12 tips til cykelturen med hunden

05-04-2022 13:45, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Motion er godt. Sådan er det også for hunde, men der er stadig faldgruber, som man skal undgå. Her får du 12 tips til at cykle med din hund

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Følelsen af at smide sig på sofaen efter en god omgang motion er nok en følelse mange kender. Endnu flere nyder måske også følelsen af bare at kaste sig i sofaen uden alt det der motion inden. 

Er man fan af den første følelse, men har man lidt problemer med at komme i gang, så er der råd for det. Især hvis man har en hund. Det er  nemlig dejligt at motionere med hunden, og de fleste hunde kan være med på en cykle- eller løbetur. 

Det kræver dog, at hunden er  fuldt udvokset, hvilket vil sige mindst 1-1½ år gammel afhængig af race. Det kan være direkte skadeligt for ikke færdigudviklede hunde at overanstrenge muskler, knogler, ledbånd og sener ved længerevarende løb.

Derudover skal hunden være sund og rask og i tilpas foderstand. Overvægtige hunde bør tabe de overflødige kilo først.

Lever ens hund op til disse krav, kan man sagtens tage sig en tur på cyklen med hunden ved siden af. Her er 12 gode tips til cykeltræning med hunden.

 

  1.  Find et egnet sted uden forstyrrende trafik.
     
  2. Start med tilvænning. Dvs. at hunden skal vænne sig til cyklen. Hold cyklen (på din højre side) med venstre hånd, og lok hunden (i line) bagom cyklen og på højre side af denne, mens du siger ordet "cykle". Træk cyklen fremad, og lok hunden med. Tilstræb, at hunden er relativ tæt på cyklen. Gå stille og roligt fremad, mens hunden opmuntres. Prøv herefter at lave bløde venstre og højre sving, hvorunder du opmuntrer/lokker hunden til at følge dig. Det kræver lidt øvelse at kunne håndtere både hund og cykel, når man går. Det er til gengæld nemmere, når først man sidder på cyklen.
     
  3. Når hunden er tryg ved cyklen, og kan følge dig naturligt både til højre, venstre og omkring, ja, så er tiden inde til at hoppe i sadlen
     
  4. Få hundens opmærksomhed (sig opmuntrende "cykle") og kør langsomt fremad
     
  5. Undlad indledningsvis at lave skarpe sving, og ros hunden for blot at følge dig

  6. Af sikkerhedsmæssige årsager, er det en god ide at lære hunden at sætte sig (på din højre side) når du standser. Derfor, i samme øjeblik du standser cyklen, så sig "Sit" og ros hunden.

  7. Når hunden er fortrolig med at løbe ved siden af cyklen, kan man gradvist cykle på mere befærdede områder. OBS!Hunden skal løbe på højre side - væk fra trafikken.

  8. Hundens halsbånd, hvis der er tale om et kvæler/glide halsbånd, skal vendes om, når hunden går på din højreside. 

  9. Hold hundens line i højre hånd, men undlad at holde fast på styret med denne hånd. Hvis hunden stopper eller trækker hårdt i linen, genvinder du hurtigere balancen ved at denne hånd holdes fri fra styret. 

  10. Undgå akutte opbremsninger ved at give hunden gå-pauser med passende mellemrum, derved får hunden mulighed for at tisse og besørge.  

  11. Hvis hunden uheldigvis kommer for tæt på cyklen (rammer den) - så ynk den ikke, men afled dens opmærksomhed og tal i stedet meget opmuntrende til den.

  12. Undlad at bruge flexi-line til denne øvelse af sikkerhedsmæssige årsager.

Læs også

BLOG: Aktiv hund i sommervarmen?

20-05-2021 17:00, af Karoline Sidelmann Brinch

Nu begynder dagene med lunere vejr at dukke op, så hvordan forholder man sig til træning med sin hund?

Hvalpe og miljøtræning

10-09-2022 15:37, af Astrid Gerd Holtet

5 gode råd til miljøtræning  

BLOG: Træning, træning, træning og seje farfar

07-09-2019 12:00, af Charlotte Laursen

Charlotte Laursen har travlt med træning, studie og arbejde. Heldigvis har hun ikke for travlt til at hylde sin kære farfar

Tyggegummi kan være giftigt for hunden

07-12-2022 08:17, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

En lille mundfrisker for dig, men liv eller død for hunden. Det er ikke det, vi normalt tænker, når kæbemusklerne skal have lidt motion, men tyggegummi er en af de ting, du skal holde langt væk fra hunden. I værste fald kan din hund få et livsfarligt leversvigt, hvis den får fat i et stykke tyggegummi. Hunde kan nemlig ikke tåle sødemidlet xylitol, der selv i små mængder kan give hunde et voldsomt blodsukkerfald og i værste fald livsfarligt leversvigt. Derfor skal du holde øje med hunden på gåturen og undgå at smide tyggegummi på jorden. Er uheldet alligevel ude, har Agria Dyreforsikring lavet en guide til, hvordan du skal forholde dig

Indog lancerer nyt og forbedret hundetelt

27-10-2023 12:56, af Anne Cecilie Sohl

Miriam fra Indog Elite Center har mange års erfaringer med træning og udstyr til hunde. Tilbage i maj måned fik hun en ide til forbedringer på de populære hundetelte, der bruges når vores hunde er med til konkurrencer eller på farten. 

Kender du en mand ved navn Premack?

20-10-2017 14:49, af Astrid Gerd Holtet

En af de nemmeste måder at belønne vores hunde, er ved hjælp af mad i form af mundrette godbidder. Men hvad gør man, når maden ikke er interessant?

Social indlæring ses allerede hos helt unge hvalpe

02-02-2023 11:00, af Astrid Gerd Holtet

Social indlæring er en effektiv måde at lære nye ting på, og en indlæringsmåde, som er vigtig for hunde. Voksne hundes evne til at lære fra andre er velundersøgt, og et forskerhold har nu også vist, at helt unge hvalpe også evner at lære nyt på denne måde 

Webredaktør

Har du en nyhed eller en god historie?

Bjarke Kirkegaard Nielsen

Webredaktør og nyhedsvagt

Bjarke Kirkegaard Nielsen
20 24 29 30
bkn@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Hunde begyndte at hyle ved fodgængerfelt i landsbyen

08-12-2023 08:57, af Anne Cecilie Sohl

For omkring en uge siden begyndte flere hunde i den lille by Fårup at hyle og trække sig væk fra et helt bestemt fodgængerfelt på Bakkevænget, lige ved skolen. 

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Hjælp til hundens angst for fyrværkeri

29-11-2023 10:00, af Anne Cecilie Sohl

Når nytårsaften nærmer sig, glæder mange familier sig til himlens farverige skue. Men for vores firbenede venner bringer fyrværkeriet ofte en bølge af angst og frygt. 

Skolehunden, helt præcist

04-12-2023 10:26, af Anne Cecilie Sohl

I dette blogindlæg kan du læse mere om, hvad en skolehund er og helt præcis kan. Som skrevet tidligere er en skolehund ikke 'bare' en hund som går rundt på en skole, det er en hund, som over tid er trænet til at hjælpe børn og unge med mange forskellige opgaver i forbindelse med skoledagen.

Sne kan give dårlig mave

21-11-2022 11:22, af Astrid Gerd Holtet

Hvis sneen begynder at dale, kan nogle hundeejere opleve at hunden spiser af sneen – og det kan give dårlig mave. Vi ser nærmere på hvad der sker

Gør slædekørsel i sneen til en leg

05-12-2023 09:42, af Anne Cecilie Sohl

Det smukke snevejr frister til at lade den almindelige familiehund trække slæde med børnene. Det er ikke nødvendigvis en dårlig ide, men før man går i gang bør man have nogle ting på plads, for at det er både sikkerhedsmæssigt forsvarligt og bliver en god oplevelse for hunden. 

Tre tips til juletiden

05-12-2023 09:15, af Anne Cecilie Sohl

Julen står for døren og det betyder ofte at vi skruer op for julegodterne, hygge og godt selskab. Det er dog en god ide at være ekstra opmærksom på din hund og hvordan du får den godt igennem den søde juletid. 

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Symptomer – unormal urinering

18-03-2022 15:21, af Astrid Holtet

Tisser hunden mere end den plejer, mindre end den plejer, oftere end den plejer - eller er den begyndt at tisse indenfor? Det kan være tegn på, at den er noget galt. Ændret urineringsmønster, er et almindeligt symptom på en lang række forskellige sygdomme hos hunde

Vi bekymrer os mere om vores hunde

06-12-2023 11:04, af Anne Cecilie Sohl

Studie viser at kæledyrsejere tilsyneladende bekymrer sig mere om deres hunde end katte. I hvert fald herhjemme i Danmark. I Storbritannien er forskellen mellem hund og kat nemlig ikke så stor.