Påske- og pinseliljen er flerårige løgplanter der tilhører narcisfamilien, ligesom vintergækken og amaryllis. Påskeliljen genkendes let på dens seks sammenvoksede kronblade og gule tragtformede bikrone. Pinseliljens kronblade er lysere og bikronen fremstår mere gulligorange. Begge, der bliver omkring 30 til 40 centimeter høje, og har lange smalle blade, er almindelige danske forårsblomster og vokser i mange danske haver fra starten af april.
Både påske- og pinseliljen indeholder giftstofferne narcissin og narcipoetin. Stoffet findes i hele planten, men i højeste koncentration i plantens løg, der ligger under jorden. Hunden skal ikke spise særligt store mængder af planterne, før det kan være dødeligt. De første symptomer, der ses ved en forgiftning er opkast og dårlig mave. Senere kan hunden måske begynde at lingre, og i sidste ende kan den udvikle lammelsessymptomer og falde om.
Da den giftigste del af planten er blomsterløget, er hunde, der graver meget og som har tendens til at tygge i de ting de finder, i særlig risiko for at blive forgiftet. I denne kategori af hunde, hører især hvalpe og unghunde, der har en særlig tendens til tygge i, og spise, de ting de finder på deres vej. Har man en hvalp i huset og en have fyldt med narcisser, bør man derfor være særlig opmærksom på at de ikke er tilgængelige for hunden. Afblomstrerede blomsterløg, der gaves op og ligger gemt i haveaffald, kan også forårsage forgiftninger.
Er uheldet ude, og du mistænker at din hund har spist planter fra narcisfamilien, herunder pinse- eller påskeliljer, er det vigtigt at du kontakter dyrlægen med det samme. I nogle tilfælde kan man give hunden et brækmiddel, der får den til at kaste det op den har spist. Det kræver dog at det gøres umiddelbart efter indtagelse. Er giftstoffet først blevet optaget fra tarmen, er der ikke nogen modgift til rådlighed, og det eneste man kan gøre, er at hjælpe hunden med væsketerapi og anden støttende behandling.
Dansk Kennel Klub har offentliggjort væsentlige ændringer i reglementet for hundeudstillinger, herunder nye kategorier, justerede certifikatregler og tiltag for hundevelfærd. Ændringerne træder i kraft den 1. januar 2025.
Sådan var der en, som indledte en besked til mig på messenger. Jeg skal ærligt indrømme, at jeg umiddelbart var en smule mystificeret – en hvalps nisser? Men, hey, nu er det jo december, og dermed højsæson for nisser, så hvorfor ikke?
Dansk Kennel Klub gør etiske anbefalinger til regler for at styrke ansvarlig hundeavl.
Det er ikke kun dem på to ben, der er er glade for juletræer, julepynt og julegodter. Det er vores nysgerrige kæledyr også. Antallet af hunde og katte, der kommer alvorligt til skade, bliver forgiftede eller syge stiger til det dobbelte, når julen hænges op og sættes på bordet. Her giver Agria Dyreforsikring dig gode råd til at hjælpe din hund og kat sikkert igennem julen.
Sødestoffet xylitol er bredt anvendt i blandt andet tyggegummi og tandpasta, men stoffet er livsfarligt for hunde
I mange danske hjem, vil julestjerner pynte i den kommende juletid. Planten indeholder dog nogle giftstoffer, som kan give problemer, hvis hunden spiser den
Et skræmmende opslag går netop nu sin gang på Facebook. Opslaget fortæller om flere hunde, der er døde af, hvad man regner med er, forgiftninger i Næstved
Med efteråret kommer også agern – men egetræernes nødder er desværre giftige for vores firbenede venner. Spiser de for mange, kan det ende med livstruende lever- eller nyreskader. Vi ser lidt nærmere på hvad der sker, hvis hunden spiser agern
Tal fra Agria Dyreforsikring viser, at påsken er det tidspunkt på året, hvor flest hunde dør af forgiftning. Også kattene er udsatte, da de ofte spiser af påskens blomster og dekorationer. Påsken er altså blandt de højtider, hvor der er særlig grund til at holde øje med, hvad Fido og Felix putter i munden
Dansk Kennel Klub har offentliggjort væsentlige ændringer i reglementet for hundeudstillinger, herunder nye kategorier, justerede certifikatregler og tiltag for hundevelfærd. Ændringerne træder i kraft den 1. januar 2025.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Chrisco har efter flere episoder med adfærdsændringer hos hunde valgt at tilbagetrække en række produkter ud fra et forsigtighedsprincip. Produkterne er alle fra samme underleverandør, som Chrisco nu har valgt at opsige samarbejdet med.
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse
Demens kan komme snigende og er ikke et ualmindeligt problem hos ældre hunde – men hvad skal man holde øje med? Her får du syv almindelige tegn på demens, som er gode at kende, hvis du har en ældre hund
Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
Bananen med sin smukke gule farve indbyder i høj grad til at blive spist. Rå oven på ymer, som tørret snack lørdag aften eller i en banankage. VI elsker banan, men er den også en sund frugt for vores hunde?