Begreberne optimisme og pessimisme – også kaldet kognitiv bias – har oprindeligt været brugt til at beskrive mennesker, men i de seneste år er de også blevet brugt til at beskrive dyrs tilgang til verden.
Dyr med en negativ kognitiv bias (pessimisterne) vil blandt andet have en tendens til at reagere mere på potentielle farer, sammenlignet med dyr med en positiv kognitiv bias (optimisterne), og dermed er individer med en pessimistisk tilgang i større risiko for at udvikle problemer med stress og angst.
Hjernen er opdelt i to halvdele, og der er forskel på hvordan de to dele bearbejder eksempelvis oplevelser og følelser. Hvilken af de to der dominerer varierer fra individ til individ, og denne forskel har formentlig betydning for, hvorvidt et dyr har et negativt eller positivt udsyn på livet.
Hvilken hånd – eller pote – man bruger mest, påvirkes i høj grad af hvilken hjernehalvdel der dominerer, og derfor har et hold forskere sammenlignet hundes potepræference med deres kognitive bias, for at se om potepræference kan bruges til at forudse hundens tilgang til livet, og dermed finde frem til individer med særlig risiko for stress- og angstproblemer.
I deres studie undersøgte forskerne først et hold hunde for deres potepræference. Ved at give dem et aktivitetslegetøj fyldt med mad, registrerede de, hvor ofte hunden valgte at bruge den ene pote frem for den anden, til at stabilisere legetøjet. Deres potepræference blev derefter bestemt ud fra, om de brugte venstre eller højre pote mest.
Derudover undersøgte de deres kognitive bias ved først at lære dem, at mad altid var at finde i en skål placeret et bestemt sted. Derefter blev maden flyttet til en anden skål, og forskerne målte hvor hurtigt hundene gik over til den nye skål, efter ikke have fundet maden, der hvor de forventede at finde den. Hvor hurtigt hundene bevægede sig efter den første skuffelse, sagde, ifølge forskerne, noget om hundens kognitive bias, altså hvorvidt de var optimister eller pessimister. Forskerne fandt at hunde, der brugte deres højre pote mest, havde en tendens til at være mere optimistiske i deres fodersøgning, end hunde der brugte deres venstre pote mest.
Ud fra deres studier foreslår holdet bag undersøgelsen altså, at potepræference kan være en indikator for hundens kognitive bias. Så næste gang din hund ligger og tygger i noget, kan du jo kigge på hvilken pote den bruger – for det kan måske sige noget om dens tilgang til verden.
Flere end 59 procent af alle sportshunde, dvs. hunde, der deltager i aktiviteter og konkurrencer, bliver udsat for skader. Det viser en ny undersøgelse, udført for Agria og SKK Forskningsfond. Undersøgelsen identificerer desuden de mest almindelige skader og deres risikofaktorer samt hvilke racer, der er mest sårbare.
Vidste du, at din hunds tarme huser billioner af mikroorganismer, der har afgørende betydning for dens sundhed og velvære? Det, du fodrer din hund med, påvirker ikke kun dens ernæring, men også sammensætningen af dens tarmbakterier, og det kan have langt større konsekvenser, end du tror.
Forskning i forladte hunde giver indblik i genetiske tilpasninger til ekstreme miljøer.
På 10 dage har det svenske toldvæsen stoppet syv biler med i alt 38 indsmuglede hunde. De 38 hvalpe er alle aflivet
I år kan pollensæsonen føles ekstra lang og intens, da sæsonen for græspollen er startet tidligere end normalt og derved kulminerer med perioden for birkepollen. Det har resulteret i en giftig pollenblanding, hvilket kan mærkes for allergiske danskere – og ikke mindst hunde. Derfor er det vigtigt, at man som hundeejer kender til de væsentligste symptomer på pollenallergi, lyder opfordringen fra chefdyrlæge hos AniCura.
”Lykken er en varm hundehvalp”, sagde ”Radisen” Søren Bruun. Men nu viser en ny undersøgelse, at det ikke kun er lykke og glæde man investerer i, når man inkluderer en hund eller kat i familien - man får også en stor portion bekymring med i købet.
I sagen om indsmuglede hunde, der lige nu kører i Kolding, har en af de tiltalte nu erkendt at have hentet hunde i Polen
Akut hæmoragisk diarré syndrom ses hos hunde hele året, men i vinterhalvåret stiger antallet af tilfælde
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Den engelske springer spaniel Sainz er både en elsket familiehund og showstjerne, og ved årets første DKK udstilling i Fredericia løb han med den eftertragtede titel som Best in Show.
Fredag begyndte med høj sol over Roskilde Dyrskueplads, men da skyerne trak ind og vinden tog til, var det cairn terrieren Danny, der lyste op i Store ring. Med sine mange titler og et uimodståeligt showgen blev han kåret som Best in Show på første dag af Dansk Kennel Klubs nordiske udstilling.
Med Hjem-Is kan hunde få deres helt egen is leveret direkte til døren. For opdrætter Brigitte Malou Christensen er hundeisen blevet et fast indslag ved både fødselsdage og hverdagsforkælelse, og ismanden Victor er blevet en kær gæst med logrende velkomst.
Ved DKK’s internationale udstilling i Roskilde sikrede Simone Riisgaard Kristiansen sig sejren i juniorhandlingfinalen med en præstation, der imponerede dommeren med sin ro, selvsikkerhed og sikre håndtering.
Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt
Foråret har meldt sin ankomst, solen begynder så småt at varme, og scenen er sat, så kom og vær med til årets første store udendørs hundeudstilling, som strækker sig over hele tre dage. Danmarks største hundeorganisation, Dansk Kennel Klub, åbner endnu engang dørene til en fantastisk udstillingsweekend på Roskilde Dyrskueplads den 9.-11. maj 2025, og du er selvfølgelig inviteret med.
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse