Det gamle mundheld om, at et æble om dagen holder lægen væk, gælder bestemt ikke for vores hunde her i sensommeren. For selv om mange hunde faktisk er ret vilde med de ellers så sunde frugter, som haven og naturen bugner af lige nu, kan specielt nedfaldsfrugten være direkte farlig for vores firbenede venner:
1. Stikkende insekter
Nedfaldsfrugt tiltrækker hvepse og bier, som kan stikke hundene, når de snapper ud efter, træder på insekterne eller spiser frugt, hvor bier eller hvepse sidder på eller gemmer sig i. Bier og hvepse er ofte årsag til en overdreven allergisk reaktion, hvor hundens hoved eller poter svulmer op, ligesom der også kan forekomme små hævelser i huden over hele kroppen. I de mere alvorlige tilfælde kan stik forårsage anafylaktisk chok.
2. Snegle
Nedfaldsfrugten tiltrækker også snegle, der kan smitte hunden med hjertelungeorm, en infektion forårsaget af ormelarver, som hunden pådrager sig ved at spise eller slikke slim op fra inficerede snegle. Larverne vokser og vandrer rundt i kroppen på hunden og ender i og omkring hjerte og lunger. Symptomerne på hjertelungeorm er svær hoste, vejrtrækningsbesvær, træthed, manglende appetit, diarré og opkastninger, evt. blødningsforstyrrelser og symptomer fra nervesystemet.
3. Alkoholforgiftning
Når frugterne ligger på jorden, begynder de at gære, og under gæringsprocessen danner de alkohol. En lille mængde kan i bedste fald blot gøre hunden småberuset, men større mængder kan føre til alvorlig alkoholforgiftning og gøre vedvarig skade på hundens indre organer. Særligt madglade hunde er ekstra udsatte, da mængden her ofte kan blive stor, men også hvalpe og små hunde er i risiko for forgiftning, da de med deres små kroppe lettere bliver påvirket af alkoholen.
4. Frugtsten
Sten fra frugter af Prunus-slægten, som f.eks. kirsebær, abrikos, blommer og ferskner, er alle giftige. Det er altså ikke kun det gærede frugtkød, der er giftigt for hunde – kun selve frugtens kerne. Stenen indeholder en gift, blåsyre, og hvis hunden knuser og synker stenfrugternes kerne, vil blåsyren komme i forbindelse med hundens mavesyre og dermed udvikles hydrogencyanid, som bl.a. kan lamme hundens åndedrætsfunktion. Det er ikke alle hunde, der (er i stand til at knække eller) knuser frugtsten - til gengæld kan de ru frugtsten nemt sætte sig fast i mave-tarmkanalen og forårsage obstruktion. Dette er især farligt for mindre hunde og hvalpe, og en blokering af tarmen kan risikere at ende med et kirurgisk indgreb.
5. Nødder, agern og kastanjer
Alle typer af nødder er giftige for hunde – det samme gør sig gældende for egetræets frugter, agern, og ikke bare kastanjetræets frugt, men også dets blade, blomster og bark indeholder stoffer, der er giftigt for hunde.
Forebyggelse er nøgleordet
Agria Dyreforsikring anbefaler derfor, at du fjerner nedfaldsfrugt fra haven så hurtigt som muligt. Hvis din hund viser symptomer på forgiftning eller mave-tarmobstruktion, bør du straks kontakte en dyrlæge, så din hund kan få den nødvendige hjælp.
Frynseklinikken er Dyreværnets tilbud til udsatte borgere, der ikke selv har råd til at tage deres dyr til dyrlæge. Den sociale indsats har båret frugt, og mandag åbnede klinik nummer to
Bananen med sin smukke gule farve indbyder i høj grad til at blive spist. Rå oven på ymer, som tørret snack lørdag aften eller i en banankage. VI elsker banan, men er den også en sund frugt for vores hunde?
Randers Dyrehospital har i løbet af weekenden fået tre hunde ind, der havde spist chokolade. Hundene er alle raske igen, og dyrlæge Lone Plum opfordrer hundeejere til at kontakte dyrlægen, hvis der er mistanke om, at ens hund har spist chokolade
Hanne Knude Palshof, der er formand for Den Danske Dyrlægeforening, mener ikke, den nye EU-forordning får de store økonomiske konsekvenser for hundeejerne. Men forordningen er stadig problematisk
Mens mange danskere foretrækker varme sommerdage, kan høje temperaturer og for meget aktivitet være en farlig kombination for hunde, som har sværere ved at regulere varmen end mennesker. Derfor er det vigtigt at være opmærksom på, hvordan du beskytter din hund mod sommervarmen, lyder det fra dyrlæge hos AniCura, der er en af landets største grupper af dyrehospitaler
Hvad skal du holde øje med, hvis din hund kommer hjem fra dyrlægen med en forbinding
Danskerne samles i stor stil i løbet af december til fejring af jul og nytår. De fleste familiehunde ser ud til at nyde julemåneden med fridage, julemad og ekstra opmærksomhed, men de ændrede vaner kan også stresse og være farlig for for nysgerrige hunde. Her får du Dansk Kennel Klubs gode råd til at få din hund sikkert igennem julemåneden.
Dyreklinikken Rungstedvej fortæller i et opslag på Facebook, at de har opereret et mundbind ud af maven på en gravhund. Dyrlægen fortæller til TV2 Lorry, at han aldrig har oplevet et fremmedlegeme sidde så godt fast
En hund fra Helsingør døde i sidste uge efter et kort sygdomsforløb. NU advarer dyrlægen danske hundeejere
Her i sommerferien tager vi fat i nogle af de raceportrætter, som tidligere er blevet bragt i Dansk Kennel Klubs medlemsmagasin HUNDEN.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni. Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.
Helen Riis og hendes kæreste rejser til Norges fjelde med deres hunde, hvor de oplever naturens storhed, fysisk udfordring og et stærkt fællesskab. Vandreturene er krævende og kræver både træning, planlægning og godt udstyr, men giver uforglemmelige minder og dyb samhørighed.
Skolehunden James blev nøglen til eksamensro og succes for Magnus i 9. klasse.
Her i sommerferien tager vi fat i nogle af de raceportrætter, som tidligere er blevet bragt i Dansk Kennel Klubs medlemsmagasin HUNDEN.
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet
Her i sommerferien tager vi fat i nogle af de raceportrætter, som tidligere er blevet bragt i Dansk Kennel Klubs medlemsmagasin HUNDEN.
Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt
Golden retrievere, is, glade familier og en brandbil fyldt med vand og god stemning. Guldbasseklubbens brandmandsdag blev en uforglemmelig fest for både to- og firbenede.