Forgiftninger: 3 ting du skal passe på om efteråret

14-09-2022 10:04, af Astrid Gerd Holtet

Hvad skal du passe på at din hund ikke spiser, når I begiver jer ud i efterårssolen?  

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Nu hvor det for alvor er blevet efterår, selvom sensommeren dog ikke helt vil give slip,  er der nogle planter du skal være særlig opmærksom på, når du har hund.

1. Agern

Agern indeholder stoffet tannin, som kan være giftigt, hvis det indtages i for store mængder. Ved et for højt indtag kan man opleve at hundens mavetarmsystem bliver irriteret, og i nogle tilfælde kan den også udvikle nyre- eller leverskade. Blandt de mest almindelige symptomer ved forgiftning med ageren er træthed, nedstemthed, nedsat appetit, forstoppelse eller diarré.

2. Taks

Taksen vokser som stedesgrønt hele året, men sætter små røde frugter om efteråret, som kan virke fristende for nogle hunde. Hele taksplanten, bortset fra den røde frugtkappe indeholder det giftige alkaloid taxin, men især kernen indeholder meget af giftstoffet. Blandt symptomerne på taksforgiftning ses blandt andet svimmelhed, pupiludvidelse, mavesmerter, opkast, diarré og savlen. Derudover kan hunden udvikle vejrtrækningsproblemer og kramper – og i sidste ende koma og død. Derudover ses det også nogle gange at hunden dør, som følge af forgiftningen, uden at der har været symptomer forinden.

3. Hestekastanjer

Hestekastanjer indeholder det giftige glycosid, aesculin. Spiser hunden kastanjer, vil den blandt andet begynde at savle, kaste op og få diarré. Forgiftningen er også forbundet med mavesmerte, forstoppelse, nedsat appetit, øget drikkelyst og feber. Derudover kan der ses kramper, stiv gang og lammelser. Ved voldsomme forgiftninger kan hunden i sidste ende dø af lammelse af åndedrættet.

Er du i tvivl om, hvorvidt din hund har indtaget giftige planter, bør du altid kontakte din dyrlæge med det samme.

/Astrid Holtet, dyrlæge

 

Læs også

Ny undersøgelse: Mange hundeejere tager ikke truslen fra flåter alvorligt

21-03-2025 08:06, af Cecilie Friis Amstrup

Flåter er et stigende problem for danske hunde. Varmere vintre og en længere flåtsæson, der nu strækker sig fra tidligt forår til sent efterår, øger risikoen for flåtbårne sygdomme. En ny undersøgelse fra Wilke, gennemført på vegne af Boehringer Ingelheim, viser at mange hundeejere ikke beskytter deres hunde tilstrækkeligt mod de farlige parasitter

Hold øje med efterårets farlige fristelser

23-10-2024 08:57, af Cecilie Friis Amstrup

Efteråret byder på smukke gåture i naturen, men også skjulte farer for hunde som kastanjer, svampe og nedfaldsfrugt, der kan udgøre alvorlige sundhedsrisici. 

10 fantastiske hundefilm

13-10-2024 10:00, af Cecilie Friis Amstrup

Efterårsferien er skudt i gang, og så er det tid til at finde hyggen frem. Og hvis der er noget, der virkelig kan skrue op for hyggen, så er det en filmaften - og helst med en hundefilm!

Flåter verdens næst hyppigste overfører af smitsomme sygdomme

26-05-2012 09:08, af Tine Luther
Sommertid er lig med masser af træning og spændende aktiviteter uden for sammen med din hund. Men der er god grund til at være ekstra opmærksom på flåter. De små dyr kan nemlig overføre alvorlige sygdomme til både mennesker og hunde, og disse sygdomme kan få alvorlige konsekvenser – også for din hunds evner på træningspladsen. Alle hundeejere opfordres derfor til at tage en række forholdsregler mod flåtbid.

Vind dyrlægetjek, rådgivning og gavekort

08-08-2014 14:08, af Tine Luther
"Klar Til Hund" vil meget gerne høre om hvilke overvejelser, man bør gøre sig, inden man køber hund. Eller hvad du selv var mest i tvivl om, da du skulle have hund første gang.

Hunde hjulpet med stamcelleterapi

13-09-2012 13:08, af Tine Luther
To amerikanske hunde, der stod til aflivning pga. smerter, er kureret ved hjælp af stamcelleterapi. Læs mere og se tv–indslag om hundene via denne nyhed.

Hund mishandlet og dræbt

14-11-2011 11:40, af Tine Luther
I sidste uge blev en mishandlet hund fundet død i en sæk i Haderslev. Politiet arbejder på at opklare sagen.

MR-scanning – hvorfor og hvordan?

02-08-2020 10:22, af Astrid Gerd Holtet

MR-scanning er et værktøj, der kan bruges, når dyrlægen skal finde frem til hvad en hund fejler – med hvad er en MR-scanning?

Forebyggelse af allergi – spændende forskningsprojekt fra Sverige

01-08-2017 15:17, af Anne Ekenberg

En hypotese, vi har hørt før, er, at vi lever i et alt for rent miljø, hvilket betyder, at immunforsvaret ikke bliver stimuleret i tilstrækkelig grad. Den viden har man fra mennesker, og i medicinfirmaet Premune har man forsøgt at oversætte det til vores hunde.

På tur med Dyreværnet

23-05-2018 08:15, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Sidste uge var hunden.dk på tur med Dyreværnets dyreambulance. Det blev en tur, som bød på alt fra en mistænkelig anmeldelse til tynde hunde og en psykisk syg hundeejer. 

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Mit sværeste farvel blev ikke accepteret

13-04-2025 07:55, af Mette Søndergård

Da jeg mistede min hund, Kimba, forventede jeg støtte fra min familie. I stedet blev jeg mødt med reaktioner, der forværrede min sorg.

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Velkendt jagthundehjerte gæstede Danmarks første hundekro

14-04-2025 07:38, af Cecilie Friis Amstrup

Harris Jensen, hans hustru og deres engelske setter Bob nød fire dage i Rold Skov og den særlige stemning på Rold Gl. Kro - Danmarks første hundekro

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Hver pote tæller hos Dyreværnets nye internat

18-04-2025 07:00, af Cecilie Friis Amstrup

Et nyt internat i fredelige omgivelser skal give flere hunde og familiedyr en god start på næste kapitel. Med base i det tidligere pensionat styrker Dyreværnet sin indsats i Jylland.

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Kvik og de andre - hundene i Matador

04-01-2023 09:36, af Anne Egede

Alle kender Matador - danskernes absolutte yndlingsserie. Ligeledes kender vel alle også kvinden bag serien, Lise Nørgaard, som hele sit liv har været en stor hundeven. Det er derfor heller ikke tilfældigt at Matador også har hunde på rollelisten - endda i fremtrædende roller

3 gode råd hvis hunden har dårlig mave

20-02-2022 10:00, af Astrid Holtet

De fleste hunde oplever at have dårlig mave flere gange i løbet af deres liv, men hvad kan man gøre når problemet opstår?