Danmark under corona-karantæne og aflyste ferieplaner har de seneste dage og uger givet mange danskere tid til at overveje, om det er i år, de skal have den hund, de altid har drømt om. Hos Dansk Kennel Klub (DKK) oplever man i disse dage at få ekstra mange henvendelser fra familier, som overvejer, hvilken hund, der passer til netop det, de kan tilbyde og forventer af en hund.
– Det er virkelig positivt, at danskerne tager sig tid til at undersøge hunderacerne og tale et hvalpekøb igennem – i stedet for at lave de impulskøb, vi som forening igennem mange år har advaret imod, siger Lise Lotte Christensen, der er adfærdskonsulent i Dansk Kennel Klub.
Aflyste ferieplaner giver mulighed for drømmehunden
– Det at have hund er jo en livsstil, og det er ikke kun under karantænen, der skal være tid til hunden, men det har danskerne stor forståelse for, mærker vi.
– Vores hjemmeside, købhund.dk, der beskriver de fysiske og mentale forskelle på de godt 300 hunderacer, der findes i Danmark, har fået markant flere besøg de seneste 14 dage end hele den forrige måned. Og i DKK´s information, som stadig er åben for telefoniske henvendelser, bliver der stillet mange gode spørgsmål, som viser, at danskerne ikke bare er i gang med at ”pacificere corona-ramte skolebørn” med en hundehvalp, fortæller Lise Lotte Christensen.
Også DKK´s opdrættere mærker den øgede interesse fra potentielle hvalpekøbere, men interessen er generelt overvejende positiv.
– Der er mange, der lige nu bruger tiden på at afdække, om de er klar til den livsstil, det er at få hund, og ikke mindst om de er klar til ”hele hunde-pakken, året rundt”. Vi oplever, at danskerne i stor stil prøver at finde ud af, hvilken hunderace der passer til netop dem.
– Det har igennem mange år været Dansk Kennel Klubs ”kæphest” at lære danskerne at hunderacere er meget forskellige og at købe hund med omtanke. Og det er derfor meget positivt at opleve, at selv i krisetider har danskerne - efter mange års infokampagner – netop taget læringen til sig, mener Lise Lotte Christensen.
Massiv stigning i antallet af racehunde
– Interessen for racehunde har igennem de seneste år været stigende. DKK´s registreringstal viser, andelen af hunde med Dansk Kennel Klub-stambog er steget massivt set i forhold til den samlede racehundepopulation, og jeg tolker det, som om alle de tiltag, vi har iværksat i DKK faktisk virker.
I DKK oplever vi, at danskerne i stigende grad ønsker at kende deres hunds ”indholdsfortegnelse” og har stor fokus på den enkelte races brugsmæssige egenskaber. Og det er meget positivt, for det har stor betydning for, hvordan hunden trives i sin familie. For en hund er ikke bare en hund, understreger Lise Lotte Christensen:
– I Danmark er der mere end 300 meget forskellige hunderacer at vælge imellem – alle fremavlet til meget forskellige formål. Det kommer til udtryk i deres væremåde og deres behov for træning og aktivering. Hunderacer ikke bare af udseende - men også i deres adfærd - meget forskellige. Nogle hunderacer holder sig tæt op ad ejer – andre er meget selvstændige og går helst egne veje. Nogle har let til gøen – andre gør sjældent. Nogle er meget aktive – andre kan godt leve med en kortere gåtur og ligge på sofaen sammen med ejer en gang i mellem. Og valg af hund med omtanke kan gøre hele forskellen på succes og stress for hund såvel som for ejer, understreger Lise Lotte Christensen.
Racetænkning giver mening i dyreverdenen
Lise Lotte Christensen vil gerne slå et slag for, at racetænkning i hundeverdenen går fra at være et fyord til at blive et fedt ord:
– Ordet ”race” kan godt forskrække mange mennesker, men i dyreverdenen giver det mening: Ønsker jeg mig en ko, der kan give meget mælk, vil jeg ikke anskaffe mig kødkvæg, for de giver ikke meget mælk og er skabt til noget andet. Ligesådan er det med hunderacer – de er alle skabt med forskellige brugsmål for øje. Ligesom de forskellige hunderacers har forskellige særpræg, har de også forskellige behov. Når vi i disse dage i DKK oplever et stigende pres på vores informationskanaler, opfatter vi det positivt – potentielle hvalpekøbere tænker sig om og sætter sig ind i hundens ”varedeklaration”, så den matcher med det, familien kan tilbyde – og dermed er der større sandsynlighed for succes for både hund og ejer. En hund bliver i gennemsnit 8 år gammel, så derfor er det allervigtigste, når du skal vælge hund, at du IKKE vælger med øjnene eller med hjertet men i stedet med omtanke og husker, at et hvalpekøb er for livet, siger Lise Lotte Christensen.
Prisen på hunde, katte og andre kæledyr er under Corona steget i takt med vores lyst til firbenet selskab, når vi har arbejdet hjemme eller været i isolation. Det har gjort køb af en hund eller kat til en stor investering, hvor mange har betalt 15-25.000 kroner for en firbenet ven.
Patricia Campbell Hearst er rigmandsdatter, vinder i Westminster Kennel Dog Show og meget meget mere. Læs den vilde historie her
En hvalp er ikke til at stå for, men man skal altså lige huske, at der er masser af arbejde i at være ejer af en nuttet hvalp
Dansk Kennel Klub er naturligvis også gået ind i arbejdet for at hjælpe hundene i Ukraine. Sammen med blandt andre Dyrenes Beskyttelse efterlyser de nu bure i alle mulige slags
Drømmen om et almindeligt udstillingsår i 2021 er allerede brast. Udstillingen i Fredericia er aflyst
Ved siden af DKK’s udstillingskontor står et lille telt, hvor der reklameres for kraniosakralterapi til hunde. Vi besøgte teltetVed siden af DKK’s udstillingskontor står et lille telt, hvor der reklameres for kraniosakralterapi til hunde. Vi besøgte teltet
Det er ikke altid nemt at være fotograf. Især ikke når man har med hunde at gøre
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Det er snart halloween og derfor er det også absolut højsæson for græskar. Men hvordan er det nu med hunde og græskar?
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
Tisser hunden mere end den plejer, mindre end den plejer, oftere end den plejer - eller er den begyndt at tisse indenfor? Det kan være tegn på, at den er noget galt. Ændret urineringsmønster, er et almindeligt symptom på en lang række forskellige sygdomme hos hunde
Demens kan komme snigende og er ikke et ualmindeligt problem hos ældre hunde – men hvad skal man holde øje med? Her får du syv almindelige tegn på demens, som er gode at kende, hvis du har en ældre hund
Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt
Efteråret byder på smukke gåture i naturen, men også skjulte farer for hunde som kastanjer, svampe og nedfaldsfrugt, der kan udgøre alvorlige sundhedsrisici.