Habituering – eller tilvænning – er en indlæring, hvor hunden lærer ikke at reagere på noget bestemt der sker. Sagt med andre ord, så vænner hunden sig gradvist til det.
Det, den vænner sig til, kan eksempelvis være en lyd, synet af noget eller en bestemt situation. Habitueringen sker, fordi hunden oplever at der ikke sker noget vigtigt efterfølgende, og derfor er en reaktion ikke nødvendig. Habituering kan kun bruges i situationer, hvor hunden ikke i forvejen er bange for dét, den skal vænnes sig til.
Et eksempel kan være, at man flytter ind i et nyt hus, tæt på en togbane. De første par gange toget kører forbi reagerer hunden på lyden (dog uden at blive rigtig bange). Hver gang oplever den, at der ingenting sker, når lyden kommer, og med tiden vil den blive ligeglad med lyden af toget.
Præsenteres en hund for noget nyt og bliver bange og stresset, kan man risikere at der ikke sker en habituering, men at der i stedet sker det man kalder en sensibilisering. Hvis hunden sensibiliseres, vil den reagere mere og mere, i stedet for at vænne sig til det. Det er derfor vigtigt, at man ikke udsætter hunden for noget der er for voldsomt, når man forsøger at tilvænne den, da det kan give det modsatte – og uønskede – resultat.
/Astrid Gerd Holtet, dyrlæge
Dette er første artikel i en serie om hvordan hunde lærer – næste gang ser vi på sensibilisering!
Social indlæring er en effektiv måde at lære nye ting på, og en indlæringsmåde, som er vigtig for hunde. Voksne hundes evne til at lære fra andre er velundersøgt, og et forskerhold har nu også vist, at helt unge hvalpe også evner at lære nyt på denne måde
At prøve sig frem og se hvad der giver belønning, og hvad der ikke gør, kaldes også operant indlæring, og er en af de måder hunde lærer nye ting. Vi ser lidt nærmere på hvad det vil sige!
Savler din hund, når den hører lyden af madskålen, der bliver taget frem? Hvis den gør, skyldes det begrebet klassisk indlæring. Vi ser nærmere på, hvad der ligger bag dette begreb
Det Veterinære Sundhedsråd har udtalt sig om brug af metoder med lim, tape og vægte til at korrigere ørestilling hos hunde. Rådet anser det som en overtrædelse af dyrevelfærdsloven
Hunde er fantastiske. Det ved vi. I Balle ved Silkeborg er der en hund, der nok får lidt ekstra godbidder de næste par dage
Op imod 1000 hundeejere og deres firbenede venner kan se frem til at deltage i Skandinaviens største forhindringsløb med hunde i Thyregod, Mariager og Næstved, når eventet K9 Biathlon for alle løber af stablen i 2024.
Kloskader er meget almindelige hos hunde, men hvad skal du gøre når uheldet er ude?
Hundeejere ved det allerede. Det er dyrt at holde hund. Gøteborg Posten har taget temperaturen på økonomien i hundeverdenen i Sverige
Tallene for antallet af amerikanske postbude, der er blevet bidt af hunde i 2019, er netop blevet offentliggjort, og det amerikanske postvæsen jubler over, at der er sket et mindre fald
Her i sommerferien tager vi fat i nogle af de raceportrætter, som tidligere er blevet bragt i Dansk Kennel Klubs medlemsmagasin HUNDEN.
Skolehunden James blev nøglen til eksamensro og succes for Magnus i 9. klasse.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni. Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.
Helen Riis og hendes kæreste rejser til Norges fjelde med deres hunde, hvor de oplever naturens storhed, fysisk udfordring og et stærkt fællesskab. Vandreturene er krævende og kræver både træning, planlægning og godt udstyr, men giver uforglemmelige minder og dyb samhørighed.
Et liv uden gåture, tryghed eller selskab – og med mundkurv på. Sådan begyndte tilværelsen for Jessi, en sort pudelblanding, der aldrig havde fået lov at være hund på hundens præmisser. Først da hun blev indleveret på Dyrenes Beskyttelses internat i Nordjylland, begyndte rejsen mod et bedre liv.
Når først beslutningen er taget, og drømmen om en lille, logrende hvalp går fra tanke til realitet, kan det være svært at lægge følelserne helt på hylden for at forholde sig til de lidt mere praktiske sider af hvalpekøbet. Men før du lader dig rive med af nuttede hvalpehoveder, små poter og den bløde hvalpemave, er der måske noget, du ikke helt har stillet skarpt på endnu.
Her i sommerferien tager vi fat i nogle af de raceportrætter, som tidligere er blevet bragt i Dansk Kennel Klubs medlemsmagasin HUNDEN.
Golden retrievere, is, glade familier og en brandbil fyldt med vand og god stemning. Guldbasseklubbens brandmandsdag blev en uforglemmelig fest for både to- og firbenede.
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet