Hundens linse er placeret i øjet bag hornhinden. Linsen er ophængt i små fine tråde, også kaldet zonula fibre. Ved at der bliver trukket i fibrene, kan linsen ændre form, og på den måde sørge for at hunden kan fokusere på ting tæt på og langt væk.
Hos nogle hunde kan trådene briste og dermed vil linsen flytte sig fra sin normale placering. Denne tilstand kaldes for linseluksation og kan i sidste ende medføre blindhed. Tilstanden er arvelig hos nogle racer.
Hvorfor udvikler hunde linseluksation?
Nedbrydningen af trådene kan ske langsomt, så linsen gradvist hænger løsere og løsere, for så til sidst af falde ud fra sin plads. Denne type linseluksation ses normal i tre- til seksårsalderen. Har hunden udviklet linseluksation på det ene øje, er der en øget risiko for at den også kan udvikle det på det andet øjet.
Linseluksation kan også komme som følge af andre sygdomme i øjet eller som følge af skader som eksempelvis slag eller påkørsler.
Symptomer på linseluksation
Linseluksation kan være smertefuldt, og det kan blandt andet ses ved at hunden kan klø sig omkring øjet med poterne. Derudover kan øjet også blive rødt og generet.
Linseluksation vil i sidste ende resultere i at hunden bliver blind. Det kan dog være svært at opdage at hundens syn hæmmes, da hunde i høj grad orienterer sig ved hjælp af lugtesansen og hørelsen.
Fremtiden for en hund med linseluksation
Udvikler hunden linseluksation kan man vælge at operere linsen ud eller at fjerne hele øjet.
De fleste hunde kan fint trives med blindhed på det ene øje. I tilfælde hvor der er tale om en arvelig lidelse, er der stor risiko for at hunden udvikler tilstanden på begge øjne, og dermed vil hunden blive helt blind. Har hunden et regelmæssigt liv, uden for mange forandringer, kan mange hunde godt trives med at være blinde, da de i højere grad orienterer sig via lugtesansen og hørelsen, end ved hjælp af synet.
Mistænker du, at din hund kunne have problemer med øjet, bør du altid kontakte din dyrlæge.
Kramper opstår når muskler ufrivilligt begynder at trække sig sammen. Det er et tegn på sygdom i kroppen, og kan skyldes mange forskellige ting. Vi ser lidt på, hvilke sygdomme, der kan ligge bag, hvis hundens muskler går i krampe
Mange hundeejere oplever at skulle give deres hund øjendråber, men det er ikke altid let. Her får du tre gode råd til at give din hund øjendråber
Sygdom i nethinden kan gøre hunden helt blind på få dage
Golden retrieveren Bertha har modtaget nyindstiftet pris for at være sin brugers øjne i trafikken og gøre hendes liv meget lettere.
Hundes øjne kan reflektere lyset. Det gør dem bedre til at se, når der ikke er meget lys, og får deres øjne til at skinne, når man lyser på dem i mørket
Reklamer for en fiktiv plastikkirurgisk dyreklinik skal gøre danskerne opmærksomme på, hvad bestemte typer af udseende gør ved hundenes velfærd. Målet er at reducere efterspørgslen på fremavlede karaktertræk som korte snuder, store øjne og masser af hudfolder, da disse ofte kommer med en pris for hundenes helbred.
Vi kender det udmærket. En hvalp er kommet til verden, og næsten før den rigtig har fået øjne, hænger den med gabet om ens nye dyre sko. Her er lidt tips fra Spanielbogen til, hvad man kan gøre
Astma-Allergi Danmark har netop udsendt de første pollental, og ifølge prognoserne kan pollen allerede nu resultere i ubehag som løbende næser og irriterede øjne hos allergiske danskere. Men det er ikke kun mennesker, som lider af pollenallergi - det samme gør sig gældende for hunde, der også kan være utrolig generede af pollen hen over foråret og sommeren, lyder det fra chefdyrlæge
Kender du det der lille særlige ryk med øjenbrynet, en hund kan foretage? Her kan du læse lidt om det
Jeg går ofte tur på en skøn natursti. Tidligere var det en jernbanestrækning, men for mange år siden blev den nedlagt, og i dag har mennesker og dyr glæde af den. På denne tid af året myldre det frem med skovjordbær. Som små røde perler lyser de op i alt det grønne, og jeg elsker at plukke af dem, når jeg med egne øjne kan se, at de modne. Og mine hunde elsker dem også, men må de egentlig få dem?
En servicehund skal skabe tryghed og støtte sin ejer, men det er ikke altid virkeligheden. DR-programmet "Kontant" har undersøgt en branche, der mangler regler og kontrol.
Mars Petcare bliver ny ejer af AniCura. I første omgang vil kunderne ikke komme til at mærke nogen forskel, men på sigt vil det nye ejerskab give store gevinster for både medarbejdere, patienter og dyreejere
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Nogle hunde ser ud til at knytte sig stærkere til én bestemt person i husstanden, mens andre virker lige glade for alle. Hvad afgør, hvem der bliver hundens favorit? Handler det om, hvem der fodrer den, hvem der leger mest med den, eller er der helt andre faktorer på spil?
En livslang fascination af den japanske race førte til et uventet venskab og en gave for livet
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse
Demens kan komme snigende og er ikke et ualmindeligt problem hos ældre hunde – men hvad skal man holde øje med? Her får du syv almindelige tegn på demens, som er gode at kende, hvis du har en ældre hund
Mave-tarmsystemet er en overset, men afgørende del af din hunds sundhed. Ved at fokusere på gode bakterier kan du give din hund et bedre udgangspunkt for et sundt og harmonisk liv.
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet
Welsh corgi cardiganen Kronos har i sit unge liv allerede oplevet en del. Han blev født i Ukraine og her to år senere er han nu dansk champion.