2021 nærmer sig sin afslutning, og for mange skal årsskiftet traditionen tro markeres med god mad, champagne og ikke mindst flot fyrværkeri. Desværre kan nytåret være en stressende og ubehagelig tid for vores kæledyr, som kan blive utrygge over de høje, ukendte lyde og store lysglimt.
- Som dyreejere er det vores ansvar at sørge for, at vores hunde kommer godt og trygt igennem nytårsdagene. Det er meget forskelligt, hvordan og hvor meget vores hunde reagerer på fyrværkeri, og mens nogle hunde stort set ingen reaktion har, kan andre opleve en vedvarende angst, som kan gøre dagene rigtig ubehagelige, lyder det fra Sanne Ross, der er chefdyrlæge hos AniCura, som driver dyrehospitaler i hele landet. Hun kommer her med tre gode råd til, hvordan du kan gøre nytårsdagene trygge for din hund.
Kom tidligt i gang med træningen
Det kan være en god idé at introducere din hund for fyrværkeri og høje lyde tidligt i livet, således de store brag i forbindelse med nytåret ikke er helt fremmede:
- Det er i langt de fleste tilfælde godt givet ud at starte med lydtræning, allerede mens din hund er hvalp. Man kan blandt andet finde mange forskellige fyrværkerivideoer på YouTube, og man kan også eksperimentere med at tabe ting på gulvet, så det giver et højt og pludseligt knald. Det er dog vigtigt at starte i det små og gradvist skrue op for lydene, så det ikke fra starten udløser angst hos hunden, forklarer Sanne Ross.
Aktiver hunden op til
På selve nytårsaftensdag er det vigtigt, at du lufter din hund i god tid og sørger for, at hunden bliver træt og stimuleret. Du kan for eksempel gå en lang tur, lave sporarbejde eller træne den på andre måder. Denne dag er det særligt vigtigt, at du har hunden i snor, hvis den på turen bliver bange og får lyst til at stikke af.
- Hvis din hund er utryg i løbet af dagen, vil du måske opleve, at den ikke har lyst til at gå tur, og det kan derfor være en god idé at aktivere den indendørs med masser af leg og træning. På selve aftenen kan du også sørge for, at hunden har et roligt og mørkt sted, hvor den kan gemme sig og føle sig tryg, når bragene er på det højeste. Nogle hunde vil gø ad bragene, og i så fald er det vigtigt ikke at skælde hunden ud, men i stedet aflede den med lidt godbidder, forklarer Sanne Ross, som desuden understreger, at det bedste, du som hundeejer kan gøre denne aften, er at acceptere måden, din hund håndterer angsten på og berolige den der, hvor den er mest komfortabel.
Overvej medicinering
Hvis du oplever, at din hund er meget utryg og udviser voldsom angst nytårsaften, kan det være en hjælp på selve dagen at give hunden medicin:
- For at berolige hunden og forebygge, at den udvikler angst fremadrettet, kan det i nogle tilfælde være nødvendigt at medicinere hunden på dagen. Al slags medicin, der kan gives i forbindelse med nytårsaften, er receptpligtig, og det er derfor nødvendigt at tale med sin dyrlæge inden brug af medicin. Man må under ingen omstændigheder give hunden medicin, som er beregnet til mennesker, slutter Sanne Ross.
Mens mange danskere foretrækker varme sommerdage, kan høje temperaturer ofte være en udfordring for hunde. Derfor er det vigtigt, at hundeejere er bevidste om, hvordan man undgår potentielle farer som hedeslag, solskoldning og brændte poter, lyder opfordringen fra chefdyrlæge hos AniCura.
I år kan pollensæsonen føles ekstra lang og intens, da sæsonen for græspollen er startet tidligere end normalt og derved kulminerer med perioden for birkepollen. Det har resulteret i en giftig pollenblanding, hvilket kan mærkes for allergiske danskere – og ikke mindst hunde. Derfor er det vigtigt, at man som hundeejer kender til de væsentligste symptomer på pollenallergi, lyder opfordringen fra chefdyrlæge hos AniCura.
Den livsfarlige sygdom hjertelungeorm spreder sig netop nu blandt hunde i Danmark, parasitten smitter nemlig mest i foråret i takt med, at temperaturen stiger. Hundeejere skal derfor være ekstra opmærksomme på hundens adfærd, da hjertelungeorm kan gøre alvorlig skade på hundens organer, lyder advarslen fra chefdyrlæge hos AniCura.
Mellem jul og nytår fik Dyreværnet overdraget 12 chihuahuaer, desværre var de i så dårlig stand, at syv måtte aflives
Fra i dag er det lovligt at fyre fyrværkeri af. Hvad er dit bedste råd til at hjælpe hunden
Sidste år aflyste man fyrværkerishowet i den svenske by Lidköping til fordel for et mere dyrevenligt lasershow. Det blev så stor en succes, at man gentager det i år
I løbet af dette særlige år er mange nye hvalpe flyttet ind hos deres nye familier og vil snart fejre deres første, strålende jul sammen. Men i juletravlheden er det vigtigt at holde øje med, hvad hvalpen stopper i sig lige fra juleguf til spændende julepynt, gavebånd eller guirlander. Der er meget, der skal holdes uden for rækkevidde. Agria Dyreforsikrings statistikker viser en stigning på 20% omkring jul og nytår i akutte besøg hos dyrlægen, især fordi hunden har spist noget, den ikke kan tåle
Hunde og fyrværkeri er en dårlig kombination, og hvert år bliver mange tusinde hunde skræmt af fyrværkeriet. Dansk Kennel Klub giver her nogle gode råd til, hvordan du bedst kan hjælpe hundene igennem nytårsaften.
I et opslag på Facebook fortæller tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen, at hans hund Beauty er død. Hunden blev landskendt, da den i nytåret 2021 løb væk
Nytårsaften kan være en voldsom og ubehagelig oplevelse for nogle hunde – hvad kan du gøre for at hjælpe?
Hunde taler ikke med ord, men de kommunikerer hele tiden med os. Her får du fem vigtige budskaber fra din hund, som mange ejere overser i en travl hverdag, og som kan styrke jeres relation, hvis du lærer at lytte bedre.
Egtved danner rammen om en specialudstilling med 168 golden retrievere, erfarne dommere og masser af mulighed for at lære mere om den populære race. Publikum er velkomne til at kigge forbi og opleve de smukke hunde på nært hold.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Erfarne og debutanter kæmper side om side, når verdens bedste sporhunde mødes denne uge til det prestigefyldte FCI IGP FH verdensmesterskab i Østrig
Foråret lokker med grønne skove og lyse dage, og der er masser af vandreruter i Danmark, hvor både du og din hund kan nyde naturen sammen
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet
Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt
De fleste hunde oplever at have dårlig mave flere gange i løbet af deres liv, men hvad kan man gøre når problemet opstår?