I Danmark risikerer hundeejere at få deres hunde fjernet og aflivet, ikke fordi hunden har gjort noget galt, men fordi den ifølge en DNA-test kan ligne en af de 13 racer, der er forbudt. Nu efterlyser Dyreetisk Råd og dyreadfærdseksperter en grundlæggende gennemgang af loven om farlige hunde, som de mener skaber uretfærdige og usikre vilkår for både dyr og mennesker.
Uklare regler rammer uskyldige ejere
Siden 2010 har det været ulovligt at eje visse hunderacer i Danmark, herunder pitbull terrier og amstaff. Formålet med loven var at mindske antallet af skambid og gøre danskerne mere trygge. Men ifølge Kirsten Brock, formand for Dansk Selskab for Klinisk Veterinær Etologi, er reglerne uklare og rammer alt for bredt.
– Hr. og fru Jensen, der i god tro køber en blandingshund, de ender altså i den her suppedas. En politibetjent kan banke på døren og sige, at der er kommet en klage over hunden, og at den ligner en forbudt hunderace. De har ofte ikke en chance for at løfte den bevisbyrde, forklarer Kirsten Brock.
Problemet opstår især i sager med blandingshunde, hvor det kan være svært at dokumentere præcist, hvilke racer der indgår. Det bliver ikke nemmere af, at racen i mange tilfælde afgøres ud fra DNA-tests, der, ifølge flere eksperter, ikke er skabt til juridisk brug.
DNA-tests skaber tvivl
Dyreetisk Råd skrev i efteråret 2024 til fødevareministeren og udtrykt bekymring over den udbredte brug af DNA-tests til at vurdere hundes race. Ifølge Bengt Holst, formand for Dyreetisk Råd, er der behov for en officiel vurdering af, hvilke DNA-tests der er pålidelige nok til at blive brugt i retssager.
– Hvis det kommer til en juridisk sag, så skal man jo vide, hvad man står med, siger han.
Selvom forskere som professor Merete Fredholm fra Københavns Universitet mener, at den test, der benyttes i Danmark, er præcis nok til at bestemme raceprofilen, anerkender hun også, at testen ikke kan identificere nyere blandingsracer – kun de oprindelige byggesten.
Kirsten Brock påpeger desuden, at flere racer med anerkendte stamtavler stadig slår ud som forbudte i testen, fordi deres genetiske ophav inkluderer elementer fra racer som amstaff eller american bulldog. Det skaber stor usikkerhed blandt hundeejere.
Efterlyser en bagatelgrænse
En af Dyreetisk Råds vigtigste anbefalinger er at indføre en bagatelgrænse: Altså at der skal være en vis minimumsandel af forbudt genetisk ophav, før en hund kan klassificeres som ulovlig. I dag er en hund teknisk set ulovlig, selvom den kun har få procent af sin DNA fra en forbudt race, selv hvis det stammer fra en forfader ti generationer tilbage.
– Der er jo forskel på, om de farlige gener kommer fra en af forældrehundene eller er indavlet for 10 generationer siden, siger Bengt Holst. – Så der må jo helt klart blive sat en bagatelgrænse.
Usikkerhed i sager om hundebid
Dyreetisk Råd har også rettet fokus mod reglerne i sager, hvor en hund har bidt en anden hund eller et menneske. Her er det afgørende, hvordan biddet vurderes, og om det klassificeres som et skambid.
Men vejledningen for, hvad et skambid er, og hvordan det skal vurderes, er ifølge Rådet for uklar. Hvis politiet vurderer, at der er tale om et skambid, skal hunden aflives, også selvom biddet skete i en presset eller provokeret situation.
– Et bid kan være meget alvorligt for den hund, det går ud over, men hunden der bider, er ikke nødvendigvis farlig generelt, forklarer Dyreetisk Råd i et blogindlæg. De understreger samtidig, at politiet ikke er forpligtet til at følge anbefalinger fra den hundesagkyndige, som ellers bliver inddraget i visse sager.
Det kan betyde, at en ejer må vente i månedsvis på en afgørelse mens hunden opholder sig på pension eller internat i al den tid.
Et opgør med en upræcis lovgivning
Dyreetisk Råd står ikke alene med kritikken. Flere eksperter og fagpersoner efterlyser en mere nuanceret tilgang til lovgivningen, som både beskytter borgerne og tager hensyn til de mange ansvarlige hundeejere og deres firbenede familiemedlemmer.
Rådet anbefaler blandt andet:
Fødevareminister Jacob Jensen (V) oplyser til DR Nyheder, at han har bedt sit ministerium undersøge sagen nærmere og vurdere, om der er behov for at justere regler og vejledninger.
Loven virker – men på hvilken måde?
Da de 13 racer blev forbudt i 2010, var målet at mindske antallet af hundebid. Og tallene viser et fald: Fra 13.258 forsikringssager om hundebid i 2003 til 8.013 i 2023, ifølge Forsikringsoplysningen.
Men forskere i både Danmark og Sverige har konkluderet, at forbuddet mod specifikke racer ikke er årsagen til faldet. Det er i højere grad hundenes opdragelse og ejernes ansvar, der gør forskellen. Flere peger derfor på, at et hundekørekort kunne være en mere effektiv løsning til at sikre trygge rammer for både mennesker og hunde.
Kilder: DR Nyheder, Dyreetisk Råd, Forsikringsoplysningen
Siden 2010 har en række hunderacer været forbudt i Danmark:
Efter en række angreb, der har ført til dødsfald og alvorlige skader, kommer de amerikanske XL Bully-hund i Storbritannien under den farlige hundelov inden udgangen af året.
Ideen med den tyske lov om, at hunde skal luftes mindst to gange om dagen, er god, men det er ikke den rigtige måde at gøre det på, mener engelske eksperter
Ejeren har ti dage til at bevise, at hunden er lovlig
Kan du se forskel på om din hund er frustreret eller venter i spænding? Nyt studie gør os klogere på hundens ansigtsudtryk
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Fredag begyndte med høj sol over Roskilde Dyrskueplads, men da skyerne trak ind og vinden tog til, var det cairn terrieren Danny, der lyste op i Store ring. Med sine mange titler og et uimodståeligt showgen blev han kåret som Best in Show på første dag af Dansk Kennel Klubs nordiske udstilling.
Ved DKK’s internationale udstilling i Roskilde sikrede Simone Riisgaard Kristiansen sig sejren i juniorhandlingfinalen med en præstation, der imponerede dommeren med sin ro, selvsikkerhed og sikre håndtering.
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet
For anden dag i træk stod Simone Riisgaard Kristiansen øverst på podiet ved DKK’s internationale udstilling og gav dermed sin mor den absolut bedste gave på mors dag.
SECH DKCH NORDV21 Hjohoo’s Yes Hjo Can imponerede endnu en gang i Store ring - denne gang ved Dansk Kennel Klubs internationale udstilling på Roskilde Dyrskueplads.
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
Den engelske springer spaniel Sainz er både en elsket familiehund og showstjerne, og ved årets første DKK udstilling i Fredericia løb han med den eftertragtede titel som Best in Show.
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse
Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt