Symptomer – unormal urinering

18-03-2022 15:21, af Astrid Holtet

Tisser hunden mere end den plejer, mindre end den plejer, oftere end den plejer - eller er den begyndt at tisse indenfor? Det kan være tegn på, at den er noget galt. Ændret urineringsmønster, er et almindeligt symptom på en lang række forskellige sygdomme hos hunde

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Hvis din hund pludselig begynder at tisse mere eller mindre end normalt, kan det være et tegn på at den er syg. Ligeledes kan nogle sygdomme også få hunden til at tisse oftere end normalt, have smerte ved vandladning, eller pludselig begynde at tisse indenfor. 

Der findes en lang række sygdomme, som ændrer hundens urineringsmønster. Blandt de mest almindelige sygdomme er:

1. Blærebetændelse
Ligesom mennesker, kan hunde få en betændelse i blæren, som typisk er forårsaget af en bakterieinfektion. Har hunden blærebetændelse, kan man se at den tisser oftere end den plejer, og at den typisk kun afsætter ganske små portioner ad gangen.

 

2. Urinkrystaller og blæresten
Nogle gange kan hunde danne krystaller i deres urin. Det sker, hvis nogle af de mineraler, der udskilles igennem nyrerne, begynder at udfælde for på den måde at danne krystaller. Disse krystaller er så små, at de kun kan ses i et mikroskop. Krystallerne kan danne større blæresten, der kan ses med det blotte øje. Problemer med krystaller eller blæresten, kan påvirke hundens urinering. Det kan blandt andet ses, at den får helt eller delvis ophørt vandladning, eller at det gør ondt, når den tisser. Der kan også nogle gange ses blod i hundens urin.

 

3. Nyresvigt
Udsættes nyrerne for en skade, der påvirker dens funktionsevne, vil det ændre på hundens urinering. Hvordan urineringen påvirkes, afhænger af hvor fremskreden ødelæggelsen af nyrerene er. Tidligt i et nyresvigt, vil hunden drikke og tisse mere end den plejer, senere vil den tisse mindre, og nogle gange kan den næste helt holde op med at tisse.

 

4. Livmoderbetændelse
Betændelse i livmoderen er en hyppig og alvorlig sygdomme hos tæver, der ikke er steriliserede. Et af de mest almindelige symptomer på en livmoderbetændelse er, at hunden begynder at drikke og tisse mere end den plejer.

 

5. Forstørret prostata
Forstørret prostata er en almindelig tilstand hos intakte hanhunde, hvor blærehalskirtlen, eller prostata bliver større end normalt. Hunden vil ofte have en øget urineringstrang og afsætte mindre portioner ad gangen. Der kan også være smerter i forbindelse med vandladningen, og nogle gange kan der også ses blod i urinen.

 

6. Urininkontinens
En manglende evne til at holde sig, kan skyldes mange forskellige ting. Den mest almindelige inkontinens ses i forbindelse med sterilisering. Her kan der ske en svækkelse af blærehalsens lukkemuskel, og dermed får hunden svært ved at holde på vandet. Dette ses typisk ved, at tæven lækker mindre portioner af urin mens den sover og uden at den opdager det.

Læs også

Dyrlæge advarer om ubehagelig pollenbombe

28-05-2024 08:50, af Anne Cecilie Sohl

I år kan pollensæsonen føles ekstra lang og intens, da sæsonen for græspollen er startet tidligere end normalt og derved kulminerer med perioden for birkepollen. Det har resulteret i en giftig pollenblanding, hvilket kan mærkes for allergiske danskere – og ikke mindst hunde. Derfor er det vigtigt, at man som hundeejer kender til de væsentligste symptomer på pollenallergi, lyder opfordringen fra chefdyrlæge hos AniCura.

Pas på efterårets agern og kastanjer

21-10-2023 08:07, af Anne Cecilie Sohl

Skovbunden bugner om efteråret med nedfaldne agern og kastanjer – men vær opmærksom når du lufter din hund, for de små frugter kan være livsfarlige for din bedste ven.

Symptomer – hårtab

17-10-2022 09:00, af Astrid Holtet

Hårtab kan forekomme hvis hunden kløer sig meget, men andre sygdomme i kroppen kan også få hårene til at falde af

Pludselig sygdom i nethinden

07-08-2022 08:20, af Astrid Holtet

Sygdom i nethinden kan gøre hunden helt blind på få dage

Myasthenia gravis - en alvorlig nervesygdom

10-06-2019 09:57, af Astrid Holtet

Myastenis gravis er en alvorlig sygdom, hvor signalet mellem nervesystemet og hundens muskulatur forstyrres - det resulterer i udtalt muskelsvaghed

Symptomer – øget drikkelyst

29-01-2019 08:17, af Astrid Holtet

Ændringer i hundens vandindtag er et vigtigt symptom, der ses ved flere alvorlige sygdomme – det er derfor godt at holde øje med hvor meget vand ens hund indtager

Cherry Eye hos hunde

11-10-2021 12:30, af Astrid Holtet

Cherry Eye – eller kirsebærøje – er en øjensygdom hos hunden, hvor tårekirtlen i øjet kommer til syne i hundens øjenkrog, som en stor rød hævelse

Pemphigus – når kroppen angriber sig selv

21-05-2019 08:00, af Astrid Holtet

Pemphigus er en autoimmun sygdom i hundens hud, hvor kroppen angriber sig selv og forårsager alvorlig skade

Forstoppelse hos hunden

04-04-2022 12:30, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Hvis hunden bliver forstoppet, er det forbundet med ubehag – og i værste fald kan det give livsfarlige skader på tarmen

Om lidelsen: Diskusprolaps

03-03-2022 12:22, af Astrid Holtet

Diskusprolaps er et almindeligt problem i bevægeapparatet og kan være meget smertefuldt – vi ser på hvad der sker når hunden får en diskusprolaps og hvordan den kan hjælpes

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Ekstra lækker godbid til de danske hundeejere

16-10-2024 17:15, af Cecilie Friis Amstrup

Danske hundeejere er blevet mere ansvarlige, og det har ført til færre skader på trods af et stigende antal hunde. Øget viden, træning og bevidste racevalg er nøglen til denne positive udvikling. 

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

K9 Biathlon for alle slog alle rekorder på Sjælland

18-10-2024 10:39, af Rikke Hemmingsen

I alt 861 tilmeldte blev det til, da K9 Biathlon for alle i den forgangende weekend afholdt deres sidste løb i 2024: Dacia Gold Cup.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Halloween: Må min hund spise græskar?

22-10-2019 15:00, af Anne Ekenberg og Bjarke Kirkegaaard Nielsen

Det er snart halloween og derfor er det også absolut højsæson for græskar. Men hvordan er det nu med hunde og græskar?  

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Døgnet efter en operation

16-01-2022 09:57, af Astrid Holtet

At få sin hund hjem efter den har været i narkose og gennem en operation, kan være en overvældende oplevelse og give anledning til bekymring – vi ser på hvad du skal være opmærksom på det første døgn efter operationen

10 grunde til hundens slikken

15-01-2016 10:36, af Tine Luther
Hunde slikker på hvad som helst af mange forskellige årsager. En hund plejer bl.a. sin pels og afslører sit humør med tungen, den viser sin kærlighed og sin plads i hierarkiet samt knytter bånd til sine hvalpe. Huffinton Post har opstillet ti grunde til, at hundens tunge er et vigtigt redskab.

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt