BLOG: Nem hjælp til tilstoppede analkirtler

29-04-2021 08:48, af Vivian Birlie

Analkirtler kan være årsag til megen irritation, men du kan faktisk hjælpe din hund

Copyright Ridehesten.com
Foto: Tryg og tilfreds, Gyldendal 2018

 

Sidste weekend underviste jeg på min uddannelse i hunde-zoneterapi. Det er en terapiform, hvor poterne masseres for at hjælpe bl.a. kredsløb, immunsystem, fordøjelse, og 3 dyrlæger og jeg selv underviser på uddannelsen. Eleverne skulle hver især udføre et system på en hund, og her skete der noget helt forunderligt, vi alle sammen var vidne til: Da en af eleverne næsten var færdig med at massere på zonerne for udrenseorganerne og var i gang med at massere punktet for analkirtler, lugtede der pludseligt meget fælt. Analkirtlerne på Sally var i gang med at tømmes. Vi kunne se, at anus havde udvidet sig og ud kom analkirtelsekret.

Selv om Sally normalt ikke har problemer med fyldte eller betændte analkirtler, sad der alligevel noget sekret, der skulle ud. Hvis du er i tvivl om, din hund har problemer med analkirtlerne, så hold øje med følgende typiske tegn:

  1. Hunden kurer numsen hen ad jorden for selv at tømme dem (kan også være orm)
  2. Hunden bider eller slikker sig omkring endetarmsåbningen og haleroden
  3. Hævelser og ømhed omkring endetarmsåbningen (analkirtlerne)

I nogle tilfælde kan du selv hjælpe din hund, og i andre tilfælde skal du have professionel hjælp hos en af mine uddannede godkendte hundezoneterapeuter, som du kan finde på min hjemmeside: sanocanis.dk

Husk, du selvfølgelig altid skal gå til dyrlæge, hvis du har mistanke om, at din hund er syg.

Her ser du et uddrag fra min bog, Tryg og tilfreds, der viser, hvordan du selv nemt kan afhjælpe problemer med analkirtlerne:
 

Punkt 19 - Analkirtler

Virkning: Dette punkt stimulerer din hunds analkirtler eller duftkirtler, som de også bliver kaldt. De sidder ved endetarmsåbningen og er på størrelse med en ært eller hasselnød. De indeholder et sekret, som hunden udskiller sammen med afføringen for at markere sit territorium.

Nogle hunde er genetisk disponeret for tilstoppede analkirtler, og det kan være meget generende, smertefuldt og give kløe. Her er dette punkt effektivt. Brug det hver dag!

Fakta
Om analkirtler

Hunden har to analsække, også kaldet analkirtler, duftkirtler. Det er hundens ”duft-finger­aftryk”, som er med til at identificere hunden ved afmærkning af territoriet. De er placeret under huden på hver sin side af endetarmsåbningen kl. 4 og 8. Hver analsæk består af et kirtelhulrum, der har en udførselsgang til slimhinden i endetarmsåbningen. Størrelsen af hulrummet kan variere fra størrelsen på en ært til størrelsen på en hasselnød.

Analsækken producerer et sekret med en stærk karakteristisk lugt, der har et territorialt formål. Der er tillige en opfattelse af, at analkirtlerne også hjælper hunden af med toxiner.

Under normale forhold klemmes sekretet ud i små mængder, når hunden har afføring. Sekretet er normalt tyndt og lyst gulbrunt.

Visse hunde har forøget risiko for at få stoppede analkirtler. Dette problem kan bl.a. skyl­des overvægt, for lidt motion eller efter en periode med blød afføring, hvor analkirtlerne ikke tømmes så hyppigt som de burde, så sekretet ophobes og kan blive så tørt, at tømningen yderligere besværliggøres.

En bestemt hudlidelse (seborrhea) menes også at give øget risiko for analsækbetændelse, ligesom forstyrrelser i immunforsvaret kan være årsag til lidelsen. 

Risikoen for at din hund får tilstoppede analkirtler øges, hvis den er overvægtig, får for lidt motion eller har tynd afføring. I sådanne tilfælde bruges punktet flittigt.

Hvis hunden kurrer bagdelen mod jorden, eller bider eller slikker sig omkring endetarmsåbningen, kan det være tegn på, at analkirtlerne er tilstoppede. På denne måde vil hunden selv forsøge at tømme dem.

Du skal selvfølgelig hjælpe din hund til dyrlæge, hvis de allerede er tilstoppede. Derefter kan du selv fortsætte med at behandle punktet hjemme.

Sådan gør du: Massér grundigt i punktet mindst et par minutter på indersiden af hælen på hver bagpote. Er din hund meget øm i punktet, så start med at holde på det blidt og øg så stille og roligt dit tryk. Denne metode afbalancerer punktet så meget, at du nu kan klare den lidt hårdere metode med massage.

Læs også

BLOG: Vi kombinerer arbejde, træning og ferie

19-10-2023 08:05, af Anne Cecilie Sohl

Sommerferien er slut og i år var skolernes sommerferie særlig lang - nemlig hele 6 uger. Jeg er selv pædagog og derfor tilknyttet SFO’en på skolen og havde derfor 'kun' de normale tre ugers sommerferie. Udover, at være i SFO’en brugte jeg (og mine kollegaer) også tid på, at planlægge det nye skoleår og her kunne James være med.
I ugerne hvor vi havde ferie var vi på små éndags ture, hvor vi også kan fik trænet. Sidst, men ikke mindst, kommer vi også til at kunne bruge vores ferieoplevelser sammen med James i skolen, når vi er tilbage på arbejde efter ferien.

BLOG: SUP med PUP

21-06-2023 11:57, af Karoline Sidelmann Brinch

Paddleboard (SUP=stand up paddle) med hund (=PUP) er blevet "det nye sort": En sjov og hyggelig sommeraktivitet med din hund. Og også en af forhindringerne til efterårets K9-biathlons. Læs mere her om, hvordan I får en god start.

BLOG: En god skolehund er også en god familiehund

16-06-2023 13:32, af Yasmin Bøllehuus

Når James ikke er på arbejde som skolehund, er han familiehund. Han bor sammen med mig, min mand, vores datter (på 2 år) og vores anden hund Riley. Min mand Mads går på jagt og drømmer også om, at James kan komme lidt med en gang imellem og hente en and eller gås, hvis han skyder sådan en

BLOG: Trænger din hund til ro?

01-11-2022 08:32, af Vivian Birlie

Her får du endnu et blogindlæg fra Vivian Birlie, der blandt andet arbejder med zoneterapi til hunde, hvor hun fortæller om et punkt, der kan give hunden ro

BLOG: Sommerferien med hundene var både god og uhyggelig

14-09-2021 12:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I år gik sommerferien til ødegården i Sverige med mine 3 hunde. Heldigvis deler mine hunde mange af mine interesser, og det er jo nok så vigtigt, hvis ferien skal blive en succes for alle parter. Jeg vil gerne dele nogle af vores oplevelser – gode som chokerende

VIDEOBLOG: Pas på din hunds tænder

27-01-2021 12:10, af Vivian Birlie

Se i videoen hvad du kan gøre, når det er gået galt og hvordan, du kan forebygge

BLOG: Video - øjenproblemer

10-03-2021 12:11, af Vivian Birlie

Vivian Birlie har sendt en video, hvor hun fortæller, hvordan man hjælper sin hund med øjenproblemer. Se videoen her

Ditte Young indgår samarbejde med dyreklinikker

18-09-2019 12:44, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Flere dyreklinikker har indgået et samarbejde med Ditte Young for at bygge bro mellem den konventionelle medicinske verden og den mere alternative

TIP: Når hunden savler eller bøvser

01-08-2018 08:02, af Vivian Birlie

Hundezoneterapeut, forfatter og underviser Vivian Birlie giver her et tip til, hvordan man med zoneterapi kan få hunden til at stoppe med at savle eller bøvse

Vivian Birlie: Zoneterapi mod nytårsangst

30-12-2019 12:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Hunde-zoneterapeut, akupunktør og forfatter Vivian Birlie, Sano Canis, har sendt os et godt råd til nytårsangste hunde

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Kedelig tendens blandt indleverede hittehunde hos Dyreværnet

11-04-2024 11:16, af Anne Cecilie Sohl

Flere og flere hunde bliver indleveret hos Dyreværnet uden at være registreret i Dansk Hunderegister.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Første DM i Canicross

10-04-2024 09:57, af Anne Cecilie Sohl

Søndag den 7. april blev det første Danske Mesterskab i Canicross afholdt under Dansk Canicross Forbund (DCF), arrangeret af K9Runners Mariager der stod for afholdelsen.

Hunde og hugorme er en dårlig kombination

02-04-2024 10:53, af Anne Cecilie Sohl

Selv om frosten dårligt har sluppet sit tag i jorden, er hugormen allerede vågnet fra sin dvale. På denne årstid er den stadig sløv og når ikke altid at flygte, når den hører vores hunde komme. Derfor er der risiko for, at de bliver bidt. Langt de fleste hunde overlever, men et hugormebid kan have livsfarlige konsekvenser, advarer Agria Dyreforsikring. 

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

10 grunde til hundens slikken

15-01-2016 10:36, af Tine Luther
Hunde slikker på hvad som helst af mange forskellige årsager. En hund plejer bl.a. sin pels og afslører sit humør med tungen, den viser sin kærlighed og sin plads i hierarkiet samt knytter bånd til sine hvalpe. Huffinton Post har opstillet ti grunde til, at hundens tunge er et vigtigt redskab.

Skal du have hund? - Vælg den rigtige race!

13-10-2017 10:10, af Marlene Goldbæk Johansen

Hvert år bliver over 12.000 raske hunde aflivet i Danmark, fordi deres mennesker ikke længere kan eller vil beholde dem.

Det er ofte hundenes adfærd, som volder problemer, og problemerne skyldes næsten altid, at ejeren ikke var ordentligt afklaret omkring det at have hund – og om det rette racevalg, inden hunden blev anskaffet.

Det er uendelig vigtigt, at man vælger en race, der passer til lige netop det liv, man lever – og at man kan honorere racens behov. Både for hundens og for ejerens skyld!

Her kan du læse de portrætter af forskellige racer, der har været bragt i magasinet HUNDEN.