Tyggegummi kan være livsfarligt for hunde

02-01-2018 08:37, af Astrid Gerd Holtet

Sødestoffet xylitol er bredt anvendt i blandt andet tyggegummi og tandpasta, men stoffet er livsfarligt for hunde

 

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Sødestoffet xylitol er bredt anvendt i en lang række produkter, herunder især tyggegummi og tandpasta, men kan også findes i sukkerfrit slik og kager. Sødestoffet går også under navnet Birkesød, og har en lang række fordelagtige effekter hos mennesker. Studier har eksempelvis vist, at stoffet mindsker risikoen for mellemørebetændelse, og hæmmer udviklingen af blandt andet caries.

Hvorfor er xylitol giftigt for hunde?

Problemet er dog, at xylitol er giftigt for hunde. Stoffet er et sukkeralkohol, der – modsat hos mennesker – giver en kraftig påvirkning af blodsukkerniveauet, når hunde indtager det. Når hunden spiser det, sendes der signal til bugspytkirtlen, der frigiver store mængder af hormonet insulin. Insulinet får hundens celler til at optage sukkeret fra blodet, og dermed falder blodsukkerniveauet. Et voldsom fald i blodsukkeret kan være livsfarligt. Blodsukkerfaldet kommer typisk en til to timer efter indtagelse, men kan også ses helt op til 12 timer efter. Stoffet kan også give leversvigt og blødningsforstyrrelser.

Symptomerne forbundet med lavt blodsukker er typisk pludselig og voldsom opkastning, slingren, kollaps og kramper. Nogle hunde udvikler akut leversvigt uden foregående symptomer på lavt blodsukker. Hunden skal ikke spise særlig meget af sødestoffet, før den udvikler symptomer. Et indtag på over 0,1 gram per kilo, kan give problemer med for lavt blodsukker. Alt afhængigt af hvor meget af stoffet der er i det enkelte produkt, vil det svare til at mellem et til tre stykker tyggegummi kan give forgiftningssymptomer hos en hund på ti kilo.

Hvad skal du gøre hvis din hund har spist xylitol?

Har din hund spist xylitol, kræver den akut behandling, og jo hurtigere den kommer til dyrlæge, jo bedre er behandlingsmulighederne. Mulighederne for behandling af lavt blodsukker er forholdsvis god, men udvikler hunden leversvigt, er prognosen dårlig.

 

/Astrid Gerd Holtet, dyrlæge

 

Kilder:

Dunayer Eric: New findings on the effects of xylitol ingestion in dogs. Veterinary Medicine, December 2006, s. 791-796.

www.felleskatalogen.no

www.ing.dk/artikel/tyggegummi-med-birkesod-forebygger-mellemorebetaendelse-135859

Læs også

Tyggegummi kan være giftigt for hunden

07-12-2022 08:17, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

En lille mundfrisker for dig, men liv eller død for hunden. Det er ikke det, vi normalt tænker, når kæbemusklerne skal have lidt motion, men tyggegummi er en af de ting, du skal holde langt væk fra hunden. I værste fald kan din hund få et livsfarligt leversvigt, hvis den får fat i et stykke tyggegummi. Hunde kan nemlig ikke tåle sødemidlet xylitol, der selv i små mængder kan give hunde et voldsomt blodsukkerfald og i værste fald livsfarligt leversvigt. Derfor skal du holde øje med hunden på gåturen og undgå at smide tyggegummi på jorden. Er uheldet alligevel ude, har Agria Dyreforsikring lavet en guide til, hvordan du skal forholde dig

Blot et par sugetabletter eller tyggegummi med xylitol kan være livsfarlige for din hund

26-11-2021 09:26, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Sødestoffet xylitol er farligt for hunde, fordi det sænker blodsukkeret og kan give forgiftning. Tandpasta, tyggegummi, slik og sukkerfrie varer er eksempler på produkter, der kan indeholde xylitol. Selv en lille mængde xylitol kan få hunden til at få et livstruende fald i blodsukkerniveauet. Alle produkter der indeholder xylitol, bør derfor altid opbevares utilgængeligt for hunden. Agria Dyreforsikring giver her en oversigt over symptomerne, mængden af xylitol der er farlig for hunden, og hvordan du skal behandle hunden i tilfælde af, at din hund har indtaget produkter med xylitol

Hund død efter at have spist kage med xylitol

10-03-2021 15:14, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I sydtyske Schopfloch er en hund død efter en hyggelig dag med kage i den lokale hundegruppe

 

7 tegn på demens hos hunde

09-09-2021 12:06, af Astrid Holtet

Demens kan komme snigende og er ikke et ualmindeligt problem hos ældre hunde – men hvad skal man holde øje med? Her får du syv almindelige tegn på demens, som er gode at kende, hvis du har en ældre hund

Hvis din hund presser sit hoved mod hårde overflader skal du tage affære

22-01-2017 11:32, af Kasper Larsson
Vi elsker vores hunde, og vil gå igennem ild og vand for dem. Derfor skal du være opmærksom, hvis din hund begynder at udvise denne adfærd.

Advarsel mod brug af kakaoflis

13-12-2011 14:15, af Tine Luther
Kakaoflis indeholder samme – for hunde giftige – stof som chokolade.

Hundeejer amok: Slår yngre hundeejer, der ville forsvare sine hunde

22-03-2017 14:47, af Kasper Larsson
En 23-årig kvinde blev udsat for vold af en 39-årig kvinde, efter at hendes hunde havde angrebet den 23-åriges to hunde

Vaccinering af hunde i Kina

27-10-2013 08:37, af Tine Luther
Hvert år dør tusindvis af mennesker i verden af rabies. Over 99 % af dødsfaldene sker, efter et menneske er blevet bidt af en rabies-smittet hund. WSPA sætter nu ind med hjælp i Kina, hvor dødstallene er blandt de højeste i verden.

Juleskue i Næstvedhallen

23-11-2013 08:44, af Tine Luther
Kom til Næstvedhallen den 7. december fra kl. 10-15 og oplev ca. 200 hunde i forskellige racer, som konkurrerer om at blive dagens smukkeste hund.

21 hunde tvangsfjernet i trist sag på Lolland

16-04-2018 08:32, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Dyreværnets direktør Rikke Christensen-Lee har oplevet mange ting i sin tid som beskytter af dyr. I fredags fik hun en sag, der var blandt de værste, hun har oplevet

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Herning: Blue gjorde det igen!

09-11-2024 20:19, af Cecilie Friis Amstrup

Labrador retrieveren Lab'Spb Gazprom, også kendt som Blue, sikrede sig lørdag endnu en gang sejren i Best In Show ved en international DKK udstilling. 

Herning: Simone triumferer i juniorhandlingfinalen

09-11-2024 15:45, af Cecilie Friis Amstrup

Simone Riisgaard Kristiansen tog sejren i lørdagens juniorhandlingfinale ved Winter Wonder Show i Herning og sikrer sig samtidig titlen som Årets Juniorhandler. 

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Herning: Kronen på årsværket for Blue

10-11-2024 19:49, af Cecilie Friis Amstrup

Med risiko for at gentage os selv: Labrador retrieveren Lab'Spb Gazprom, også kendt som Blue, vinder endnu en gang Best In Show!

Herning: Særlig hæder til de danske nationalracer

10-11-2024 20:30, af Cecilie Friis Amstrup

Som en del af søndagens oplevelser i Store Ring, blev der ved Dansk Kennel Klubs Winter Wonderland uddelt en særlig hæder til de imponerende repræsentanter for Danmarks seks nationalracer. Og det var en gammel dansk hønsehund ved navn Charletan's Rollo, der løb med titlen som Bedste Hund af Dansk Race. 

Fortryllende hunde til Winter Wonder Show i Herning

05-11-2024 12:15, af Cecilie Friis Amstrup

I denne weekend den 9.-10. november afvikler Dansk Kennel Klub årets sidste og mest prestigefyldte hundeudstilling, ”Winter Wonder Show”, i Messecenter Herning. Winter Wonder Show er et sandt hundemekka for alle hundeelskere og hundeinteresserede. 

Herning: Naya er dagens bedste juniorhandler

10-11-2024 16:24, af Cecilie Friis Amstrup

Juniorhandleren Naya Kühne Andersen imponerede den britiske dommer i finalen ved søndagens Winter Wonder Show i Herning. 

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Husk at få taget billede af din racevinder i Herning

07-11-2024 14:15, af Cecilie Friis Amstrup

Traditionen tro møder HUNDEN op med fotostudiet ved Winter Wonder Show i Herning for at fotografere årets racevindere. Studiet finder du i Hal E og kom gerne i god tid! 

Må min hund få and?

10-11-2021 15:02, af Astrid Gerd Holtet

Nystegt mortensand kan få mundvandet til at løbe på de fleste hunde, men pas på med at lade hunden få del af anden - skroget kan nemlig være farligt for hunde