtigt at søge hjælp med det samme.

Advarsel: Tilbagekaldte tyggeruller fra Chrisco skaber bekymring blandt hundeejere

16-12-2024 12:07, af Cecilie Friis Amstrup

Chrisco har tilbagekaldt tyggeruller med kylling og okse efter flere meldinger om hunde med alvorlige symptomer som rastløshed, angst og psykotisk adfærd. Virksomheden arbejder nu på at finde årsagen.

Pas på – Erantis er giftig for hunde

01-03-2018 08:25, af Astrid Gerd Holtet

Selvom vinteren ikke helt har sluppet sit tag i landet, har forårsblomsterne tittet frem et stykke tid nu – og én af dem er Erantissen. Den solgule forårsblomst hører til blandt de planter, som hunde ikke kan tåle at spise 

Julemad er ikke hundemad

23-12-2022 08:15, af Astrid Gerd Holtet

Mange af de ting vi nyder at spise i forbindelse med julen, er ikke gode for vores hunde

Islandsk fårehund død af forgiftning

07-02-2011 10:02, af Anne Kristine Tollestrup
Efter den islandske fårehund Valde måtte aflives på grund af en forgiftning, advares andre hundeejere i Kruså-området mod at have deres hund løs.

Hold hovedpinepillerne væk fra hunden

28-02-2022 08:24, af Astrid Holtet

Meget af den medicin vi kan købe i håndkøb til os selv, er giftig for vores firbenede venner. Ibuprofen, det aktive stof i nogle hovedpinepiller, er blandt de stoffer, der giver forgiftninger hos hunde.

Pas på nødderne i december

03-12-2017 11:03, af Astrid Gerd Holtet

Konfekt og julegodter indeholder ofte nødder – vidste du, at de kan være giftige for din hund?

Thuja er giftig for hunde

04-10-2022 12:15, af Astrid Gerd Holtet

Thuja er en almindelig stedsegrøn plante i Danmark, og den indeholder et stof, der er giftigt for både mennesker og hunde

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Hver pote tæller hos Dyreværnets nye internat

18-04-2025 07:00, af Cecilie Friis Amstrup

Et nyt internat i fredelige omgivelser skal give flere hunde og familiedyr en god start på næste kapitel. Med base i det tidligere pensionat styrker Dyreværnet sin indsats i Jylland.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Ny bog sætter fokus på hundens lyst til samarbejde

23-04-2025 13:02, af Cecilie Friis Amstrup

I "Din kompetente hund" formidler tre af landets førende hundeeksperter ny og forskningsbaseret viden om hunde, der kan hjælpe os med at forstå hundens natur og behov. 

Lad din hund forbedre din livskvalitet

19-04-2025 07:21, af Cecilie Friis Amstrup

Din egen hund kan hjælpe dig med at opnå en stigning i dit oxytocin niveauet (følelsen af lykke og velvære) allerede ved 1-5 minutters samvær. 

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

AFSLØRING: De 10 klogeste hunderacer

27-08-2019 08:57, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Amerikansk professor i hundepsykologi har rangeret hunderacer efter, hvor intelligente de er. Her får du de ti øverste og de ti nederste

3 gode råd hvis hunden har dårlig mave

20-02-2022 10:00, af Astrid Holtet

De fleste hunde oplever at have dårlig mave flere gange i løbet af deres liv, men hvad kan man gøre når problemet opstår?