Det kan virke lidt paradoksalt. På et internat hos Dyreværnet sidder Daisy og Alba i karantæne, fordi de kommer fra et rabies-risikoland. Dyreværnet kæmper de to hvalpes sag, selvom Fødevarestyrelsen kræver Daisy og Alba sendt tilbage til Serbien eller aflivet.
Altimens dette foregår, forsøger Dyreværnets direktør Rikke Christensen-Lee at samle aktører fra dyreverdenen til en fælles oplysningskampagne mod ulovlig import af hundehvalpe fra udenlandske hvalpefabrikker.
– Jeg kan godt forstå, det kan virke lidt underligt, men jeg synes faktisk, det giver rigtig god mening, fortæller Rikke Christensen-Lee og fortsætter:
– For os er det to forskellige problemstillinger. I bund og grund handler det om, at det er bedre at stoppe importen. På den måde forebygger vi, at vi nogensinde ender med flere Alba’er og Daisy’er. Men nå de nu er her, så skal vi også behandle dem ordentligt og give dem en fair chance.
Når Rikke Christensen-Lee gerne vil samarbejde med andre om en oplysningskampagne, skyldes det, at handlen med ulovlige hvalpe er en kæmpe pengemaskine, og at almindelige mennesker måske glemmer at tænke over konsekvenserne for hundene.
– Ulovlig handel med hunde er den tredjestørste form for kriminalitet i Europa, så er der er jo voldsomt mange penge i det. Det er vi udmærket klar over. Derfor kræver det, at vi alle står sammen for at undgå, at vi får flere hunde ind som Alba og Daisy, siger hun og slår fast, at hun allerede har været i gang med at kontakte andre.
Af mulige samarbejdspartnere i kampagnen nævner hun Den Danske Dyrlægeforening, Dansk Kennel Klub, Fødevarestyrelsen og andre dyreværnsforeninger.
At Dyreværnet kæmper for Alba og Daisy skyldes ikke mindst, at man fra Dyreværnets side er meget sikre på, at de to hvalpe ikke har rabies.
– Det er vi mega sikre på. Det er selvfølgelig umuligt at sætte procenter på, men vi er jo altså heller ikke interesserede i at indføre rabies til Danmark, siger hun og fortsætter:
– EU har for nogle år siden gjort et stort arbejde for at udrydde rabies i landene omkring EU, da man jo ikke vil have sygdommen ind. Jeg har læst en rapport fra OIE (World Organisation for Animal Health), hvori der stod, at der i Serbien var fundet én vild ræv i 2018 med rabies, og at der ikke er fundet rabies hos mennesker siden 1967 og hunde siden 2011 i Serbien. Det sammenholdt med, at Daisy og Alba kommer fra en hvalpefabrik, hvor de nok ikke har været ude, så de kunne blive udsat for smitte fra vilde dyr, gør, at vi ikke mener, der er grund til at frygte, de har rabies.
Dyreværnet holder dog hundene i karantæne i fire måneder, som der kræves. Dog vil de ikke afholde hvalpene fra menneskelig kontakt, da det vil skade hvalpene.
– Jeg har valgt, at hele mit personale skal være vaccinerede mod rabies, så det er de. Derudover skal de naturligvis til læge, hvis de bliver bidt af hundene. Fødevarestyrelsens anbefalinger om, at hundene ikke må have kontakt til mennesker, træder i kraft, hvis der er høj risiko for smitte, og det er der altså ikke med Alba og Daisy, siger hun.
Vi følger naturligvis udviklingen i sagen, og vi arbejder på at finde ud af, om de mulige samarbejdspartnere er med på en fælles oplysningskampagne.
Den hund, der 9. september blev aflivet i Tyskland på grund af rabies, kom fra Tyrkiet, som er et af de lande, hvor rabies er udbredt
Rabies – også kaldet hundegalskab – en livsfarlig sygdom, der heldigvis ikke ses i hunde i Danmark. Den findes dog i landene omkring os, og skal du rejse med din hund, skal hunden være vaccineret mod sygdommen
En hvalp nåede kun at leve få dage i Tyskland, før den døde af den frygtede sygdom, rabies. Hunden er et godt eksempel på, hvorfor man skal overholde alle regler, når man indfører en hund til landet
I fredags fandt en medarbejder fra Voice of Pets en død hundehvalp tæt på internatet. Nu efterlyser organisationen mere viden om hvalpen
Konkursen kommer nærmere og nærmere for den over 70 år gamle dyreværnsorganisation, der tidligere gik under navnet Dansk Dyreværn Aarhus
Tre nye specialiserede dyreværnsenheder, skal styrke politiets arbejdet med dyreværnssager. Enhederne skal arbejde på tværs af landets politikredse med alt fra handel, import og vanrøgt af dyr til forebyggelse og monitering af dyreværnsområdet
Kyniske hundehandlere, der kun har ussel mammon for øje skal stoppes. Her er Dyreværnets 10 råd til at undgå at støtte dem
På vores besøg hos Dansk Dyreværn Århus fik vi også en snak med Dennis Knudsen om hans nye titel som protektor for organisationen
Betjente fra Københavns Politi reddede mandag eftermiddag en schæferhvalp fra en varm bil ved at afliste en rude
På søndag afholder Dyreværnet traditionen tro sit årlige Åbent Hus-arrangement i Kolding fra 12.30 - 16.30. Det er gratis at komme på besøg
Chrisco har efter flere episoder med adfærdsændringer hos hunde valgt at tilbagetrække en række produkter ud fra et forsigtighedsprincip. Produkterne er alle fra samme underleverandør, som Chrisco nu har valgt at opsige samarbejdet med.
I disse dage bugner aviser med årsquizzer. Her er redningen for de, der ved mere om hunde
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Nystegt mortensand kan få mundvandet til at løbe på de fleste hunde, men pas på med at lade hunden få del af anden - skroget kan nemlig være farligt for hunde
Chrisco har tilbagekaldt tyggeruller med kylling og okse efter flere meldinger om hunde med alvorlige symptomer som rastløshed, angst og psykotisk adfærd. Virksomheden arbejder nu på at finde årsagen.
Alle kender Matador - danskernes absolutte yndlingsserie. Ligeledes kender vel alle også kvinden bag serien, Lise Nørgaard, som hele sit liv har været en stor hundeven. Det er derfor heller ikke tilfældigt at Matador også har hunde på rollelisten - endda i fremtrædende roller
En bemærkelsesværdig rejse til Norge sikrede den 10-årige labrador retriever Inka en plads i historiebøgerne. Hendes ejer, Ida Madsen, ser tilbage på en uforglemmelig tur, der kulminerede med titlen Norsk Vildt- og Fersksporchampion.
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse
Sådan var der en, som indledte en besked til mig på messenger. Jeg skal ærligt indrømme, at jeg umiddelbart var en smule mystificeret – en hvalps nisser? Men, hey, nu er det jo december, og dermed højsæson for nisser, så hvorfor ikke?
Dansk Kennel Klub gør etiske anbefalinger til regler for at styrke ansvarlig hundeavl.