Når den ufødte hvalp ligger i tævens mave, får den alt den ilt den skal bruge fra tæven via moderkagen, og lungerne er derfor ikke aktive i iltudvekslingen i fosterstadiet. Fosteret har et lille blodkar, der forbinder kropspulsåren med lungearterien, og som sørger for at det allerede iltede blod ledes uden om lungerne
Dette blodkar, der kaldes for ductus arteriosus, lukkes normalt ganske kort tid efter fødslen.
Manglende lukning af ductus arteriosus
Hos nogle hvalpe lukkes ductus arteriosus ikke som det skal, og denne medfødte hjertefejl kaldes for persisterende ductus arteriosus eller blot PDA.
Når blodkarret ikke lukkes, vil det medføre at det iltede blod fra kropspulsåren føres igennem karet og over til lungearterien. På den mådes føres der ekstra meget blod forbi lungerne, og der kommer til at cirkulere en stor mængde blod i den del af blodkredsløbet. Denne tilstand lægger en stor belastning på hjertet, og det kan til sidste ende i et hjertesvigt
Symptomer på persisterende ductus arteriosus
Ofte opdages en PDA ved at dyrlægen kan høre en mislyd på hjertet, når hvalpen eller unghunden undersøges. Nogle hunde kan være uden symptomer i starten, mens andre hurtigt udvikler synlige problemer.
Blandt de mest almindelige symptomer på PDA er:
Fremtiden for en hund med persisterende ductus arteriosus
Ubehandlet vil en PDA ofte ende i hjertesvigt. Den optimale behandling er en operation, hvor karret lukkes, så blodet begynder at løbe som det skal, og jo hurtigere tilstanden opdages jo bedre er prognosen.
/Astrid Holtet, dyrlæge
Ny forskning viser, at hunde og deres ejere ofte har mere til fælles, end man skulle tro - både i udseende og personlighed.
Nytåret kan være en stressende tid for mange hunde, og derfor kan det være en fordel at starte med lydtræning. Så kan du skabe tryghed for både dig og din hund.
Hugo, en welsh springer spaniel med en helt anderledes start på livet i Israel, er gået fra atypiske vilkår til at triumfere som dansk racevinder og elsket familiemedlem
Mens København fortsat er det område med flest udbrud af hjerte- og lungeorm, så tager Odsherred en overraskende andenplads, hvad angår hotspots for de farlige parasitter
Siden 2003 har Simon Christensen været fast mandskab på alle DKK’s hundeudstillinger. Men for den indfødte bornholmer er udstillingen på solskinsøen den bedste.
Tirsdag holdt Dansk Kennel Klub tredje medlemsmøde i en række af fire. Det velbesøgte møde fandt sted i Hobro, og der var både noget for hjerne, hjerte, humoren og maven
Sidste uge var hunden.dk på tur med Dyreværnets dyreambulance. Det blev en tur, som bød på alt fra en mistænkelig anmeldelse til tynde hunde og en psykisk syg hundeejer.
Endokardiose, eller myxomatøs mitral valvulær sygdom, er en tilstand i hundens hjerteklapper. Sygdommen er arvelig, men symptomerne ses først senere i livet, og kan i værste fald ende i hjertesvigt.
Røntgenundersøgelser er et vigtigt redskab for dyrlægen – men hvordan virker det og hvad kan det bruges til?
Borgerforslag om forbud mod salg, distribution og køb af nikotinposer/snus møder stor opbakning fra hundeejere, dyrevelfærdsorganisationer og politiske ordførere i kampen for dyrenes sikkerhed.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
En families værste mareridt og en hunds utrolige instinkter førte til en lykkelig genforening efter en nervepirrende jagt gennem Aalborgs gader.
Hugo, en welsh springer spaniel med en helt anderledes start på livet i Israel, er gået fra atypiske vilkår til at triumfere som dansk racevinder og elsket familiemedlem
I en alder af 87 år er Kathe Winther, grundlæggeren af KW Hunde- og Katteartikler, gået bort. Hun efterlader sig et markant aftryk på hundeverdenen og et enestående eftermæle som en modig, innovativ og inspirerende kvinde, der brød barrierer i en mandsdomineret branche.
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
Tisser hunden mere end den plejer, mindre end den plejer, oftere end den plejer - eller er den begyndt at tisse indenfor? Det kan være tegn på, at den er noget galt. Ændret urineringsmønster, er et almindeligt symptom på en lang række forskellige sygdomme hos hunde