Når hundens hjerte pumper, presser det blod ud i kroppens blodkar. Hver gang hjertet trækker sig sammen, øges mængden af blod i karrene og trykket mod karvæggene stiger – dette tryk kaldes for blodtrykket. Blodkarrenes vægge er en smule elastiske for at give plads til den øgede mængde af blod.
Blodtrykket hos hunden kan måles med et særligt måleapparat, og bruges til at bedømme kraften og mængden af blod, som pumpes ud af hjertet, samt fleksibiliteten af blodkarrene.
Hvad er forhøjet blodtryk?
Hos den raske hund, kan blodtrykket stige og falde indenfor et bestemt interval, og afhængigt af hvor hårdt hjertet arbejder, så blodtrykket vil være lavere når hunden slapper af, end når den er aktiv.
Blodtrykket kan dog blive for højt, og hos hunde sker det altid som følge af en underliggende sygdom. Blandt de mest almindelige årsager til forhøjet blodtryk er problemer med nyrerne eller hormonelle lidelser som eksempelvis sukkersyge eller Cushings (også kaldet hyperadrenocorticisme).
Symptomer på forhøjet blodtryk
Forhøjet blodtryk giver i sig selv igen tydelige symptomer, men følgevirkningerne af det høje tryk kan ses med tiden. Blandt de mest almindelige symptomer er:
Derudover vil der også kunne ses symptomer relateret til den underliggende årsag til det forhøjede blodtryk.
Hvorfor er forhøjet blodtryk et problem?
Et forhøjet blodtryk kan være skadeligt for hundens væv og organer. Øjet, nyrerne og hjernen er nogle af de organer, der er mest følsomme overfor et forhøjet blodtryk.
Når blodtrykket er højt, er modstanden i hundens blodkar også større, og det betyder at hjertet skal arbejde hårdere for at få blodet rundt i kroppen. Dette lægger et stort pres på hjertemuskulaturen, som med tiden bliver belastet, og i sidste ende kan det medføre et hjertesvigt, hvor hjertet ikke længere kan pumpe tilstrækkeligt blod rundt i kroppen.
/Astrid Holtet, dyrlæge
Nyt stort studie viser, at DNA-tests kan bruges til at forudsige, hvilke sygdomme en hund kan komme til at lide af. Det bliver en stor hjælp for hundeejere fremover
Arrangementer aflyses eller flyttes for et godt ord, mens spørgsmålene om corona tårner sig op. Her får du en lille guide, hvor du får svar på det meste
Ligesom mennesker kommer også hunde til skade. Det kan være på gåture, hvor de får en rift i poten eller de kan komme op at slås med en anden hund. Men hvordan hjælper man en hund, der har fået et blødende sår
Udtagning af biopsier bruges i de fleste dyreklinikker i Danmark – men hvad er en biopsi, hvordan udtages den og hvad bruges den til?
Fra den 1. juli kan både lokale hundeejere og gæster på Rold Gl. Kro forkæle deres hunde med vask, klip og spa i trygge og rolige omgivelser, og de første bookinger er allerede i hus.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni. Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.
Kortere snor, sundere avl og bedre trivsel: Fra den 1. juli 2025 gælder nye regler for alle hundeejere i Danmark.
Jeg går ofte tur på en skøn natursti. Tidligere var det en jernbanestrækning, men for mange år siden blev den nedlagt, og i dag har mennesker og dyr glæde af den. På denne tid af året myldre det frem med skovjordbær. Som små røde perler lyser de op i alt det grønne, og jeg elsker at plukke af dem, når jeg med egne øjne kan se, at de modne. Og mine hunde elsker dem også, men må de egentlig få dem?
Gitte Morell har skruet ned for opdræt og udstilling, men op for design og detaljesans. Med tøjmærket, CBK, producerer hun suits, der kombinerer bling og bevægelse, og som i dag bæres af udstillere i hele verdenen.
Sommeren kan være hård for vores firbenede venner. Hunde har svært ved at komme af med varmen, og derfor skal du som ejer tage særlige hensyn, når solen bager. Her får du gode råd til, hvordan du holder din hund sund og glad i sommervarmen.
Græsavne kan bore sig ind i poter, ører og sågar øjne på hunden, og lige nu kommer menneskets bedste ven ofte slemt til skade, når den boltrer sig i det danske sommerland.
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.