12 tips til cykelturen med hunden

05-04-2022 13:45, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Motion er godt. Sådan er det også for hunde, men der er stadig faldgruber, som man skal undgå. Her får du 12 tips til at cykle med din hund

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Følelsen af at smide sig på sofaen efter en god omgang motion er nok en følelse mange kender. Endnu flere nyder måske også følelsen af bare at kaste sig i sofaen uden alt det der motion inden. 

Er man fan af den første følelse, men har man lidt problemer med at komme i gang, så er der råd for det. Især hvis man har en hund. Det er  nemlig dejligt at motionere med hunden, og de fleste hunde kan være med på en cykle- eller løbetur. 

Det kræver dog, at hunden er  fuldt udvokset, hvilket vil sige mindst 1-1½ år gammel afhængig af race. Det kan være direkte skadeligt for ikke færdigudviklede hunde at overanstrenge muskler, knogler, ledbånd og sener ved længerevarende løb.

Derudover skal hunden være sund og rask og i tilpas foderstand. Overvægtige hunde bør tabe de overflødige kilo først.

Lever ens hund op til disse krav, kan man sagtens tage sig en tur på cyklen med hunden ved siden af. Her er 12 gode tips til cykeltræning med hunden.

 

  1.  Find et egnet sted uden forstyrrende trafik.
     
  2. Start med tilvænning. Dvs. at hunden skal vænne sig til cyklen. Hold cyklen (på din højre side) med venstre hånd, og lok hunden (i line) bagom cyklen og på højre side af denne, mens du siger ordet "cykle". Træk cyklen fremad, og lok hunden med. Tilstræb, at hunden er relativ tæt på cyklen. Gå stille og roligt fremad, mens hunden opmuntres. Prøv herefter at lave bløde venstre og højre sving, hvorunder du opmuntrer/lokker hunden til at følge dig. Det kræver lidt øvelse at kunne håndtere både hund og cykel, når man går. Det er til gengæld nemmere, når først man sidder på cyklen.
     
  3. Når hunden er tryg ved cyklen, og kan følge dig naturligt både til højre, venstre og omkring, ja, så er tiden inde til at hoppe i sadlen
     
  4. Få hundens opmærksomhed (sig opmuntrende "cykle") og kør langsomt fremad
     
  5. Undlad indledningsvis at lave skarpe sving, og ros hunden for blot at følge dig

  6. Af sikkerhedsmæssige årsager, er det en god ide at lære hunden at sætte sig (på din højre side) når du standser. Derfor, i samme øjeblik du standser cyklen, så sig "Sit" og ros hunden.

  7. Når hunden er fortrolig med at løbe ved siden af cyklen, kan man gradvist cykle på mere befærdede områder. OBS!Hunden skal løbe på højre side - væk fra trafikken.

  8. Hundens halsbånd, hvis der er tale om et kvæler/glide halsbånd, skal vendes om, når hunden går på din højreside. 

  9. Hold hundens line i højre hånd, men undlad at holde fast på styret med denne hånd. Hvis hunden stopper eller trækker hårdt i linen, genvinder du hurtigere balancen ved at denne hånd holdes fri fra styret. 

  10. Undgå akutte opbremsninger ved at give hunden gå-pauser med passende mellemrum, derved får hunden mulighed for at tisse og besørge.  

  11. Hvis hunden uheldigvis kommer for tæt på cyklen (rammer den) - så ynk den ikke, men afled dens opmærksomhed og tal i stedet meget opmuntrende til den.

  12. Undlad at bruge flexi-line til denne øvelse af sikkerhedsmæssige årsager.

Læs også

Træning på hundens præmisser

05-10-2020 08:26, af John Frank Ahm

Hundetræning skal være sjovt for både hund og fører. Træning, der ikke er sjov er bare endnu et punkt på pligtlistens uendelige mængde af to-do’s. Noget der skal overstås. Sjov træning er bare så meget mere givende for både hund og fører og timen med din hund bliver en oase med afslapning og smil, som et tiltrængt timeout i vores ellers hektiske verden

Udstillingstræning i Mørkøv

06-07-2020 18:31, af Julie Holm Jensen

30. maj blev der holdt træning med dommer Frederik Kien Hansen i Mørkøv. Træningen blev en god optakt til efterårets mange udstillinger. Vi har modtaget denne lille reportage fra Julie Holm Jensen, som stod bag arrangementet

Træning lønner sig

15-05-2022 14:51, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Sara DeAngelis har netop vundet søndagens juniorhandling. Dermed har hun vundet alle tre konkurrencer i Roskilde

Vi keder os…gemte godbidder

02-08-2017 06:27, af Anne Ekenberg

Så regner det igen, så derfor kommer her er en leg, som både kan bruges indendørs – men også udendørs afhængig af præference. Det er en af de nemmeste og sjoveste lege set fra din hunds perspektiv – og hvis din hund ikke vil være med, er det lige før vi anbefaler, at du tager den til dyrlæge – sagt med et glimt i øjet forstås…

Agria hundegåtur 2021

01-09-2021 12:23, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Ændrede familieforhold, dødsfald, børn, nyt job ... Årsagerne til, at Simba, Djargo, Loui og de andre hunde hos Dyreværnet leder efter nye hjem er mange. Fælles for dem alle er, at de har brug for en ny chance og et kærligt, livslangt 

Cani-hvad-for-noget??

09-10-2020 12:33, af Karoline Sidelmann Brinch

Jeg er canicrosser og ”K9-biathlet”... eller rettere sagt: Jeg OG Frida er! – for tror det er en af årsagerne til at jeg, og flere og flere andre hundeejere, er bidt af disse sportsgrene: Det handler om fællesskab og aktiviteter sammen med din hund – og med andre løbere. Man får rørt sig samtidig med at hunden både får motion og brugt ”de små grå” - bliver udfordret på balance, koordination og samarbejdsevner. Og så er det først og fremmest bare supersjovt

Galleri: Paradis Hundetræningscenter

26-03-2018 08:24, af Bjarke Kirkegaard Nielsen
Foto|

Lørdag var vi på besøg i det fantastiske indendørs hundetræningscenter ved Sindal. Her er lidt billeder fra dagen

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Beskyt dit kæledyr mod flåtbårne sygdomme

16-04-2024 08:37, af Anne Cecilie Sohl

I takt med at temperaturerne stiger, stiger risikoen for flåtbid hos både dyr og mennesker. Derfor er det nu tid til at være ekstra opmærksom på flåter og de farer, de udgør for vores kæledyr, advarer dyrlæge, der samtidig giver gode råd til, hvordan du bedst beskytter dine firbenede venner mod de flåtbårne sygdomme, der kan have alvorlige konsekvenser for din hunds og kats helbred.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Kedelig tendens blandt indleverede hittehunde hos Dyreværnet

11-04-2024 11:16, af Anne Cecilie Sohl

Flere og flere hunde bliver indleveret hos Dyreværnet uden at være registreret i Dansk Hunderegister.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Alle store dyreinteresseorganisationer vil sammen løfte sundheden og velfærden for danske hunde

15-04-2024 12:21, af Anne Cecilie Sohl

For at sikre, at vi i Danmark avler de sundeste hunde med det bedst mulige udgangspunkt for et godt liv, er de største dyreinteresseorganisationer nu gået sammen i et historisk samarbejde.

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Hunde og hugorme er en dårlig kombination

02-04-2024 10:53, af Anne Cecilie Sohl

Selv om frosten dårligt har sluppet sit tag i jorden, er hugormen allerede vågnet fra sin dvale. På denne årstid er den stadig sløv og når ikke altid at flygte, når den hører vores hunde komme. Derfor er der risiko for, at de bliver bidt. Langt de fleste hunde overlever, men et hugormebid kan have livsfarlige konsekvenser, advarer Agria Dyreforsikring. 

Hunde på Dyrehavsbakken

12-04-2024 08:23, af Anne Cecilie Sohl

Har du fået en ny hvalp, der skal prøve at udstille? Har du en hund, der senere skal på udstilling og lige skal prøve det først? Eller har du et barn, der kunne tænke sig at blive juniorhandler på DKK-udstillingerne? Så er der mulighed for at prøve det hele af under hyggelige og afslappede forhold på Bakkeskuet den 9. maj.