Tips til træning: I ro på tæppe

24-03-2020 15:18, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Vi har valgt at udgive sidste års træningstips fra HUNDEN her på hunden.dk. Vi starter med i ro på tæppe, som blev udgivet i bladet i maj 2019

At lære at ligge roligt og afslappet, er en spidskompetence for enhver hund.

Det er en vigtig kompetence for din hund i hverdagen, når du får gæster derhjemme eller skal have din hund med på besøg hos dine venner eller familie. For når øvelsen er indlært og din hund er tryg på tæppet, så kan du bede din hund om at gå over og lægge sig på tæppet, når du er på besøg – og på den måde er det dejlig nemt at have hunden med.

Hvis du går til træning med din hund, er ro-øvelsen desuden guld værd, fordi det giver dig overskud til at lytte efter, hvad instruktøren fortæller, og at både du og din hund kan sidde roligt i pauserne i stedet for, at din hund stresser op og måske piver utålmodigt eller gør.

 

Trin 1: Sørg for, at din hund er velaktiveret, inden du træner øvelsen.

Trin 2: Vælg et tæppe, som du ønsker at bruge til træning, gerne ét som er nemt at flytte rundt.

Trin 3: Hav godbidder klar i din hånd, og læg et par godbidder på tæppet, mens hunden kigger.

Copyright Ridehesten.com
Foto: Wiegaarden/Bjarke Kirkegaard Nielsen

Trin 4: Når hunden udviser interesse for tæppet, så roser du og giver den en godbid.

Trin 5: Når hunden rører ved tæppet med poterne, roser du hunden og giver den flere godbidder på tæppet

Copyright Ridehesten.com
Foto: Wiegaarden/Bjarke Kirkegaard Nielsen

Trin 6: Sid eller stå roligt ved tæppet, og beløn med godbidder, når din hund befinder sig på tæppet.

Trin 7: Måske lægger eller sætter din hund sig selv ned på tæppet, og det belønner du. Sørg for at belønningerne primært foregår på tæppet, så hunden forstår, at det er opholdet på tæppet, som udløser belønningerne.

Copyright Ridehesten.com
Foto: Wiegaarden/Bjarke Kirkegaard Nielsen

Trin 8: Sig gerne ”tæppe” eller ”læg dig”, når hunden lægger sig på tæppet. Hvis du sørger for at give godbidderne, så hunden ligger lidt på siden, animerer det mere til en rolig øvelse for hunden.

Trin 9: Træn disse punkter, indtil din hund selv kan gå op og lægge sig på tæppet, når du beder den om det.

Trin 10: Udvid nu tiden, din hund kan ligge på tæppet. Det er vigtigt, at du når at belønne, mens hunden ligger roligt på tæppet og ikke venter, til hunden bliver urolig eller rejser sig. Det er en god idé at variere tiden, hunden skal ligge roligt for at opnå en belønning. Du kan eksempelvis belønne efter 3 sek. – 5 sek. – 3 sek. – 2 sek. – 5 sek. osv., så det ikke altid bare bliver længere tid og sværere for hunden. På denne måde fastholder du hundens motivation for at lykkes med opgaven.

Trin 11: Når din hund kan ligge roligt på tæppet i længere tid, kan du begynde at udvide, hvor langt væk du kan gå fra hunden, samt hvad du laver, mens den fortsat opholder sig roligt på tæppet. Her er det igen vigtigt, at du varierer afstanden efter samme princip som med tiden, dvs. at du ikke altid gør det sværere og sværere ved at gå længere og længere væk, men går 0,5 m – 1 m – 0,5 m – 1,5 m – 0,5 m – 2 m osv. Husk at du aldrig må øge sværhedsgraden på tid og afstand samtidig, dvs. at når du går længere væk fra din hund, skal du samtidig belønne, at den ligger stille i kortere tid, end du ved, den kan på en kortere afstand.

Copyright Ridehesten.com
Foto: Wiegaarden/Bjarke Kirkegaard Nielsen

Trin 12: Når hunden kan ligge roligt på tæppet i længere tid og på forskellige afstande, er den klar til at træne det i nye omgivelser. Du kan for eksempel tage tæppet med ud i haven og træne ro-øvelsen der. Eller du kan tage det med til træning eller med jer, når I skal på besøg i andres hjem. Det bliver sværere for hunden, når den ikke er derhjemme, så du skal huske at belønne for kortere tid og kortere afstand, end du ved, den kan derhjemme. Husk på, at hvis hunden rejser sig, er det bare information til dig om, at det var for svært, det du bad den om.

Trin 13: Ønsker du at udvide øvelsen, så kan du vælge at bruge et placeboard eller en platform til træningen. Placeboardet er meget visuelt for din hund og kan ligeledes bruges til stationære positioner for arbejdshunden, f.eks. dæk eller sit.

Info

Under indlæringen bør du fjerne tæppet mellem træningerne, så hunden ikke fortsætter med at tilbyde adfærden uden at opnå belønning og dermed bliver demotiveret. Dvs. at du først kan lade det ligge fremme, når hunden af sig selv finder ro på tæppet i længere tid ad gangen.

Læs også

Verdensberømt hund i Danmark

04-03-2024 10:42, af Anne Cecilie Sohl

Selvom fokus er på hestene ved Dansk Varmblods Hingstekåring i Herning, er der også noget at se for hunde-enetusiasten. Showudvalget i Dansk Varmblod har arbejdet benhårdt for at sammensætte et smukt, bevægende og imponerende gallashow med en god blanding af danske og udenlandske ryttere samt artister.

Hunde kan opdrages hele livet

17-01-2022 11:51, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

De fleste har nok hørt ordsproget “Man kan ikke lære en gammel hund nye tricks”. Men det er faktisk ikke helt rigtigt, og det samme gør sig gældende, når vi taler om at lære hunden nye øvelser. Det er nemlig noget, man kan gøre hele hundens liv, forklarer Agria Dyreforsikrings hundeekspert

Se videoen: Verdensrekord 28 tricks på et minut

28-01-2021 11:25, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

To border collier er optaget i Guinness Rekordbog efter at have udført hele 28 tricks på et minut

I karantæne? Sådan kommer du og din hund i bedre humør

26-03-2020 12:56, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Der er i hvert fald én i familien, som værdsætter, at visse arbejdspladser og skoler holder lukket i disse virustider – nemlig hunden. Nu hvor meget tid bruges i hjemmet, kan hundeejere benytte lejligheden til at udvikle forholdet til deres hund. Her kommer Agria Dyreforsikring med tips og råd til, hvordan du nemt kan aktivere hunden mellem de daglige gåture

Genial hundejulekalender

29-11-2019 08:11, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Johanna Allanach har i samarbejde med Hurtta kreeret en julekalender, som nok skal få hundefolket til at glæde sig

Nytårsfyrværkeri er ikke opfundet til hunde!

30-12-2014 09:08, af Tine Luther
Få en række tips til, hvordan du hjælper din hund godt gennem nytåret.

Reager på tvivlsomme trænere

26-01-2018 14:40, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Dansk Kennel Klub tager det meget alvorligt, at der bliver sået tvivl om nogen af deres træneres metoder. DKK opfordrer derfor folk til at sige til, hvis de oplever noget, der ikke er i orden

Sådan forebygges jule- og nytårspanik

17-11-2013 09:09, af Tine Luther
Fire ud af fem hunde og katte er bange for fyrværkeri. Samtidig stresses dyrene i december af juletravlhed og ændringer i omgivelserne. Her får du nogle tips til, hvordan jul og nytår gøres rarere for dit kæledyr.

Kender du en mand ved navn Premack?

20-10-2017 14:49, af Astrid Gerd Holtet

En af de nemmeste måder at belønne vores hunde, er ved hjælp af mad i form af mundrette godbidder. Men hvad gør man, når maden ikke er interessant?

Hvor skal hunden fejre nytår?

26-12-2017 08:53, af Agria Dyreforsikring/ pressemeddelelse

Hunde har en særdeles veludviklet og følsom høresans. Derfor kan nytårsaften være et sandt helvede på grund af brag fra fyrværkeri. Dyrlæge Lotta Möller fra Agria Dyreforsikring forklarer her, hvad man kan gøre for at minimere hundens angst, når champagnepropper og raketter springer på årets sidste dag

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

En nationalrace der skaber bånd mellem ejere

15-01-2025 12:45, af Cecilie Friis Amstrup

Den gamle danske hønsehund, en af Danmarks nationalracer, er kendt for sin alsidighed som både jagt- og familiehund. Men den er mere end det. Racen formår også at samle mennesker om en fælles passion, hvilket blev tydeligt ved DKK Kreds 4's nytårsskue i Brørup den 5. januar.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Karsten og Thor: Et unikt team i politiets hundetjeneste

14-01-2025 15:03, af Karina Green

Karsten Hav Sørensen og Thor er et enestående team, der ikke kun har været med til at løse utallige sager, men også har sat standarden for, hvordan en hundefører og hans hund skal arbejde sammen. Deres samarbejde er et eksempel på det bedste, man kan forvente af politiets hundetjeneste, og det er derfor, Karsten og Thor er blevet udvalgt og indstillet til prisen som Årets Politihund af landets leder af hundeafdelingerne og Politihundetjenesten.

7 tegn på demens hos hunde

09-09-2021 12:06, af Astrid Holtet

Demens kan komme snigende og er ikke et ualmindeligt problem hos ældre hunde – men hvad skal man holde øje med? Her får du syv almindelige tegn på demens, som er gode at kende, hvis du har en ældre hund

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Border collie overlevede livstruende mavedrejning

17-01-2025 08:04, af Cecilie Friis Amstrup

I næste nummer af HUNDEN kan du læse den rørende historie om tiårige Tiffanie, der overlevede mavedrejning og gennemgik en nøje planlagt genoptræning. 

10 grunde til hundens slikken

15-01-2016 10:36, af Tine Luther
Hunde slikker på hvad som helst af mange forskellige årsager. En hund plejer bl.a. sin pels og afslører sit humør med tungen, den viser sin kærlighed og sin plads i hierarkiet samt knytter bånd til sine hvalpe. Huffinton Post har opstillet ti grunde til, at hundens tunge er et vigtigt redskab.

Her er Danmarks mest populære hundenavne i 2024

10-01-2025 11:21, af Cecilie Friis Amstrup

Hunde er trofaste - det samme er deres ejere, når det nye firbenede familiemedlem skal navngives. Derfor er der kun få nye navne at finde på hitlisten over Danmarks mest populære hundenavne i 2024: Det er menneskenavne på to stavelser, der hitter, viser ny opgørelse.