Gør hunden nytårsklar

24-11-2021 09:10, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Nytåret står snart for døren, og med det kommer den for hundene frygtelige larm. Her får du lidt gode råd til en god nytårsaften med hunden

 

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Selvom loven siger, at der kun må skydes fyrværkeri af fra 27. dec. til 1. januar, kan man allerede nu begynde at høre drøn i horisonten fra lovovertrædere og deres alt for tidlige nytårsskyts.

For vi mennesker kan det være en anelse irriterende og forstyrrende, men for hundene er det ganske anderledes. Når nytårsaften oprinder og bragene fylder hele lydbilledet, bliver mange hunde rigtig bange. Der er dog noget, man kan gøre.

 

Derfor giver DKK her 11 gode råd til en god nytårsaften.   

  1. Hold hunden i snor. Hvert år bliver hunde og ejere overraskede af fyrværkeri – nogle gange med virkelig tragisk resultat, fordi hunden løber væk eller bliver påkørt. Hold derfor hunden i snor, når den luftes ude og i haven – med mindre haven er sikkert hegnet ind.
  2. Tjek halsbånd og hundetegn. Hvis uheldet er ude, og hunden løber væk, er det vigtigt, at hunden har halsbånd på og bærer et gyldigt hundetegn, så personen der finder hunden dels kan holde fat i hunden og dels kan ringe på et mobilnummer og få fat i ejeren.  Informationerne skal også være opdaterede i Dansk Hunderegister, hvis hunden skulle tabe halsbåndet.
  3. Motion og adspredelse. Selve nytårsaften skal hunden luftes senest ved 21-tiden. En god lang tur i skoven eller på stranden i løbet af dagen, vil gavne hunden og gøre den mere rolig om aftenen. Giv hunden et kødben at gnave i, så dens fokus fjernes fra larmen udenfor.
  4. Tag ikke hunden med ud kl. 24 nytårsaften. Heller ikke selv om den virker ”ligeglad” med fyrværkeriet. En vildfaren raket eller et kanonslag kan risikere at give hunden en forskrækkelse for livet.  Hunde kan også finde på at løbe efter raketter, som ikke kommer rigtigt til vejrs og tage dem i munden med frygtelige ulykker til følge. Så lad hunden blive inde.
  5. Lad den bange hunde søge skjul. Er hunden bange, så træk gardinerne for for at undgå lysglimt, og spil musik, der kamuflerer støjen udefra. Lad hunden opholde sig i et rum sammen med sin familie. Nogle hunde vil gerne have et lækkert tyggeben at beskæftige sig med. Men hvis hunden er meget bange, vil den være for stresset til at spise noget.
  6. Fest og gæster? Har man fest og gæster, kan den bange hund med fordel anbringes i fx soveværelset med gardinerne trukket for og musik, hvor den kan høre familien. Døren bør låses, så gæster ikke ved et uheld får lukket hunden ud.
  7. Tag en venlig snak med naboerne. Især børn og unge. Fortæl at I har en hund, som er eller kan blive bange for fyrværkeri, og mind dem om, at fyrværkeri kun må afskydes fra d. 27. dec. - 1.jan.
  8. Medicin til bange hunde. Er din hund meget bange for fyrværkeri, så bør du hurtigst mulig tale med en dyrlæge om muligheden for at hjælpe hunden med angstdæmpende medicin i den periode, hvor den er mest bange.
  9. Kosttilskud til utrygge hunde. Er din hund kun lidt utryg ved fyrværkeri, kan du overveje at hjælpe den med tryghedsskabende kosttilskud som bl.a. Zylkene eller Adaptil, der fås i håndkøb.
  10. Dagen derpå. I dagene efter nytår, skal du forsat holde hunden i snor, når du færdes ude. Selvom man kun lovligt må fyre fyrværkeri af til og med den 1. januar, så ved vi, at det sker helt ind i januar. Vær også opmærksom på fyrværkerirester, som hunden kan finde på at forsøge at samle op og bide i.
  11. Klar til næste år. Hvis du konstaterer, at hunden er bange for fyrværkeri i år, så husk på, at du kan gøre en del for at lydtræne hunden, så den er mindre bange til næste år. Lydangst kan også forplante sig til andre lyde (torden, skud mm). Tal med en dyrlæge eller adfærdsbehandler i det nye år, så I sammen kan lægge en plan for træning af hunden eks ved brug af en såkaldt lyd-CD.

 

Læs også

Dyrenes Beskyttelse om fyrværkeri

20-03-2024 14:13, af Anne Cecilie Sohl

Affyring af fyrværkeri over mange uger har store konsekvenser for både kæledyr, landbrugsdyr, og dyr i naturen. Derudover er det en stor belastning for miljøet, som sagtens kunne undgås. Dyrenes Beskyttelse mener, at omfanget af fyrværkeri bør indskrænkes markant, særligt for private.

DKK: hjælp din hund sikkert igennem nytåret

31-12-2023 12:53, af Anne Cecilie Sohl

Hunde og fyrværkeri er en dårlig kombination, og hvert år bliver mange tusinde hunde skræmt af fyrværkeriet. Dansk Kennel Klub giver her nogle gode råd til, hvordan du bedst kan hjælpe hundene igennem nytårsaften.

Er din hund urolig til nytår?

25-12-2023 10:00, af Anne Cecilie Sohl

Mange hunde bryder sig ikke om nytårsfyrværkeri, da de store brag og lysglimt kan være overvældende. Og hvis de først er blevet bange, bliver det ikke nemmere året efter.

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Beskyt dit kæledyr mod flåtbårne sygdomme

16-04-2024 08:37, af Anne Cecilie Sohl

I takt med at temperaturerne stiger, stiger risikoen for flåtbid hos både dyr og mennesker. Derfor er det nu tid til at være ekstra opmærksom på flåter og de farer, de udgør for vores kæledyr, advarer dyrlæge, der samtidig giver gode råd til, hvordan du bedst beskytter dine firbenede venner mod de flåtbårne sygdomme, der kan have alvorlige konsekvenser for din hunds og kats helbred.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Kedelig tendens blandt indleverede hittehunde hos Dyreværnet

11-04-2024 11:16, af Anne Cecilie Sohl

Flere og flere hunde bliver indleveret hos Dyreværnet uden at være registreret i Dansk Hunderegister.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Alle store dyreinteresseorganisationer vil sammen løfte sundheden og velfærden for danske hunde

15-04-2024 12:21, af Anne Cecilie Sohl

For at sikre, at vi i Danmark avler de sundeste hunde med det bedst mulige udgangspunkt for et godt liv, er de største dyreinteresseorganisationer nu gået sammen i et historisk samarbejde.

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Hunde og hugorme er en dårlig kombination

02-04-2024 10:53, af Anne Cecilie Sohl

Selv om frosten dårligt har sluppet sit tag i jorden, er hugormen allerede vågnet fra sin dvale. På denne årstid er den stadig sløv og når ikke altid at flygte, når den hører vores hunde komme. Derfor er der risiko for, at de bliver bidt. Langt de fleste hunde overlever, men et hugormebid kan have livsfarlige konsekvenser, advarer Agria Dyreforsikring. 

Hunde på Dyrehavsbakken

12-04-2024 08:23, af Anne Cecilie Sohl

Har du fået en ny hvalp, der skal prøve at udstille? Har du en hund, der senere skal på udstilling og lige skal prøve det først? Eller har du et barn, der kunne tænke sig at blive juniorhandler på DKK-udstillingerne? Så er der mulighed for at prøve det hele af under hyggelige og afslappede forhold på Bakkeskuet den 9. maj.