Ulvehundene tog hendes hjerte og blev hendes liv

12-06-2025 08:19, af Cecilie Friis Amstrup

Josie Quintrell er Danmarks eneste specialiserede ulvehundetræner og arbejder for at nedbryde fordomme om de fascinerende og krævende hunde.

Copyright Ridehesten.com
Josie Quintrell er den eneste specialiserede ulvehundetræner i Danmark. Her er hun sammen med hendes to tjekkoslovakiske ulvehunde, Yela (tv.) og Theo (th.). Foto: Agnete Tillemann

Midt i Skive bor og arbejder Josie Quintrell – en kvinde med en usædvanlig passion for hunde, der minder mere om deres vilde forfædre end om de fleste familiehunde. Josie er den eneste i Danmark, der specialiserer sig i træning af ulvehunde, og hun driver Ulve&Hundetræningsakademiet, hvor hun ikke bare træner hunde, men også formidler viden og bryder med de mange myter, der florerer omkring ulvehunde.

Josie deler sin hverdag med to tjekkoslovakiske ulvehunde og en siberian husky – tre hunde, der ikke blot er hendes firbenede familie, men også hendes arbejdspartnere og inspirationskilde.

– Jeg har altid været fascineret af ulve, og da jeg læste om ulvehunde, tænkte jeg: Det dér, det er det mest interessante, jeg kan kaste mig over, fortæller Josie.

Særlig type hund kræver en særlig type menneske
Ulvehundene er ikke for alle. De er ikke kun smukke og majestætiske, men er også sky, selektive og ekstremt selvstændige. Derfor er det afgørende med en helt særlig tilgang, hvis man vil opnå et velfungerende samarbejde med dem.

– De har ikke den samme lyst til at behage, som man ser hos andre racer. Det kræver tid, tålmodighed og enorm konsekvens, men også masser af ro og kærlighed, siger Josie.

Copyright Ridehesten.com
Den tjekkoslovakiske ulvehund er ikke en hund, du typisk ser dyrke lydighed, da de hurtigt mister interessen, men Josie har med tålmodighed og forståelse formået at træne sine egne hunde og deler nu sin viden med andre ulvehundeejere. Foto: Agnete Tillemann

Træningssessionerne varer sjældent mere end to-tre minutter ad gangen, og miljøet har stor betydning for, hvordan hundene reagerer. En tur gennem Skive gågade kan være langt mere udfordrende end en opgave derhjemme.

– Det handler om at forstå deres mentale grænser og arbejde med dem – ikke imod dem.

Fakta
Det siger Josies kunder

Jeg har gennem flere år trænet hos Josie og har især haft glæde af hendes hjælp i forbindelse med alene-hjemme problematikker. Min hund er en tjekkoslovakisk ulvehund, som kræver både tålmodighed, struktur og en dyb forståelse for raceadfærd, og det har Josie i høj grad leveret.

Det, der især har gjort indtryk på mig, er hendes fokus på relation og kommunikation mellem hund og ejer. Træningen tager udgangspunkt i hverdagen, og det har givet mig brugbare redskaber til at forstå og støtte min hund i det, der ellers kan være en sårbar situation.

Fold up

Fra misforståelser til motivation
Selv om Josies hunde er veltrænede og fungerer godt i hverdagen, har hun mødt mange fordomme. I ét tilfælde begyndte en forbipasserende dreng ligefrem at græde, da han så Josies ulvehund i gågaden i troen om, at det var en vaskeægte ulv.

– Jeg synes, det er synd, at så mange er bange for dem, for de er faktisk meget følsomme og knytter sig stærkt til deres mennesker. De er ikke farlige, men de kræver forståelse, forklarer hun.

De tjekkoslovakiske ulvehunde, som Josie arbejder med, har omkring 30% ulvegenetik og er blandt de få ulvehunderacer, der er lovlige i Danmark. Det stiller særlige krav til træningen, ikke mindst fordi racen ikke naturligt har det samme forhold til leg og apportering som mange andre hunde.

– Men det kan trænes. Mine hunde har f.eks. lært at elske en bestemt bold, vi bruger på ture. Det handler om at bygge motivation op, hvilket kræver en anden tilgang, lyder det fra Josie.

Et liv med struktur og nærvær
Ifølge Josie er det vigtigste, man kan give en ulvehund, tid og struktur. De kræver ikke nødvendigvis lange gåture, men de skal stimuleres mentalt og allerhelst sammen med deres menneske.

– De skal vide, hvad der forventes. Der skal være ro i hjemmet, og det skal være tydeligt, hvornår man slapper af, og hvornår man arbejder. Det er ikke en hund, man bare lader gå i selvsving.

Derfor underviser Josie også andre ulvehundeejere i, hvordan man får en hverdag med ulvehundene til at fungere, og det foregår altid med fokus på positiv forstærkning og individuelle løsninger.

Fakta
Det siger Josies kunder

Ulvehundeholdene har haft den betydning, at jeg stadig har min bedste ven.
Jeg fik min hund, Beta, da hun var omkring tre måneder gammel, og jeg vidste ingenting om den her hunderace (tjekke- og huskyblanding). Så jeg så et opslag på Facebook omkring ulvehundetræning og tænkte: "Her kunne jeg nok få svar på de spørgsmål, jeg har omkring den her hund."

Jeg fik kørt 1½ time i bil og var bare imponeret – og ja, nu, næsten 1½ år senere, tager jeg stadig turen til Skive fra Nyborg.
Havde jeg ikke haft muligheden for at stille spørgsmål og få hjælp til de problematikker, jeg er løbet ind i undervejs – fra en som kender til racen/racerne, så havde jeg ikke stået her i dag. Jeg ville simpelthen ikke have haft min bedste ven ved min side i dag, hvis det ikke havde været for ulvehundeholdet.

Fold up

Plads til både katte og kærlighed
Selvom ulvehunde ofte bliver set som reserverede og utilnærmelige, viser Josies flok, at virkeligheden kan være en helt anden, især når det gælder nære relationer og kærlighed på tværs af arter. I hjemmet bor hendes tre hunde side om side med hele fem katte, og samspillet mellem dem er både harmonisk og hjertevarmt.

Især Josies tæve, Yela, er opmærksom og omsorgsfuld. Hun nusser kattene, vogter over dem og reagerer instinktivt, hvis noget er galt. Hvis en af kattene har fået en flåt, kan hun finde den præcist, og hvis Josie er i nærheden, lægger Yela næsen på det pågældende sted og kigger op som for at sige: ”Fjern den, tak.”

– Det er simpelthen så fascinerende at se, hvordan hun opfatter kattene som en del af sin flok og passer på dem, siger Josie.

Copyright Ridehesten.com
Man skulle ikke tro, at en ulvehund kunne leve i fred og fordragelighed med katte, men hjemme hos Josie bor hundene sammen med hele fem katte, som er blevet en del af flokken - det har dog krævet grundig træning. Foto: Agnete Tillemann

Samtidig vidner det om den utrolige næse, ulvehundene besidder. De kan lugte sygdom, humør og meget mere, og deres reaktioner afspejler ofte ting, mennesker omkring dem slet ikke selv er bevidste om.

– De er enormt ærlige dyr. Hvis du er ked af det, reagerer de. Hvis der er uro, mærker de det med det samme. Det gør dem til meget opmærksomme og nærværende følgesvende, lyder det fra Josie.

Et kald fra barndommen
Interessen for ulve startede allerede i barndommen med plakater og puslespil. I dag er fascinationen blevet til både hendes levevej og et kald.

– Jeg har altid drømt om ulve, og jeg føler, at jeg arbejder med dem hver dag – bare i en form, som er mulig her i Danmark, siger hun med et smil.

Copyright Ridehesten.com
Du kan følge med i Josies træning på hendes Instagram-profil @wolfdog_and_huskytales. Foto: Agnete Tillemann

På Instagram-profilen @wolfdog_and_huskytales deler Josie dagligt billeder, træningstips og små glimt fra livet med de usædvanlige hunde. Følgerne tæller næsten 13.000, og fællesskabet vokser støt.

– Jeg tror, mange bliver nysgerrige, når de ser dem. Og hvis jeg kan være med til at sprede viden og nedbryde fordomme, så er det det hele værd.

Fakta
Ulvehunde i Danmark
  • Der findes kun to ulvehunderacer, som er lovlige i Danmark: den tjekkoslovakiske ulvehund og saarloos ulvehund
  • Begge racer stammer fra krydsninger mellem schæferhund og ulv og er avlet med fokus på udholdenhed, selvstændighed og styrke
  • Ulvehunde er ikke egnet som førstegangshund – de kræver stor erfaring, tålmodighed og forståelse for deres særlige adfærd
  • Racen er typisk reserveret over for fremmede, men knytter stærke bånd til sin ejer og trives bedst med tydelig struktur og daglig mental stimulering
  • Det er ulovligt at eje eller importere ulveblandinger med højere ulveindhold, f.eks. American Wolfdog

Læs også

Hundetræning hjælper indsatte i fængsler

02-08-2018 09:00, af Astrid Gerd Holtet

Hundetræning hjælper indsatte i australske fængsler med at få en bedre selvtillid, giver dem en større ansvarsfølelse og øger deres chancer for en succesfuld rehabilitering, når deres dom er udstået – det viser en større undersøgelse på området

Sådan forebygger du nytårsangst med korrekt hundetræning

17-11-2017 08:20, af Ceva Animal Health A/S

Giv din hund indflydelse på sin egen træning, så den får øget selvtillid og bliver mere robust. Træning gør det lettere for hunden at håndtere nytårsaften og den stressede afslutning på kalenderåret, siger ekspert

Træning på hundens præmisser

05-10-2020 08:26, af John Frank Ahm

Hundetræning skal være sjovt for både hund og fører. Træning, der ikke er sjov er bare endnu et punkt på pligtlistens uendelige mængde af to-do’s. Noget der skal overstås. Sjov træning er bare så meget mere givende for både hund og fører og timen med din hund bliver en oase med afslapning og smil, som et tiltrængt timeout i vores ellers hektiske verden

BLOG: Vi kombinerer arbejde, træning og ferie

19-10-2023 08:05, af Anne Cecilie Sohl

Sommerferien er slut og i år var skolernes sommerferie særlig lang - nemlig hele 6 uger. Jeg er selv pædagog og derfor tilknyttet SFO’en på skolen og havde derfor 'kun' de normale tre ugers sommerferie. Udover, at være i SFO’en brugte jeg (og mine kollegaer) også tid på, at planlægge det nye skoleår og her kunne James være med.
I ugerne hvor vi havde ferie var vi på små éndags ture, hvor vi også kan fik trænet. Sidst, men ikke mindst, kommer vi også til at kunne bruge vores ferieoplevelser sammen med James i skolen, når vi er tilbage på arbejde efter ferien.

Sådan undgår du konflikter med andre hundeejere på gåturen

03-04-2025 08:00, af Cecilie Friis Amstrup

Gåturen skal være en positiv oplevelse, men mødet med andre hunde kan hurtigt udvikle sig uheldigt. Med lidt omtanke og respekt kan du nemt skabe tryghed for både din hund og andre.

Ulv eller hund?

03-08-2015 14:36, af Tine Luther
I en del af de tilfælde, hvor danskerne indrapportere ulve set i naturen, er der rent faktisk ikke tale om ulve – men om forskellige typer af ulvehunde. Selv eksperter kan have svært ved at se forskel.

Forskning om service- og arbejdshundes kognitive evner

13-03-2022 08:13, af Astrid Gerd Holtet

En hunds kognitive evner har stor betydning for hvorvidt den kan blive en god service- og arbejdshund, viser studie fra Arizona Canine Cognition Center

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Fra samojeder til showsuits med stil og power

26-06-2025 12:40, af Cecilie Friis Amstrup

Gitte Morell har skruet ned for opdræt og udstilling, men op for design og detaljesans. Med tøjmærket, CBK, producerer  hun suits, der kombinerer bling og bevægelse, og som i dag bæres af udstillere i hele verdenen.

Hundekroen åbner hundesalon med wellness og pelspleje

29-06-2025 06:26, af Cecilie Friis Amstrup

Fra den 1. juli kan både lokale hundeejere og gæster på Rold Gl. Kro forkæle deres hunde med vask, klip og spa i trygge og rolige omgivelser, og de første bookinger er allerede i hus.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Må min hund spise ærter?

03-08-2017 13:25, af Anne Ekenberg

Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni.  Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.

Må min hund spise jordbær?

16-07-2017 10:07, af Anne Ekenberg

Jeg går ofte tur på en skøn natursti. Tidligere var det en jernbanestrækning, men for mange år siden blev den nedlagt, og i dag har mennesker og dyr glæde af den. På denne tid af året myldre det frem med skovjordbær. Som små røde perler lyser de op i alt det grønne, og jeg elsker at plukke af dem, når jeg med egne øjne kan se, at de modne. Og mine hunde elsker dem også, men må de egentlig få dem?

Nye hunderegler gælder fra i dag i hele landet

01-07-2025 11:19, af Cecilie Friis Amstrup

Kortere snor, sundere avl og bedre trivsel: Fra den 1. juli 2025 gælder nye regler for alle hundeejere i Danmark.

Ømme poter: Dyrlægerne fjerner mange græsavne

30-06-2025 15:40, af Cecilie Friis Amstrup

Græsavne kan bore sig ind i poter, ører og sågar øjne på hunden, og lige nu kommer menneskets bedste ven ofte slemt til skade, når den boltrer sig i det danske sommerland.

Sådan passer du bedst på din hund i sommervarmen

02-07-2025 08:49, af Cecilie Friis Amstrup

Sommeren kan være hård for vores firbenede venner. Hunde har svært ved at komme af med varmen, og derfor skal du som ejer tage særlige hensyn, når solen bager. Her får du gode råd til, hvordan du holder din hund sund og glad i sommervarmen.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.