Uklare regler gør hundeloven til en fælde for ejere

25-04-2025 09:07, af Cecilie Friis Amstrup

Selvom deres hund ikke har gjort noget galt, risikerer nogle danske hundeejere at få den fjernet og aflivet alene på baggrund af en tvivlsom DNA-test. Eksperter og Dyreetisk Råd opfordrer nu til at ændre loven om forbudte racer, så den bliver mere retfærdig og gennemsigtig.

Copyright Ridehesten.com
Amstaff (American staffordshire terrier) er en af de 13 forbudte racer i Danmark. Flere eksperter og Dyreetisk Råd ønsker at få kigget hundeloven igennem, da de mener, at den er for uklar. Foto: Adobe

I Danmark risikerer hundeejere at få deres hunde fjernet og aflivet, ikke fordi hunden har gjort noget galt, men fordi den ifølge en DNA-test kan ligne en af de 13 racer, der er forbudt. Nu efterlyser Dyreetisk Råd og dyreadfærdseksperter en grundlæggende gennemgang af loven om farlige hunde, som de mener skaber uretfærdige og usikre vilkår for både dyr og mennesker.

Uklare regler rammer uskyldige ejere
Siden 2010 har det været ulovligt at eje visse hunderacer i Danmark, herunder pitbull terrier og amstaff. Formålet med loven var at mindske antallet af skambid og gøre danskerne mere trygge. Men ifølge Kirsten Brock, formand for Dansk Selskab for Klinisk Veterinær Etologi, er reglerne uklare og rammer alt for bredt.

– Hr. og fru Jensen, der i god tro køber en blandingshund, de ender altså i den her suppedas. En politibetjent kan banke på døren og sige, at der er kommet en klage over hunden, og at den ligner en forbudt hunderace. De har ofte ikke en chance for at løfte den bevisbyrde, forklarer Kirsten Brock. 

Problemet opstår især i sager med blandingshunde, hvor det kan være svært at dokumentere præcist, hvilke racer der indgår. Det bliver ikke nemmere af, at racen i mange tilfælde afgøres ud fra DNA-tests, der, ifølge flere eksperter, ikke er skabt til juridisk brug.

DNA-tests skaber tvivl
Dyreetisk Råd skrev i efteråret 2024 til fødevareministeren og udtrykt bekymring over den udbredte brug af DNA-tests til at vurdere hundes race. Ifølge Bengt Holst, formand for Dyreetisk Råd, er der behov for en officiel vurdering af, hvilke DNA-tests der er pålidelige nok til at blive brugt i retssager.

– Hvis det kommer til en juridisk sag, så skal man jo vide, hvad man står med, siger han.

Selvom forskere som professor Merete Fredholm fra Københavns Universitet mener, at den test, der benyttes i Danmark, er præcis nok til at bestemme raceprofilen, anerkender hun også, at testen ikke kan identificere nyere blandingsracer – kun de oprindelige byggesten.

Kirsten Brock påpeger desuden, at flere racer med anerkendte stamtavler stadig slår ud som forbudte i testen, fordi deres genetiske ophav inkluderer elementer fra racer som amstaff eller american bulldog. Det skaber stor usikkerhed blandt hundeejere.

Efterlyser en bagatelgrænse
En af Dyreetisk Råds vigtigste anbefalinger er at indføre en bagatelgrænse: Altså at der skal være en vis minimumsandel af forbudt genetisk ophav, før en hund kan klassificeres som ulovlig. I dag er en hund teknisk set ulovlig, selvom den kun har få procent af sin DNA fra en forbudt race, selv hvis det stammer fra en forfader ti generationer tilbage.

– Der er jo forskel på, om de farlige gener kommer fra en af forældrehundene eller er indavlet for 10 generationer siden, siger Bengt Holst. – Så der må jo helt klart blive sat en bagatelgrænse.

Usikkerhed i sager om hundebid
Dyreetisk Råd har også rettet fokus mod reglerne i sager, hvor en hund har bidt en anden hund eller et menneske. Her er det afgørende, hvordan biddet vurderes, og om det klassificeres som et skambid.

Men vejledningen for, hvad et skambid er, og hvordan det skal vurderes, er ifølge Rådet for uklar. Hvis politiet vurderer, at der er tale om et skambid, skal hunden aflives, også selvom biddet skete i en presset eller provokeret situation.

– Et bid kan være meget alvorligt for den hund, det går ud over, men hunden der bider, er ikke nødvendigvis farlig generelt, forklarer Dyreetisk Råd i et blogindlæg. De understreger samtidig, at politiet ikke er forpligtet til at følge anbefalinger fra den hundesagkyndige, som ellers bliver inddraget i visse sager.

Det kan betyde, at en ejer må vente i månedsvis på en afgørelse mens hunden opholder sig på pension eller internat i al den tid.

Et opgør med en upræcis lovgivning
Dyreetisk Råd står ikke alene med kritikken. Flere eksperter og fagpersoner efterlyser en mere nuanceret tilgang til lovgivningen, som både beskytter borgerne og tager hensyn til de mange ansvarlige hundeejere og deres firbenede familiemedlemmer.

Rådet anbefaler blandt andet:

  • En bagatelgrænse for forbudte gener i blandingshunde
  • En præcisering af gyldige raceregistreringer
  • En vurdering af DNA-testens egnethed til retssager
  • At vurderingen af hundens farlighed i tvivlstilfælde sker individuelt
  • En klarere definition af, hvad et skambid er
  • Involvering af hundesagkyndige i sager om hundebid og adfærd
  • En central registrering af sager om forbudte racer og hundebid

Fødevareminister Jacob Jensen (V) oplyser til DR Nyheder, at han har bedt sit ministerium undersøge sagen nærmere og vurdere, om der er behov for at justere regler og vejledninger.

Loven virker – men på hvilken måde?
Da de 13 racer blev forbudt i 2010, var målet at mindske antallet af hundebid. Og tallene viser et fald: Fra 13.258 forsikringssager om hundebid i 2003 til 8.013 i 2023, ifølge Forsikringsoplysningen.

Men forskere i både Danmark og Sverige har konkluderet, at forbuddet mod specifikke racer ikke er årsagen til faldet. Det er i højere grad hundenes opdragelse og ejernes ansvar, der gør forskellen. Flere peger derfor på, at et hundekørekort kunne være en mere effektiv løsning til at sikre trygge rammer for både mennesker og hunde.

Kilder: DR Nyheder, Dyreetisk Råd, Forsikringsoplysningen

Fakta
13 ulovlige hunderacer

Siden 2010 har en række hunderacer været forbudt i Danmark:

  • Pitbull terrier
  • Tosa inu
  • Amstaff (Amerikansk staffordshire terrier)
  • Fila brasileiro
  • Dogo argentino
  • Amerikansk bulldog
  • Boerboel
  • Kangal
  • Centralasiatisk ovtcharka
  • Kaukasisk ovtcharka
  • Sydrussisk ovtcharka
  • Tornjak
  • Sarplaninac

Læs også

Rishi Sunak annoncerer forbud mod American XL Bully-hunde i Storbritannien

21-09-2023 18:06, af Louise Trabjerg

Efter en række angreb, der har ført til dødsfald og alvorlige skader, kommer de amerikanske XL Bully-hund i Storbritannien under den farlige hundelov inden udgangen af året.

Engelske eksperter om tysk hundelov

25-08-2020 15:13, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Ideen med den tyske lov om, at hunde skal luftes mindst to gange om dagen, er god, men det er ikke den rigtige måde at gøre det på, mener engelske eksperter

Østjyllands Politi beslaglægger hund i Brabrand

09-10-2019 16:31, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Ejeren har ti dage til at bevise, at hunden er lovlig

Frustration eller forventningens glæde

14-10-2021 12:16, af Astrid Gerd Holtet

Kan du se forskel på om din hund er frustreret eller venter i spænding? Nyt studie gør os klogere på hundens ansigtsudtryk

Lucy blev reddet fra voldelig ejer

28-06-2016 15:14, af Kasper Larsson
Det endte lykkeligt for den unge pitbull Lucy. Aktivister påstod overfor ejeren, at hun var død – nu er hun reddet i sikkerhed og har fået behandling for sine skader.

Ny bog om mentalbeskrivelse

04-04-2015 12:22, af Tine Luther
"Mentalbeskrivelsen – etologi, signaler og funktion" er titlen på en ny bog om hundeadfærd og hundens sprog med udgangspunkt i de adfærdsformer, der er i fokus på Dansk Kennel Klubs mentalbeskrivelse.

Barn bidt ihjel af pitbull

19-08-2011 10:02, af Tine Luther
En 4-årig australsk pige er blevet bidt ihjel af naboens pitbull

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Hver pote tæller hos Dyreværnets nye internat

18-04-2025 07:00, af Cecilie Friis Amstrup

Et nyt internat i fredelige omgivelser skal give flere hunde og familiedyr en god start på næste kapitel. Med base i det tidligere pensionat styrker Dyreværnet sin indsats i Jylland.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Lad din hund forbedre din livskvalitet

19-04-2025 07:21, af Cecilie Friis Amstrup

Din egen hund kan hjælpe dig med at opnå en stigning i dit oxytocin niveauet (følelsen af lykke og velvære) allerede ved 1-5 minutters samvær. 

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

3 gode råd hvis hunden har dårlig mave

20-02-2022 10:00, af Astrid Holtet

De fleste hunde oplever at have dårlig mave flere gange i løbet af deres liv, men hvad kan man gøre når problemet opstår?

AFSLØRING: De 10 klogeste hunderacer

27-08-2019 08:57, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Amerikansk professor i hundepsykologi har rangeret hunderacer efter, hvor intelligente de er. Her får du de ti øverste og de ti nederste

Kvik og de andre - hundene i Matador

04-01-2023 09:36, af Anne Egede

Alle kender Matador - danskernes absolutte yndlingsserie. Ligeledes kender vel alle også kvinden bag serien, Lise Nørgaard, som hele sit liv har været en stor hundeven. Det er derfor heller ikke tilfældigt at Matador også har hunde på rollelisten - endda i fremtrædende roller