Hvordan verden ser ud fra en andens perspektiv, er svært at svare på – og det gælder også, når det kommer til vores hunde. Ud fra hvordan hundens øjet er opbygget, kan vi dog komme med et bud på, hvordan hunden ser verden.
Hundens – og menneskets – øjet er bygget op, således at lyset passerer ind i øjet via pupillen. Derefter passerer det igennem linsen og rammer til sidst nethinden. I nethinden er der en masse specialiserede celler – stavceller og tapceller – der opfanger lyset, og laver det om til et elektrisk signal, der sendes op til hjernen. Hjernen tolker signalet og danner det billede hunden ser.
Ser farver anderledes en os
Tapcellerne i nethinden har betydning for hvordan et dyr ser i dagslys og registrer de forskellige farver, som øjet kan opfange. Mennesker har tre typer af tapceller, mens hunde kun har to, og dermed må de se farvespektret anderledes end vi gør. Alt tyder på at hunde ser gult og blåt bedst, mens de ikke rigtigt kan se rødt og grønt på samme måde som vi kan. Rødt ser de formentlig blot som mørkt, mens grønt formentlig ses som gråt eller hvidt. Skal din hund se noget på en grøn græsplæne, er det derfor bedre at vælge noget der er gult eller blåt, frem for noget der er rødt eller grønligt.
God til at se i skumringen
Hvor god man er til at se, når der ikke er så meget lys, afhænger af hvor meget lys øjet kan lukke ind. Jo mere øjet kan lukke ind, jo bedre ser man i dårlig belysning. Hundens store pupil kan lukke meget lys ind, og dermed kan hunden se bedre, når lyset er svagt, end vi mennesker kan. Derudover har hunden et reflekterende lag i nethinden, som kaster lyset tilbage. Det er med til at forstærke det lys, der kommer ind i hundens øje. Det er det reflekterende lag, der gør, at hundens øjne kan fremstå skinnende, hvis vi lyser på dem i mørket.
Skarphed, nærsyn og langsyn
Det er svært at måle hvor skarpt hundens syn er, men det tyder på, at hunden ikke ser så skarpt som mennesker. Ligeledes er hunden formentlig dårligere til at se ting tæt på. Undersøgelse har derudover vist, at hunden er bedre til at se ting der bevæger sig, frem for stillestående ting. Hunden har altså nemmere ved at se haren på lang afstand, hvis haren løber, fremfor hvis den står helt stille. Det samme gør sig gældende for menneskets syn.
Dårligere dybdesyn
Dybdesynet afhænger af, hvor meget det ene øjes synsfelt lapper over med det andets. Altså, hvor stor en del af synsfeltet, der ses med begge øjne. Overlappet ligger midt i hundens synsfelt, mens den mest perifere del af synsfeltet kun ses med det ene øje. Hvor stort et overlap man har, afhænger af øjets placering, og overlappet er større hos mennesker end hos hunde. Dermed har hunden en mindre del af synsfeltet, hvor den kan se tredimensionelt, og dermed få en fornemmelse for dybden i det den ser.
Ud fra øjets opbygning, kan vi altså få en idé om hvilket signal øjet sender op til hjernen, men hvordan hjernen tolker det signal, er straks sværere at sige noget om. Uden at kunne se verden gennem vores hundes øjne, ser det dog alligevel ud som om de formentlig ser verden en lille smule anderledes, end vi gør.
/Astrid Gerd Holtet, dyrlæge
Kilde: www.oejendyrlaegen.dk
Russiske sejlere fik forleden et noget anderledes syn, da de kiggede ud på isbjergene
Det var et grusomt syn, der mødte ejerne af den otte måneder gamle hvalp Alvin, da de tirsdag kom hjem
Torsdag var vi i Kalundborg for at møde nogle af politiets nye vandsøgshunde. Det var et imponerende syn, der mødte os i havnebassinet
Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt
Hundes øjne kan reflektere lyset. Det gør dem bedre til at se, når der ikke er meget lys, og får deres øjne til at skinne, når man lyser på dem i mørket
Den 10., 11. og 12. maj får du mulighed for at møde ikke færre end 9.369 forskellige hunde af 273 forskellige racer. Og det er det optimale udgangspunkt, hvis du går med tanker om at lukke et nyt pelset familiemedlem ind i dit hjem og hjerte
Reklamer for en fiktiv plastikkirurgisk dyreklinik skal gøre danskerne opmærksomme på, hvad bestemte typer af udseende gør ved hundenes velfærd. Målet er at reducere efterspørgslen på fremavlede karaktertræk som korte snuder, store øjne og masser af hudfolder, da disse ofte kommer med en pris for hundenes helbred.
Diarré og opkast er hyppige årsager til, at hunden må en tur til dyrlægen i julen. Oftest skyldes det, at hunden har fået fed julemad og julegodter, da vi mennesker kan have svært ved at sige nej til et par bedende hundeøjne, der har fået øje på en saftig juleand. Få tre gode råd til, hvordan du kan undgå, at din hund bliver syg i julen
Selvom de bedende hundeøjne kan være svære at modstå, er det vigtigt at tænke over, hvad din hund får fra julebordet. Med den rette omtanke kan du forkæle din firbenede ven uden at sætte dens helbred på spil.
Udadkrængning af øjenlågene – eller ektropion – gør øjnene mere modtagelige overfor skader og infektioner
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
De første danske hunde har allerede været i nærkontakt med hugorme, der netop er vågnet fra deres lange dvale. Risikoen for at hunden bliver bidt, er ekstra høj lige nu, fordi hugormene på denne årstid stadig er sløve, og er længere tid om at flygte, når de hører os og hunden komme.
Gåturen skal være en positiv oplevelse, men mødet med andre hunde kan hurtigt udvikle sig uheldigt. Med lidt omtanke og respekt kan du nemt skabe tryghed for både din hund og andre.
Det danske landshold levede op til forventningerne ved FCI IGP FH verdensmesterskabet i spor i Østrig. Liselotte Nielsen sikrede sølvmedalje med schæferen Hesselballe Goa, debutanten Doris Bønnerup og border collien Tjep imponerede i deres første VM, og holdet sluttede samlet lige uden for podiet.
Beaglen har et naturligt talent for schweissarbejde, men alt for få ejerfor dygtiggør sig og udfordrer hunden med længere og mere krævende spor. To engagerede hundeførere vil nu ændre på det.
Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
Med en håndfuld godbidder og lidt fantasi kan du nemt forvandle haven til et sanseparadis, hvor din hund bliver stimuleret, får ro i kroppen og bruger hovedet på en sjov og meningsfuld måde
Flere end 59 procent af alle sportshunde, dvs. hunde, der deltager i aktiviteter og konkurrencer, bliver udsat for skader. Det viser en ny undersøgelse, udført for Agria og SKK Forskningsfond. Undersøgelsen identificerer desuden de mest almindelige skader og deres risikofaktorer samt hvilke racer, der er mest sårbare.
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet