Gør hunden nytårsklar

24-11-2021 09:10, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Nytåret står snart for døren, og med det kommer den for hundene frygtelige larm. Her får du lidt gode råd til en god nytårsaften med hunden

 

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Selvom loven siger, at der kun må skydes fyrværkeri af fra 27. dec. til 1. januar, kan man allerede nu begynde at høre drøn i horisonten fra lovovertrædere og deres alt for tidlige nytårsskyts.

For vi mennesker kan det være en anelse irriterende og forstyrrende, men for hundene er det ganske anderledes. Når nytårsaften oprinder og bragene fylder hele lydbilledet, bliver mange hunde rigtig bange. Der er dog noget, man kan gøre.

 

Derfor giver DKK her 11 gode råd til en god nytårsaften.   

  1. Hold hunden i snor. Hvert år bliver hunde og ejere overraskede af fyrværkeri – nogle gange med virkelig tragisk resultat, fordi hunden løber væk eller bliver påkørt. Hold derfor hunden i snor, når den luftes ude og i haven – med mindre haven er sikkert hegnet ind.
  2. Tjek halsbånd og hundetegn. Hvis uheldet er ude, og hunden løber væk, er det vigtigt, at hunden har halsbånd på og bærer et gyldigt hundetegn, så personen der finder hunden dels kan holde fat i hunden og dels kan ringe på et mobilnummer og få fat i ejeren.  Informationerne skal også være opdaterede i Dansk Hunderegister, hvis hunden skulle tabe halsbåndet.
  3. Motion og adspredelse. Selve nytårsaften skal hunden luftes senest ved 21-tiden. En god lang tur i skoven eller på stranden i løbet af dagen, vil gavne hunden og gøre den mere rolig om aftenen. Giv hunden et kødben at gnave i, så dens fokus fjernes fra larmen udenfor.
  4. Tag ikke hunden med ud kl. 24 nytårsaften. Heller ikke selv om den virker ”ligeglad” med fyrværkeriet. En vildfaren raket eller et kanonslag kan risikere at give hunden en forskrækkelse for livet.  Hunde kan også finde på at løbe efter raketter, som ikke kommer rigtigt til vejrs og tage dem i munden med frygtelige ulykker til følge. Så lad hunden blive inde.
  5. Lad den bange hunde søge skjul. Er hunden bange, så træk gardinerne for for at undgå lysglimt, og spil musik, der kamuflerer støjen udefra. Lad hunden opholde sig i et rum sammen med sin familie. Nogle hunde vil gerne have et lækkert tyggeben at beskæftige sig med. Men hvis hunden er meget bange, vil den være for stresset til at spise noget.
  6. Fest og gæster? Har man fest og gæster, kan den bange hund med fordel anbringes i fx soveværelset med gardinerne trukket for og musik, hvor den kan høre familien. Døren bør låses, så gæster ikke ved et uheld får lukket hunden ud.
  7. Tag en venlig snak med naboerne. Især børn og unge. Fortæl at I har en hund, som er eller kan blive bange for fyrværkeri, og mind dem om, at fyrværkeri kun må afskydes fra d. 27. dec. - 1.jan.
  8. Medicin til bange hunde. Er din hund meget bange for fyrværkeri, så bør du hurtigst mulig tale med en dyrlæge om muligheden for at hjælpe hunden med angstdæmpende medicin i den periode, hvor den er mest bange.
  9. Kosttilskud til utrygge hunde. Er din hund kun lidt utryg ved fyrværkeri, kan du overveje at hjælpe den med tryghedsskabende kosttilskud som bl.a. Zylkene eller Adaptil, der fås i håndkøb.
  10. Dagen derpå. I dagene efter nytår, skal du forsat holde hunden i snor, når du færdes ude. Selvom man kun lovligt må fyre fyrværkeri af til og med den 1. januar, så ved vi, at det sker helt ind i januar. Vær også opmærksom på fyrværkerirester, som hunden kan finde på at forsøge at samle op og bide i.
  11. Klar til næste år. Hvis du konstaterer, at hunden er bange for fyrværkeri i år, så husk på, at du kan gøre en del for at lydtræne hunden, så den er mindre bange til næste år. Lydangst kan også forplante sig til andre lyde (torden, skud mm). Tal med en dyrlæge eller adfærdsbehandler i det nye år, så I sammen kan lægge en plan for træning af hunden eks ved brug af en såkaldt lyd-CD.

 

Læs også

Hjælp din hund sikkert igennem nytåret

15-12-2024 08:01, af Cecilie Friis Amstrup

Hunde og fyrværkeri er en dårlig kombination, og hvert år bliver mange tusinde hunde skræmt af fyrværkeriet. Dansk Kennel Klub giver her nogle gode råd til, hvordan du bedst kan hjælpe hundene igennem nytårsaften.

Hjælp din hund sikkert igennem julen

08-12-2024 08:24, af Cecilie Friis Amstrup

Danskerne samles i stor stil i løbet af december til fejring af jul og nytår. De fleste familiehunde ser ud til at nyde julemåneden med fridage, julemad og ekstra opmærksomhed, men de ændrede vaner kan også stresse og være farlig for for nysgerrige hunde. Her får du Dansk Kennel Klubs gode råd til at få din hund sikkert igennem julemåneden.

Sådan gør du din hund klar til nytåret med lydtræning

21-11-2024 11:09, af Cecilie Friis Amstrup

Nytåret kan være en stressende tid for mange hunde, og derfor kan det være en fordel at starte med lydtræning. Så kan du skabe tryghed for både dig og din hund.

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Flere Chrisco-produkter tilbagetrækkes og underleverandør opsagt

20-12-2024 07:35, af Cecilie Friis Amstrup

Chrisco har efter flere episoder med adfærdsændringer hos hunde valgt at tilbagetrække en række produkter ud fra et forsigtighedsprincip. Produkterne er alle fra samme underleverandør, som Chrisco nu har valgt at opsige samarbejdet med.

Den ultimative hundequiz

28-12-2021 10:58, af Bjarke Kirkegaard Nielsen
Quiz|

I disse dage bugner aviser med årsquizzer. Her er redningen for de, der ved mere om hunde

Advarsel: Tilbagekaldte tyggeruller fra Chrisco skaber bekymring blandt hundeejere

16-12-2024 12:07, af Cecilie Friis Amstrup

Chrisco har tilbagekaldt tyggeruller med kylling og okse efter flere meldinger om hunde med alvorlige symptomer som rastløshed, angst og psykotisk adfærd. Virksomheden arbejder nu på at finde årsagen.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Hunde iført vintertøj: Pynt eller praktisk?

16-12-2024 11:12, af Cecilie Friis Amstrup

Nogle synes, det er nuttet. Andre mener, at det er absolut nødvendigt. Og så er der dem, der fastholder, at hunden har pels, så tøj er overflødigt. Få hundeekspertens svar på, om din firbenede tilhører en af de fem hundetyper, der har brug for lidt vinterhjælp i form af et ekstra beskyttelseslag.

Dobbelt dansk bronze i juniorhandling

15-12-2024 18:57, af Cecilie Friis Amstrup

Med stærke præstationer i både hold- og individuel konkurrence leverede de danske juniorhandlere flotte resultater ved årets nordiske mesterskab i Stockholm.

Kvik og de andre - hundene i Matador

04-01-2023 09:36, af Anne Egede

Alle kender Matador - danskernes absolutte yndlingsserie. Ligeledes kender vel alle også kvinden bag serien, Lise Nørgaard, som hele sit liv har været en stor hundeven. Det er derfor heller ikke tilfældigt at Matador også har hunde på rollelisten - endda i fremtrædende roller

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Inka skrev historie som Danmarks første hund med titlen NOVFCH

18-12-2024 14:21, af Cecilie Friis Amstrup

En bemærkelsesværdig rejse til Norge sikrede den 10-årige labrador retriever Inka en plads i historiebøgerne. Hendes ejer, Ida Madsen, ser tilbage på en uforglemmelig tur, der kulminerede med titlen Norsk Vildt- og Fersksporchampion.