Hovedpulsåren – eller aorta – er et stort blodkar, der udspringer fra hjertet. Pulsåren fører blod og livsvigtigt ilt væk fra hjertet og ud i kroppen.
I nogle tilfælde fødes hunde med en unormal indsnævring på den første del af hovedpulsåren. Indsnævringen øger trykket i karret, og hjertet skal arbejde hårdere for at presse blodet ud i kroppen. Det hårde arbejde, kan med tiden gøre at hjertet svækkes, så det begynder at pumpe dårligere. Sker det, får hunden ikke ilt nok ud i kroppen, og dermed kan den ikke længere fungere optimalt. Belastes hjertet for meget, vil det i sidste ende kunne udvikle sig til et livstruende hjertesvigt.
Symptomer på aortastenose
Hunde med aortastenose i mild eller moderat grad kan ofte leve et normalt liv uden symptomer, mens hunde med en mere udtalt indsnævring kan udvikle symptomer på nedsat hjertefunktion, og i sidste ende kan tilstanden føre til at hunden dør som følge af hjertesvigt.
Symptomer ved aortastenose og begyndende hjertesvigt kan blandt andet være:
Nogle hunde kan også udvikle et akut hjertesvigt og dø uden tydelige, forudgående symptomer.
Hvordan behandles sygdommen?
Behandlingen af hunden afhænger af hvor meget hunden er påvirket af sygdommen, og behandlingen skal tilpasses den enkelte hund. Ofte vil man vælge at behandle hunden med noget medicin, der aflaster hjertet, for på den måde at forebygge et hjertesvigt. Udvikler hunden begyndende hjertesvigt som følge af indsnævringen, gælder det om at mindske belastningen på hjertet og støtte hjertets funktion gennem den rette medicinske behandling, som oftest vil bestå af flere forskellige typer af medicin. Når hjertet ikke pumper ordenligt, vil nogle hunde få vand i lungerne, der hæmmer lungernes evne til at optage ilt. Sker det, kan hunden behandles med vanddrivende medicin.
En arvelig lidelse
Aortastenose er en arvelig tilstand og visse racer er i særlig risiko for at udvikle sygdommen. Det gælder blandt andet boxer, golden retriever, schæfer, og flere andre racer. Der bør derfor tages højde for sygdommen i avlsarbejdet.
I næste nummer af HUNDEN kan du læse den rørende historie om tiårige Tiffanie, der overlevede mavedrejning og gennemgik en nøje planlagt genoptræning.
Den livsfarlige sygdom hjertelungeorm spreder sig netop nu blandt hunde i Danmark, parasitten smitter nemlig mest i foråret i takt med, at temperaturen stiger. Hundeejere skal derfor være ekstra opmærksomme på hundens adfærd, da hjertelungeorm kan gøre alvorlig skade på hundens organer, lyder advarslen fra chefdyrlæge hos AniCura.
Hunde bliver ofte smittet med sygdommen, kennelhoste, når vinterens fugtige og kolde vejr indtræffer. Derfor er det i den kommende tid ekstra vigtigt, at man som hundeejer kan spotte symptomerne på kennelhoste og ved, hvad man selv kan gøre for at mindske risikoen for smitte.
Alle hundeejere har på et eller andet tidspunkt oplevet, at dyrlægen lytter til hunden med sit stetoskop, men hvad lyttes der egentligt efter?
En lokomotivfører viste i den grad hjerte, da han stoppede sit tog for ar redde en lille hund
Den 10., 11. og 12. maj får du mulighed for at møde ikke færre end 9.369 forskellige hunde af 273 forskellige racer. Og det er det optimale udgangspunkt, hvis du går med tanker om at lukke et nyt pelset familiemedlem ind i dit hjem og hjerte
Dilateret kardiomyopati, forkortet kendt som DCM, er en tilstand i hjertet, hvor hjertekamrene vokser – og det nedsætter hjertets evne til at pumpe blod rundt i kroppen. I sidste ende kan dilateret kardimyopati ende i hjertesvigt
Siden 2003 har Simon Christensen været fast mandskab på alle DKK’s hundeudstillinger. Men for den indfødte bornholmer er udstillingen på solskinsøen den bedste.
Dus med Dyrene-legenden, Poul Thomsen, overdrager protektor-titlen hos Dansk Dyreværn Århus til kendisfrisøren Dennis Knudsen, hvis hjerte banker varmt for dyr. Foreningen har netop holdt 70-års jubilæum og udvider snart med en hundepark på 20.000 kvadratmeter. Dennis Knudsen foretrækker dog stadig at style tobenede kunder
Forsnævring af lungepulsåren, der får blodet til at løbe hurtigere igennem lungepulsåren, er en almindelig, og ofte arvelig, hjertesygdom hos hunde
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Et nyt internat i fredelige omgivelser skal give flere hunde og familiedyr en god start på næste kapitel. Med base i det tidligere pensionat styrker Dyreværnet sin indsats i Jylland.
Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet
Alle kender Matador - danskernes absolutte yndlingsserie. Ligeledes kender vel alle også kvinden bag serien, Lise Nørgaard, som hele sit liv har været en stor hundeven. Det er derfor heller ikke tilfældigt at Matador også har hunde på rollelisten - endda i fremtrædende roller
De fleste hunde oplever at have dårlig mave flere gange i løbet af deres liv, men hvad kan man gøre når problemet opstår?
Din egen hund kan hjælpe dig med at opnå en stigning i dit oxytocin niveauet (følelsen af lykke og velvære) allerede ved 1-5 minutters samvær.
Amerikansk professor i hundepsykologi har rangeret hunderacer efter, hvor intelligente de er. Her får du de ti øverste og de ti nederste