Hunde kan også have forhøjet blodtryk

04-05-2021 15:15, af Astrid Gerd Holtet

Forhøjet blodtryk er et kendt problem med hos mennesker, men kan også ses hos hunde, og skyldes altid en underliggende sygdom

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Når hundens hjerte pumper, presser det blod ud i kroppens blodkar. Hver gang hjertet trækker sig sammen, øges mængden af blod i karrene og trykket mod karvæggene stiger – dette tryk kaldes for blodtrykket. Blodkarrenes vægge er en smule elastiske for at give plads til den øgede mængde af blod.

Blodtrykket hos hunden kan måles med et særligt måleapparat, og bruges til at bedømme kraften og mængden af blod, som pumpes ud af hjertet, samt fleksibiliteten af blodkarrene.

Hvad er forhøjet blodtryk?

Hos den raske hund, kan blodtrykket stige og falde indenfor et bestemt interval, og afhængigt af hvor hårdt hjertet arbejder, så blodtrykket vil være lavere når hunden slapper af, end når den er aktiv.

Blodtrykket kan dog blive for højt, og hos hunde sker det altid som følge af en underliggende sygdom. Blandt de mest almindelige årsager til forhøjet blodtryk er problemer med nyrerne eller hormonelle lidelser som eksempelvis sukkersyge eller Cushings (også kaldet hyperadrenocorticisme).

Symptomer på forhøjet blodtryk

Forhøjet blodtryk giver i sig selv igen tydelige symptomer, men følgevirkningerne af det høje tryk kan ses med tiden. Blandt de mest almindelige symptomer er:

  • Hunden bliver blind eller får nedsat syn
  • Hunden drikker og tisser mere end den plejer
  • Hunden kaster op, mister appetitten og taber sig
  • Hunden har en besværet vejrtrækning eller hoster
  • Hunden får næseblod
  • Hunden bliver slinger på bagparten og har en forringet koordination

Derudover vil der også kunne ses symptomer relateret til den underliggende årsag til det forhøjede blodtryk.

Hvorfor er forhøjet blodtryk et problem?

Et forhøjet blodtryk kan være skadeligt for hundens væv og organer. Øjet, nyrerne og hjernen er nogle af de organer, der er mest følsomme overfor et forhøjet blodtryk.

Når blodtrykket er højt, er modstanden i hundens blodkar også større, og det betyder at hjertet skal arbejde hårdere for at få blodet rundt i kroppen. Dette lægger et stort pres på hjertemuskulaturen, som med tiden bliver belastet, og i sidste ende kan det medføre et hjertesvigt, hvor hjertet ikke længere kan pumpe tilstrækkeligt blod rundt i kroppen. 

/Astrid Holtet, dyrlæge

Læs også

Historien om Barbie

18-04-2019 15:00, af Cynthia Jensen

Sommeren 2018 skulle vise sig at være vendepunktet for en hund i sin bedste alder og en tidligere juniorhandler uden sin ledsager. ”Din hund har ondartet kræft…” lød det fra dyrlægerne. Valget stod mellem at amputere det ene forben eller lade Barbie leve med ondartet kræft i poten. Så mens vi andre nød den varme sommer, så stod Rie med en kæmpe beslutning for sin egen hund. For selvom Barbie sagtens kunne leve på blot 3 ben, så var det måske værd at forsøge at bekæmpe kræften og dermed give Barbie flere år på alle 4 ben?

Biograffilm med hund på rollelisten

05-01-2012 13:43, af Tine Luther
Komedien "Undskyld jeg forstyrrer", der udover en række kendte skuespillere også har en hund på rollelisten, har i dag præmiere landet over.

Foruroligende billeder

01-07-2017 13:18, af Anne Ekenberg

Billeder af en ualmindelig tynd hund af racen sloughi, der hører til mynderne, har cirkuleret på de sociale medier i de sidste to døgn

Hul i hjertet

07-11-2021 09:03, af Astrid Holtet

Ventrikulær septaldefekt, populært kaldet ”hul i hjertet”, er en medfødt hjertelidelse, der kan føre at hunden med tiden udvikler et hjertesvigt

Pas på den fede julemad i december

01-12-2017 08:10, af Astrid Gerd Holtet

Julen er fyldt med lækkert mad og der er ofte meget af det, men pas på med at give resterne til din hund. Den fedtholdige julemad kan nemlig være farlig for den! 

Hund fandt guldur på golfbane

01-08-2012 12:44, af Tine Luther
En golfspiller var forleden så uheldig at tabe sit kostbare guldur under en golfrunde. Uret blev efterfølgende fundet af en effen golden retriever.

Strejfende hund fanget

12-09-2012 10:36, af Tine Luther
En hvid schweizisk hyrdehund, der har strejfet rundt – måske i mere end et år – blev i går indfanget i den nordjyske by Aars.

Webredaktør

Har du en nyhed eller en god historie?

Bjarke Kirkegaard Nielsen

Webredaktør og nyhedsvagt

Bjarke Kirkegaard Nielsen
20 24 29 30
bkn@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Hunde begyndte at hyle ved fodgængerfelt i landsbyen

08-12-2023 08:57, af Anne Cecilie Sohl

For omkring en uge siden begyndte flere hunde i den lille by Fårup at hyle og trække sig væk fra et helt bestemt fodgængerfelt på Bakkevænget, lige ved skolen. 

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Hjælp til hundens angst for fyrværkeri

29-11-2023 10:00, af Anne Cecilie Sohl

Når nytårsaften nærmer sig, glæder mange familier sig til himlens farverige skue. Men for vores firbenede venner bringer fyrværkeriet ofte en bølge af angst og frygt. 

Sne kan give dårlig mave

21-11-2022 11:22, af Astrid Gerd Holtet

Hvis sneen begynder at dale, kan nogle hundeejere opleve at hunden spiser af sneen – og det kan give dårlig mave. Vi ser nærmere på hvad der sker

Skolehunden, helt præcist

04-12-2023 10:26, af Anne Cecilie Sohl

I dette blogindlæg kan du læse mere om, hvad en skolehund er og helt præcis kan. Som skrevet tidligere er en skolehund ikke 'bare' en hund som går rundt på en skole, det er en hund, som over tid er trænet til at hjælpe børn og unge med mange forskellige opgaver i forbindelse med skoledagen.

Pas på poterne i frostvejret: Vejsalt er smertefuldt

28-11-2023 13:21, af Anne Cecilie Sohl

Når temperaturen rammer frysepunktet, bliver vejene saltet. Dette afhjælper glatte veje, men vejsalt er en smertefuld oplevelse for hunde. Dyrenes Beskyttelse opfordrer derfor til at smøre hundens trædepuder med potevoks inden gåturen.

Gør slædekørsel i sneen til en leg

05-12-2023 09:42, af Anne Cecilie Sohl

Det smukke snevejr frister til at lade den almindelige familiehund trække slæde med børnene. Det er ikke nødvendigvis en dårlig ide, men før man går i gang bør man have nogle ting på plads, for at det er både sikkerhedsmæssigt forsvarligt og bliver en god oplevelse for hunden. 

Tre tips til juletiden

05-12-2023 09:15, af Anne Cecilie Sohl

Julen står for døren og det betyder ofte at vi skruer op for julegodterne, hygge og godt selskab. Det er dog en god ide at være ekstra opmærksom på din hund og hvordan du får den godt igennem den søde juletid. 

Symptomer – unormal urinering

18-03-2022 15:21, af Astrid Holtet

Tisser hunden mere end den plejer, mindre end den plejer, oftere end den plejer - eller er den begyndt at tisse indenfor? Det kan være tegn på, at den er noget galt. Ændret urineringsmønster, er et almindeligt symptom på en lang række forskellige sygdomme hos hunde

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet