At lære at ligge roligt og afslappet, er en spidskompetence for enhver hund.
Det er en vigtig kompetence for din hund i hverdagen, når du får gæster derhjemme eller skal have din hund med på besøg hos dine venner eller familie. For når øvelsen er indlært og din hund er tryg på tæppet, så kan du bede din hund om at gå over og lægge sig på tæppet, når du er på besøg – og på den måde er det dejlig nemt at have hunden med.
Hvis du går til træning med din hund, er ro-øvelsen desuden guld værd, fordi det giver dig overskud til at lytte efter, hvad instruktøren fortæller, og at både du og din hund kan sidde roligt i pauserne i stedet for, at din hund stresser op og måske piver utålmodigt eller gør.
Trin 1: Sørg for, at din hund er velaktiveret, inden du træner øvelsen.
Trin 2: Vælg et tæppe, som du ønsker at bruge til træning, gerne ét som er nemt at flytte rundt.
Trin 3: Hav godbidder klar i din hånd, og læg et par godbidder på tæppet, mens hunden kigger.
Trin 4: Når hunden udviser interesse for tæppet, så roser du og giver den en godbid.
Trin 5: Når hunden rører ved tæppet med poterne, roser du hunden og giver den flere godbidder på tæppet
Trin 6: Sid eller stå roligt ved tæppet, og beløn med godbidder, når din hund befinder sig på tæppet.
Trin 7: Måske lægger eller sætter din hund sig selv ned på tæppet, og det belønner du. Sørg for at belønningerne primært foregår på tæppet, så hunden forstår, at det er opholdet på tæppet, som udløser belønningerne.
Trin 8: Sig gerne ”tæppe” eller ”læg dig”, når hunden lægger sig på tæppet. Hvis du sørger for at give godbidderne, så hunden ligger lidt på siden, animerer det mere til en rolig øvelse for hunden.
Trin 9: Træn disse punkter, indtil din hund selv kan gå op og lægge sig på tæppet, når du beder den om det.
Trin 10: Udvid nu tiden, din hund kan ligge på tæppet. Det er vigtigt, at du når at belønne, mens hunden ligger roligt på tæppet og ikke venter, til hunden bliver urolig eller rejser sig. Det er en god idé at variere tiden, hunden skal ligge roligt for at opnå en belønning. Du kan eksempelvis belønne efter 3 sek. – 5 sek. – 3 sek. – 2 sek. – 5 sek. osv., så det ikke altid bare bliver længere tid og sværere for hunden. På denne måde fastholder du hundens motivation for at lykkes med opgaven.
Trin 11: Når din hund kan ligge roligt på tæppet i længere tid, kan du begynde at udvide, hvor langt væk du kan gå fra hunden, samt hvad du laver, mens den fortsat opholder sig roligt på tæppet. Her er det igen vigtigt, at du varierer afstanden efter samme princip som med tiden, dvs. at du ikke altid gør det sværere og sværere ved at gå længere og længere væk, men går 0,5 m – 1 m – 0,5 m – 1,5 m – 0,5 m – 2 m osv. Husk at du aldrig må øge sværhedsgraden på tid og afstand samtidig, dvs. at når du går længere væk fra din hund, skal du samtidig belønne, at den ligger stille i kortere tid, end du ved, den kan på en kortere afstand.
Trin 12: Når hunden kan ligge roligt på tæppet i længere tid og på forskellige afstande, er den klar til at træne det i nye omgivelser. Du kan for eksempel tage tæppet med ud i haven og træne ro-øvelsen der. Eller du kan tage det med til træning eller med jer, når I skal på besøg i andres hjem. Det bliver sværere for hunden, når den ikke er derhjemme, så du skal huske at belønne for kortere tid og kortere afstand, end du ved, den kan derhjemme. Husk på, at hvis hunden rejser sig, er det bare information til dig om, at det var for svært, det du bad den om.
Trin 13: Ønsker du at udvide øvelsen, så kan du vælge at bruge et placeboard eller en platform til træningen. Placeboardet er meget visuelt for din hund og kan ligeledes bruges til stationære positioner for arbejdshunden, f.eks. dæk eller sit.
Selvom fokus er på hestene ved Dansk Varmblods Hingstekåring i Herning, er der også noget at se for hunde-enetusiasten. Showudvalget i Dansk Varmblod har arbejdet benhårdt for at sammensætte et smukt, bevægende og imponerende gallashow med en god blanding af danske og udenlandske ryttere samt artister.
De fleste har nok hørt ordsproget “Man kan ikke lære en gammel hund nye tricks”. Men det er faktisk ikke helt rigtigt, og det samme gør sig gældende, når vi taler om at lære hunden nye øvelser. Det er nemlig noget, man kan gøre hele hundens liv, forklarer Agria Dyreforsikrings hundeekspert
To border collier er optaget i Guinness Rekordbog efter at have udført hele 28 tricks på et minut
Mange bruger leg som belønning i forbindelse med træning, fordi det for nogle hunde virker bedre end en tør godbid. Ny forskning tyder dog på, at leg efter træning også har en hel anden fordel – det hjælper måske hundens hjerne til at lagre dét den lige har lært
Mange er i disse dage lukket inde. Frygt ikke der er masser af aktiviteter, man kan lave med hunden
Vi har valgt at udgive sidste års træningstips fra HUNDEN her på hunden.dk. I dag kan du lære snudetarget, som blev udgivet i bladet i juni 2019
Helt små børn er i øget risiko for at blive bidt af hunde, viser flere studier, men heldigvis er der forholdsregler forældre og hundeejere kan tage, for at undgå sådanne ulykkelige situationer
Hundetræning hjælper indsatte i australske fængsler med at få en bedre selvtillid, giver dem en større ansvarsfølelse og øger deres chancer for en succesfuld rehabilitering, når deres dom er udstået – det viser en større undersøgelse på området
Når påsken er overstået, kan du igen komme til træning med din hund, såfremt det foregår i små grupper og tager hensyn til retningslinjerne mod smitte af Covid-19
Når nytårsaften nærmer sig, glæder mange familier sig til himlens farverige skue. Men for vores firbenede venner bringer fyrværkeriet ofte en bølge af angst og frygt.
I en alder af 87 år er Kathe Winther, grundlæggeren af KW Hunde- og Katteartikler, gået bort. Hun efterlader sig et markant aftryk på hundeverdenen og et enestående eftermæle som en modig, innovativ og inspirerende kvinde, der brød barrierer i en mandsdomineret branche.
Borgerforslag om forbud mod salg, distribution og køb af nikotinposer/snus møder stor opbakning fra hundeejere, dyrevelfærdsorganisationer og politiske ordførere i kampen for dyrenes sikkerhed.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Labrador retrieveren Lab'Spb Gazprom, også kendt som Blue, sikrede sig lørdag endnu en gang sejren i Best In Show ved en international DKK udstilling.
Så er billederne fra udstillingen i Herning kommet på hjemmesiden.
En families værste mareridt og en hunds utrolige instinkter førte til en lykkelig genforening efter en nervepirrende jagt gennem Aalborgs gader.
Med risiko for at gentage os selv: Labrador retrieveren Lab'Spb Gazprom, også kendt som Blue, vinder endnu en gang Best In Show!
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
Som en del af søndagens oplevelser i Store Ring, blev der ved Dansk Kennel Klubs Winter Wonderland uddelt en særlig hæder til de imponerende repræsentanter for Danmarks seks nationalracer. Og det var en gammel dansk hønsehund ved navn Charletan's Rollo, der løb med titlen som Bedste Hund af Dansk Race.
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse