Nedfaldsfrugt er farligt for Fido

26-08-2024 09:34, af Anne Cecilie Sohl

I sensommeren bugner haver og naturområder med nedfaldne frugter og nødder – en sand fest for insekter, men også en potentiel fare for vores firbenede venner. Mens de ellers så velsmagende og sunde frugter kan være en lækkerbisken for madglade hunde, er der flere grunde til, at nedfaldsfrugt kan være ret farligt for Fido.

Copyright Ridehesten.com
Mange hunde er vilde med de ellers så sunde frugter, som haven og naturen bugner af lige nu, men nedfaldsfrugt kan være direkte farligt for vores firbenede venner, advarer Agria Dyreforsikring. Foto: Adobe Stock

Det gamle mundheld om, at et æble om dagen holder lægen væk, gælder bestemt ikke for vores hunde her i sensommeren. For selv om mange hunde faktisk er ret vilde med de ellers så sunde frugter, som haven og naturen bugner af lige nu, kan specielt nedfaldsfrugten være direkte farlig for vores firbenede venner:

1. Stikkende insekter
Nedfaldsfrugt tiltrækker hvepse og bier, som kan stikke hundene, når de snapper ud efter, træder på insekterne eller spiser frugt, hvor bier eller hvepse sidder på eller gemmer sig i. Bier og hvepse er ofte årsag til en overdreven allergisk reaktion, hvor hundens hoved eller poter svulmer op, ligesom der også kan forekomme små hævelser i huden over hele kroppen. I de mere alvorlige tilfælde kan stik forårsage anafylaktisk chok.

2. Snegle
Nedfaldsfrugten tiltrækker også snegle, der kan smitte hunden med hjertelungeorm, en infektion forårsaget af ormelarver, som hunden pådrager sig ved at spise eller slikke slim op fra inficerede snegle. Larverne vokser og vandrer rundt i kroppen på hunden og ender i og omkring hjerte og lunger. Symptomerne på hjertelungeorm er svær hoste, vejrtrækningsbesvær, træthed, manglende appetit, diarré og opkastninger, evt. blødningsforstyrrelser og symptomer fra nervesystemet.

3. Alkoholforgiftning
Når frugterne ligger på jorden, begynder de at gære, og under gæringsprocessen danner de alkohol. En lille mængde kan i bedste fald blot gøre hunden småberuset, men større mængder kan føre til alvorlig alkoholforgiftning og gøre vedvarig skade på hundens indre organer. Særligt madglade hunde er ekstra udsatte, da mængden her ofte kan blive stor, men også hvalpe og små hunde er i risiko for forgiftning, da de med deres små kroppe lettere bliver påvirket af alkoholen.

4. Frugtsten
Sten fra frugter af Prunus-slægten, som f.eks. kirsebær, abrikos, blommer og ferskner, er alle giftige. Det er altså ikke kun det gærede frugtkød, der er giftigt for hunde – kun selve frugtens kerne. Stenen indeholder en gift, blåsyre, og hvis hunden knuser og synker stenfrugternes kerne, vil blåsyren komme i forbindelse med hundens mavesyre og dermed udvikles hydrogencyanid, som bl.a. kan lamme hundens åndedrætsfunktion. Det er ikke alle hunde, der (er i stand til at knække eller) knuser frugtsten - til gengæld kan de ru frugtsten nemt sætte sig fast i mave-tarmkanalen og forårsage obstruktion. Dette er især farligt for mindre hunde og hvalpe, og en blokering af tarmen kan risikere at ende med et kirurgisk indgreb.

5. Nødder, agern og kastanjer
Alle typer af nødder er giftige for hunde – det samme gør sig gældende for egetræets frugter, agern, og ikke bare kastanjetræets frugt, men også dets blade, blomster og bark indeholder stoffer, der er giftigt for hunde.

Forebyggelse er nøgleordet
Agria Dyreforsikring anbefaler derfor, at du fjerner nedfaldsfrugt fra haven så hurtigt som muligt. Hvis din hund viser symptomer på forgiftning eller mave-tarmobstruktion, bør du straks kontakte en dyrlæge, så din hund kan få den nødvendige hjælp.

Læs også

Gavmild donation: Dyreværnet åbnede ny Frynseklinik

10-09-2019 12:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Frynseklinikken er Dyreværnets tilbud til udsatte borgere, der ikke selv har råd til at tage deres dyr til dyrlæge. Den sociale indsats har båret frugt, og mandag åbnede klinik nummer to

 

Må min hund spise banan?

15-08-2017 17:18, af Anne Ekenberg

Bananen med sin smukke gule farve indbyder i høj grad til at blive spist. Rå oven på ymer, som tørret snack lørdag aften eller i en banankage. VI elsker banan, men er den også en sund frugt for vores hunde?

Danmarks første hundeløbeklubber ser dagens lys

11-05-2020 12:25, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Nu kan hundeejere i Danmark melde sig ind i lokale hundeløbeklubber. Det er en god idé at få en fast motionsrutine med sin hund, da overvægt er et problem hos både mennesker og hunde, forklarer dyrlæge

Juleforkælelse truer din hund: Undgå julefedme hos din firbenede ven

13-11-2020 13:36, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I den søde decembertid er det vigtigt at skelne mellem egne og hundens behov, når det kommer til mad og motion. Dyrlæge giver tre vigtige råd til, hvordan du er god ved din hund under festlighederne

Er din hund sund

20-07-2018 15:39, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I Spanielbogen giver dyrlæge Paulette Vivian Topsøe-Jensen 4 gode tips til, hvordan man kan holde øje med hundens sundhed

Dyrlægen anbefaler: Sådan forebygger du nytårsangst hos hunde

25-12-2022 10:40, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Nytårsaften kan være en utryg og ubehagelig aften for menneskets bedste ven, som ofte lider, når raketterne fyrres af til midnat. Heldigvis er der ifølge dyrlæge Hanne Friis flere tiltag, som kan være med til at gøre aftenen til en bedre oplevelse for hunde

Dyrlægens anbefalinger: Sådan beskytter du din hund i sommervarmen

23-07-2024 10:43, af Anne Cecilie Sohl

Mens mange danskere foretrækker varme sommerdage, kan høje temperaturer ofte være en udfordring for hunde. Derfor er det vigtigt, at hundeejere er bevidste om, hvordan man undgår potentielle farer som hedeslag, solskoldning og brændte poter, lyder opfordringen fra chefdyrlæge hos AniCura.

Har du, eller har du haft svagtseende eller blind hund?

06-11-2020 15:33, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

...... Så kan du hjælpe tre dyrlægestuderende med deres speciale

BLOG: Er aktive hunde lykkelige hunde?

15-12-2020 12:39, af Karoline Sidelmann Brinch

Som dyrlæge, hundetræner og løber får jeg mange spørgsmål til, om det er sundt at løbe med sin hund. Her får du svaret

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

AniCura får ny ejer

12-06-2018 12:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Mars Petcare bliver ny ejer af AniCura. I første omgang vil kunderne ikke komme til at mærke nogen forskel, men på sigt vil det nye ejerskab give store gevinster for både medarbejdere, patienter og dyreejere

Servicehunde-branchen kulegraves af DR-programmet "Kontant"

20-02-2025 11:04, af Cecilie Friis Amstrup

En servicehund skal skabe tryghed og støtte sin ejer, men det er ikke altid virkeligheden. DR-programmet "Kontant" har undersøgt en branche, der mangler regler og kontrol. 

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Drømmen om en akita

16-02-2025 10:21, af Cecilie Friis Amstrup

En livslang fascination af den japanske race førte til et uventet venskab og en gave for livet

Mæt af kærlighed: Overvægt truer danske hunde

15-02-2025 09:43, af Cecilie Friis Amstrup

Fordi kiloene sniger sig på gradvist, kan det være svært for hundeejeren at opdage, hvis hunden er blevet for tyk. En ny undersøgelse foretaget for Agria Dyreforsikring viser, at kun ti procent af danske hundeejere anser deres hund for at være overvægtig, hvilket ikke helt harmonerer med den fremherskende opfattelse blandt dyrlæger, der anslår, at mindst 20 procent af de danske hunde er overvægtige.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Ukrainsk corgi blev dansk champion

14-02-2025 08:05, af Cecilie Friis Amstrup

Welsh corgi cardiganen Kronos har i sit unge liv allerede oplevet en del. Han blev født i Ukraine og her to år senere er han nu dansk champion.

7 tegn på demens hos hunde

09-09-2021 12:06, af Astrid Holtet

Demens kan komme snigende og er ikke et ualmindeligt problem hos ældre hunde – men hvad skal man holde øje med? Her får du syv almindelige tegn på demens, som er gode at kende, hvis du har en ældre hund

Gode bakterier medvirker til din hunds trivsel

18-02-2025 08:54, af Cecilie Friis Amstrup

Mave-tarmsystemet er en overset, men afgørende del af din hunds sundhed. Ved at fokusere på gode bakterier kan du give din hund et bedre udgangspunkt for et sundt og harmonisk liv.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet