BLOG: Nem hjælp til tilstoppede analkirtler

29-04-2021 08:48, af Vivian Birlie

Analkirtler kan være årsag til megen irritation, men du kan faktisk hjælpe din hund

Copyright Ridehesten.com
Foto: Tryg og tilfreds, Gyldendal 2018

 

Sidste weekend underviste jeg på min uddannelse i hunde-zoneterapi. Det er en terapiform, hvor poterne masseres for at hjælpe bl.a. kredsløb, immunsystem, fordøjelse, og 3 dyrlæger og jeg selv underviser på uddannelsen. Eleverne skulle hver især udføre et system på en hund, og her skete der noget helt forunderligt, vi alle sammen var vidne til: Da en af eleverne næsten var færdig med at massere på zonerne for udrenseorganerne og var i gang med at massere punktet for analkirtler, lugtede der pludseligt meget fælt. Analkirtlerne på Sally var i gang med at tømmes. Vi kunne se, at anus havde udvidet sig og ud kom analkirtelsekret.

Selv om Sally normalt ikke har problemer med fyldte eller betændte analkirtler, sad der alligevel noget sekret, der skulle ud. Hvis du er i tvivl om, din hund har problemer med analkirtlerne, så hold øje med følgende typiske tegn:

  1. Hunden kurer numsen hen ad jorden for selv at tømme dem (kan også være orm)
  2. Hunden bider eller slikker sig omkring endetarmsåbningen og haleroden
  3. Hævelser og ømhed omkring endetarmsåbningen (analkirtlerne)

I nogle tilfælde kan du selv hjælpe din hund, og i andre tilfælde skal du have professionel hjælp hos en af mine uddannede godkendte hundezoneterapeuter, som du kan finde på min hjemmeside: sanocanis.dk

Husk, du selvfølgelig altid skal gå til dyrlæge, hvis du har mistanke om, at din hund er syg.

Her ser du et uddrag fra min bog, Tryg og tilfreds, der viser, hvordan du selv nemt kan afhjælpe problemer med analkirtlerne:
 

Punkt 19 - Analkirtler

Virkning: Dette punkt stimulerer din hunds analkirtler eller duftkirtler, som de også bliver kaldt. De sidder ved endetarmsåbningen og er på størrelse med en ært eller hasselnød. De indeholder et sekret, som hunden udskiller sammen med afføringen for at markere sit territorium.

Nogle hunde er genetisk disponeret for tilstoppede analkirtler, og det kan være meget generende, smertefuldt og give kløe. Her er dette punkt effektivt. Brug det hver dag!

Fakta
Om analkirtler

Hunden har to analsække, også kaldet analkirtler, duftkirtler. Det er hundens ”duft-finger­aftryk”, som er med til at identificere hunden ved afmærkning af territoriet. De er placeret under huden på hver sin side af endetarmsåbningen kl. 4 og 8. Hver analsæk består af et kirtelhulrum, der har en udførselsgang til slimhinden i endetarmsåbningen. Størrelsen af hulrummet kan variere fra størrelsen på en ært til størrelsen på en hasselnød.

Analsækken producerer et sekret med en stærk karakteristisk lugt, der har et territorialt formål. Der er tillige en opfattelse af, at analkirtlerne også hjælper hunden af med toxiner.

Under normale forhold klemmes sekretet ud i små mængder, når hunden har afføring. Sekretet er normalt tyndt og lyst gulbrunt.

Visse hunde har forøget risiko for at få stoppede analkirtler. Dette problem kan bl.a. skyl­des overvægt, for lidt motion eller efter en periode med blød afføring, hvor analkirtlerne ikke tømmes så hyppigt som de burde, så sekretet ophobes og kan blive så tørt, at tømningen yderligere besværliggøres.

En bestemt hudlidelse (seborrhea) menes også at give øget risiko for analsækbetændelse, ligesom forstyrrelser i immunforsvaret kan være årsag til lidelsen. 

Risikoen for at din hund får tilstoppede analkirtler øges, hvis den er overvægtig, får for lidt motion eller har tynd afføring. I sådanne tilfælde bruges punktet flittigt.

Hvis hunden kurrer bagdelen mod jorden, eller bider eller slikker sig omkring endetarmsåbningen, kan det være tegn på, at analkirtlerne er tilstoppede. På denne måde vil hunden selv forsøge at tømme dem.

Du skal selvfølgelig hjælpe din hund til dyrlæge, hvis de allerede er tilstoppede. Derefter kan du selv fortsætte med at behandle punktet hjemme.

Sådan gør du: Massér grundigt i punktet mindst et par minutter på indersiden af hælen på hver bagpote. Er din hund meget øm i punktet, så start med at holde på det blidt og øg så stille og roligt dit tryk. Denne metode afbalancerer punktet så meget, at du nu kan klare den lidt hårdere metode med massage.

Læs også

Jagttræneruddannelse på hundens præmisser

19-06-2025 06:54, af John Frank Ahm

Gør jagttræning til en fest for din hund! Lær hvordan positive metoder på hundens præmisser skaber glæde, stærkt samarbejde og imponerende resultater i marken.

Besøgshund er et erhverv i Sverige

04-05-2025 07:32, af John Frank Ahm

Den svenske tilgang, hvor besøgshundeteams gennemgår en grundig uddannelse med fokus på hundens tryghed og kvaliteten af samværet med de ældre, fik mig til at pakke kufferten og rejse nordpå.

Del din viden og passion for hunde

16-03-2025 08:00, af Cecilie Friis Amstrup
Blog|

Har du en passion for hunde og måske en faglig vinkel, du gerne vil dele? Så har du nu muligheden for at blive blogger på hunden.dk!

BLOG: Professionel hunde-zoneterapi contra ejer trykker i punkter

30-10-2020 13:29, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Hvornår skal jeg gå til en professionel hunde-zoneterapeut, og hvornår kan jeg selv hjælpe min hund ved at trykke i akupunkturpunkter og zoner? Egentlig kan man sammenligne det med, at du kommer til skade og får et sår. Nogle gange kan du være heldig selv at klare det – lige vaske og rense det grundigt og sætte et plaster hen over. Andre gange er såret så dybt, at der skal professionel hjælp til, fordi det skal syes

VIDEOBLOG: Pas på din hunds tænder

27-01-2021 12:10, af Vivian Birlie

Se i videoen hvad du kan gøre, når det er gået galt og hvordan, du kan forebygge

BLOG: Skal din hund være vores eksamenshund

29-06-2022 08:32, af Vivian Birlie

Din hund får 6-8 gange gratis zoneterapi, hvis vi vælger jer ud.

Myggekløe og zoneterapi

12-07-2019 12:00, af Vivian Birlie

Er du træt af irriterende myg, der hver år ødelægger din sommer med deres enerverende myggestik? Fortvivl ikke – der er hjælp at hente til både hund og ejer. Her kommer endnu et godt tip fra Vivian Birlie

Ditte Young indgår samarbejde med dyreklinikker

18-09-2019 12:44, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Flere dyreklinikker har indgået et samarbejde med Ditte Young for at bygge bro mellem den konventionelle medicinske verden og den mere alternative

Blog: Min hund er bange for fyrværkeri og torden

20-12-2022 07:52, af Vivian Birlie

Har du en hund, som er bange for fyrværkeri eller torden, så kig med her

TIP: Når din hund kløer sig, har eksem, hoste mm.

02-08-2018 08:25, af Vivian Birlie

Hundezoneterapeut, forfatter og underviser Vivian Birlie giver her et tip til, hvordan man med zoneterapi kan hjælpe hunden af med kløe og lignende

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Nye hunderegler gælder fra i dag i hele landet

01-07-2025 11:19, af Cecilie Friis Amstrup

Kortere snor, sundere avl og bedre trivsel: Fra den 1. juli 2025 gælder nye regler for alle hundeejere i Danmark.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Hundekroen åbner hundesalon med wellness og pelspleje

29-06-2025 06:26, af Cecilie Friis Amstrup

Fra den 1. juli kan både lokale hundeejere og gæster på Rold Gl. Kro forkæle deres hunde med vask, klip og spa i trygge og rolige omgivelser, og de første bookinger er allerede i hus.

Må min hund spise ærter?

03-08-2017 13:25, af Anne Ekenberg

Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni.  Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.

Sådan passer du bedst på din hund i sommervarmen

02-07-2025 08:49, af Cecilie Friis Amstrup

Sommeren kan være hård for vores firbenede venner. Hunde har svært ved at komme af med varmen, og derfor skal du som ejer tage særlige hensyn, når solen bager. Her får du gode råd til, hvordan du holder din hund sund og glad i sommervarmen.

Må min hund spise jordbær?

16-07-2017 10:07, af Anne Ekenberg

Jeg går ofte tur på en skøn natursti. Tidligere var det en jernbanestrækning, men for mange år siden blev den nedlagt, og i dag har mennesker og dyr glæde af den. På denne tid af året myldre det frem med skovjordbær. Som små røde perler lyser de op i alt det grønne, og jeg elsker at plukke af dem, når jeg med egne øjne kan se, at de modne. Og mine hunde elsker dem også, men må de egentlig få dem?

Ømme poter: Dyrlægerne fjerner mange græsavne

30-06-2025 15:40, af Cecilie Friis Amstrup

Græsavne kan bore sig ind i poter, ører og sågar øjne på hunden, og lige nu kommer menneskets bedste ven ofte slemt til skade, når den boltrer sig i det danske sommerland.

Min drøm blev til virkelighed ved VM

04-07-2025 06:30, af Cecilie Friis Amstrup

Niels Jensen og hans firbenede makker Briska's Orry hentede guld til Danmark ved Dobermann IGP VM og opfyldte dermed Niels’ drøm.

Guldbasserne fik is og vandsjov i sommersolen

05-07-2025 06:45, af Cecilie Friis Amstrup

Golden retrievere, is, glade familier og en brandbil fyldt med vand og god stemning. Guldbasseklubbens brandmandsdag blev en uforglemmelig fest for både to- og firbenede.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet