Sidste weekend underviste jeg på min uddannelse i hunde-zoneterapi. Det er en terapiform, hvor poterne masseres for at hjælpe bl.a. kredsløb, immunsystem, fordøjelse, og 3 dyrlæger og jeg selv underviser på uddannelsen. Eleverne skulle hver især udføre et system på en hund, og her skete der noget helt forunderligt, vi alle sammen var vidne til: Da en af eleverne næsten var færdig med at massere på zonerne for udrenseorganerne og var i gang med at massere punktet for analkirtler, lugtede der pludseligt meget fælt. Analkirtlerne på Sally var i gang med at tømmes. Vi kunne se, at anus havde udvidet sig og ud kom analkirtelsekret.
Selv om Sally normalt ikke har problemer med fyldte eller betændte analkirtler, sad der alligevel noget sekret, der skulle ud. Hvis du er i tvivl om, din hund har problemer med analkirtlerne, så hold øje med følgende typiske tegn:
I nogle tilfælde kan du selv hjælpe din hund, og i andre tilfælde skal du have professionel hjælp hos en af mine uddannede godkendte hundezoneterapeuter, som du kan finde på min hjemmeside: sanocanis.dk
Husk, du selvfølgelig altid skal gå til dyrlæge, hvis du har mistanke om, at din hund er syg.
Her ser du et uddrag fra min bog, Tryg og tilfreds, der viser, hvordan du selv nemt kan afhjælpe problemer med analkirtlerne:
Punkt 19 - Analkirtler
Virkning: Dette punkt stimulerer din hunds analkirtler eller duftkirtler, som de også bliver kaldt. De sidder ved endetarmsåbningen og er på størrelse med en ært eller hasselnød. De indeholder et sekret, som hunden udskiller sammen med afføringen for at markere sit territorium.
Nogle hunde er genetisk disponeret for tilstoppede analkirtler, og det kan være meget generende, smertefuldt og give kløe. Her er dette punkt effektivt. Brug det hver dag!
Hunden har to analsække, også kaldet analkirtler, duftkirtler. Det er hundens ”duft-fingeraftryk”, som er med til at identificere hunden ved afmærkning af territoriet. De er placeret under huden på hver sin side af endetarmsåbningen kl. 4 og 8. Hver analsæk består af et kirtelhulrum, der har en udførselsgang til slimhinden i endetarmsåbningen. Størrelsen af hulrummet kan variere fra størrelsen på en ært til størrelsen på en hasselnød.
Analsækken producerer et sekret med en stærk karakteristisk lugt, der har et territorialt formål. Der er tillige en opfattelse af, at analkirtlerne også hjælper hunden af med toxiner.
Under normale forhold klemmes sekretet ud i små mængder, når hunden har afføring. Sekretet er normalt tyndt og lyst gulbrunt.
Visse hunde har forøget risiko for at få stoppede analkirtler. Dette problem kan bl.a. skyldes overvægt, for lidt motion eller efter en periode med blød afføring, hvor analkirtlerne ikke tømmes så hyppigt som de burde, så sekretet ophobes og kan blive så tørt, at tømningen yderligere besværliggøres.
En bestemt hudlidelse (seborrhea) menes også at give øget risiko for analsækbetændelse, ligesom forstyrrelser i immunforsvaret kan være årsag til lidelsen.
Risikoen for at din hund får tilstoppede analkirtler øges, hvis den er overvægtig, får for lidt motion eller har tynd afføring. I sådanne tilfælde bruges punktet flittigt.
Hvis hunden kurrer bagdelen mod jorden, eller bider eller slikker sig omkring endetarmsåbningen, kan det være tegn på, at analkirtlerne er tilstoppede. På denne måde vil hunden selv forsøge at tømme dem.
Du skal selvfølgelig hjælpe din hund til dyrlæge, hvis de allerede er tilstoppede. Derefter kan du selv fortsætte med at behandle punktet hjemme.
Sådan gør du: Massér grundigt i punktet mindst et par minutter på indersiden af hælen på hver bagpote. Er din hund meget øm i punktet, så start med at holde på det blidt og øg så stille og roligt dit tryk. Denne metode afbalancerer punktet så meget, at du nu kan klare den lidt hårdere metode med massage.
Fritid er vigtigt for både for hunde og mennesker - og James er ingen undtagelse.
Sommerferien er slut og i år var skolernes sommerferie særlig lang - nemlig hele 6 uger. Jeg er selv pædagog og derfor tilknyttet SFO’en på skolen og havde derfor 'kun' de normale tre ugers sommerferie. Udover, at være i SFO’en brugte jeg (og mine kollegaer) også tid på, at planlægge det nye skoleår og her kunne James være med.
I ugerne hvor vi havde ferie var vi på små éndags ture, hvor vi også kan fik trænet. Sidst, men ikke mindst, kommer vi også til at kunne bruge vores ferieoplevelser sammen med James i skolen, når vi er tilbage på arbejde efter ferien.
Paddleboard (SUP=stand up paddle) med hund (=PUP) er blevet "det nye sort": En sjov og hyggelig sommeraktivitet med din hund. Og også en af forhindringerne til efterårets K9-biathlons. Læs mere her om, hvordan I får en god start.
Zoneterapeut Vivian Birlie giver her et godt tip til at køle hunden lidt ned her i varmen
Det er ikke altid sjovt for hverken ejer eller hund, hvis hunden bliver køresyg
Hunde-zoneterapeut, akupunktør og forfatter Vivian Birlie, Sano Canis, har sendt os et godt råd til nytårsangste hunde
Vi har endnu engang modtaget et tip fra akupunktør, zoneterapeut og forfatter Vivian Birlie. Denne gang giver hun råd om falsk drægtighed
Elena Nielsen hjalp sin hund, Vickey, af med tilbagevendende stærke smerter i analkirtlerne efter at have fulgt nogle råd fra min bog. Her kan du læse brevet og lære samme trick
Kan aggressive hunde blive hjulpet af zoneterapi? Vivian Antonsens Cody kunne, og det er ganske gode grunde til
Vivian Birlie har sendt en video, hvor hun fortæller, hvordan man hjælper sin hund med øjenproblemer. Se videoen her
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Den gamle danske hønsehund, en af Danmarks nationalracer, er kendt for sin alsidighed som både jagt- og familiehund. Men den er mere end det. Racen formår også at samle mennesker om en fælles passion, hvilket blev tydeligt ved DKK Kreds 4's nytårsskue i Brørup den 5. januar.
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse
Karsten Hav Sørensen og Thor er et enestående team, der ikke kun har været med til at løse utallige sager, men også har sat standarden for, hvordan en hundefører og hans hund skal arbejde sammen. Deres samarbejde er et eksempel på det bedste, man kan forvente af politiets hundetjeneste, og det er derfor, Karsten og Thor er blevet udvalgt og indstillet til prisen som Årets Politihund af landets leder af hundeafdelingerne og Politihundetjenesten.
Demens kan komme snigende og er ikke et ualmindeligt problem hos ældre hunde – men hvad skal man holde øje med? Her får du syv almindelige tegn på demens, som er gode at kende, hvis du har en ældre hund
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt
I næste nummer af HUNDEN kan du læse den rørende historie om tiårige Tiffanie, der overlevede mavedrejning og gennemgik en nøje planlagt genoptræning.
Hunde er trofaste - det samme er deres ejere, når det nye firbenede familiemedlem skal navngives. Derfor er der kun få nye navne at finde på hitlisten over Danmarks mest populære hundenavne i 2024: Det er menneskenavne på to stavelser, der hitter, viser ny opgørelse.