Ønsker man at eje en hund, som man kan kalde til sig, er det en god ide at starte tidligt. Allerede ved 8 ugers alderen påbegyndes træningen med indkald. Ved denne alder skulle hvalpen i vild tilstand følge sin mor på små udflugter, og ville den holde sig i live, måtte den ubetinget følge hende.
Man starter øvelserne i vante og trygge omgivelser og når hunden bliver bedre og bedre, rykker man forsigtigt øvelserne ud i omgivelser, der kan være noget mere distraherende for hunden.
Kunsten i indkaldsøvelsen består i, at gøre indkaldet til noget spændende - noget hunden vil gøre, hver gang I kalder. Til det formål skal I indledningsvis bruge lækre godbidder, og ikke dens normale foder. Anvend i stedet eks. pølser som er skåret ud i bittesmå stykker. Hunden vil elske dig for det, og gøre alt for en belønning.
Husk, at I kun skal træne nogle få minutter ad gangen, og at I altid skal afslutte med succes.
Ved de efterfølgende træningspas, vil alle øvelser afsluttes med at man roser, og belønner hunden med en godbid. Herefter forkortet RB
1. Træningspas
Sig hundens navn - giv den en godbid, når den ser på dig. Gå rundt i huset. Sig navnet igen, og ser hunden på dig, så RB den. Gentag indtil hunden meget ivrigt ser på dig, når du siger dens navn.
Sig herefter dens navn (ikke "kom" eller "her") og løb et par skridt væk fra den. Sæt dig ned med ryggen til. Når hunden kommer om foran dig - RB opmuntrende (grib ikke ud efter den!).
Gentag flere gange - øg afstanden. Sig "fri" når du rejser dig, og øvelsen er færdig. Husk, at du altid skal løbe væk fra hunden. Træn også, at kalde dens navn, når den er optaget af at se eller dufte til noget. Ros hunden straks den afbryder og ser på dig.
2. Træningspas
Gentag øvelsen som før, men denne gang holder du fast i godbidden, som hunden sikkert vil prøve at få fat i. Mens den snuser til godbidden, sætter du din anden hånd på hundens halsbånd. Når du har fat i halsbåndet - RB. Grunden til at du allerede nu skal sætte hånden på halsbåndet er, at hunden ikke senere skal associere den udstrakte hånd med, at du vil fange hunden. Det er derimod et signal om belønning med godbid, altså en positiv association.
Sig herefter "fri" og lad den løbe igen. Gentag flere gange. Hunden vil hurtigt lære, at din hånd på halsbåndet er en forudsætning for at blive belønnet, og at den får lov at løbe igen.
Varier mellem at bruge godbidder, legetøj, ros og leg når hunden kommer hjem, og giv den "fri" igen. Når den kommer hurtigt og direkte til dig, hver gang du kalder, kan du tilføje kommandoen "her" eller "kom" til dens navn. Gentag øvelsen.
3. Træningspas
Gå udenfor til et kendt, men ikke specielt interessant sted. Haven eller et grønt område uden andre hunde og mennesker er at foretrække. Gentag øvelsen som i foregående lektion.
Hvis den ikke straks løber mod dig, når du kalder, så afled dens opmærksomhed med et bestemt "Nej!", og kald så i et opmuntrende tonefald dens navn på ny, mens du løber hurtigt væk fra den. Ros og berør halsbåndet, når den kommer til dig. Beløn den og lad den løbe igen.
Hvis det mislykkes, så gå et skridt tilbage i træningen. Skæld ikke hunden ud, men husk, hvad det var der fristede den og vær mere opmærksom næste gang.
4. Træningspas
Prøv nu indkaldsøvelsen, hvor et barn, en nabo eller en ven befinder sig i haven.
Gentag øvelsen som i foregående afsnit. Hvis hunden ikke straks kommer mod dig, så afled dens opmærksomhed med et bestemt "Nej!". Kald i et opmuntrende tonefald hundens navn på ny, og løb hurtigt væk fra den igen. Ros og berør halsbåndet. Beløn den og lad den løbe igen.
Lav en aftale med en anden hundeejer, og få denne til at deltage i træningen (hundene kender hinanden). Lad hundene lege i få minutter, hvorefter I hver især indkalder hundene. RB overstrømmende, når det lykkes. Lad dem herefter lege igen.
Hvis hunden ikke straks kommer mod dig, så afled dens opmærksomhed med et bestemt "Nej!". Kald hundens navn på ny, og løb hurtigt væk fra den igen. Ros og berør halsbåndet. Beløn den og lad den løbe igen.
5. Træningspas
Introducer gradvist flere forstyrrende elementer i træningen. Når hunden sikkert og ubetinget løber hen til dig, er tiden inde til også at træne øvelsen med en eller flere fremmede hunde. Start med en enkelt fremmed hund og udvid til flere, når hunden kommer konsekvent.
Om øvelserne også virker på børn, melder beskrivelsen af træningen ikke noget om.
Kilde: Netdyredoktor.dk
Danske hundeejere er blevet mere ansvarlige, og det har ført til færre skader på trods af et stigende antal hunde. Øget viden, træning og bevidste racevalg er nøglen til denne positive udvikling.
To ægtepar har valgt at tage Dansk Kennel Klubs grunduddannelse sammen for at kombinere deres kærlighed til hunde og træning. Med store planer for fremtiden ønsker de at skabe aktive træningsmiljøer og dele deres viden med andre hundeejere.
Hos Hunden.dk bringer vi både store, små, sjove eller bevægende historier. Det kan f.eks. være om træning, adfærd, arrangementer, udstillinger, oplevelser eller sundhed - alt sammen i relation til vores elskede hunde.
Kunne du godt tænke dig at gå til en sport med din hund, men har du svært ved at vælge, så kom til Store Hestedag, hvor du kan få smagsprøver på flere forskellige sportsgrene
Hundeejere og -elskere fra nær og fjern sætter i weekenden den 17. og 18. august hinanden stævne på Rønne Stadion Nord til den hidtil største hundeudstilling på Bornholm. Kom og mød knap 4.000 hunde fordelt på 227 forskellige racer ved Dansk Kennel Klubs internationale dobbeltudstilling
I snart 60 år har forskere avlet på kæleræve i Sibirien. Nu er rævenes DNA blevet analyseret, og deres gener kan gøre os klogere på både hunde og menneskers adfærd. Det skriver dr.dk
Tirsdag aften kom Jonathan Beck hjem fra sin anden tur til den polsk/ukrainske grænse. Turen lærte ham meget om, hvordan ukrainerne har det med deres dyr
Der er de nemme: hunden logrer med halen og spidser ører. Men din hund sender dig også andre signaler om, hvordan den har det. Og de signaler som du sender den, kan faktisk også have en stor betydning for dens adfærd
Tilbage i september blev den danske perdiguero de burgos Bluecorne's Bubulcus første hund i racen, der kom på podiet i gruppe syv uden for racens hjemland Spanien
I en alder af 87 år er Kathe Winther, grundlæggeren af KW Hunde- og Katteartikler, gået bort. Hun efterlader sig et markant aftryk på hundeverdenen og et enestående eftermæle som en modig, innovativ og inspirerende kvinde, der brød barrierer i en mandsdomineret branche.
Borgerforslag om forbud mod salg, distribution og køb af nikotinposer/snus møder stor opbakning fra hundeejere, dyrevelfærdsorganisationer og politiske ordførere i kampen for dyrenes sikkerhed.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Labrador retrieveren Lab'Spb Gazprom, også kendt som Blue, sikrede sig lørdag endnu en gang sejren i Best In Show ved en international DKK udstilling.
Så er billederne fra udstillingen i Herning kommet på hjemmesiden.
En families værste mareridt og en hunds utrolige instinkter førte til en lykkelig genforening efter en nervepirrende jagt gennem Aalborgs gader.
Med risiko for at gentage os selv: Labrador retrieveren Lab'Spb Gazprom, også kendt som Blue, vinder endnu en gang Best In Show!
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
Som en del af søndagens oplevelser i Store Ring, blev der ved Dansk Kennel Klubs Winter Wonderland uddelt en særlig hæder til de imponerende repræsentanter for Danmarks seks nationalracer. Og det var en gammel dansk hønsehund ved navn Charletan's Rollo, der løb med titlen som Bedste Hund af Dansk Race.
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse