11.500 gamle knogler viser tegn på tidlig jagt med hunde

22-01-2019 08:12, af Astrid Holtet

Danske og engelske forskere har fundet tegn på, at hunde måske blev brugt til jagt tidligere end man hidtil har troet

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Det menes at hundens domesticering er sket så tidligt som for 14.000 år siden, men forklaring på hvordan og hvorfor er der fortsat ikke enighed om. Et dansk-engelsk studie, bidrager nu med ny viden, der kan hjælpe til forståelsen af de tidligste hundes betydning for hvordan mennesker levede, og hvordan hunden bevægede sig væk fra sin vilde forfar og blev til en værdsat samarbejdspartner.

Dyreknogler gør os klogere på hvordan hundene levede
Arkæologer fra Københavns Universitet og University College London, er i en udgravning i Mellemøsten stødt på fund, der peger på at hunde har været brugt til jagt tidligere i historien, end man hidtil har antaget. De har netop udgivet deres fund i det videnskabelige tidsskrift Journal of Anthropological Archaeology.

I en undersøgelse af dyreknogler fra en 11.500 år gammel boplads, i det område vi nu betegner som det nordøstlige Jordan, har arkæologerne fundet tegn på at hunde levede og spiste helt tæt på menneskene i området. Det tyder altså på at hunde allerede på dette tidspunkt var en integreret del af samfundet, og ikke blot halvvilde dyr, der levede af affald på kanten af datidens bopladser, som andre teorier om hundens domesticering foreslår.

Tegn på tidlig brug af hunde i jagten
Ud over at finde tegn på en tæt sameksistens mellem hunde og mennesker, fandt arkæologerne også, at der med hundens tilstedeværelse fulgte en markant stigning i mængden af knogler fra harer i fundene fra området – hvilket arkæologerne mener tyder på en ændring i, hvilke dyr datidens mennesker jagtede, formentlig som følge af, at man begyndte at bruge hundene i jagten.

Fundene fra Jordan tyder dermed på at hunde allerede på dette tidspunkt levede og arbejdede tæt sammen med mennesker, og dermed kan fundene være en vigtig brik i forståelsen af, hvordan hunden kom til at være det den er i dag.

Læs også

Radioaktive hunde i Tjernobyl afslører naturens overlevelsesevne

26-01-2025 08:21, af Cecilie Friis Amstrup

Forskning i forladte hunde giver indblik i genetiske tilpasninger til ekstreme miljøer.

Millioner til forskning i hundes sundhed og trivsel

19-01-2025 08:35, af Cecilie Friis Amstrup

Agria Dyreforsikring støtter vigtige forskningsprojekter i 2025.

Ligner du din hund?

22-11-2024 12:16, af Cecilie Friis Amstrup

Ny forskning viser, at hunde og deres ejere ofte har mere til fælles, end man skulle tro - både i udseende og personlighed.

BLOG: En god skolehund er også en god familiehund

16-06-2023 13:32, af Yasmin Bøllehuus

Når James ikke er på arbejde som skolehund, er han familiehund. Han bor sammen med mig, min mand, vores datter (på 2 år) og vores anden hund Riley. Min mand Mads går på jagt og drømmer også om, at James kan komme lidt med en gang imellem og hente en and eller gås, hvis han skyder sådan en

Jagt, vildt, våben og hunde i weekenden

03-04-2019 15:09, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Der er nok at opleve, når Frederiksborgcentret igen åbner dørene for Jagt, Vildt & Våben jagtmessen. Arrangementet er ikke kun for jægere, men også for ganske almindelige familier og hundeinteresserede

Hundedamen med den vilde fortid

29-12-2022 10:04, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Patricia Campbell Hearst er rigmandsdatter, vinder i Westminster Kennel Dog Show og meget meget mere. Læs den vilde historie her

Arkæologer finder mexicansk hundegrav

19-02-2014 13:20, af Anne Kristine Tollestrup
Der bliver netop nu skrevet historie i Mexico, hvor arkæologer har gjort et exceptionelt fund.

På jagt efter det helt rette foder til din hund

19-03-2021 17:22, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Ideen om skræddersyet ernæring til hver enkelt hund ændrede livet for de to stiftere af Vuffeli, Mads Smith og Christian Yding. Man skulle tro at der var langt fra at sige sit faste job op i trygge rammer til, at bruge hele sin opsparing på at bestille 30 tons hundefoder, men det var der ikke for de to stiftere

Border collie overlevede livstruende mavedrejning

17-01-2025 08:04, af Cecilie Friis Amstrup

I næste nummer af HUNDEN kan du læse den rørende historie om tiårige Tiffanie, der overlevede mavedrejning og gennemgik en nøje planlagt genoptræning. 

På jagt efter hundemishandler i Malmø

02-02-2024 10:16, af Anne Cecilie Sohl

I den sydsvenske by Malmø har man i årevis jagtet en eller flere personer, der tilsyneladende ikke bryder sig om hunde. I december kom man tæt på at afsløre gerningsmanden, men sagen er desværre ikke slut endnu. 

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Servicehunde-branchen kulegraves af DR-programmet "Kontant"

20-02-2025 11:04, af Cecilie Friis Amstrup

En servicehund skal skabe tryghed og støtte sin ejer, men det er ikke altid virkeligheden. DR-programmet "Kontant" har undersøgt en branche, der mangler regler og kontrol. 

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Samojeden Bullet er Winner of Winners

23-02-2025 20:23, af Cecilie Friis Amstrup

Den smukke og elegante samojedehund Bullet imponerede dommerne og publikum og sikrede sig sejren i en af årets mest prestigefyldte konkurrencer.

Hvordan vælger hunden sin yndlingsperson?

22-02-2025 08:30, af Cecilie Friis Amstrup

Nogle hunde ser ud til at knytte sig stærkere til én bestemt person i husstanden, mens andre virker lige glade for alle. Hvad afgør, hvem der bliver hundens favorit? Handler det om, hvem der fodrer den, hvem der leger mest med den, eller er der helt andre faktorer på spil?

Gode bakterier medvirker til din hunds trivsel

18-02-2025 08:54, af Cecilie Friis Amstrup

Mave-tarmsystemet er en overset, men afgørende del af din hunds sundhed. Ved at fokusere på gode bakterier kan du give din hund et bedre udgangspunkt for et sundt og harmonisk liv.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Show of Winners samler smukke hunde

21-02-2025 08:03, af Cecilie Friis Amstrup

Oplev hundesportens mest glamourøse aften, når Danmarks smukkeste hunde konkurrerer i Brøndby Hallen på lørdag ved Show of Winners.

7 tegn på demens hos hunde

09-09-2021 12:06, af Astrid Holtet

Demens kan komme snigende og er ikke et ualmindeligt problem hos ældre hunde – men hvad skal man holde øje med? Her får du syv almindelige tegn på demens, som er gode at kende, hvis du har en ældre hund

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt