At prøve sig frem – om operant indlæring

03-11-2017 17:53, af Astrid Gerd Holtet

At prøve sig frem og se hvad der giver belønning, og hvad der ikke gør, kaldes også operant indlæring, og er en af de måder hunde lærer nye ting. Vi ser lidt nærmere på hvad det vil sige!

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Hunde lærer af konsekvenserne af deres adfærd. Sætter hunden sig, og får den derefter en godbid, oplever den at det godt kan betale sig at sætte sig, og den vil derfor sandsynligvis gøre det igen. Oplever den derimod at der sker noget ubehageligt, som eksempelvis at få skæld ud, vil der være en mindre sandsynlighed for, at den sætter sig en anden gang.

Sagt med andre ord, danner hunden en association mellem en bestemt adfærd og et bestemt resultat. Hvis en bestemt adfærd eksempelvis belønnes, vil den over en længere periode ses oftere. Hvis en bestemt adfærd derimod eksempelvis udløser en ubehagelig oplevelse, vil der omvendt ses mindre af den. Denne form for indlæring kaldes operant indlæring - altså at man lærer af konsekvenserne af ens handlinger. 

Lær at ”sitte” ved at få en godbid

Hvis en hund oplever noget, der er godt, sjovt eller behageligt, efter den har gjort noget bestemt, vil den finde ud af, at det godt kan betale sig at gøre, og dermed prøve igen. Det kan eksempelvis være at du belønner hunden med en godbid hver gang den sætter sig. Hermed vil den finde ud af, at det godt kan betale sig at sætte sig ned, for så kommer der godbidder.

Lær ikke at hoppe op, ved at miste kontakten

Hvis hunden derimod oplever at miste noget godt, når den gør noget bestemt, vil den hurtigt finde ud af, at det ikke kan betale sig at gøre det. Det kan eksempelvis være når hunden hopper op af mennesker for at få kontakt. Hvis den oplever at personen vender sig om og kigger væk, vil den miste den kontakt, den egentlig gerne ville have. Den vil derfor med tiden finde ud af, at det ikke kan betale sig at hoppe op.

At straffe hunden kan give problemer

Hunde kan også lære ikke at gøre noget bestemt hvis de straffes. Kommer hunden eksempelvis til at røre ved stødhegnet, vil den hurtigt lære ikke at gå hen til hegnet igen. Ligeledes kan hunden lære at gøre noget bestemt, hvis noget den synes er ubehageligt stopper, når den gør det rigtige. Det kan eksempelvis være at man presser på hundens bagpart, indtil den sætter sig. Det pres vil langt de fleste hunde synes er ubehageligt, og dermed vil de finde ud af, at hvis de sætter sig, slipper de for presset.

Da straf er forbundet med følelsesmæssig ubehag og stress, bør det dog ikke bruges i forbindelse med hundetræning. Ud over at straffen er ubehagelig for hunden, vil den også danne negative følelsesmæssige associationer, når den straffes, og den vil lynhurtigt begynde at associere træning, og måske ejeren, med noget ubehageligt. Denne association kan gøre at hunden mister lysten og dermed træningsgejsten. Bruges der i stedet noget som hunden synes er rart og behageligt som belønning, når den gør det rigtige, vil den i stedet danne positive associationer til træningen og ejeren, og dermed vil træning blive sjovt for hunden, og i sidste ende vil det øge dens træningslyst. 

/Astrid Gerd Holtet, dyrlæge

Læs også

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Fra HUNDEN: Raceportræt af den loyale rottweiler

15-07-2025 07:00, af Uli Nomis m.fl.

Her i sommerferien tager vi fat i nogle af de raceportrætter, som tidligere er blevet bragt i Dansk Kennel Klubs medlemsmagasin HUNDEN. 

’’Uden James var jeg ikke mødt op’’

12-07-2025 07:24, af Yasmin Bøllehuus

Skolehunden James blev nøglen til eksamensro og succes for Magnus i 9. klasse. 

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Må min hund spise ærter?

03-08-2017 13:25, af Anne Ekenberg

Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni.  Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.

Helen og hundene udforsker Norges vilde fjelde

13-07-2025 06:55, af Cecilie Friis Amstrup

Helen Riis og hendes kæreste rejser til Norges fjelde med deres hunde, hvor de oplever naturens storhed, fysisk udfordring og et stærkt fællesskab. Vandreturene er krævende og kræver både træning, planlægning og godt udstyr, men giver uforglemmelige minder og dyb samhørighed.

Hvalpen Jessi var aldrig ønsket

10-07-2025 06:30, af Sofie Elena Andersen, Dyrenes Beskyttelse

Et liv uden gåture, tryghed eller selskab – og med mundkurv på. Sådan begyndte tilværelsen for Jessi, en sort pudelblanding, der aldrig havde fået lov at være hund på hundens præmisser. Først da hun blev indleveret på Dyrenes Beskyttelses internat i Nordjylland, begyndte rejsen mod et bedre liv.

Fra HUNDEN: Løber hjertet af med dig i hvalpekøbet?

11-07-2025 07:01, af Lotte Evers, Agria Dyreforsikring

Når først beslutningen er taget, og drømmen om en lille, logrende hvalp går fra tanke til realitet, kan det være svært at lægge følelserne helt på hylden for at forholde sig til de lidt mere praktiske sider af hvalpekøbet. Men før du lader dig rive med af nuttede hvalpehoveder, små poter og den bløde hvalpemave, er der måske noget, du ikke helt har stillet skarpt på endnu.

Fra HUNDEN: Raceportræt af den alsidige border collie

14-07-2025 06:39, af Hanni Zimmer

Her i sommerferien tager vi fat i nogle af de raceportrætter, som tidligere er blevet bragt i Dansk Kennel Klubs medlemsmagasin HUNDEN. 

Guldbasserne fik is og vandsjov i sommersolen

05-07-2025 06:45, af Cecilie Friis Amstrup

Golden retrievere, is, glade familier og en brandbil fyldt med vand og god stemning. Guldbasseklubbens brandmandsdag blev en uforglemmelig fest for både to- og firbenede.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet