2021 nærmer sig sin afslutning, og for mange skal årsskiftet traditionen tro markeres med god mad, champagne og ikke mindst flot fyrværkeri. Desværre kan nytåret være en stressende og ubehagelig tid for vores kæledyr, som kan blive utrygge over de høje, ukendte lyde og store lysglimt.
- Som dyreejere er det vores ansvar at sørge for, at vores hunde kommer godt og trygt igennem nytårsdagene. Det er meget forskelligt, hvordan og hvor meget vores hunde reagerer på fyrværkeri, og mens nogle hunde stort set ingen reaktion har, kan andre opleve en vedvarende angst, som kan gøre dagene rigtig ubehagelige, lyder det fra Sanne Ross, der er chefdyrlæge hos AniCura, som driver dyrehospitaler i hele landet. Hun kommer her med tre gode råd til, hvordan du kan gøre nytårsdagene trygge for din hund.
Kom tidligt i gang med træningen
Det kan være en god idé at introducere din hund for fyrværkeri og høje lyde tidligt i livet, således de store brag i forbindelse med nytåret ikke er helt fremmede:
- Det er i langt de fleste tilfælde godt givet ud at starte med lydtræning, allerede mens din hund er hvalp. Man kan blandt andet finde mange forskellige fyrværkerivideoer på YouTube, og man kan også eksperimentere med at tabe ting på gulvet, så det giver et højt og pludseligt knald. Det er dog vigtigt at starte i det små og gradvist skrue op for lydene, så det ikke fra starten udløser angst hos hunden, forklarer Sanne Ross.
Aktiver hunden op til
På selve nytårsaftensdag er det vigtigt, at du lufter din hund i god tid og sørger for, at hunden bliver træt og stimuleret. Du kan for eksempel gå en lang tur, lave sporarbejde eller træne den på andre måder. Denne dag er det særligt vigtigt, at du har hunden i snor, hvis den på turen bliver bange og får lyst til at stikke af.
- Hvis din hund er utryg i løbet af dagen, vil du måske opleve, at den ikke har lyst til at gå tur, og det kan derfor være en god idé at aktivere den indendørs med masser af leg og træning. På selve aftenen kan du også sørge for, at hunden har et roligt og mørkt sted, hvor den kan gemme sig og føle sig tryg, når bragene er på det højeste. Nogle hunde vil gø ad bragene, og i så fald er det vigtigt ikke at skælde hunden ud, men i stedet aflede den med lidt godbidder, forklarer Sanne Ross, som desuden understreger, at det bedste, du som hundeejer kan gøre denne aften, er at acceptere måden, din hund håndterer angsten på og berolige den der, hvor den er mest komfortabel.
Overvej medicinering
Hvis du oplever, at din hund er meget utryg og udviser voldsom angst nytårsaften, kan det være en hjælp på selve dagen at give hunden medicin:
- For at berolige hunden og forebygge, at den udvikler angst fremadrettet, kan det i nogle tilfælde være nødvendigt at medicinere hunden på dagen. Al slags medicin, der kan gives i forbindelse med nytårsaften, er receptpligtig, og det er derfor nødvendigt at tale med sin dyrlæge inden brug af medicin. Man må under ingen omstændigheder give hunden medicin, som er beregnet til mennesker, slutter Sanne Ross.
Mens mange danskere foretrækker varme sommerdage, kan høje temperaturer ofte være en udfordring for hunde. Derfor er det vigtigt, at hundeejere er bevidste om, hvordan man undgår potentielle farer som hedeslag, solskoldning og brændte poter, lyder opfordringen fra chefdyrlæge hos AniCura.
I år kan pollensæsonen føles ekstra lang og intens, da sæsonen for græspollen er startet tidligere end normalt og derved kulminerer med perioden for birkepollen. Det har resulteret i en giftig pollenblanding, hvilket kan mærkes for allergiske danskere – og ikke mindst hunde. Derfor er det vigtigt, at man som hundeejer kender til de væsentligste symptomer på pollenallergi, lyder opfordringen fra chefdyrlæge hos AniCura.
Den livsfarlige sygdom hjertelungeorm spreder sig netop nu blandt hunde i Danmark, parasitten smitter nemlig mest i foråret i takt med, at temperaturen stiger. Hundeejere skal derfor være ekstra opmærksomme på hundens adfærd, da hjertelungeorm kan gøre alvorlig skade på hundens organer, lyder advarslen fra chefdyrlæge hos AniCura.
Hunde og fyrværkeri er en dårlig kombination, og hvert år bliver mange tusinde hunde skræmt af fyrværkeriet. Dansk Kennel Klub giver her nogle gode råd til, hvordan du bedst kan hjælpe hundene igennem nytårsaften.
Så blev det 2023, og vi håber, I kom godt ind i det
Hunde har en særdeles veludviklet og følsom høresans. Derfor kan nytårsaften være et sandt helvede på grund af brag fra fyrværkeri. Dyrlæge Lotta Möller fra Agria Dyreforsikring forklarer her, hvad man kan gøre for at minimere hundens angst, når champagnepropper og raketter springer på årets sidste dag
Dags dato er der 78 dage til nytårsaften. Det betyder også næsten 79 dage til helvedet med larmende fyrværkeri skaber angst hos mange hunde. I Davos i Schweiz har man nu forbudt larmende fyrværkeri
Mange hunde er bange for fyrværkeri, og det kan gøre nytårsaften svær at komme igennem. Heldigvis er der en masse du kan gøre for at hjælpe hunden, når det buldrer og brager udenfor.
Endnu en hund meldes nu savnet efter nærkontakt med nytårskrudt. Det er vores tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen, der på Facebook efterlyser sin 11 år gamle toller, Beauty
Januar er nytårsfortsætternes tid - og mange går måske på slankekur, fordi de godt ved, at der er kommet et par kilo for meget på sidebenene. Men hvad med hunden? Flere og flere hunde vejer for meget. Og det virker desværre som om, at overvægt hos vores hunde på vej til at blive "det nye normal". Og det egentlig fair overfor hunden, når vi ved, hvor skadeligt det er for deres livskvalitet og livslængde?
Chrisco har efter flere episoder med adfærdsændringer hos hunde valgt at tilbagetrække en række produkter ud fra et forsigtighedsprincip. Produkterne er alle fra samme underleverandør, som Chrisco nu har valgt at opsige samarbejdet med.
I disse dage bugner aviser med årsquizzer. Her er redningen for de, der ved mere om hunde
Chrisco har tilbagekaldt tyggeruller med kylling og okse efter flere meldinger om hunde med alvorlige symptomer som rastløshed, angst og psykotisk adfærd. Virksomheden arbejder nu på at finde årsagen.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Nogle synes, det er nuttet. Andre mener, at det er absolut nødvendigt. Og så er der dem, der fastholder, at hunden har pels, så tøj er overflødigt. Få hundeekspertens svar på, om din firbenede tilhører en af de fem hundetyper, der har brug for lidt vinterhjælp i form af et ekstra beskyttelseslag.
Med stærke præstationer i både hold- og individuel konkurrence leverede de danske juniorhandlere flotte resultater ved årets nordiske mesterskab i Stockholm.
Alle kender Matador - danskernes absolutte yndlingsserie. Ligeledes kender vel alle også kvinden bag serien, Lise Nørgaard, som hele sit liv har været en stor hundeven. Det er derfor heller ikke tilfældigt at Matador også har hunde på rollelisten - endda i fremtrædende roller
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet
En bemærkelsesværdig rejse til Norge sikrede den 10-årige labrador retriever Inka en plads i historiebøgerne. Hendes ejer, Ida Madsen, ser tilbage på en uforglemmelig tur, der kulminerede med titlen Norsk Vildt- og Fersksporchampion.