Rishi Sunak annoncerer forbud mod American XL Bully-hunde i Storbritannien

21-09-2023 18:06, af Louise Trabjerg

Efter en række angreb, der har ført til dødsfald og alvorlige skader, kommer de amerikanske XL Bully-hund i Storbritannien under den farlige hundelov inden udgangen af året.

Copyright Ridehesten.com

Beslutningen blev annonceret af finansminister Rishi Sunak kort efter en 52-årig mand døde i Stonnall, Staffordshire efter at være blevet angrebet af to af det store hunde. Sunak sagde i sin udtalelse, at disse hunde udgør en fare for børn og samfundet.

I følge Bully Watch er den amerikanske XL Bully-hund netop kendt for at være stor og muskuløs med et kraftigt bid. Den er også kendt for at være aggressiv over for andre hunde og mennesker. Ifølge The Independent har disse hunde været involveret i mindst 14 menneskelige dødsfald siden 2021.

Fakta
Hvem er Bully Watch?

Bully Watch er en kampagne som blev dannet i England som reaktion på det stigende antal ofre for Bully XL og store Bully-angreb. Deres formål er at levere en evidensbaseret forstålse for de potentielle risici der i følge deres undersøgelser er forbundet med Bully XL'er og andre store Bully type racer i Storbritannien.

Organisationen går efter eget udsagn ind for ansvarligt ejerskab og opfordrer til et midlertidigt forbud mod salg og avl af store Bully-racer, indtil man har en bedre forståelse af de data, der potentielt forbinder specifikke racer med hundeangreb i Storbritannien.

Ønsker at berolige folk

Selvom alle hundeejere allerede selv har ansvaret for at holde deres hunde under kontrol, har Storbritanniens finansminister Rishi Sunak udmeldt, at han ønsker at berolige folk med, at de arbejder på måder at stoppe disse angreb og beskytte offentligheden. Sunak understregede, at problemet ikke handler om “en håndfuld dårligt trænede hunde”, men “en adfærdsmæssig tendens”, der ikke kan fortsætte.

Indtil forbuddet træder i kraft, udtaler indenrigsminister Suella Braverman, at hun forventer, at politiet vil “bruge alle tilgængelige beføjelser til at beskytte offentligheden mod disse dyr”. Beslutningen blev bakket op af kampagnegrupper, Labour og ophavsmanden bag den farlige hundelov for mere end 30 år siden, Kenneth Baker.

Fakta
American XL-Bully

XL-bully er en moderne hunderace, der oprindeligt blev udviklet som en ledsagerhund. Racen blev standardiseret og anerkendt som en race i 2004 af American Bully Kennel Club (ABKC). X-bully-racen er kendt for at give indtryk af stor styrke i forhold til sin størrelse.

XL-bully-racen menes at have sin oprindelse i USA i slutningen af 1980’erne, hvor American Pit Bull Terriers og American Staffordshire Terriers blev krydset. Der er fire variationer af racen: standard, pocket, classic og XL, hvoraf den sidste kan veje mere end 60 kg og er stærk nok til at overmande en voksen person.

I Storbritannien er XL-bully-racen ikke anerkendt som en specifik race af de vigtigste britiske hundeorganisationer, såsom The Kennel Club. Racen optrådte først i Storbritannien omkring 2014 eller 2015 ifølge Bully Watch, en forening baseret i London, som ønsker at gøre opmærksom på antallet af farlige angreb begået af denne race.

 

Fold up

Det er endnu ikke klart, hvordan myndighederne vil definere racen eller identificere de pågældende hunde. Politiet og andre eksperter er blevet bedt om at løse dette problem for at tillade ministrene at forbyde dyrene under den farlige hundelov inden udgangen af året.

Copyright Ridehesten.com Ikke ulovlig i Danmark

I følge Politiet anses American Bully for en lovlig race i Danmark, hvis det kan dokumenteres med stamtavle, at den er opdrættet i et anerkendt avlsforbund, hvor racen avles efter principper, der er sammenlignelige med FCI’s principper (Fédération Cynologique Internationale). Dette til trods for at racen oprindeligt opstod ved at krydse American Pit Bull Terriers og American Staffordshire Terriers, som begge er på den danske liste over forbudte hunderacer.

Hvis det derimod ikke kan dokumenteres, at hunden er opdrættet i et anerkendt avlsforbund, så er hunden i stedet en krydsning med 1 eller flere ulovlige racer, og dermed forbudt.

En falsk eller fabrikeret stamtavle gør ikke hunden til en lovlig race. Det er besidderen af hunden, der skal bevise, at hunden ikke er en ulovlig race eller krydsning og politiet vil kontrollere stamtavlens troværdighed, herunder om stamtavlen er falsk eller fabrikeret på grundlag af udokumenterede oplysninger.

Læs også

Webredaktør

Har du en nyhed eller en god historie?

Bjarke Kirkegaard Nielsen

Webredaktør og nyhedsvagt

Bjarke Kirkegaard Nielsen
20 24 29 30
bkn@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Pas på poterne i frostvejret: Vejsalt er smertefuldt

28-11-2023 13:21, af Anne Cecilie Sohl

Når temperaturen rammer frysepunktet, bliver vejene saltet. Dette afhjælper glatte veje, men vejsalt er en smertefuld oplevelse for hunde. Dyrenes Beskyttelse opfordrer derfor til at smøre hundens trædepuder med potevoks inden gåturen.

Hjælp til hundens angst for fyrværkeri

29-11-2023 10:00, af Anne Cecilie Sohl

Når nytårsaften nærmer sig, glæder mange familier sig til himlens farverige skue. Men for vores firbenede venner bringer fyrværkeriet ofte en bølge af angst og frygt. 

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Sne kan give dårlig mave

21-11-2022 11:22, af Astrid Gerd Holtet

Hvis sneen begynder at dale, kan nogle hundeejere opleve at hunden spiser af sneen – og det kan give dårlig mave. Vi ser nærmere på hvad der sker

Vind med HUNDENs adventskalender

01-12-2023 13:05, af Anne Cecilie Sohl

I dag går vi officielt den søde juletid i møde, og i den forbindelse er vi hos HUNDEN klar med en adventskalender på vores sociale medier. Hver søndag i advent får du derfor chancen for at vinde spændende præmier til dig og din hund.

OVERBLIK: Sådan lufter du hunden i kulden

15-01-2021 15:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Det er ikke kun kulden, der generer vores firbenede venner i denne tid. Den salt, der strøs for at forhindre de tobenede i at falde og de firhjulede i at køre galt, er ikke god for hundenes poter. Det samme gælder små kugler af is

Skolehunden, helt præcist

04-12-2023 10:26, af Anne Cecilie Sohl

I dette blogindlæg kan du læse mere om, hvad en skolehund er og helt præcis kan. Som skrevet tidligere er en skolehund ikke 'bare' en hund som går rundt på en skole, det er en hund, som over tid er trænet til at hjælpe børn og unge med mange forskellige opgaver i forbindelse med skoledagen.

"Aktive hunde er lykkelige hunde"

28-11-2023 09:45, af Anne Cecilie Sohl

Sådan lyder motto'et hos Danmarks største løbeklub for hund og ejer, DIRTY PAWS. Klubben er en nystartet forening med lokalklubber spredt over det meste af Danmark, og deres mål er at få flere danske hundeejere ud og være aktive sammen med deres hunde.  

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Gør slædekørsel i sneen til en leg

05-12-2023 09:42, af Anne Cecilie Sohl

Det smukke snevejr frister til at lade den almindelige familiehund trække slæde med børnene. Det er ikke nødvendigvis en dårlig ide, men før man går i gang bør man have nogle ting på plads, for at det er både sikkerhedsmæssigt forsvarligt og bliver en god oplevelse for hunden.