Habituering – eller tilvænning – er en indlæring, hvor hunden lærer ikke at reagere på noget bestemt der sker. Sagt med andre ord, så vænner hunden sig gradvist til det.
Det, den vænner sig til, kan eksempelvis være en lyd, synet af noget eller en bestemt situation. Habitueringen sker, fordi hunden oplever at der ikke sker noget vigtigt efterfølgende, og derfor er en reaktion ikke nødvendig. Habituering kan kun bruges i situationer, hvor hunden ikke i forvejen er bange for dét, den skal vænnes sig til.
Et eksempel kan være, at man flytter ind i et nyt hus, tæt på en togbane. De første par gange toget kører forbi reagerer hunden på lyden (dog uden at blive rigtig bange). Hver gang oplever den, at der ingenting sker, når lyden kommer, og med tiden vil den blive ligeglad med lyden af toget.
Præsenteres en hund for noget nyt og bliver bange og stresset, kan man risikere at der ikke sker en habituering, men at der i stedet sker det man kalder en sensibilisering. Hvis hunden sensibiliseres, vil den reagere mere og mere, i stedet for at vænne sig til det. Det er derfor vigtigt, at man ikke udsætter hunden for noget der er for voldsomt, når man forsøger at tilvænne den, da det kan give det modsatte – og uønskede – resultat.
/Astrid Gerd Holtet, dyrlæge
Dette er første artikel i en serie om hvordan hunde lærer – næste gang ser vi på sensibilisering!
Social indlæring er en effektiv måde at lære nye ting på, og en indlæringsmåde, som er vigtig for hunde. Voksne hundes evne til at lære fra andre er velundersøgt, og et forskerhold har nu også vist, at helt unge hvalpe også evner at lære nyt på denne måde
At prøve sig frem og se hvad der giver belønning, og hvad der ikke gør, kaldes også operant indlæring, og er en af de måder hunde lærer nye ting. Vi ser lidt nærmere på hvad det vil sige!
Savler din hund, når den hører lyden af madskålen, der bliver taget frem? Hvis den gør, skyldes det begrebet klassisk indlæring. Vi ser nærmere på, hvad der ligger bag dette begreb
En stor sag om seksuelt misbrug af hunde er netop nu ved at blive trevlet op i Norge. Indtil nu er 10 mænd anholdt i den uhyggelige sag, der også bliver efterforsket i Danmark
Nyt studie fra Sverige viser, at hunde og katte har en positiv virkning på nationaløkonomien
Vand i hovedet, også kaldet hydrocephalus, er en tilstand hvor hunden har for meget hjernevæske i hjernen, og tilstanden kan være medfødt eller udvikles som følge af andre problemer
I en alder af 87 år er Kathe Winther, grundlæggeren af KW Hunde- og Katteartikler, gået bort. Hun efterlader sig et markant aftryk på hundeverdenen og et enestående eftermæle som en modig, innovativ og inspirerende kvinde, der brød barrierer i en mandsdomineret branche.
Borgerforslag om forbud mod salg, distribution og køb af nikotinposer/snus møder stor opbakning fra hundeejere, dyrevelfærdsorganisationer og politiske ordførere i kampen for dyrenes sikkerhed.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Labrador retrieveren Lab'Spb Gazprom, også kendt som Blue, sikrede sig lørdag endnu en gang sejren i Best In Show ved en international DKK udstilling.
Så er billederne fra udstillingen i Herning kommet på hjemmesiden.
En families værste mareridt og en hunds utrolige instinkter førte til en lykkelig genforening efter en nervepirrende jagt gennem Aalborgs gader.
Med risiko for at gentage os selv: Labrador retrieveren Lab'Spb Gazprom, også kendt som Blue, vinder endnu en gang Best In Show!
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
Som en del af søndagens oplevelser i Store Ring, blev der ved Dansk Kennel Klubs Winter Wonderland uddelt en særlig hæder til de imponerende repræsentanter for Danmarks seks nationalracer. Og det var en gammel dansk hønsehund ved navn Charletan's Rollo, der løb med titlen som Bedste Hund af Dansk Race.
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse