Tips til træning: Hagetarget

30-03-2020 15:12, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Vi har valgt at udgive sidste års træningstips fra HUNDEN her på hunden.dk. I dag kan du lære hagetarget, som blev udgivet i bladet i september 2019

. Et hagetarget er, hvor hunden ligger med hagen i ens hånd. Når hunden er sikker i selve øvelsen, og den kan ligge stille med hovedet i ca. et minut, kan man begynde at arbejde sig hen imod det, man ønsker, at hunden skal kunne, mens den ligger i hagetarget. Det kan for eksempel være, at man gerne vil kunne børste den, tjekke ører/øjne/tænder eller træne hunden til at kunne få vaccinationer hos dyrlægen, uden at den skal holdes fast.

Der er mange muligheder, når hunden først har lært adfærden, og det er vigtigt at tage det i små trin.

Det er vigtigt, at man altid stopper med det, man laver, hvis hunden flytter hovedet fra ens hånd, da det er hundens måde at sige stop på, og det skal respekteres.

 

Trin 1: Start med at have hunden stående eller siddende foran dig. Beløn hunden nogle gange for at være rolig, og gem så nogle godbidder i den ene hånd, så du er klar til at belønne.

 

Trin 2: Langsomt fører du din hånd ind under hundens hage. Trækker hunden sig væk, skal bevægelsen enten være langsommere, eller du skal starte med at nusse hunden og langsomt føre hånden ind under dens hage. Når du har hånden under hundens hage, giver du hunden godbidder med den anden hånd. Det er vigtigt, at du giver én godbid ad gangen, men hunden skal have flere godbidder lige efter hinanden, gerne 10-12 stykker.

Copyright Ridehesten.com
Foto: Wiegaarden/Bjarke Kirkegaard Nielsen

Trin 3: Når hunden har fået den sidste godbid, fjerner du igen hånden. Lad hunden tygge af munden og gentag trin 2 et par gange.

 

Trin 4: Langsomt bør din hund føle sig tryg ved, at din hånd er under dens hage, da det udløser mange godbidder. Herefter kan du begynde at teste, om hunden forstår øvelsen: Læg hånden ind under hundens hage, giv to godbidder efter hinanden, og flyt derefter hånden væk fra hunden, ca. to centimeter ned. Vent på, at hunden selv lægger hovedet i hånden igen. Beløn derefter med flere godbidder, og giv hunden en lille pause.

 

Trin 5: Trin 4 gentages, så hunden begynder at følge med hånden, så snart den bliver ført lidt ned. Derefter kan du begynde at flytte hånden lidt mere ned, ca. 10 centimeter, og vente på, at hunden selv lægger hagen i din hånd.

Copyright Ridehesten.com
Foto: Wiegaarden/Bjarke Kirkegaard Nielsen

Trin 6: Præsenter nu hånden lidt under hundens hage, uden at den har fået nogen godbidder først, og afvent, at hunden selv lægger hovedet i hånden. Beløn så flere gange.

 

Trin 7: Når hunden selv lægger sit hoved i din hånd hver gang, kan der sættes signal på øvelsen. Signalet kan for eksempel være ”hage”. Signalet siges i det øjeblik, hunden lægger sit hoved i hånden, og efter et par gentagelser begynder du at sige signalet, lige før den lægger hovedet, og til sidst lige før den påbegynder at lægge sit hoved i din hånd. Når hunden kan denne del af øvelsen, kan du så småt begynde at arbejde med, at du kan bevæge den anden hånd, uden at hunden flytter hovedet fra target-hånden.

 

Trin 8: Start ud med at have hundens hoved liggende i hagetarget, og beløn den et par gange. Begynd derefter at bevæge den anden hånd (uden godbidder) langsomt. Fastholder hunden sin hage i din hånd, belønnes den. Fjerner den hovedet, stopper du med at bevæge hånden. Hvis hunden fjerner hovedet fra target-hånden, er det ofte, fordi du har bevæget den anden hånd for meget eller for hurtigt, så prøv igen med lidt mindre bevægelse.

Copyright Ridehesten.com
Foto: Wiegaarden/Bjarke Kirkegaard Nielsen

 

Trin 9: Arbejd i små trin på at kunne tage hånden tættere og tættere på hunden, uden at den flytter sit hoved fra hagetarget i den anden hånd. Beløn hunden på hvert trin, så den er sikker på, hvad øvelsen går ud på. Målet er at kunne komme til at røre hunden med den anden hånd, uden at hunden flytter sit hoved. Husk altid at stoppe, hvis hunden flytter sit hoved, og lav mindre bevægelser.

 

Trin 10: Når hundens hoved bliver liggende i hagetarget, mens du kan røre ved den, kan du begynde at have en børste i hånden og stille og roligt arbejde med at børste hunden, uden at den flytter sig. Husk at belønne ofte. Det kan være en fordel at arbejde med en anden person, som også kan være ved hunden og evt. være den, der kan børste hunden. På den måde kan du koncentrere dig om at belønne hunden på de rigtige tidspunkter. Det er vigtigt at træne hagetaget i forskellige miljøer og med forskellig varighed på target-adfærden trods forstyrrelser, hvis du med tiden også vil kunne bruge det hos dyrlægen eller til klargøring på en udstilling.

Copyright Ridehesten.com
Foto: Wiegaarden/Bjarke Kirkegaard Nielsen

Læs også

Har du en god nyhed eller historie?

16-01-2024 10:51, af Anne Cecilie Sohl

Hos Hunden.dk bringer vi både store, små, sjove eller bevægende historier. Det kan f.eks. være om træning, adfærd, arrangementer, udstillinger, oplevelser eller sundhed - alt sammen i relation til vores elskede hunde. 

Hjælp til hundens angst for fyrværkeri

29-11-2023 10:00, af Anne Cecilie Sohl

Når nytårsaften nærmer sig, glæder mange familier sig til himlens farverige skue. Men for vores firbenede venner bringer fyrværkeriet ofte en bølge af angst og frygt. 

Indog lancerer nyt og forbedret hundetelt

27-10-2023 12:56, af Anne Cecilie Sohl

Miriam fra Indog Elite Center har mange års erfaringer med træning og udstyr til hunde. Tilbage i maj måned fik hun en ide til forbedringer på de populære hundetelte, der bruges når vores hunde er med til konkurrencer eller på farten. 

Tips til ejere af seniorhunde

06-05-2014 14:18, af Tine Luther
Her får du dyrlægens seks tips til hundens seniorliv.

3 gode råd: Undgå problemer mellem børn og hunde

09-08-2022 08:45, af Astrid Holtet

Helt små børn er i øget risiko for at blive bidt af hunde, viser flere studier, men heldigvis er der forholdsregler forældre og hundeejere kan tage, for at undgå sådanne ulykkelige situationer

Tips til træning: Twist and turn

01-04-2020 15:21, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Vi har valgt at udgive sidste års træningstips fra HUNDEN her på hunden.dk. I dag kan du lære twist and turn, som blev udgivet i bladet i november 2019

Husker du at lufte hunden i de kolde måneder

08-01-2021 12:27, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Kulde og mørke får mange hundeejere til at blive hjemme fra gåturen, men det er vigtigt, at hunden bliver luftet hele året. AniCura Dyrehospitaler giver her fem tips til at gøre gåturen lettere i de kolde måneder

Tre tips til juletiden

05-12-2023 09:15, af Anne Cecilie Sohl

Julen står for døren og det betyder ofte at vi skruer op for julegodterne, hygge og godt selskab. Det er dog en god ide at være ekstra opmærksom på din hund og hvordan du får den godt igennem den søde juletid. 

6 tips til at inkludere din firbenede ven i dit bryllup

29-06-2016 15:20, af Kasper Larsson
I skal giftes, og hele familien skal med til brylluppet – også hunden. Men hvordan får man bedst hunden inkluderet i brylluppet? Her er 6 gode råd til at gøre dagen til en succes både for dyr og mennesker.

Lær hvalpen at give slip

12-07-2018 08:40, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Vi kender det udmærket. En hvalp er kommet til verden, og næsten før den rigtig har fået øjne, hænger den med gabet om ens nye dyre sko. Her er lidt tips fra Spanielbogen til, hvad man kan gøre

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

De 10 største sommerfarer for din hund

05-06-2024 11:40, af Anne Cecilie Sohl

For vores hunde betyder sommer ofte mange nye indtryk og mere udetid med dem på to ben. Men sommeren bringer også udfordringer med sig for vores firbenede venner, og mange hunde kommer til skade på grund af sommerlandets farer. Agria Dyreforsikring har samlet 10 af de hyppigste sommer-skader blandt hunde og giver gode råd til hundeejeren, hvis uheldet er ude.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Hvor er det skønt at være heldig…

07-06-2024 11:32, af Anne Cecilie Sohl

På Hundens Dag 2024 var Broholmerselskabets Aktivitetskreds 3 (Jylland) på Lemvig Marked og Dyrskue, hvor vi samlede 13 Broholmere, som havde taget deres mennesker med, og vi var endda rigtig heldige med vejret – en dag med skønt solskin.

Kom med James til terminsprøver og konfirmation

06-06-2024 10:46, af Anne Cecilie Sohl

Foråret er gået med mange nye og spændende ting - her i blandt terminsprøver og konfirmation. Når situationerne er nye for både James og jeg, er alt hvad vi laver, med forbehold for at han kan have brug for en pause, mere tid, eller at han måske ikke er klar til den givne opgave endnu. 

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Må min hund spise jordbær?

16-07-2017 10:07, af Anne Ekenberg

Jeg går ofte tur på en skøn natursti. Tidligere var det en jernbanestrækning, men for mange år siden blev den nedlagt, og i dag har mennesker og dyr glæde af den. På denne tid af året myldre det frem med skovjordbær. Som små røde perler lyser de op i alt det grønne, og jeg elsker at plukke af dem, når jeg med egne øjne kan se, at de modne. Og mine hunde elsker dem også, men må de egentlig få dem?

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Traditionsrig lure coursing med Myndeklubben

07-06-2024 11:17, af Anne Cecilie Sohl

Traditionen tro gav Myndeklubben alle hunde mulighed for at prøve lure coursing på Hundens dag.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet