Tyggegummi kan være livsfarligt for hunde

02-01-2018 08:37, af Astrid Gerd Holtet

Sødestoffet xylitol er bredt anvendt i blandt andet tyggegummi og tandpasta, men stoffet er livsfarligt for hunde

 

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Sødestoffet xylitol er bredt anvendt i en lang række produkter, herunder især tyggegummi og tandpasta, men kan også findes i sukkerfrit slik og kager. Sødestoffet går også under navnet Birkesød, og har en lang række fordelagtige effekter hos mennesker. Studier har eksempelvis vist, at stoffet mindsker risikoen for mellemørebetændelse, og hæmmer udviklingen af blandt andet caries.

Hvorfor er xylitol giftigt for hunde?

Problemet er dog, at xylitol er giftigt for hunde. Stoffet er et sukkeralkohol, der – modsat hos mennesker – giver en kraftig påvirkning af blodsukkerniveauet, når hunde indtager det. Når hunden spiser det, sendes der signal til bugspytkirtlen, der frigiver store mængder af hormonet insulin. Insulinet får hundens celler til at optage sukkeret fra blodet, og dermed falder blodsukkerniveauet. Et voldsom fald i blodsukkeret kan være livsfarligt. Blodsukkerfaldet kommer typisk en til to timer efter indtagelse, men kan også ses helt op til 12 timer efter. Stoffet kan også give leversvigt og blødningsforstyrrelser.

Symptomerne forbundet med lavt blodsukker er typisk pludselig og voldsom opkastning, slingren, kollaps og kramper. Nogle hunde udvikler akut leversvigt uden foregående symptomer på lavt blodsukker. Hunden skal ikke spise særlig meget af sødestoffet, før den udvikler symptomer. Et indtag på over 0,1 gram per kilo, kan give problemer med for lavt blodsukker. Alt afhængigt af hvor meget af stoffet der er i det enkelte produkt, vil det svare til at mellem et til tre stykker tyggegummi kan give forgiftningssymptomer hos en hund på ti kilo.

Hvad skal du gøre hvis din hund har spist xylitol?

Har din hund spist xylitol, kræver den akut behandling, og jo hurtigere den kommer til dyrlæge, jo bedre er behandlingsmulighederne. Mulighederne for behandling af lavt blodsukker er forholdsvis god, men udvikler hunden leversvigt, er prognosen dårlig.

 

/Astrid Gerd Holtet, dyrlæge

 

Kilder:

Dunayer Eric: New findings on the effects of xylitol ingestion in dogs. Veterinary Medicine, December 2006, s. 791-796.

www.felleskatalogen.no

www.ing.dk/artikel/tyggegummi-med-birkesod-forebygger-mellemorebetaendelse-135859

Læs også

Tyggegummi kan være giftigt for hunden

07-12-2022 08:17, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

En lille mundfrisker for dig, men liv eller død for hunden. Det er ikke det, vi normalt tænker, når kæbemusklerne skal have lidt motion, men tyggegummi er en af de ting, du skal holde langt væk fra hunden. I værste fald kan din hund få et livsfarligt leversvigt, hvis den får fat i et stykke tyggegummi. Hunde kan nemlig ikke tåle sødemidlet xylitol, der selv i små mængder kan give hunde et voldsomt blodsukkerfald og i værste fald livsfarligt leversvigt. Derfor skal du holde øje med hunden på gåturen og undgå at smide tyggegummi på jorden. Er uheldet alligevel ude, har Agria Dyreforsikring lavet en guide til, hvordan du skal forholde dig

Blot et par sugetabletter eller tyggegummi med xylitol kan være livsfarlige for din hund

26-11-2021 09:26, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Sødestoffet xylitol er farligt for hunde, fordi det sænker blodsukkeret og kan give forgiftning. Tandpasta, tyggegummi, slik og sukkerfrie varer er eksempler på produkter, der kan indeholde xylitol. Selv en lille mængde xylitol kan få hunden til at få et livstruende fald i blodsukkerniveauet. Alle produkter der indeholder xylitol, bør derfor altid opbevares utilgængeligt for hunden. Agria Dyreforsikring giver her en oversigt over symptomerne, mængden af xylitol der er farlig for hunden, og hvordan du skal behandle hunden i tilfælde af, at din hund har indtaget produkter med xylitol

Hund død efter at have spist kage med xylitol

10-03-2021 15:14, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I sydtyske Schopfloch er en hund død efter en hyggelig dag med kage i den lokale hundegruppe

 

Diabetes insipidus hos hunde

01-08-2019 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Hunde med sygdommen diabetes insipidus evner ikke at koncentrere deres urin, og derfor mister de store mængder væske

Spytcyste hos hund

31-10-2021 13:00, af Astrid Gerd Holtet

Spytcyster hos hunde kan opstå som følge af skade eller tilstopning af spytkirtlens udførelsesgang – oftest ses cysten som en hævelse på siden af hovedet eller langs hundens tungebånd

Danske hunde på podiet i Slovakiet

07-03-2024 10:46, af Anne Cecilie Sohl

Under Nitra Dog Show i Slovakiet blev det danske flag vist frem, da to danskopdrættede juniorhunde snuppede podieplaceringer i Store Ring alle tre dage. 

Laks og ris på menuen

13-02-2013 11:12, af Tine Luther
Eukanuba har lanceret en ny fodervariant til voksne hunde.

Nytårsfyrværkeri er ikke opfundet til hunde!

30-12-2014 09:08, af Tine Luther
Få en række tips til, hvordan du hjælper din hund godt gennem nytåret.

Sådan introducerer du hunden til katten

26-09-2016 16:06, af Kasper Larsson
På film og i tegneserier er det en kendt sandhed, at hunde og katte er svorne fjender. Men hvordan forholder virkeligheden sig egentlig?

Ledbåndsskader hos hunde

03-06-2021 12:10, af Astrid Gerd Holtet

Forkerte vrid af hundens led kan medføre ledbåndsskader – og det kan være alt fra små skader til voldsomme overrivninger

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Fra samojeder til showsuits med stil og power

26-06-2025 12:40, af Cecilie Friis Amstrup

Gitte Morell har skruet ned for opdræt og udstilling, men op for design og detaljesans. Med tøjmærket, CBK, producerer  hun suits, der kombinerer bling og bevægelse, og som i dag bæres af udstillere i hele verdenen.

Hundekroen åbner hundesalon med wellness og pelspleje

29-06-2025 06:26, af Cecilie Friis Amstrup

Fra den 1. juli kan både lokale hundeejere og gæster på Rold Gl. Kro forkæle deres hunde med vask, klip og spa i trygge og rolige omgivelser, og de første bookinger er allerede i hus.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Må min hund spise ærter?

03-08-2017 13:25, af Anne Ekenberg

Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni.  Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.

Må min hund spise jordbær?

16-07-2017 10:07, af Anne Ekenberg

Jeg går ofte tur på en skøn natursti. Tidligere var det en jernbanestrækning, men for mange år siden blev den nedlagt, og i dag har mennesker og dyr glæde af den. På denne tid af året myldre det frem med skovjordbær. Som små røde perler lyser de op i alt det grønne, og jeg elsker at plukke af dem, når jeg med egne øjne kan se, at de modne. Og mine hunde elsker dem også, men må de egentlig få dem?

Nye hunderegler gælder fra i dag i hele landet

01-07-2025 11:19, af Cecilie Friis Amstrup

Kortere snor, sundere avl og bedre trivsel: Fra den 1. juli 2025 gælder nye regler for alle hundeejere i Danmark.

Ømme poter: Dyrlægerne fjerner mange græsavne

30-06-2025 15:40, af Cecilie Friis Amstrup

Græsavne kan bore sig ind i poter, ører og sågar øjne på hunden, og lige nu kommer menneskets bedste ven ofte slemt til skade, når den boltrer sig i det danske sommerland.

Sådan passer du bedst på din hund i sommervarmen

02-07-2025 08:49, af Cecilie Friis Amstrup

Sommeren kan være hård for vores firbenede venner. Hunde har svært ved at komme af med varmen, og derfor skal du som ejer tage særlige hensyn, når solen bager. Her får du gode råd til, hvordan du holder din hund sund og glad i sommervarmen.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.