Hundens linse er placeret i øjet bag hornhinden. Linsen er ophængt i små fine tråde, også kaldet zonula fibre. Ved at der bliver trukket i fibrene, kan linsen ændre form, og på den måde sørge for at hunden kan fokusere på ting tæt på og langt væk.
Hos nogle hunde kan trådene briste og dermed vil linsen flytte sig fra sin normale placering. Denne tilstand kaldes for linseluksation og kan i sidste ende medføre blindhed. Tilstanden er arvelig hos nogle racer.
Hvorfor udvikler hunde linseluksation?
Nedbrydningen af trådene kan ske langsomt, så linsen gradvist hænger løsere og løsere, for så til sidst af falde ud fra sin plads. Denne type linseluksation ses normal i tre- til seksårsalderen. Har hunden udviklet linseluksation på det ene øje, er der en øget risiko for at den også kan udvikle det på det andet øjet.
Linseluksation kan også komme som følge af andre sygdomme i øjet eller som følge af skader som eksempelvis slag eller påkørsler.
Symptomer på linseluksation
Linseluksation kan være smertefuldt, og det kan blandt andet ses ved at hunden kan klø sig omkring øjet med poterne. Derudover kan øjet også blive rødt og generet.
Linseluksation vil i sidste ende resultere i at hunden bliver blind. Det kan dog være svært at opdage at hundens syn hæmmes, da hunde i høj grad orienterer sig ved hjælp af lugtesansen og hørelsen.
Fremtiden for en hund med linseluksation
Udvikler hunden linseluksation kan man vælge at operere linsen ud eller at fjerne hele øjet.
De fleste hunde kan fint trives med blindhed på det ene øje. I tilfælde hvor der er tale om en arvelig lidelse, er der stor risiko for at hunden udvikler tilstanden på begge øjne, og dermed vil hunden blive helt blind. Har hunden et regelmæssigt liv, uden for mange forandringer, kan mange hunde godt trives med at være blinde, da de i højere grad orienterer sig via lugtesansen og hørelsen, end ved hjælp af synet.
Mistænker du, at din hund kunne have problemer med øjet, bør du altid kontakte din dyrlæge.
Kramper opstår når muskler ufrivilligt begynder at trække sig sammen. Det er et tegn på sygdom i kroppen, og kan skyldes mange forskellige ting. Vi ser lidt på, hvilke sygdomme, der kan ligge bag, hvis hundens muskler går i krampe
Mange hundeejere oplever at skulle give deres hund øjendråber, men det er ikke altid let. Her får du tre gode råd til at give din hund øjendråber
Sygdom i nethinden kan gøre hunden helt blind på få dage
Kender du det der lille særlige ryk med øjenbrynet, en hund kan foretage? Her kan du læse lidt om det
Udadkrængning af øjenlågene – eller ektropion – gør øjnene mere modtagelige overfor skader og infektioner
Selvom de bedende hundeøjne kan være svære at modstå, er det vigtigt at tænke over, hvad din hund får fra julebordet. Med den rette omtanke kan du forkæle din firbenede ven uden at sætte dens helbred på spil.
Hundes øjne kan reflektere lyset. Det gør dem bedre til at se, når der ikke er meget lys, og får deres øjne til at skinne, når man lyser på dem i mørket
Hvordan hunden ser, kan være svært at vide – men ud fra hvordan øjet er opbygget kan man komme med et godt gæt!
Astma-Allergi Danmark har netop udsendt de første pollental, og ifølge prognoserne kan pollen allerede nu resultere i ubehag som løbende næser og irriterede øjne hos allergiske danskere. Men det er ikke kun mennesker, som lider af pollenallergi - det samme gør sig gældende for hunde, der også kan være utrolig generede af pollen hen over foråret og sommeren, lyder det fra chefdyrlæge
Diarré og opkast er hyppige årsager til, at hunden må en tur til dyrlægen i julen. Oftest skyldes det, at hunden har fået fed julemad og julegodter, da vi mennesker kan have svært ved at sige nej til et par bedende hundeøjne, der har fået øje på en saftig juleand. Få tre gode råd til, hvordan du kan undgå, at din hund bliver syg i julen
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Den gamle danske hønsehund, en af Danmarks nationalracer, er kendt for sin alsidighed som både jagt- og familiehund. Men den er mere end det. Racen formår også at samle mennesker om en fælles passion, hvilket blev tydeligt ved DKK Kreds 4's nytårsskue i Brørup den 5. januar.
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse
Karsten Hav Sørensen og Thor er et enestående team, der ikke kun har været med til at løse utallige sager, men også har sat standarden for, hvordan en hundefører og hans hund skal arbejde sammen. Deres samarbejde er et eksempel på det bedste, man kan forvente af politiets hundetjeneste, og det er derfor, Karsten og Thor er blevet udvalgt og indstillet til prisen som Årets Politihund af landets leder af hundeafdelingerne og Politihundetjenesten.
Demens kan komme snigende og er ikke et ualmindeligt problem hos ældre hunde – men hvad skal man holde øje med? Her får du syv almindelige tegn på demens, som er gode at kende, hvis du har en ældre hund
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt
I næste nummer af HUNDEN kan du læse den rørende historie om tiårige Tiffanie, der overlevede mavedrejning og gennemgik en nøje planlagt genoptræning.
Hunde er trofaste - det samme er deres ejere, når det nye firbenede familiemedlem skal navngives. Derfor er der kun få nye navne at finde på hitlisten over Danmarks mest populære hundenavne i 2024: Det er menneskenavne på to stavelser, der hitter, viser ny opgørelse.