Hunde kan også have forhøjet blodtryk

04-05-2021 15:15, af Astrid Gerd Holtet

Forhøjet blodtryk er et kendt problem med hos mennesker, men kan også ses hos hunde, og skyldes altid en underliggende sygdom

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Når hundens hjerte pumper, presser det blod ud i kroppens blodkar. Hver gang hjertet trækker sig sammen, øges mængden af blod i karrene og trykket mod karvæggene stiger – dette tryk kaldes for blodtrykket. Blodkarrenes vægge er en smule elastiske for at give plads til den øgede mængde af blod.

Blodtrykket hos hunden kan måles med et særligt måleapparat, og bruges til at bedømme kraften og mængden af blod, som pumpes ud af hjertet, samt fleksibiliteten af blodkarrene.

Hvad er forhøjet blodtryk?

Hos den raske hund, kan blodtrykket stige og falde indenfor et bestemt interval, og afhængigt af hvor hårdt hjertet arbejder, så blodtrykket vil være lavere når hunden slapper af, end når den er aktiv.

Blodtrykket kan dog blive for højt, og hos hunde sker det altid som følge af en underliggende sygdom. Blandt de mest almindelige årsager til forhøjet blodtryk er problemer med nyrerne eller hormonelle lidelser som eksempelvis sukkersyge eller Cushings (også kaldet hyperadrenocorticisme).

Symptomer på forhøjet blodtryk

Forhøjet blodtryk giver i sig selv igen tydelige symptomer, men følgevirkningerne af det høje tryk kan ses med tiden. Blandt de mest almindelige symptomer er:

  • Hunden bliver blind eller får nedsat syn
  • Hunden drikker og tisser mere end den plejer
  • Hunden kaster op, mister appetitten og taber sig
  • Hunden har en besværet vejrtrækning eller hoster
  • Hunden får næseblod
  • Hunden bliver slinger på bagparten og har en forringet koordination

Derudover vil der også kunne ses symptomer relateret til den underliggende årsag til det forhøjede blodtryk.

Hvorfor er forhøjet blodtryk et problem?

Et forhøjet blodtryk kan være skadeligt for hundens væv og organer. Øjet, nyrerne og hjernen er nogle af de organer, der er mest følsomme overfor et forhøjet blodtryk.

Når blodtrykket er højt, er modstanden i hundens blodkar også større, og det betyder at hjertet skal arbejde hårdere for at få blodet rundt i kroppen. Dette lægger et stort pres på hjertemuskulaturen, som med tiden bliver belastet, og i sidste ende kan det medføre et hjertesvigt, hvor hjertet ikke længere kan pumpe tilstrækkeligt blod rundt i kroppen. 

/Astrid Holtet, dyrlæge

Læs også

Ny bog til kommende hundeejere

30-09-2012 07:56, af Tine Luther
Den nye bog ”Så skal vi ha’ hund” er forfattet af Jan Vestergaard.

Pas på Leishmaniasis, hvis din hund skal ud at rejse

19-07-2018 15:11, af Astrid Holtet

I lande omkring Middelhavet lever parasitten Leishmania, som kan give en livstruede sygdom hos hunde – så skal du rejse mod varmere himmelstrøg denne sommer og hunden skal med, bør du tage dine forholdsregler

Gratis slanketjek af din hund

20-01-2016 12:20, af Tine Luther
Er du i tvivl om, hvorvidt din hund er for tyk? I januar og februar kan du få et gratis slanketjek hos en række dyrlæger.

Livsstadier – den neonatale periode

11-06-2022 15:18, af Astrid Gerd Holtet

De første uger efter hvalpens fødsel, kaldes også den neonatale periode - vi ser nærmere på hvad der sker på dette stadie af hundens liv

Udstilling: Sønnen har taget over

15-02-2016 09:52, af Tine Luther
Årets hund 2015, bullmastiffen Librrani’s bullmastiff Librrani's High Performance Alonso, fortsætter udstillingssuccesen på Dansk Kennel Klubs internationale udstillinger. Ikke i egen skikkelse men i form af sønnen Ali Honey Dynasty, der i går blev Best in Show i Fredericia.

Hund bider røver bagi

18-07-2014 08:39, af Nina Marie Villadsen
Heltemodig hund satte et velplaceret bid i en røver på Nøreng Strand Camping ved Roslev søndag aften

Vanrøgtede hunde fra Aars i bedring

17-02-2012 09:08, af Tine Luther
Hundene, der blev fjernet fra en kennel i Nordjylland i januar, er snart klar til at blive videreformidlet. Men bliver ejerne i sådanne sager ofte nok frakendt retten til at have hund?

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Må min hund spise ærter?

03-08-2017 13:25, af Anne Ekenberg

Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni.  Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Dyrlægens anbefalinger: Sådan beskytter du din hund i sommervarmen

23-07-2024 10:43, af Anne Cecilie Sohl

Mens mange danskere foretrækker varme sommerdage, kan høje temperaturer ofte være en udfordring for hunde. Derfor er det vigtigt, at hundeejere er bevidste om, hvordan man undgår potentielle farer som hedeslag, solskoldning og brændte poter, lyder opfordringen fra chefdyrlæge hos AniCura.

Fem gode råd til sårpleje hos hunde

05-02-2021 15:11, af Astrid Gerd Holtet

Hvad kan du gøre hvis din hund får et sår – og hvornår bør du ringe til dyrlægen?

Symptomer – unormal urinering

18-03-2022 15:21, af Astrid Holtet

Tisser hunden mere end den plejer, mindre end den plejer, oftere end den plejer - eller er den begyndt at tisse indenfor? Det kan være tegn på, at den er noget galt. Ændret urineringsmønster, er et almindeligt symptom på en lang række forskellige sygdomme hos hunde

10 grunde til hundens slikken

15-01-2016 10:36, af Tine Luther
Hunde slikker på hvad som helst af mange forskellige årsager. En hund plejer bl.a. sin pels og afslører sit humør med tungen, den viser sin kærlighed og sin plads i hierarkiet samt knytter bånd til sine hvalpe. Huffinton Post har opstillet ti grunde til, at hundens tunge er et vigtigt redskab.