En dag med politihundene

16-02-2024 11:24, af Anne Cecilie Sohl

Michael Bejder fik onsdag sin drøm opfyldt - nemlig en dag med politihunde. Han så først, hvordan Syd- og Sønderjyllands Politis narkohunde arbejder, og dernæst var han med til hundetræning i skoven.

Copyright Ridehesten.com
Michael Bejder var så heldig at tilbringe en hel dag med politihundene på job. Billeder er ikke fra dagen. Foto: Steen Brogaard

Hvis man er vokset op med schæferhunde og gerne ville være politibetjent som helt ung, så er en dag med politihunde en drøm, der går i opfyldelse. 

Det sørgede Syd- og Sønderjyllands Politi for, at Michael Bejder oplevede onsdag, hvor han både så, hørte og mærkede på egen krop, hvilke færdigheder, næse og kræfter sådan en politihund har. 

Michael Bejder, som bor i Esbjerg, havde meldt sig til Drømmeholdet på P3. En radioudsendelse, hvor værterne sørger for, at lytternes drømme bliver opfyldt.

Mads Dammark, som er hundeleder hos Syd- og Sønderjyllands Politi i Esbjerg, har selv været hundefører i 20 år. Han stod for dagens program, som begyndte med lidt information om politihunde og om, hvordan fært opfører sig og spredes. På den måde kunne Michael Bejder nemlig selv få øje på årsagen til hundenes bevægelser senere på dagen. 

Men først skulle han med en tur i kælderen på politigården. Dernede havde en af hundeførerne nemlig gemt 6 poser med narkotika. Dem skulle hundefører Lars og hans hund, Hubert på 5 år, rundt og finde. Og sådan en labrador har virkelig næse for narkotika, når den er trænet til det. Michael Bejder fulgte interesseret med, da Hubert hoppede op på sin hundeførers arm for at nå helt op og snuse. Og markere ved sit fund. Dens snude lød nærmest som en støvsuger hele vejen rundt i kælderen. 

Så blev det tid til en tur i skoven. Her var fem hundeførere samlet til den ugentlige træningsdag. For både hund og hundefører skal holdes skarp. 

Michael Bejder blev en aktiv del af dagens hundetræning. Sammen med Mads Dammark og undertegnede gik han ind i skoven og stod klar. Melding på radioen - hundefører Flemming og Cuba var klar til at arbejde. De skulle finde os tre i skoven. 

Sådan en stor schæferhund, der følger sine instinkter, har fart på og ser vældig beslutsom ud. Michael Bejder er hundeglad og vant til schæfere, så han nød det bare, da Cuba tog stand og bjæffede højt. Sådan stopper man effektivt en indbrudstyv.  

— Vil du ud og stå selv?, blev Michael spurgt. 

Ja, lød det hurtigt, og så skulle Cuba igen på arbejde med at finde og følge færten. 

Michael Bejder fik mulighed for at stille alle de spørgsmål, han ville, mens træningen foregik, og over middag skulle han virkelig i ilden. Hvis han ville. Og sådan en mulighed for at få en hund i armen lod han ikke gå fra sig. 
Figurant-ærmet blev fundet frem. En hund bider med et voldsomt tryk, så ærmet sørger for at beskytte armen til træning.

Med ærmet og instrukser var dagens gæst til hundetræningen klar. Han kom ud fra sit gemmested i skoven, blev råbt an af hundefører Dennis, som sendte sin 2-årige Pelle af sted i fuld fart efter Michael Bejder. Som løb, holdt armen med ærmet ud, blev bidt i og holdt an af schæferen Pelle, indtil han slap figurant-ærmet. 
Så det blev også et ja tak til 2. omgang som figurant. 

Til hver uges træning lægger hundeførerne spor og gør klar til opgaver for kollegerne. Ligesom narkohundene træner med virkelig narkotika, så skal patruljehundene også træne med virkelige lugte, som de kan møde på deres arbejdsopgaver. Lille Saxo på bare 4 måneder var ligeså nysgerrig, som han plejer at være, selv om dagens medbragte lugt var både ny og dårlig, så det tegner godt for ham og hundefører Simon, når de om to måneder skal til mentaltesten for politihundehvalpe. 

Hunde og hundeførere skulle træne videre, mens vi kørte fra skoven.  

— Jeg er stadig forelsket i schæfere – bare at se på Saxos lange, spidse ører, lød det fra Michael Bejder. 

Han fik sin drøm om at arbejde med politihunde opfyldt onsdag hos Syd- og Sønderjyllands Politi. 

— Det var lige, som jeg havde forestillet mig – eller faktisk bedre. 

Fakta
Fakta
  • Politihunde skal have specielle egenskaber. Politiet bestiller hunde og besøger hvalpene, når de er cirka 4 uger gamle. Når hvalpene er 7 uger gamle, bliver de testet, og så udvælger hundeførerne den, de vil have.
  • Hundeførere kommer på en uges kursus på politiskolen, inden de får hunden hjem, når den er 8 uger gammel. Her lærer de grundlæggende ting. Den øvrige hjælp og oplæring foregår af og med kolleger.
  • Når hvalpen er 6 måneder gammel, skal den mentaltestes. Hvis ikke den består testen, kan hvalpen ikke bruges og kommer tilbage til kennelen, og så skal hundeføreren have en ny hund.
  • Politihunde har forskellige niveauer alt efter alder, og hvad de kan. Gruppe 1 består af de hunde, der kan mest. De kan blandt andet søge biologiske spor, som er op til 48 timer gamle.
  • Syd- og Sønderjyllands Politi har udelukkende schæferhunde som patruljehunde og labrador som narkohunde. Herudover også vandsøgshunden Viggo, nedgravningshunden Hector og indtrængningshundene Gunnar, Verner og Uffe, som også er patruljehunde.

Læs også

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Kedelig tendens blandt indleverede hittehunde hos Dyreværnet

11-04-2024 11:16, af Anne Cecilie Sohl

Flere og flere hunde bliver indleveret hos Dyreværnet uden at være registreret i Dansk Hunderegister.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Første DM i Canicross

10-04-2024 09:57, af Anne Cecilie Sohl

Søndag den 7. april blev det første Danske Mesterskab i Canicross afholdt under Dansk Canicross Forbund (DCF), arrangeret af K9Runners Mariager der stod for afholdelsen.

Hunde og hugorme er en dårlig kombination

02-04-2024 10:53, af Anne Cecilie Sohl

Selv om frosten dårligt har sluppet sit tag i jorden, er hugormen allerede vågnet fra sin dvale. På denne årstid er den stadig sløv og når ikke altid at flygte, når den hører vores hunde komme. Derfor er der risiko for, at de bliver bidt. Langt de fleste hunde overlever, men et hugormebid kan have livsfarlige konsekvenser, advarer Agria Dyreforsikring. 

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

10 grunde til hundens slikken

15-01-2016 10:36, af Tine Luther
Hunde slikker på hvad som helst af mange forskellige årsager. En hund plejer bl.a. sin pels og afslører sit humør med tungen, den viser sin kærlighed og sin plads i hierarkiet samt knytter bånd til sine hvalpe. Huffinton Post har opstillet ti grunde til, at hundens tunge er et vigtigt redskab.

Skal du have hund? - Vælg den rigtige race!

13-10-2017 10:10, af Marlene Goldbæk Johansen

Hvert år bliver over 12.000 raske hunde aflivet i Danmark, fordi deres mennesker ikke længere kan eller vil beholde dem.

Det er ofte hundenes adfærd, som volder problemer, og problemerne skyldes næsten altid, at ejeren ikke var ordentligt afklaret omkring det at have hund – og om det rette racevalg, inden hunden blev anskaffet.

Det er uendelig vigtigt, at man vælger en race, der passer til lige netop det liv, man lever – og at man kan honorere racens behov. Både for hundens og for ejerens skyld!

Her kan du læse de portrætter af forskellige racer, der har været bragt i magasinet HUNDEN.