Det menes at hundens domesticering er sket så tidligt som for 14.000 år siden, men forklaring på hvordan og hvorfor er der fortsat ikke enighed om. Et dansk-engelsk studie, bidrager nu med ny viden, der kan hjælpe til forståelsen af de tidligste hundes betydning for hvordan mennesker levede, og hvordan hunden bevægede sig væk fra sin vilde forfar og blev til en værdsat samarbejdspartner.
Dyreknogler gør os klogere på hvordan hundene levede
Arkæologer fra Københavns Universitet og University College London, er i en udgravning i Mellemøsten stødt på fund, der peger på at hunde har været brugt til jagt tidligere i historien, end man hidtil har antaget. De har netop udgivet deres fund i det videnskabelige tidsskrift Journal of Anthropological Archaeology.
I en undersøgelse af dyreknogler fra en 11.500 år gammel boplads, i det område vi nu betegner som det nordøstlige Jordan, har arkæologerne fundet tegn på at hunde levede og spiste helt tæt på menneskene i området. Det tyder altså på at hunde allerede på dette tidspunkt var en integreret del af samfundet, og ikke blot halvvilde dyr, der levede af affald på kanten af datidens bopladser, som andre teorier om hundens domesticering foreslår.
Tegn på tidlig brug af hunde i jagten
Ud over at finde tegn på en tæt sameksistens mellem hunde og mennesker, fandt arkæologerne også, at der med hundens tilstedeværelse fulgte en markant stigning i mængden af knogler fra harer i fundene fra området – hvilket arkæologerne mener tyder på en ændring i, hvilke dyr datidens mennesker jagtede, formentlig som følge af, at man begyndte at bruge hundene i jagten.
Fundene fra Jordan tyder dermed på at hunde allerede på dette tidspunkt levede og arbejdede tæt sammen med mennesker, og dermed kan fundene være en vigtig brik i forståelsen af, hvordan hunden kom til at være det den er i dag.
Agria Dyreforsikring støtter vigtige forskningsprojekter i 2025.
Ny forskning viser, at hunde og deres ejere ofte har mere til fælles, end man skulle tro - både i udseende og personlighed.
For et sted mellem 15-50.000 år siden blev hunden domesticeret af mennesket. Siden da har arten gennemgået en gennemgribende forandringsproces. Nu skriver Videnskab.dk at et nyt studie publiceret i tidsskriftet Biology Letters har fundet frem til at hundens logren med halen måske også er påvirket af mennesket.
Mange har en mening om Cesar Millan og hans træningsmetoder. Torsdag har en gammel historie om netop ham ligget i toppen af læste artikler på vores hjemmeside
I disse uger kan du på TV 2 FRI følge otte internathundes jagt på et kærligt og blivende hjem. Dyreværnets adfærdsbehandler, Nina Amdi, bestemmer, hvilken af de tre familier som må beholde hundene, fordi det er et program på hundens præmisser
Vi er dykket ned i Magasinet HUNDEN årgang 1981. Her får du en artikel fra juninummeret
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Den gamle danske hønsehund, en af Danmarks nationalracer, er kendt for sin alsidighed som både jagt- og familiehund. Men den er mere end det. Racen formår også at samle mennesker om en fælles passion, hvilket blev tydeligt ved DKK Kreds 4's nytårsskue i Brørup den 5. januar.
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse
Karsten Hav Sørensen og Thor er et enestående team, der ikke kun har været med til at løse utallige sager, men også har sat standarden for, hvordan en hundefører og hans hund skal arbejde sammen. Deres samarbejde er et eksempel på det bedste, man kan forvente af politiets hundetjeneste, og det er derfor, Karsten og Thor er blevet udvalgt og indstillet til prisen som Årets Politihund af landets leder af hundeafdelingerne og Politihundetjenesten.
Demens kan komme snigende og er ikke et ualmindeligt problem hos ældre hunde – men hvad skal man holde øje med? Her får du syv almindelige tegn på demens, som er gode at kende, hvis du har en ældre hund
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt
I næste nummer af HUNDEN kan du læse den rørende historie om tiårige Tiffanie, der overlevede mavedrejning og gennemgik en nøje planlagt genoptræning.
Hunde er trofaste - det samme er deres ejere, når det nye firbenede familiemedlem skal navngives. Derfor er der kun få nye navne at finde på hitlisten over Danmarks mest populære hundenavne i 2024: Det er menneskenavne på to stavelser, der hitter, viser ny opgørelse.