Fedtknuder hos hund

13-04-2021 12:13, af Astrid Gerd Holtet

Fedtknuder er almindelige, ufarlige samlinger af fedtvæv, men kan forveksles med nogle behandlingskrævende kræftformer, og bør derfor altid undersøges

Copyright Ridehesten.com
Foto:Shutterstock

Fedtknuder, som også kaldes for lipomer, er en samling af fedtceller, der vokser og danner en tydeligt afgrænset knude. Ofte dannes disse fedtknuder i bindevævet under huden, men kan opstå rigtigt mange forskellige steder i kroppen. Knuderne kan variere i størrelse, og kan spænde fra under en centimeter i diameter til meget store knuder.

En velafgrænset knude

Ligger fedtknuden under huden, vil den typisk ses som en større eller mindre hævelse. Rører man ved den, vil den føles som en glat og velafgrænset knude, som kan skubbes lidt frem og tilbage under huden. Knuden bør ikke være varm, øm eller have sår på overfalden.

Kan være til gene for hunden

I mange tilfælde vil hunden ikke have nogle symptomer som følge af fedtknuden. Hvis knuden har en placering eller en størrelse, der begrænser hundens bevægelse, eller hvor den trykker på vigtige strukturer, kan der dog ses forskellige symptomer. Dette kan for eksempel være hvis hundens bevægelighed er begrænset af knuden, eller at hunden virker generet af den.

Det er vigtigt at få knuden tjekket

Fedtknuder er i sig selv ufarlige, men er de til gene for hunden som følge af placering eller størrelse, kan man vælge af fjerne dem med en operation.

Det er dog vigtigt altid at få undersøgt hunden, hvis du finder en knude. Det skyldes at flere alvorlige og behandlingskrævende kræftformer, kan ligne fedtknuder. Ved at tage en vævsprøve ud fra knuden, og undersøge hvilke celler den er dannet af, kan man afgøre, hvorvidt det er en fedtknude eller ej.

/Astrid Holtet, dyrlæge

Læs også

Hund på jobbet gør os glade og reducerer stress

15-11-2022 08:33, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Hunde på jobbet skaber god stemning og bedre arbejdsklima på de danske arbejdspladser. En ny skandinavisk undersøgelse blandt 1.200 hundeejere viser, at hunde på jobbet har en meget positiv virkning på humøret og det sociale miljø – både for hundeejerne og deres kolleger

Hund afslørede indbrud

20-04-2021 12:14, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

En hus- og hundeejer kan prise sig lykkelig over at have hund. Den vækkede ham nemlig, da der var ubudne gæster på adressen

Vælg din race med hjernen - ikke kun hjertet

03-08-2022 08:00, af Lotte Evers

I Spanielbogen fortæller Lotte Evers følgende om, hvilken del af kroppen man bør bruge, når man vælger hund

Kvinde genforenet med hund fra barndommen

06-02-2018 15:32, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Mange hundeejere har nok haft en hund som barn, de drømmer om at blive genforenet med. For amerikanske Nicole Grimes gik drømmen i opfyldelse ved en tilfældighed

BLOG: Nem hjælp til tilstoppede analkirtler

29-04-2021 08:48, af Vivian Birlie

Analkirtler kan være årsag til megen irritation, men du kan faktisk hjælpe din hund

Slog sin hund og filmede det

09-04-2014 10:41, af Tine Luther
En tysk mand slog sin hund med knytnæveslag og filmede det. Optagelserne endte på nettet – nu er manden i den grad forhadt og bliver truet med døden.

Hunde iført vintertøj: Pynt eller praktisk?

16-12-2024 11:12, af Cecilie Friis Amstrup

Nogle synes, det er nuttet. Andre mener, at det er absolut nødvendigt. Og så er der dem, der fastholder, at hunden har pels, så tøj er overflødigt. Få hundeekspertens svar på, om din firbenede tilhører en af de fem hundetyper, der har brug for lidt vinterhjælp i form af et ekstra beskyttelseslag.

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Ulvehundene tog hendes hjerte og blev hendes liv

12-06-2025 08:19, af Cecilie Friis Amstrup

Josie Quintrell er Danmarks eneste specialiserede ulvehundetræner og arbejder for at nedbryde fordomme om de fascinerende og krævende hunde.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Indmønstrede gårdhunde er med til at sikre racens sundhed i fremtiden

18-06-2025 15:31, af Helene Riisgaard Pedersen

Mange hunderacer oplever problemer med indavl og genetiske sygdomme. For nationalracen den dansk/svenske gårdhund er løsningen heldigvis nærliggende. Gennem indmønstring af hunde uden stambog kan racen få tilført ny genetisk variation og dermed sikre en sund og robust fremtid for racen.

Over 7000 logrende grunde til at lægge vejen forbi Vejen

13-06-2025 07:56, af Cecilie Friis Amstrup

Danmarks største hundeorganisation, Dansk Kennel Klub, åbner endnu engang dørene til en fantastisk udstillingsweekend ved Vejen Idrætscenter den 20.-22. juni 2025, og du er selvfølgelig inviteret med.

Må min hund spise jordbær?

16-07-2017 10:07, af Anne Ekenberg

Jeg går ofte tur på en skøn natursti. Tidligere var det en jernbanestrækning, men for mange år siden blev den nedlagt, og i dag har mennesker og dyr glæde af den. På denne tid af året myldre det frem med skovjordbær. Som små røde perler lyser de op i alt det grønne, og jeg elsker at plukke af dem, når jeg med egne øjne kan se, at de modne. Og mine hunde elsker dem også, men må de egentlig få dem?

Løkke-træf med poter og politisk pause på Rold Gl. Kro

14-06-2025 07:12, af Cecilie Friis Amstrup

1-års fødselsdag for udenrigsministerens tollerhvalpe blev fejret med fælles middag, hundekram og højt humør på Danmarks første hundekro.

Fra HUNDEN: En lille hund med et stort hjerte

17-06-2025 15:23, af Jo-Ann Flarup Nielsen

Bichon havanaiseren Tesla har sat poteaftryk langt ud over sin lille størrelse både som lydighedsstjerne, certificeret servicehund og elsket følgesvend i hverdagen. Hun er en sand ener, der mestrer alt fra dog dancing til plejehjemsbesøg og altid med en logrende hale.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet