Da jeg for 6 år siden fik Sally, en blanding, blev hun skønnet til at være ca. 2 år. Jeg kendte intet til hendes baggrund, men jeg bemærkede dengang godt, at hun trak lidt på det ene bagben. Men hun var en glad hund, der altid var med på lange vandreture op til 6 timer uden, at det gav hende problemer. Selvfølgelig ville jeg gerne kende årsagen til Sallys gang, så jeg fik hende røntgenfotograferet. Røntgenbilledet viste, at det venstre ben var 7 cm. kortere, da der havde været et brud i lårbenet, der var vokset helt forkert sammen.
Foto: Vivian BirlieLeve et normalt liv
I samråd med dyrlægen valgte jeg, at Sally skulle leve et normalt liv sammen med de 2 andre hunde. Hellere have en glad og aktiv hund, der måske ikke ville leve så længe end en trist hund, der skulle leve et meget begrænset liv. Selvfølgelig tog jeg hensyn, så hun fx ikke kom med på løbeture osv., og det var et must, at hun ikke havde smerter. Hun fik derfor smertestillende i et godt stykke tid for at se om hun på nogen måde ændrede adfærd, men da det ikke var tilfældet, så stoppede hun den smertestillende medicin.
Gik på 3 ben
Men så for 3 år siden gik det voldsomt galt. Efter hun havde løbet og leget ville hun ikke støtte på det korte ben, så hun gik på 3 ben. Derfor fik Sally så ugentlige behandlinger med kiropraktik, akupunktur, laser og massage af en virkelig dygtig dyrlæge på Universitetshospitalet i København (tidl. Landbohøjskole). Hun blev holdt i ro og fik kun meget korte gåture. Samtidig kom hun både på smertestillende og nervemedicin, men intet hjalp desværre – hun blev ved med at gå på 3 ben.
Scannet og røntgenfotograferet
En dygtig ortopædkirurg mistænkte en korsbåndsskade og anbefalede, at Sally blev undersøgt for det, hvilket det så ikke var. Hun blev både scannet og røntgenfotograferet i ryg, hofte, ben og knæ.
Dyrlægen havde aldrig set noget lignende: hun havde massiv gigt i knæet samt et brud, og det hele var vokset fuldstændig umuligt sammen. Derudover havde hun selvfølgelig også lårbensbruddet, der var samlet en masse arvæv omkring. Da Sallys tilfælde var helt unikt, kom hendes billeder med på forskellige konferencer i Europa og de bedste indenfor feltet vurderede hendes billeder for at bedømme, hvad der kunne gøres. Kunne man evt. operere, så lårbenet blev forlænget og var et nyt knæ en mulighed?
Amputation
Men der var bred enighed om, at det ikke lod sig gøre med et godt resultat, og derfor var anbefalingen amputation. En forfærdelig besked – var hun så ikke bedre tjent med at få fred? Jeg researchede på det sammen med en dyrlæge og besluttede derefter, at en i øvrigt super sund og glad hund som Sally skulle have chancen. Jeg vidste hvem den bedste var til at amputere, så efter en konsultation med ham, hvor han undersøgte Sally igen, bestilte jeg tid til amputation. Inden amputationen skulle Sallys smerter reduceres så meget som muligt for at undgå evt. fantomsmerter. Derfor fik hun forskellig medicin i ca. 1 måned op til amputationen, men jeg kunne ikke se, at det hjalp på smerter, da hun stadig gik på 3 ben.
Zoneterapi og akupressur
Sallys tilfælde var så svært, at jeg slet ikke havde overvejet zoneterapi og akupressur. Men inspireret af en af mine dygtige elever gik jeg i gang med en virkelig intensiv behandling. Hver dag fik hun både zoneterapi og akupressur, og 2 dage før amputationen gik hun på 4 ben, og jeg kunne afbestille tiden. Denne historie er så vild, og jeg har ikke rigtig turde skrive om den før. Du kender måske følelsen: ”Jeg er næsten bange for at sige det højt for hvad så hvis….”.
Sally får stadig zoneterapi og akupressur
Men nu er der altså gået 3 år, og jeg synes, det er på tide, at hendes historie kommer ud. I det første år fik hun stadig zoneterapi og akupressur hver dag, men efterhånden har jeg afpasset det med, hvor meget hun belastes. Fx hvis vi er ude at vandre 2 timer, hvilket er det maksimale for hende, så får hun lige nogle dages behandling i træk. Hun har været på librela et halvt års tid for at se, om det har kunnet ændre noget for hende, men jeg har ikke set nogen forskel.
Ellers får hun nu 2-3 gange om ugen, og hun er medicinfri. Hun er en glad hund, der er den første til at løbe hen til døren for at komme ud at gå tur.
Zoner og punkter
Sally får professionel zoneterapi og akupressur af mig, og det omfatter mange zoner og punkter, som jeg ikke kan vise jer her. Det er jo en hel uddannelse, men jeg kan plukke de vigtigste ud til jer.
Ryggens muskulatur og knogler er meget vigtige, da de belastes, når man går skævt. Punktet -grønt- sidder på bagpotens inderside og her masseres 3-5 minutter i små bevægelser hele vejen langs den inderste knogle fra tå til maleol (knyst). Det blå punkt er et knæpunkt, som der masseres rundt i 3-4 minutter. Det røde er bagben, som går fra knæpunktet op mod underkanten af knysten på indersiden. Massér 2-4 minutter her.
Husk begge bagpoter for alle punkter.
De næste punkter tages efter hinanden og de sidder direkte på ydersiden af og lidt ovenpå bagpoten . Massér 2-3 minutter i hvert punkt på begge bagpoter.
De 2 grønne: knæpunkter
Rødt punkt: hofteled/bagpote: på underkanten af knysten.
Lyseblåt: hofteområde
Lilla: bagben
Gule: albue, forben og skulder, der naturligvis også bliver belastet hos Sally.
Men for 1 måned siden skete der noget………………
Fortsættes i del 2, hvor du også lærer flere punkter og nogle øvelser.
Du kan læse mere om zoneterapi og akupressur på www.sanocanis.dk og har du spørgsmål om Sally, så er du velkommen til at kontakte mig på: vivian@sanocanis.dk
Fritid er vigtigt for både for hunde og mennesker - og James er ingen undtagelse.
Sommerferien er slut og i år var skolernes sommerferie særlig lang - nemlig hele 6 uger. Jeg er selv pædagog og derfor tilknyttet SFO’en på skolen og havde derfor 'kun' de normale tre ugers sommerferie. Udover, at være i SFO’en brugte jeg (og mine kollegaer) også tid på, at planlægge det nye skoleår og her kunne James være med.
I ugerne hvor vi havde ferie var vi på små éndags ture, hvor vi også kan fik trænet. Sidst, men ikke mindst, kommer vi også til at kunne bruge vores ferieoplevelser sammen med James i skolen, når vi er tilbage på arbejde efter ferien.
Paddleboard (SUP=stand up paddle) med hund (=PUP) er blevet "det nye sort": En sjov og hyggelig sommeraktivitet med din hund. Og også en af forhindringerne til efterårets K9-biathlons. Læs mere her om, hvordan I får en god start.
Hvis du har været glad for at kunne hjælpe din hund med Vivian Birlies bog ”Tryg og tilfreds”, kan du nu glæde dig over, at du med Vivian spritnye bog ”Skab balance i krop og sind,” der udkommer i dag, kan hjælpe dig selv og dine nærmeste.
Akupunktør, zoneterapeut og forfatter Vivian Birlie fortæller her, hvordan du kan styrke din hunds immunsystem gennem zoneterapi
Akupunktør, zoneterapeut, forfatter og underviser Vivian Birlie skriver
Se i videoen hvad du kan gøre, når det er gået galt og hvordan, du kan forebygge
I Spanielbogen giver dyrlæge Paulette Vivian Topsøe-Jensen 4 gode tips til, hvordan man kan holde øje med hundens sundhed
Hundezoneterapeut, forfatter og underviser Vivian Birlie giver her et tip til, hvordan man med zoneterapi kan hjælpe hunden af med kløe og lignende
Kennelhoste er højaktuel lige nu, men se her hvad DU selv kan gøre for at hjælpe din hund
2025 er startet koldt og hvidt, og det betyder, at vi skal være ekstra opmærksomme på, hvordan kulden påvirker vores hunde og tilpasse gåturen, så de ikke fryser.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Dansk Kennel Klub har offentliggjort væsentlige ændringer i reglementet for hundeudstillinger, herunder nye kategorier, justerede certifikatregler og tiltag for hundevelfærd. Ændringerne træder i kraft den 1. januar 2025.
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse
Demens kan komme snigende og er ikke et ualmindeligt problem hos ældre hunde – men hvad skal man holde øje med? Her får du syv almindelige tegn på demens, som er gode at kende, hvis du har en ældre hund
Næsten 300 hunde og hundeentusiaster fyldte Brøruphallerne, da DKK Kreds 4 sparkede det nye år i gang med glimmer, god stemning og tætte bånd mellem hunde og mennesker.
Selvom sne kan være sjovt for hunde, kan det også give maveproblemer. Læs, hvorfor du skal være opmærksom på din firbenede ven i vinterkulden.
Chrisco har efter flere episoder med adfærdsændringer hos hunde valgt at tilbagetrække en række produkter ud fra et forsigtighedsprincip. Produkterne er alle fra samme underleverandør, som Chrisco nu har valgt at opsige samarbejdet med.
Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt