Rishi Sunak annoncerer forbud mod American XL Bully-hunde i Storbritannien

21-09-2023 18:06, af Louise Trabjerg

Efter en række angreb, der har ført til dødsfald og alvorlige skader, kommer de amerikanske XL Bully-hund i Storbritannien under den farlige hundelov inden udgangen af året.

Copyright Ridehesten.com

Beslutningen blev annonceret af finansminister Rishi Sunak kort efter en 52-årig mand døde i Stonnall, Staffordshire efter at være blevet angrebet af to af det store hunde. Sunak sagde i sin udtalelse, at disse hunde udgør en fare for børn og samfundet.

I følge Bully Watch er den amerikanske XL Bully-hund netop kendt for at være stor og muskuløs med et kraftigt bid. Den er også kendt for at være aggressiv over for andre hunde og mennesker. Ifølge The Independent har disse hunde været involveret i mindst 14 menneskelige dødsfald siden 2021.

Fakta
Hvem er Bully Watch?

Bully Watch er en kampagne som blev dannet i England som reaktion på det stigende antal ofre for Bully XL og store Bully-angreb. Deres formål er at levere en evidensbaseret forstålse for de potentielle risici der i følge deres undersøgelser er forbundet med Bully XL'er og andre store Bully type racer i Storbritannien.

Organisationen går efter eget udsagn ind for ansvarligt ejerskab og opfordrer til et midlertidigt forbud mod salg og avl af store Bully-racer, indtil man har en bedre forståelse af de data, der potentielt forbinder specifikke racer med hundeangreb i Storbritannien.

Ønsker at berolige folk

Selvom alle hundeejere allerede selv har ansvaret for at holde deres hunde under kontrol, har Storbritanniens finansminister Rishi Sunak udmeldt, at han ønsker at berolige folk med, at de arbejder på måder at stoppe disse angreb og beskytte offentligheden. Sunak understregede, at problemet ikke handler om “en håndfuld dårligt trænede hunde”, men “en adfærdsmæssig tendens”, der ikke kan fortsætte.

Indtil forbuddet træder i kraft, udtaler indenrigsminister Suella Braverman, at hun forventer, at politiet vil “bruge alle tilgængelige beføjelser til at beskytte offentligheden mod disse dyr”. Beslutningen blev bakket op af kampagnegrupper, Labour og ophavsmanden bag den farlige hundelov for mere end 30 år siden, Kenneth Baker.

Fakta
American XL-Bully

XL-bully er en moderne hunderace, der oprindeligt blev udviklet som en ledsagerhund. Racen blev standardiseret og anerkendt som en race i 2004 af American Bully Kennel Club (ABKC). X-bully-racen er kendt for at give indtryk af stor styrke i forhold til sin størrelse.

XL-bully-racen menes at have sin oprindelse i USA i slutningen af 1980’erne, hvor American Pit Bull Terriers og American Staffordshire Terriers blev krydset. Der er fire variationer af racen: standard, pocket, classic og XL, hvoraf den sidste kan veje mere end 60 kg og er stærk nok til at overmande en voksen person.

I Storbritannien er XL-bully-racen ikke anerkendt som en specifik race af de vigtigste britiske hundeorganisationer, såsom The Kennel Club. Racen optrådte først i Storbritannien omkring 2014 eller 2015 ifølge Bully Watch, en forening baseret i London, som ønsker at gøre opmærksom på antallet af farlige angreb begået af denne race.

 

Fold up

Det er endnu ikke klart, hvordan myndighederne vil definere racen eller identificere de pågældende hunde. Politiet og andre eksperter er blevet bedt om at løse dette problem for at tillade ministrene at forbyde dyrene under den farlige hundelov inden udgangen af året.

Copyright Ridehesten.com Ikke ulovlig i Danmark

I følge Politiet anses American Bully for en lovlig race i Danmark, hvis det kan dokumenteres med stamtavle, at den er opdrættet i et anerkendt avlsforbund, hvor racen avles efter principper, der er sammenlignelige med FCI’s principper (Fédération Cynologique Internationale). Dette til trods for at racen oprindeligt opstod ved at krydse American Pit Bull Terriers og American Staffordshire Terriers, som begge er på den danske liste over forbudte hunderacer.

Hvis det derimod ikke kan dokumenteres, at hunden er opdrættet i et anerkendt avlsforbund, så er hunden i stedet en krydsning med 1 eller flere ulovlige racer, og dermed forbudt.

En falsk eller fabrikeret stamtavle gør ikke hunden til en lovlig race. Det er besidderen af hunden, der skal bevise, at hunden ikke er en ulovlig race eller krydsning og politiet vil kontrollere stamtavlens troværdighed, herunder om stamtavlen er falsk eller fabrikeret på grundlag af udokumenterede oplysninger.

Læs også

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

AniCura får ny ejer

12-06-2018 12:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Mars Petcare bliver ny ejer af AniCura. I første omgang vil kunderne ikke komme til at mærke nogen forskel, men på sigt vil det nye ejerskab give store gevinster for både medarbejdere, patienter og dyreejere

Servicehunde-branchen kulegraves af DR-programmet "Kontant"

20-02-2025 11:04, af Cecilie Friis Amstrup

En servicehund skal skabe tryghed og støtte sin ejer, men det er ikke altid virkeligheden. DR-programmet "Kontant" har undersøgt en branche, der mangler regler og kontrol. 

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Drømmen om en akita

16-02-2025 10:21, af Cecilie Friis Amstrup

En livslang fascination af den japanske race førte til et uventet venskab og en gave for livet

Mæt af kærlighed: Overvægt truer danske hunde

15-02-2025 09:43, af Cecilie Friis Amstrup

Fordi kiloene sniger sig på gradvist, kan det være svært for hundeejeren at opdage, hvis hunden er blevet for tyk. En ny undersøgelse foretaget for Agria Dyreforsikring viser, at kun ti procent af danske hundeejere anser deres hund for at være overvægtig, hvilket ikke helt harmonerer med den fremherskende opfattelse blandt dyrlæger, der anslår, at mindst 20 procent af de danske hunde er overvægtige.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Ukrainsk corgi blev dansk champion

14-02-2025 08:05, af Cecilie Friis Amstrup

Welsh corgi cardiganen Kronos har i sit unge liv allerede oplevet en del. Han blev født i Ukraine og her to år senere er han nu dansk champion.

7 tegn på demens hos hunde

09-09-2021 12:06, af Astrid Holtet

Demens kan komme snigende og er ikke et ualmindeligt problem hos ældre hunde – men hvad skal man holde øje med? Her får du syv almindelige tegn på demens, som er gode at kende, hvis du har en ældre hund

Gode bakterier medvirker til din hunds trivsel

18-02-2025 08:54, af Cecilie Friis Amstrup

Mave-tarmsystemet er en overset, men afgørende del af din hunds sundhed. Ved at fokusere på gode bakterier kan du give din hund et bedre udgangspunkt for et sundt og harmonisk liv.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet